geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

R.Gusztyhozzászólásai | válasz erre | 2018.06.05 09:48:21 (33306)
"Valljuk be egy túrázó, egy geoládász nem potenciális pénzügyi partner...egy sportrendezvény szervezője is lejattol"
Ez a lényeg, a többi csak púder. :-(
[előzmény: (33305) Hörcsög, 2018.06.05 09:29:57]

Hörcsöghozzászólásai | válasz erre | 2018.06.05 09:29:57 (33305)
Mindenkinek köszönöm a hozzászólást, észrevételt! Azért nem kerestem senkivel a kapcsolatot a ládakihelyezése kapcsán mert sehol nem lehetett fellelni terület tiltására utaló nyomot. A mi szabályzatunk egyértelmű, eszerint a ládának mennie kellett... Nem akarok fanyalogni, de mint magánember kikívánkozik belőlem, hogy talán ezt a rejtést érte a legtöbb irányból támadás, először a területért fizető és emiatt jogszerűen használó vadásztársaság részéről. Hogy is van ez, hogy egy nagyon ritka óriásmadarunk fészkelőhelyén sétálni nem lehet, de vadászni igen? A második támadás a tanya tulajdonosaitól érkezett. Számomra furcsa és sértődött emberek érzetét keltették. Jogos ha magánterületet sértünk, de magam fellebbeződtem meg azon állításukkal szemben, hogy én senkivel nem beszéltem. Pedig igen. Ne egyenes emberek! Levelükre azonnal reagáltam, amire ők ezt már nem tették meg. A természetvédelmi őrrel nem vitatkozom és megértem az álláspontját nagy részben. De... Ha a tanya felett lenne a hagyományos láda végpontja, messze a két kilométeres sziklától, az nem zavarhatná a madarakat. Mi egy egyesület vagyunk, nyilvánosak, számon kérhetők, felelősségre vonhatóak. A kutyasétáltatók, önjelölt ornitológusok, terepmotorosok és magán kirándulók nem érhetőek tetten, nincs következménye a későbbiekben rájuk nézve. Örülhetnek a tanya lakói, nem zavarjuk őket, örülhetnek a vadászok, nem sértjük a fizetett érdekeiket, örülhetnek a NP emberei, nem fogunk soha a környék közelébe sem menni. Örülhetünk mi i, mert egy a hazánkban nagyon ritka madár él a környéken, tulajdonképpen az egész Bakonyban csak egy pár és pont itt. Tőlük 4-500 méterre húzódik egy elsőrendű főközlekedési útvonal. 50 m távolságra egy vasútvonal, kb ennyire szántanak is. Szemben pár kilométerrel vadászgépek suhannak olyan halkan hogy csak na. Hangtompítós puskával vadásznak a fészkelőhelyük közelében. Évente több alkalommal tájfutó versenyt rendeznek, ami bizonyára ismét semleges a madár számára. Csak az az évente 100-150 ember akik nem nagy tömegben keresték volna fel a helyet, ők zavaróak. És milyen álságos a "szakemberünk", ne is akarjak rejteni a már említett helyeken (Szekrényes-kő, Törkő-lik, Vércse-kő), mert szerinte ez természetkárosítás és valamilyen formában ez az ott élő flóra és fauna rovására történne. Valljuk be egy túrázó, egy geoládász nem potenciális pénzügyi partnere az adott helyen élő kommunának, így örüljünk ha nem tiltanak ki minket mindenhonnan. Egy főméltóságos vadász súlyos pénzeket fektet a tevékenységébe, egy sportrendezvény szervezője is lejattol a területér. Magánvélemény vége.
[előzmény: (33304) Ajtony, 2018.06.05 08:08:55]

Ajtonyhozzászólásai | válasz erre | 2018.06.05 08:08:55 (33304)
Néha még nincs minden szinkronban...
1) Egy ládaötletnél a természetvédelmi őr nem javasolta a kihelyezést, mert a közelben feketególya-fészek van. Rendben van, nem lesz láda. Ez az információ ki tudja, hol, mikor és hogyan módosult a folklórban, egy lelkes amatőr természetvédő egy-két év múlva már úgy tudta, hogy a ládászokkal nagyon óvatosnak kell lenni, mert lám ládát tettek a feketególya fészek alá!
2) Egy bizonyos terület bejáratánál a szokásos ovális tábla: védett terület, óvja, védje stb. Megtetszett a hely, érdeklődtem az illetékes helyen, mire közölték, hogy a hely nem védett, hanem szigorúan védett, csak külön engedéllyel látogatható. Megkérdeztem, miért nem ez van kiírva a bejárathoz? Válasz: elfelejtették kitenni az új táblát, amikor védettből szigorúan védetté vált. Csak azok mehetnek be, akiknek érvényes horgászjegyük van. Arra a megjegyzésemre, hogy a szigorúan védett területre autóval mennek be, ott táboroznak a horgászok, tábortűznél sütnek-főznek, sokfelé eldobált csalis és sörös dobozok, vizes flakonok, rongyok és műanyag zacskók hevernek, erre már nem kaptam választ. Igazság szerint most már hálás is vagyok az illetékeseknek, mert első felindulásom elmúlván, már nem is látom annyira ládaérdemesnek a helyet. Úgyhogy mindenki jól járt: Te is, mert nem kell az Isten háta mögé utaznod egy érdektelen helyre, én is, mert egy gonddal kevesebb, és a horgászok is, mert tovább védhetik a természetet. De legfőbb nyertes a természet, csupa nagybetűvel.
Persze mi se vagyunk angyalok. Rejtés előtt nem szabadna megspórolni a tájékozódást, így pl. nem fordulhatna elő, hogy egyeztetés nélkül halastóhoz tett ládánál a tulajdonos nagy hangon kéri számon az illetéktetlen behatolást...


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.