geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
Előzmények

guess.whohozzászólásai | válasz erre | 2007.01.12 11:59:08 (6511)
"Ott is nyilvánvalóan egy vállakozás üzemeltette a quadokat, az ilyen vállalkozást pedig nem igaz, hogy ne lehetne megtalálni (nyilván hirdeti magát stb.)."
Megerősíteni tudom: a Tokaji-hegyre és a környékére több nyíregyi-debreceni vállalkozás szervez kifejezetten quadosoknak és terepmotorosoknak "túrákat", hogy a "természeti szépségeket megcsodálhassák" (néha még a gépeket is ők adják).

A bizonyítás nehézsége főként a tettenérés nehézségét jelenti, egy-egy ilyen 10-20 fős bűnbanda (végső soron nem túlzás a jelző...) ellen 1-2 természetvédelmi őr nem ér semmit. Arról nem is szólva, hogy míg a tv-i őr, egyéb természetvédő az arcát vállalva igyekszik megfékezni ezeket, ők ugyebár felismerhetetlenül, sisakban, beöltözve állatkodnak. Mesélték, hogy a fenti területen kaptak már fenyegetést az állatokat megfékezni igyekvők...

Pár napja volt egy műsor a gánti bauxitbánya rekultivációjáról, az ottani illetékes tv-i őr magyarázott faültetésről, miegymásról. Persze ott az eredeti vegetáció már soha nem fog visszaállni, így végső soron talán nem is lenne olyan nagyon őrült ötlet, hogy az ilyen szétvert, meggyilkolt területekre ellenőrzött keretek között(!) akár még be is lehetne engedni a fenti állatpopulációt, törje csak ki a nyakát kedvére. Így meglenne a nekik szükséges "vad természet" érzete, értéket nemigen tennének tönkre, ráadásul ha ott levezetnék a heti adrenalinszükségletüket, akkor talán nem mennének máshová rombolni...
----------
(Félreértés ne essék: egy szóval sem szeretném a quados és terepmotoros barmok bármilyen szintű létjogosultságát alátámasztani!)
[előzmény: (6509) Barbárka, 2007.01.12 10:37:27]

Barbárkahozzászólásai | válasz erre | 2007.01.12 10:37:27 (6509)
Amennyire tudom, nagyon nehéz helyzetben vannak a természetőrök a motorosokkal szemben. Ha nincs rendőr velük, semmire nem mennek. A motorokon nincs rendszám, a figurák buksiban vannak, azonosíthatatlanok (hivatalosan). A Bükkben azzal próbálkoztak, hogy amikor benn voltak a védett területen területen a motorosok (gondolom, figyelték őket), akkor a kivezető utakat lezárták, mindenhova odaállatottak egy rendőr + természetvédelmi prt és így elkaptak párat. Motorokat elkobozták stb, de ez sajnos tényleg csak töredékét fogja meg a szabálysértőknek. Ráadásul a motorosok elkezdték terjeszteni a sajtóban, hogy nyakmagasságban drótot feszítettek ki az őrök, így "ügyesen" potenciális gyilkosoknak feltüntetve a hatóságiakat. A valóságban kötélből csináltak terelőkorlátot, kerékmagasságban...
Én találkoztam már (a quadozáshoz képest) jó fej quadosokkal is, akik lassítottak, majd félreállltak a gyalogos turisták közeledtére (turistaúton, de nem védett területen furikáztak), de azért az esetek többségében vérlázító, amit művelnek. Csak hogy éppen legutóbbi mecseki tapasztalatunkról beszéljek. Ott is nyilvánvalóan egy vállakozás üzemeltette a quadokat, az ilyen vállalkozást pedig nem igaz, hogy ne lehetne megtalálni (nyilván hirdeti magát stb.). Csak aztán megint ott a bizonyítás nehézsége.
Különben mudmannal értek egyet e kérdésben. Igenis ki lehetne jeölni nekik utakat, akár erdőben, szép helyen is, de a védett területekről és a két ember széles turistautakról takarodjanak.
[előzmény: (6503) Hajo, 2007.01.11 17:20:16]

Hajohozzászólásai | válasz erre | 2007.01.11 17:20:16 (6503)
Nekem az a véleményem, hogy az élet egyre több területén gondolkodunk úgy, hogy

"mindek szóljak úgyis csak egy csapp vagyok a tengerben".

Valamit társadalmilag kell kezdeni azzal, hogy pl a természetkárosítás, családon belüli erőszak stb. irányában ne tudjunk közömbösek maradni. Pontosabban közömbösek biztosan nem maradunk, de úgy vagyunk vele gyakran, hogy nem teszek "feljelentést", mert úgysem lehet bizonyítni, az őrszolgálat/rendőrség úgysem jön ki stb. Aztán a végén nem teszünk semmit, az elkövetők pedig nyugodtan teszik tovább...

Félreértés ne legyen és nem szeretném visszahozni a feljelentős múltat, de azt is tudom, hogy ez így nem maradhat.

Nekünk csendes többségnek meg kell változnunk és szót kell emelnünk - esetünkben - a természetkárosítás ellen. Minden törvényes lehetőséget ki kell használni.

