geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

Pongi57hozzászólásai | válasz erre | 2020.01.08 19:54:18 (35571)
Röviden: mehet

Hosszan: Nekem nincs gondom a számolgatással, de valóban macerásabb, mint egy sima multi, vagy ne adj isten egy hagyományos. Viszont itt minduntalan abba a jó tanácsba ütköztem, hogy nem kell minden ládát megkeresni. És pont ezért nálam is mehetne, ha én döntenék, mert van elég sima egyszerű rejtés, miért ne lehetne némi változatosság. Például nagyon élveztem a tájfutós GCFEKU láda és a georallis GCEKF3 láda által adott feladatot. Nagy kár lett volna, ha ezek elbuknak, mert egyesek nem szeretnek "vakon" multipontot keresni, vagy kressz táblát számolgatni.

Számomra például a fizikai paramétereim miatt nehezen (vagy egyáltalán nem) elérhetőek az Alpokban, vagy a Kárpátokban, nehezen megközelíthető hegycsúcsokra rejtett ládák, de például a GCFAL1-re is kíváncsi leszek, hogy milyen körülmények között tudom majd megkeresni. (Tudom, hogy oda néha szerveznek tömeges megtalálást, profi alpinista/hegymászói segítséggel, egyszer már lecsúsztam egy ilyen megmozdulásról). De ettől még ezek a ládák is jogosak és ha modi lennék, akkor az miatt biztos nem kaszálnám el, mert csak egy szűkebb réteg számára tetszik.

Szóval, ha én modi lennék, akkor tágabb spektrumban végezném a tevékenységemet, és nem azt nézném, hogy egy láda esetében az jó-e MINDENKINEK, hanem azt, hogy minél sokszínűbb változatosabbak legyenek a rejtések. Legyen esélye a nehezen mozgó kessernek is, aki örül, hogy pár km-t tud sétálni egy parkban, a logikai fejtörők kedvelői is találjanak kihívást, de a hegymászók, bringázók, vizi emberek (pl.: GCBKOZ), matekosok, tájfutók, stb... is találjanak csemegéket a sok-sok fa tövébe elrejtett, avarral fedett láda mellé.

Szerintem a modiknak, azért nehéz a dolga elvben, mert az arányokra kellene figyelniük, azaz, ha a köz ízlés az, hogy ezeket a ládákat nem szeretik a kesserek, akkor csak néhány %-ban legyenek ilyen ládák. Innentől, ha hirtelen megszaporodnának a számolgatós multik, akkor egyszer csak nemet kellene mondani, és a visszautasított kesser talán joggal háborodna fel, hogy ami átmehetett néhány hete, az most miért nem. Sokkal egyszerűbb mindenre nemet mondani. Viszont így lesz egyre sivárabb ez a játék.

Pont ugyanez a baj az egyedi elbírálással. Te most ide citáltad ezt az elbírálást, akkor mi tartja vissza a többi elutasított rejtőt, hogy ők is ezt tegyék? És ha így lesz, akkor miért vannak a moderátorok, ha egyszer kvázi ki lehet őket kerülni? A GCAPKI-nál ha jól sejtem valami hasonló történt csak nem nyilvánosan. Szóval ez az érem másik oldala, de innentől ez nem is az a kérdés, hogy konkrétan a te ötleted jó-e vagy sem, hanem az elv, ahogyan majd ez át megy, (vagy nem - mert ez vissza is üthet, hogy most már csak azért sem...). Szóval, ha már van moderátor testület, akkor szerintem nekik kellene dönteni és neked őket kellene meggyőzni.

Egyébként megértem az elkeseredésedet, mert pont a te rejtéseid nagyon ötletesek, megdolgoztatják az embert. Pont te vagy az, aki megérdemelnéd, hogy ebben szabadabb kezet kapjál! Én szeretek Strombus rejtést keresni, de azt előre tudom, hogy több időbe telik majd, mint egy átlagos megtalálás. ;-)
[előzmény: (35553) Strombus, 2020.01.08 18:21:02]

