Előzmények
sinus90 | hozzászólásai | válasz erre | 2011.02.16 02:04:06 (21352) |
A soproni verseny során sokan elporoszkáltak a gombák mellett. Mi leszedtük és megettük, mindannyian megvagyunk. Szoktam/tunk gombát szedni, de nagyon megnézzük, mit szedünk le, aztán még egyszer, mit eszünk meg. Öreg, kukacos - még az ehető gombákból is az erdőben marad. Csak a fiatal, egészséges jön számításba és az összes "jegy"-nek meg kell lennie. Az is elég, ha túl sűrűn, vagy túl ritkán állnak a lemezkék, ha mérges gombák vannak a közelben s már nem is szedjük fel őket.[ előzmény: (21346) Bandy, 2011.02.15 22:37:16] |
|
Bandy | hozzászólásai | válasz erre | 2011.02.15 22:37:16 (21346) |
Így van, a porított szára nagyon jó fűszer mindenbe, pedig a legtöbben kidobják.
Egyébként "fölöttünk a kilátóba" sokszor találni boszorkánykörökben rengeteg piruló özlábat :-)
A "vad"-nál pedig rendeset szedtem párszor.[ előzmény: (21344) bolyak, 2011.02.15 22:19:44] |
|
bolyak | hozzászólásai | válasz erre | 2011.02.15 22:19:44 (21344) |
Pedig rántva is nagyon jó! Mi egy pár éve májusban(!) annyit szedtünk, hogy 8 ember bőségesen megvacsorázott és kb. még egyszer annyit földarabolva panírozva lefagyasztottam. Később nem kell kiolvasztani, fagyottan bedobod a forró olajba és pont olyan mint a friss. A szárát meg hosszában fölhasogatva megszárítottam, majd ledaráltam. Így gombaporként egy csomó mindenbe használom, tök intenzív gombaíze van.[ előzmény: (21321) Old Eye, 2011.02.15 18:09:14] |
|
Old Eye | hozzászólásai | válasz erre | 2011.02.15 18:09:14 (21321) |
Van még pár döntô ismérv az ôzlábgomba mellett -
- a gûrû csúsztatható a törzsön - a baj ott van, hogy ritkán, de hiányozhat
- a törzs anyaga rostos - roppantsd meg kissé ujjaid között, ha hosszanti rostok tömkelegét érzed, akkor oké, mehet a kosárba. T.i. az őzlábgombának van mérgező 'utánzata', felületesen ránézve fiatal, növésnek induló őzlábnak látszik, de törzse rugalmas, tömör anyag - otthagyni!
Még nem csomagoltam ki könyveimet - nem tudok a részleteknek utánanézni.
A szárát bekarikázva levesbe szoktam fôzni. Kalapját pörköltesen vagy tojással. Rántva még nem próbáltam.[ előzmény: (21319) Bandy, 2011.02.15 17:36:53] |
|
Bandy | hozzászólásai | válasz erre | 2011.02.15 17:36:53 (21319) |
Ez bizony az.
Csak a kalapját érdemes, de azt pl. kirántva hatalmas adag lesz.
Egyébként csak akkor "nagy őzláb" ha a szára tigrisszerű mintás, ha nem, tehát sima fehér, akkor valószinüleg piruló őzláb, amely szintén finom, csak 15-20 perc hőkezelést/főzést igényel.[ előzmény: (21311) ID24, 2011.02.15 16:25:43] |
|
|
|