Valószínűleg nyilvános adatbázist léthehozni a természetkárosítók fotóiról és koordinátáiról nem lehet (legalábbis úgy nem, hogy név szerint azonosíthatóak legyenek az "elkövetők"), de mint ahogy mások is felvetették a geocaching játékosok segíthetnének. Pl a természetvédelemmel (Nemzeti Park oigazgatóságok) együttműködve lehetne üzemeltetni egy belső felhasználású adatbázist, amit az illetékesek arra használhatnak, amire ők célszeűnek látják. Pl. ahol frekventáltan jelentkezik természetkárosítási aktivitás ott hangsúlyozottabban jelennek meg az őrszolgálat munkatársai stb.

Kíváncsi lennék egy hozzáértő vélyeményére, hogy mneddig lehetne elmenni egy nyilvános adatbázis létrehozásában a természetkárosítókról. Azaz milyen adatok, képek, koordináták jelenhetnének meg anélkül, hogy bárki személyiségi jogait sértené a dolog. Azaz úgy, hogy törvényes legyen.
[előzmény: (6496) Janó, 2007.01.10 23:11:11]

Janóhozzászólásai | válasz erre | 2007.01.10 23:11:11 (6496)
Azon a vidéken évek óta rendszeresen kirándulok. Sajnos az utóbbi hónapokban egyre gyarapodnak a terepmotorosok és quadosok nyomai arrafelé. Vagy láttam, hallottam őket, vagy a friss nyomaik voltak szembetűnőek.
Most hétvégén épp egy POI-t vettem fel, amikor eldübörgött egy quad meg két három motoros. Az aszfalton repesztettek ugyan, de sárosak valahol máshol lettek....Fényképezni nem tudtam, de sokat nem is érne szerintem. (sisakban, szemüvegben rendszám nélkül...) Javulás itt csak akkor lesz, ha maguktól fognak tartózkodni a természetkárosítástól. Erre viszont a közeljövőben nem látok sok esélyt, sőt valszeg szaporodni fognak és még sűrűbben teszik kellemessé a csendes erdőkben a madárdal hallgatását -:))
[előzmény: (6491) Hajo, 2007.01.10 20:20:50]

Hajohozzászólásai | válasz erre | 2007.01.10 20:20:50 (6491)
Örülök annak, hogy van egy hivatalos kezdeményezés a motorizált "szabadidős sportot" (=quad, terepmotor stb.) erdőben űző emberek(?) ellen.

Jó múltkor a Vértesben jártunk Janó ládájánál (Vértesi Sziklák). Ott aztán tényleg az igazi nyugalom szállja meg az embert. Ne is mondjam, hogy az odaúton az erdei szentélynél terepmotorosokba futottunk. Le is fényképeztem őket sityuban (rendszám nuku). Utána messzehangzó dübörgéssel száguldottak el onnan. Még percek múlva is hallottuk messziről a motorok recsegő hangját.

Hazeérve arra gondoltam, hogy elküldhetném a képeket az illetékes őrszolgálatvezetőnek. Persze nincsenek illúzióim, hogy ez alapján bármit tudnának tenni a vélhetően jószándékú őrszolgálatosok. De gondoltam, ha többen beküldenénk egy adott területről, akkor felfigyelnek rá és ha időnként kiküldenek oda valakit, aki megdorgálja a motorosokat, akkor egyszercsak keresnek maguknak olyan helyet, ahol nem piszkálják őket.
A gond az volt, hogy a DINPI weblapján a kapcsolat menüben pont a Vértesnél nincs megadva egy illetékes elérhetősége sem. Így aztán nem tudtam elküldeni a képeket senkinek. Személyesen pedig már én nem akartam elvinni a Tolnai utcába.

A múltkori flame idején ha jől emlékszem Pupu vetette fel, hogy a kesserek segítséget nyújthatnának a NP-oknak. Akkor az jutott eszembe, hogy csaknem minden kessernél van fényképetőgép és értelemszerűen GPS. Ennek okán pontos hellyel és fényképekkel bizonyítékokat lehetne gyűjteni a termszetvédelmi szabályokat megsértőkről.
Aztán a második gondolatom az volt, hogy ezeknek az embereknek(?) a személyiségi jogai esetleg erősebbek, annál semhogy ez az adatbázist létrehozhatnánk. Sajnos... (bár ha úgyis sisak van rajtuk, akkor nyugodtan felvehető egy POI vagy valami róluk.)
Ha mégis létre lehetne hozni egy ilyen fórumot, adatbázist, stb, akkor azt kíválóan használhatnák az NP-oknál az őrszolgálatosok, hogy hova célszerű kiküldeniük valakit.

Mi a véleményetek?
Előre elnézést kérek a szkeptiusoktól, de engem nem az érdekelne, hogy miért nem lehet ezt megcsinálni. Inkább azoknak a véleményére volnék kíváncsi, akik azt tudnák megmondani, hogy hogyan lehet.

Bocs a hosszért, de talán megéri ezen álmodozni.
[előzmény: (6475) kulisz, 2007.01.10 13:46:18]

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]