Strombushozzászólásai | válasz erre | 2020.01.08 18:21:02 (35553)
A véleményeteket szeretném kérni.
Nemrég volt téma, hogy kevés az új láda. Itt, az idő, gondoltam, megjelentetek egyet. Sajnos eddig kétszer bukott el a moderáción. Azt szeretném megtudni, hogy szerintetek sincs-e helye ennek a ládának a geocaching.hu széles palettáján és butítsuk le, ahogy a moderátorok kérik, mert tényleg ezt akarja a köz vagy él bennetek a kiváncsiság és a bizalom és szívesen keresnétek az eredetileg elképzelt formában?
A tervezett 3 pontos, könnyű terepen 1200 m sétát igénylő multi rejtésnehézsége 4,5-es lenne. Vagyis nem odú, nem rőzserakás, sőt még nem is kövek vagy híd alatt. Időt, energiát kell szánni minden pont megtalálására.
A moderátorok többsége egyet ért azzal, hogy a helyszín szép és a hozzá kapcsolódó történet is érdekes.
Mi akkor a láda bűne? A kisebb az, hogy rejtett pontos. A nagyobb az, hogy az útvonalon látható infotáblákról kellene összegyűjteni 15 darab könnyen megtalálható számot. A legnagyobb, hogy ezeket ráadásul még össze is kellene adni! Sőt, az eredményt még egy megadott koordinátapárhoz is hozzá kell adni, hogy megkapjuk a 2. pont helyes koordinátáit! A művelet elvégzésnek sikerességét az oldalon elhelyezett koordináta ellenőrrel meg lehet nézni.
Ezután következik a 2-es pont, egy trükkös, szokatlan rejtés. Az 1-es pontnál a moderátorok többsége elakadt, így a másik kettőről lényegében nem esett szó a moderáció során.
A kritikák:
“Ez szerintem nem annyira ütős rejtéssor. Tábla számolgatós, összeadósat nem támogatunk, csak saját kihelyezettet.” Megjegyzés: nem táblákat kell számolgatni. Honnan tudja, hogy milyen ütős a rejtéssor, ha nem kérdezett semmit a másik két rejtésről?
“Ilyen táblaleolvasós rejtést évek óta nem támogatunk.” Megjegyzés: kértem példát ilyen táblaleolvasódira, ahol a koordináták összeállítása a feladat, mert kiváncsi voltam az ottani megtalálói véleményekre és nekem egy ilyen se jutott eszembe. A moderátornak se.
“Bármennyire is érdemes, szerintem, bemutatni ezt a helyet és a sztoriját, a jelszóképzés miatt nálam nem mehetet kap.” Megjegyzés: a jelszóképzésről nem esett szó.
“Éppen most rakattak ki velem a modik a leolvasós ládám ráncfelvarrásakor saját jelszóhordozókat - Te se legyél kivétel:)!” Megjegyzés: a példaként felhozott ládánál jelszórészleteket kellett összeszedegetni, ehhez lámpákat számolgatni, évszám három karakterét leolvasni és hasonlók, majd sok km autózás után egy villanyoszlop alatt megtalálni a végládát.
“A pontról pontra multit nem tilthatom meg, de nem is szeretem. Mennyivel jobban esne, ha minden nyilvános ponton volna egy jelszórészlet.” Megjegyzés: Tényleg mindenkinek ez esne jól? Mindig?
“Minden számolgatós multira azt szoktam mondani, hogy:"Egy kellemes kirándulás, ládázástól elrontva!"” Megjegyzés: Ezt a mondatot megpróbáltam értelmezni, majd kitaláltam, hogy lehet megoldás arra is, hogy ne kelljen a helyszínen bíbelődni, a játékos akár netkesselheti is az első pontot. A koordináták megszerzése után a helyszínen úgyis végigmegy ugyanazon az útvonalon. Nem könnyen netkesselhető, mert, ne feledjük, azt szeretnénk, ha ez egyik pontjában sem lenne könnyű rejtés.
A moderátort ez se tette boldoggá: “Nemcsak a terepen való számolgatósdit utálom, hanem az időigényes, otthon a gép előtt ülő netkesselést is…. nekem ez nem lenne élvezet, így inkább nem mehetet nyomok. ”

Meddig terjed a rejtői szabadság? Vajon a moderátorok valóban a közizlést képviselik vagy a sajátjukat erőltetik a közre? Vajon a játékosok döntő többségét csakis a 2-es, esetleg 1,5-es vagy 2,5-es nehézségű ládák boldogítják, ezért volt tavaly 64 ilyen az átment 72-ből?
Én sem szeretném, ha sorra számolgatós és agyalós rejtések jelennének meg. De egy-egy nem okozna örömet?
A mostani hozzáállással, azt hiszem, se a GCache, se a GCvitC, se a GCTUD nem születhetett volna meg. Nektek nem hiányoznának?

Válaszolhattok röviden is, vagyis egy “mehet”-tel vagy egy “nem mehet”-tel arra, hogy a rejtő eredeti terve szerint jelenjen-e meg a láda vagy sem. És ha Ti esetleg megadnátok neki az esélyt, talán a moderátorok is elfogadják, hogy a feladatuk az, hogy a játékosokat képviseljék, ne az egyéni preferenciájukat. Ha nálatok is elbukik, akkor egyszerűsítem és elnézést kérek a moderátoroktól, hogy kétségbe vontam ítéletük helyességét.
Köszönöm, hogy időt szántatok hosszú irományom elolvasásra.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]