FAQ

Előzmények

Kokóhozzászólásai | válasz erre | 2010.12.19 13:20:42 (18172)
Ugye alapvetően három dobozról beszélünk.

GCTITA nem az én ötletem volt, viszont nagyon örültem neki. Mivel nem szoktam 20-30 kilométernél messzebbre rejteni, így a doboz határozta meg a helyet. Itt egyébként teljesül a 160 méteres szabály.

GCRVKT esetében két dolog vezérelt:
- zavart, hogy megszűnt a .hu-n
- ideális terep a ládasorozat lényegéhez
Itt majdnem teljesül a 160 méteres szabály.

GCrom eredetileg GCVk első virtuális pontja lett volna, de a moderáció alatt úgy gondoltuk, hogy önálló dobozt érdemel a hely. (GCFeLe már megmutatta POI-ként, de ugye ezek a pontok mintha nem is léteznének.)
Itt a hely adottságai miatt nem teljesül a 160 méteres szabály.

Biztosan velem van a baj ha azért rejtek ládát, hogy minél több embernek mutassak meg egy-egy helyet. Egyébként nem tudom miért gondoljátok azt, hogy a .com-on csak az intelligensek játszanak. Mindenesetre kivettem a ládáitokra mutató linket a ládaoldalakról. A továbbiakban nem várható újabb mellérejtés, mert a többi dobozotok vagy messze van, vagy már van mellettük másik .hu-s doboz esetleg multipont. Kivétel talán majd GC412 lesz, ha majd elkészül az új "lélek", és esetleg áthelyezésre kerül. Bár ha jól látom, akkor ebben az esetben korábban volt .hu-s doboz.
[előzmény: (18164) BlackElders, 2010.12.19 09:04:32]

BlackEldershozzászólásai | válasz erre | 2010.12.19 09:04:32 (18164)
Beleolvasva a szokás szerint parttalan vitába, valamelyest érintettnek találtam magunkat (Kokó sorra rejteget a ládáink mellé), ezért engedtessék meg véleményt nyilvánítani.

Kedves Kokó!

1. "Persze meglehetett volna próbálkozni a régebbi doboz .hu-s megjelentetésével is, de a Rejtők ezt vélhetően nem támogatták volna." Ebben nincs igazad, a "nem támogatták volna" egy túlságosan finom kifejezés (l. később).
2. "a magyar láda megjelenéséig csupán 58 megtalálása volt. Ez a szám az új dobozzal 63-ra emelkedett" Nem hiszem, hogy igényeltük volna ládáink megtalálásainak szaporítását, pláne nem azzal, hogy mellérejtesz. A mi ládánk amúgy nem a szapora megtalálásra lett méretezve, ha többen találják meg, akkor hamarabb kell újrarejteni. Úgy véljük, a .com angol nyelvű felülete valamelyest gátlást okoz egyeseknek, ha úgy tetszik egészségesen szelektív. Bár sajna egyre kevésbé... (értse mindenki, ahogy akarja, sértődjék aki magára veszi)
3. "ha szempont a több megtalálás" Nem szempont. A "több" csak a rabszolgának (ma: panelparasztnak) szempont. A polgárnak a "jobb" a mérték. Hogy mi a jobb? Az bonyolult (és "Marci nem szereti bonyolult ;-), de lehet rá keresni példákat. Van egy "harmadik játszótér" ahol pontozás is van. Leegyszerűsítve úgy van, hogy egy láda megtalálása annál több pontot ér, minél kevesebben találták meg előtted (bővebben itt).
3. "azt gondolom, hogy itthoni rejtések esetében felesleges a .com-os dobozok figyelembevétele." Ezzel a magunk módján teljesen egyetértünk, de ez nem jelenti azt, hogy ténykedésed sokáig jó néven vesszük. Mondjuk a GCTITA igényes (talán túlságosan is komplikált) rejtés, de uncsi, hogy az általunk rejtett ládák utánzatai sorra születnek a .hu-n, még akkor is, ha az ötletet néha sikerül továbbfejleszteni. Fel lehet tenni a kérdést, hogy milyen jogon ugatunk bele, hiszen ez egy "másik játszótér"? Semmilyen jogon. Itt nincs jog, sem erkölcs (ez utóbbit éppen ti játszottátok el) itt csak következmények vannak, lesznek.
4. "mi lett volna a helyes döntés?" Lenne egy tippem: önmegtartóztatás. Egy pontig egészséges. De nem kötelező, csak aztán ne sírdogálj! Tudod: nincs felelősség, nincs számonkérés, nincsen gyónás sem, csak azok a fránya következmények, ráadásul mindig akkor, amikor nem is számítasz rá...

Más: Április óta nem sok időnk maradt a játékra, nem követjük az eseményeket sem. Ezért némi meglepetéssel szolgált Kulisz lemondása. Nem ismerjük a körülményeket, nem is érdekel (nehogy valaki elmagyarázza, mert nem olvassuk a fórumot), de ismét egy példa arra, hogy bizonyos problémákkal felesleges bajlódni, idővel úgyis megoldják saját magukat. Köszönjük, csak így tovább!

[előzmény: (18124) Kokó, 2010.12.16 10:22:10]

Kokóhozzászólásai | válasz erre | 2010.12.16 10:22:10 (18124)
A .com/.hu távolságokkal kapcsolatban az a kérdésem, hogy például GCrom esetében mi lett volna a helyes döntés?
Adott egy kb. 20x10 méteres terület. (Ez persze egyértelműsíti, hogy nem beszélhetünk 160 méterről!) Ráadásul a rejtésre alkalmas terület - figyelembe véve a Dunát és egyéb korlátozó tényezőt is, alig néhány négyzetméterre csappan. A .com-on már régen (3 éve) megjelent a doboz - ami egyébként rejtéstechnikailag messze veri a magyart - szerintem :), de a magyar láda megjelenéséig csupán 58 megtalálása volt. Ez a szám az új dobozzal 63-ra emelkedett, szemben a 37 magyar oldali bejegyzéssel. Úgy tűnik hiába jelent meg a hazai oldalon a linkje, továbbra sincs jelentős növekedés a megtalálásaiban. (Persze meglehetett volna próbálkozni a régebbi doboz .hu-s megjelentetésével is, de a Rejtők ezt vélhetően nem támogatták volna.)

Egy másik, szintén friss dobozom is rávilágít arra, hogy nálunk mennyire nem játszák a .com-ot. A TB-k védelme érdekében telepítettem egy tisztán .com-os verziót is, melyről a hazai oldalon sem tettem említést. Számomra szembeszökő a 39/3 arány.

Fentiek alapján azt gondolom, hogy itthoni rejtések esetében felesleges a .com-os dobozok figyelembevétele. Persze ez is csak akkor igaz, ha szempont a több megtalálás. Magam részéről azért rejtek dobozokat, hogy minél több emberrel ismertethessem meg az általam érdekesnek, szépnek vélt helyeket. Mivel ezt jelenleg csak a .hu-n tudom elérni, így az egyéb helyeken megjelenő ládák közelébe is hajlandó vagyok telepíteni. Az csak a véletlen műve, hogy Bodzáék is a közelemben ténykednek, és így többször "tettem nekik keresztbe".

Valaki tud kreálni egy olyan térképet ahol csak a magyarországi, csak .com-os ládák látszanak?

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]