geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Előzmények

Pongi57hozzászólásai | válasz erre | 2019.07.11 13:19:37 (33354)
Ez az utolsó mondat nagyon jó! :-D

A vaddisznókkal kapcsolatban nekem egy vadász ismerősöm azt mondta, hogy alapesetben jobban fél tőlünk, mint mi tőle, viszont az anyakoca a kicsinyeit nagyon védi és ha akkor sarokba szorítva érzi magát, akkor támad. Érdemes zajt csapni, hogy messziről hallja és akkor sokkal nagyobb eséllyel menekül el, mint hogy inkább megtámadjon. Ha viszont megtámad és menekülni kell, akkor a famászás lehet az egyik megoldás, illetve lejtős terepen a lefelé futás. Ezt pedig egy soproni erdész javasolta, ugyanis a vaddisznó hegynek felfelé jól fut, mert a hátsó lábai sokkal erősebbek, mint az melsők. Lefelé viszont nagyon suta tud lenn pont ez miatt. Sajnos, ha sor kerül a fizikai kontaktusra, akkor súlyos sebeket ejthet az emberen.

Én többször találkoztam már vaddisznóval, de vagy nagyon távolról észrevettem és akkor a zaj csapás bejött (vagy ki tudja, lehet, hogy észre sem vettek) és kétszer-háromszor közelről. Ebből egyszer tapsoltam és felkapta a fejét és odébb állt. Egyszer nem vettem észre, csak már a hirtelen horkantását hallottam a bokorból, felpattant és elfutott (szerencsére ellentétes irányba). Egyszer meg kb. 30 méterre az úton lévő pocsolyába dagonyászott és nem vett észre. Óvatosan hátráltam, mert pár lépésre láttam egy vadászlest, gondoltam felmegyek és meglesem. De valószínű ezt meghallhatta, mert mire felértem már eltűnt.

Kutyákkal nincs tapasztalatom. Se rossz, se jó. Amikkel találkoztam, azok vagy emberhez tartoztak vagy egy-egy tanya mellett elhaladva ugattak veszettül, de meg voltak kötve, vagy volt kerítés. De nálunk itt a Mecsekben szerintem nem jellemező a túrázókat ért kutyatámadás. Azt hallottam, hogy az Északi-Középhegységben előfordul egy-egy necces szituáció. Többen javasolták a sípot, ami a kutyáknak kellemetlen frekvencián jelez. Állítólag a kutyák 15-20% viszont süket és így a sípra immunis. De ezen információkat sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom. Azt hiszem az Index Kéktúra topikjában olvastam régebben erről.
[előzmény: (33351) Csigabiga, 2019.07.11 08:33:52]

Csigabigahozzászólásai | válasz erre | 2019.07.11 08:33:52 (33351)
Kanadában olyannyira elszaporodtak a grizzly támadások, hogy a hatóságok kénytelenek voltak kiadni egy figyelmeztetést a következő szöveggel:

“Felhívjuk a lakosság figyelmet, hogy a medvék veszélyes állatok, mindenki saját érdekében tartsa magát távol tőlük.
Nagyon fontos, hogy a medvéket elkerüljük, ajánlatos ezen cél érdekében kis csengettyűket akasztani magunkra, hogy nehogy meglepjük a medvét, és ezzel támadásra ingereljük. Köztudomású, hogy a medvék nem szeretik a bors szagát, ajánlatos ezért kis borsos zacskókat is akasztani magunkra.

A medvék közelségét ürülékük is jelzi. Nagyon fontos ezért megkülönböztetni a feketemedvéket, amelyek barátságosak, és a grizzly medvéket, amelyek rendkívül veszélyesek.
A feketemedvék ürüléke, folyékonyabb, világosabb színű és kisebb.
A grizzly medvék ürüléke nagyobb, borsszagú és kis csengettyűk vannak benne.”

:o)


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.