geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

griffshozzászólásai | válasz erre | 2017.12.18 17:49:38 (32465)
Ez egy baromi jó lista, 3 király arccal az élen! :)
[előzmény: (32456) gusty, 2017.12.18 09:35:48]

gustyhozzászólásai | válasz erre | 2017.12.18 09:35:48 (32456)
Szerintem ez a statisztika nem alkalmas a "mozgóvadász" kimutatásra. Nem a mennyiség számít, hanem az arány. Készítettem egy ilyen toplistát is. (Csak az ezer találat feletti játékosokat vettem bele a vizsgálatba.)
Mint látható az "élmezőny" estében kb. minden 10. megtalálás mozgó, ami azt hiszem az aktívan túrázó/bringázó játékosok esetében nem abnormális.

A TOP 10
[előzmény: (32455) becko, 2017.12.18 07:37:53]

beckohozzászólásai | válasz erre | 2017.12.18 07:37:53 (32455)
Tanulságos kis statisztika arról hogy ki is a "mozgóvadász"!
Persze ezeknek a megtalálásoknak biztos van egy görbéje is, a kezdeti évek lelkesedése mára már - önkorlátozásnak álcázott - fásultsággá változott, ami nem lenne baj, de azért mert valaki elfásult az miért akarja ezt másokra is rátukmálni?
[előzmény: (32454) VP, 2017.12.17 23:48:33]

VPhozzászólásai | válasz erre | 2017.12.17 23:48:33 (32454)
Érdekes szösszenet születet a mozgókról a GCRTEK egyik logjában.
Az elmúlt időben volt néhány mozgóval kapcsolatos vita a fórumon, ahol valamilyen szabályt megsértettek a játékosok, de itt nem ezekről van elsősorban szó.

Sok kérdés felmerült bennem. Például ki számít "mozgóvadász"-nak? Akinek sok mozgó megtalálása van? Kigyűjtöttem a top10 mozgómegtalálásait (sajnos ahhoz nem értek, hogy hogyan lehet mindenkiét nem kézi munkával kigyűjteni, és nagyság szerint rendezni):
Mikulás 308
kl 149
Csaba & családja 122
kobcikrajci 199
VP 143
Puszkany 148
kupec 339
Mihul 136
sirgalahad 117
Fazék 180
Nincsen olyan nagy szórás: Mikulást és kupecet kivéve mindenkinek 100 és 200 közti mozgómegtalálása van.

Az írásban az is "meg van súgva", hogy nem KELL a mozgót továbbvinni. Sőt az érthető belőle, hogy nem is szép dolog továbbvinni, mert így alig van kereshető állapotban, és a "normális" keresőnek esélye se marad megtalálni.
Megnéztem: a 29 nem eseményláda jellegű mozgóból 19-nél valóban a megtalálóra bízza a láda gazdája, hogy továbbviszi-e. (Azt azért sehol se olvastam, hogy inkább hagyd ott egy darabig!) 9 ládánál viszont egyértelműen kötelező a továbbvitel! A legújabb ládánál pedig az "illik" szó szerepel - ami nekem legalább olyan súlyú, mint a kötelező.
Az, hogy mennyit van egy-egy mozgó kereshető állapotban egy helyen - és közte mennyit vár otthon az újrarejtésre -, az meglehetősen tág határok közt változik. Emlékszem régebbről több mint fél évig egy helyen dekkolásra is, de most is vannak egy-két hónapot egy helyen váró ládák. A GCRTEK most még nagyon pörög, hiszen új láda, de ez is csitulni fog (főleg ha nem drive-in rejtésekre kerül).
Szóval szerintem az a jó, ha egy mozgó mozog! Persze, az új rejtésig valóban ne üljön heteket, kerüljön ki minél hamarabb: ezt most már egyre többen szabályozzák is, pl. a GCRTEK esetében "lehetőleg egy, de max. két héten belül".

Arról, hogy milyen sűrűn "illik" egy mozgót megtalálni, valóban lehet vitatkozni. Vannak szabályok, ezek egyértelműek: a GCFA esetében pl. egy évszakban csak egyszer, a GCJelv estében egy túrán csak egyszer (így aztán négy és fél év alatt vánszorgott végig a Börzsönyön), a GCTELJ-nél egy túrán egy naptári évben egyszer, a GCKEM-nél egy túrán max. háromszor.
Sok ládánál viszont akár hetente meg lehet újra találni (csak persze nem ugyanott újra), ami lehet, valóban túl kicsi időintervallum. Azonban amíg ez a szabály, addig nem szabálytalan, ha valaki, ha éppen úgy adódik, megkeresi aránylag hamar újra a ládát. És ezért nincs is értelme ezt számonkérni, még akkor se, ha valaki saját magának (egy ideje, mert nem volt ez mindig így!) szigorúbb szabályokat fogad meg.

(Nekem is vannak "saját szabályaim", amit igyekszem betartani: Mozgót, ha egyedül találok meg, szinte mindig továbbviszem. Az újrarejtésre gyakran sokkal több energiát fordítok, mint a megtalálásra: próbálok szép, nem drive-in helyekre rejteni, és a saját ládáimhoz hasonló gondossággal bemérni, álcázni, dokumentálni. Így a saját 10 ládámon kívül van/volt 112 másik rejtésem is.)


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.