geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

Kokóhozzászólásai | válasz erre | 2021.01.05 17:28:52 (36992)
@ha2: Gondolom a tavalyi rejtés nem azonos megoldású az előzővel. 2015-ben mi is megtaláltuk, és szerintünk nem volt tartós megoldás. Persze a sorsát már nem követtem. (GCTtk és GCVT ládákkal kapcsolatban kaphatnék tőled ötletet?)

Sajnálatos módon az adatok regisztrációhoz kötése, a regisztrációkor küldött levél, az első belépéskor kitöltendő teszt nem jelent megoldást a problémára. Azonban minimális odafigyelés és törődni akarás nagyon sokat segítene a ládák életben tartásán. Az oldalon elhelyezett leírások pont úgy működnek mint a ládaoldalak: el kellene olvasni őket. Többször kapunk jelszónélküli logot olyan multiládákhoz, melyeknek csupán az első pontjánál járt a megtaláló. A szomorú az, hogy a rejtőn kéri számon az elutasítást is.
Nemrég megjelent ládánkat közel napi szinten ellenőrzöm kutyaséta közben. Eddig öt vagy hat alkalommal kellett igazítanom a rejtésen, és egy esetben valaki úgy gondolta, hogy jobb helyen lenne egy méterrel arrébb egy sitthalomban.
Petrot81 videója egy nagyon fontos lépés. Remélem lesz folytatása, ahol talán a ládák kezeléséről is esik majd szó.

A ládázás alapfelszerelése szerintem: szemetes zacskó, cseredoboz, A/4-es lap 5-6 csíkra darabolva, WC-papír vagy nedves törlőkendő, valamint írószer.
A legtöbb esetben a doboz életben tartásához elegendő egy tisztítás, amikor a ládából kiszedjük a szemetet, - és főleg a záródó felületeken - áttörölgetjük. Ha a füzet nyirkos, akkor inkább zacskózzuk be, minthogy az egész tartalmát rothadásnak indítsa. (A papír ajándékok egyébként is hajlamosak a penészedésre, és nem moshatóak.)
Sokan nem tudják, de egy papírlapnak két oldala van! Gyakori jelenség hogy, a logfüzet betelik, miközben a legtöbb "hátoldal" üresen marad. Ha mégis annyira betelne hogy, már valóban nincs hely az újabb log beírására, akkor egy papírcsík hetekkel, hónapokkal, de akár évekkel is megnövelheti a bejegyzés lehetőségét. Az írószer meg azért kell, mert nincs garancia arra, hogy a ládában van írószer, vagy egyáltalán lehet vele írni.
A rejtések esetében az "oda rejtsd vissza ahol találtad" kiírása sem segít, hiszen ha csak egyvalaki nem olvassa és máshova rejti, akkor borul minden. Nem beszélve a véletlen megtalálókról. (Bár ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés, hogyan lehetséges az, hogy egy véletlenül arra sétálóra éppen ott jön rá a dologhatnék, és pont azon a helyen, pont olyan távolságra tér le az útról, és véletlenül áttúrja a rejtekadó fa összes üregét. Véletlenül megtalálja a dobozt, majd felismeri a lehetőséget hogy, ez a doboz pont jó lenne neki mondjuk csavaros doboznak. A belefektetett idő és energia alapján ezt inkább szándékos rongálásnak gondolom.)
Egy láda megjelenéséhez a moderátorok tisztességes leírást kérnek. Jó lenne, ha a megtalálók legalább a ládaoldal első néhány sorát (WAP, Röviden, ...) elolvasnák. Már az is sokat segítene!

[előzmény: (36986) ha2, 2021.01.05 10:25:35]

ha2hozzászólásai | válasz erre | 2021.01.05 10:25:35 (36986)
Ha a gccsim ládáról van szó, akkor jól emlékszem a földbe ásott nagy fa dobozra. Ez 2013-ban volt. Azért annyira nem elhagyatott a hely. Kessereken kívül is járhatnak arra. Persze nagyon bosszantó a dolog.
[előzmény: (36983) H+W, 2021.01.05 09:26:27]

H+Whozzászólásai | válasz erre | 2021.01.05 09:26:27 (36983)
Sziasztok!

Egy necces témával jönnék, vártam 2 napot, hogy kicsit lenyugodjak és szebben fogalmazzam meg soraimat. ? Adjatok nekem tanácsot. 2019 nyarán örökbe fogadtunk egy régóta elhagyatott, borzalmas állapotban lévő ládát azzal a céllal, hogy valami olyat hozzunk létre helyette, ami tényleg különleges és élmény lesz a megtalálása. A telepítést több hetes gondolkodás, tervezés, anyagok beszerzése, anyagi ráfordítás előzte meg. Várandósan, több órás munkával, férjem segítségével telepítettem a ládát. A visszajelzések alapján a tervünk sikerült, sokan dicsérték a láda különlegességét, ötletességét. Aztán egy ideig nem tudtunk kimenni a ládához, de azt láttuk a logokból, hogy a helyén van és rendben van. Múlt hétvégén felmásztunk karbantartásra és ami fogadott, attól én teljesen lesokkolódtam. Az eredeti ládánknak, elképzelésünknek hűlt helye sem volt, alig találtuk meg a saját ládánkat! Valaki teljesen átalakította a rejtést! Az már nekem gyanús volt, mikor megjelent a logok között több ízben, hogy erő kell a láda megszerzéséhez, mert a mi ládánkra ez nem volt igaz, de erre nem számítottam egyáltalán. Nem szeretnék vádaskodni, de ami gondolataim vannak:

- Full elhagyatott helyen van a láda. Eleve sima kirándulók sem nagyon járnak erre, de a láda is olyan helyen volt, hogy ha valaki nem tudja hol van, kizárt, hogy véletlenül megtalálja.
- Ha mégis valaki, aki nem kesser, megtalálta, és ellopta a láda rejteket, akkor jött volna kesserektől olyan jelzés, hogy fedetlenül volt a rejtek, de ilyen jelzés nem jött.
- Fentiek miatt azt feltételezem, hogy valakinek megtetszett vagy épp nem tetszett a láda rejteke (kb 5000 ftos tételről van szó) és kicserélte azt egy jellegtelen sziklára, ezzel "tucat" ládává téve a különleges ládánkat. Ráadásul egy olyan sziklára cserélte, ami balesetveszélyes, mert olyan nehéz, hogy ha valaki ráejti pl a kezére, azt ripityára töri.

Kérdésem az lenne, hogy milyen gyakran fordul ez elő, hogy kesserek önkényesen átalakítanak ládákat? Van-e értelme időt, energiát, pénzt feccölni az eredeti állapot visszaállításába vagy úgyis megint tönkre teszik majd?

Én szívesen megveszem bárkinek azt a rejteket a kertjébe dísznek, de más játékát ne rontsuk már el. ? Olyan csalódott vagyok, hogy aki később jött keresni, már nem találhatta meg, amit mi a játékostársak örömére készítettünk.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]