geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
Előzmények

feri60hozzászólásai | válasz erre | 2011.12.09 11:26:24 (26466)
Van ilyen. Balatonfüreden érdeklődtünk kútfúró után. Kijött egy szaki, aki előre bocsátotta, hogy csak akkor hajlandó belekezdeni a fúrásba, ha a pontos helyet vízlátó Kati néni kijelöli, addig fel sem vonul. Eligazítást is kaptunk: Kati néni Tótvázsonyban lakik, a falu Füred felőli bejáratától jobbra a hatodik ház, de igyekezzünk, mert már igen öreg. :)
Megkerestük, elhoztam a tetthelyre. Kezébe vett egy V alakú csupasz drótot, amely alul meg van csavarva, a két szára végén pedig kihajtva jobbra-balra. Ott fogta meg, és elkezdett fel-alá sétálni az udvaron. A szerkezet időnként megmozdult, hol jobban, hol kevésbé lengett. Feltérképezte az ereket, majd két ponton, ahol metszik egymást, a földre bökött: Itt kell fúrni, 30 méterre, itt meg 32-re. Ezeken a pontokon rendesen pörgött a varázsdrót.
Nem bírtam ki, megkérdeztem, hogy jött rá erre a képességére? A válasza igen egyszerű volt: az úgy volt, hogy a faluban gyerekkorában volt egy asszony, aki meg tudta mutatni a vizet. Minden lány megpróbálta, de neki sikerült is. :))) Nem tudja ma sem az okát, csak egyszerűen megmozdul a drót, és ott a víz. A mélységet pedig megérzi.
Azóta több kutastól és helybélitől érdeklődtünk, valamennyien ismerik és elismerik vízlátó Kati nénit. Van, hogy a mélységben 2-3 métert téved, de a helyet mindig eltalálja. Hangsúlyozom, itt nem a visszatöltött föld alatt lévő vezetékekről van szó, hanem sziklás talajban, 10-50 méter mélyen futó vízerekről.
Nem kell, hogy megértsük az ilyesmit, elég, ha tapasztaljuk, és elfogadjuk.
[előzmény: (26441) Mákos, 2011.12.08 22:08:48]

Mákoshozzászólásai | válasz erre | 2011.12.08 22:08:48 (26441)
Egy érdekes témával szeretném feldobni itt az OFF fórumot.

Napok (lassan hetek) óta keresem a gáz csonkot a földben a gázbekötéshez. Nagyon elegem van már, az egész történetből, hiszen se jelet, se felállást, de még egy rohadt használható térképet se volt képes készíteni a kivitelező. (biztosan sokat csuklott a napokban a rokonsága)

Tegnap este viszont épp arra járt a villanyszerelőm, amikor épp a mellig érő gödörben talált a sötét utcán ásó és lapát társaságában. Apropó gödör, már szétfúrtam az egész kapubejárónkat, olyan bunkerrendszert készítettem, hogy egy egész Wehrmacht hadosztály meghúzhatná magát benne. Autóval amúgy már nem lehet beállni.

Szóval a villanyszerelő rácsodálkozott a problémámra, majd kért két darab drótot, hogy megkeresi nekem a gázvezetéket. Először csak röhögtem rajta, hogy most itt lesz egy vödör delej, meg humbuk, meg ámítás. Fél óra múlva viszont már nem volt annyira vicces, viszont az utca többi lakójának meg igen, ahogy megőrültem az utcában és mindenkinek bemértem grátisz ingyé' a mindenféle bekötését...:-)

Szóval úgy nézett ki a dolog, hogy két darab 40-40 centis (zöld-sárga földeléshez) réz villanydrótot meghajlított L alakban. Az L kisebbik szárát a markában, a hosszabbik szárát előre vízszintesen tartotta. A két drótot persze egymás mellett a két kezében. Mikor ezt először megláttam, nagyon röhögnöm kellett. Szép lassan ebben a pózban sétált, majd amikor a földben lévő vezetékhez ért, a két L drót összecsukódott a kezében, párhuzamossá fordultak be a földben lévő vezetékkel.

Itt ismét felröhögtem, nem kicsit, nagyon. Elég sokat furkáltam már a nyáron a ház előtt (így elég jó képem volt már a dolgokról a földben, de a gázcső még hiányzott a repertoárból), és amikor a 3. vezetékről mondta meg, hogy hol van, akkor kezdtem vakarni a fejem, hogy talán mégsem viccelődik.

Aztán jöttem én, kezembe adta a delejt (azaz a két drótdarabot), és lássanak csodát, nálam is működött. Mivel ezekután megőrültem, tényleg bemértem az egész utcát...:-)))

Nem szoktam az ilyen dolgokban hinni, eddig humbuknak gondoltam ezt is. Akárki ismerősnek eddig meséltem, mindenki csak röhögött, meg hitetlenkedett. Egyébként a módszer működik víz, gáz, földkábel villany, szennyvíz esetében is, a cső anyagától függetlenül, azaz ólom, bármilyen fém, kerámia, műanyag, bakelit, bármi esetén.

No igen, és még 2 csattanó a történet végére:

1.: a villanyszerelőm E-onos vészhelyzeti szakember, a munkájában mindennap használja ezt a módszert az E-onnál.
2.: ma délután, közel 2 hét sikertelen ásás után megtaláltam a gázcsonk végét ott, ahol a drótdarabok mutatták.

...és akkor most FLAME ON...:-DDD


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]