Már 11 éve saját sütésű kenyeret eszünk, és a 3. sütőgépet koptatjuk, ezért van némi tapasztalatom.
Fontos, hogy nem lehet olyan kenyeret sütni a gépben, mint amilyet a boltban veszel. Az évek során sok ismerősöm kipróbálta a házi sütésű kenyeret, de a többségnek nem ízlett igazán. Ezt csak azért írom, hogy számíts a valószínűsíthető csalódásra.
A mi receptünk kb. 1 kg kenyérhez (teljes keverési/sütési idő 3 óra):
30 dkg fehér liszt,
20 dkg teljes kiőrlésű (graham) búzaliszt,
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
5 dkg élesztő egyharmada,
2 tk só,
2 tk cukor,
2 tk őrölt kömény,
egy-egy marék tökmag és szotyi,
4 dl víz,
3 ek olaj
Egy kisebb méretű főtt krumplival is kipróbálhatod. Tehetsz bele sült hagymát, tejet a víz helyet, stb.
A lényeg: ez a kenyér nem bolti!! Nekünk jobban ízlik, de a többségnek nem.
Boltban, előre bekevert kenyérlisztet még nem próbáltam, én nem is fogom, mert elolvastam az összetevőket…
[ előzmény: (20137) zakany, 2010.12.27 11:48:26] |