geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
Előzmények

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.30 00:56:00 (1742)
Azt elhiheted, hogy engem sem azért érdekelnek a politikusok, mert szeretem őket! Gazember mind, nagyon kevés kivétellel. De sajnos ők irányítják a sorsunkat, ezért muszáj rájuk odafigyelni. A háborúk meg nem kedvtelésből vannak, mert másokat kivégezni olyan jó... (Bár tudjuk, hogy pl. Irakba néhányan csakis a kegyetlenkedés céljából mentek oda, és tényleg a kínzásokat élvezik. Meg nyilván máshol is van ilyen.)
A második bekezdésed már tartalmaz olyan gondolatokat, amikkel egyetérthetek. Na nem az, hogy sok sorozatot láttam (szinte semennyit), hanem a többi. A kultúrát fontosnak tartom (hallod, Attibati?), de inkább az ősi és a néhány évszázaddal ezelőtti kultúrát, mert az addig ,,magyarabb'' volt, mint utána. (Még úgy is, ha tudjuk, hogy hatással volt rá a környező népek kultúrája.) Ezen belül is főként a népzenét, néptáncot értékelem legtöbbre, meg a valláshoz nem kapcsolódó népszokásokat. (A vallásról még nem sikerült álláspontot kialakítanom.) Kétségtelen, hogy a későbbi időkben is volt igazi magyar kultúra, egyesek szerint ezután kezdődött igazán, a színjátszás, ha jól emlékszem, a 18. század végén kezdett elterjedni. De ez már nem annyira a kedvenc korszakom. A mai kultúra pedig már nagyot vesztett értékéből. Egyrészt mert olyan sokféle baromság van, amit kultúrának neveznek, másrészt meg mert egyre kevesebbeket érdekel. Mondhatsz ilyen szépeket, hogy a kultúra segít a magyarság fennmaradásában (sokan, akikre pl. szavazni fogok, ugyanezt mondják), de szerintem ez kicsit túlszépíti a dolgot. Ma ez már nincs így. Túl kevés embert érdekel a kultúra ahhoz, hogy ez segítsen. Szerintem pl. a könnyűzene milliószor nagyobb hatással lesz az értékrendekre, ezáltal a magyar megmaradásra, mint a színészet, mert a fiatalokat az érdekli. Ott van pl. az egész ország egyik legtöbbet (!) koncertező együttese, a Kárpátia zenekar, amiről sokan tévesen azt hiszik, hogy valami szélsőjobbos banda, ők egy teljesen vállalható erősen nemzeti irányultságú zenét játszanak, még a kereszténység témájával is összekötve. Sok száz fiatal szokott eljárni a koncertjeikre, nagyobb városokban akár több ezer is. És nem idegengyűlöletet tanulnak tőlük a fiatalok, hanem többnyire valódi értékeket. Nem akarom túldicsőíteni őket, de ők sokkal hasznosabbak, mint a színészek. (Mégse jutna eszembe soha szobrot állítani nekik.) Tetszik ez az idősebbeknek, vagy nem tetszik, de ez van. Egyébként emiatt nem fogom őket magasabb kulturális fokra helyezni bárki másnál, csak azt mondom, hogy a hatásuk nagyobb.
Azt meg, hogy én mennyit fogok tenni a ,,magyarság fennmaradásáért'', még nem tudhatja senki :)

Na de most már késő van, megyek aludni, jó éjt mindenkinek!
[előzmény: (1741) Yoss, 2008.05.30 00:25:36]

Yosshozzászólásai | válasz erre | 2008.05.30 00:25:36 (1741)
Én meg azt mondom, hogy nem kell ezt (is) szabályozni. Ne te (és senki más sem egyszemélyben) döntsd el, hogy kinek álljon szobra vagy más emléke. Lehet, hogy téged érdekelnek a politikusok, de én inkább a Dunába lőném őket. A hedvezéreket meg lesz*rom, mert ha valami, akkor mások kivégzése igazán nem művészet. (persze mint minden általánosítás, ez sem állja meg mindig a helyét)
Amennyire le tudom venni, te eléggé magyar beállítottságú vagy. A magyarságunkat megélni viszont a kultúra segít, hisz abban és a hagyományainkban testesül meg a magyarságunk. A kultúrát megismerni és megérteni viszont a színészek (is) segítenek. Lehet, hogy túl sok sorozatot láttál és ezért a negatív vélemény, de hidd el hogy az igaz színészek nem ott láthatók. Az igazán kiemelkedő színészek pedig többet tettek (tesznek) a magyar kultúra és ezáltal a magyarság fennmaradásáért, mint te (nagy valószínűség szerint) valaha is fogsz. Innen már csak egy kis lépés elismerni néha egy-egy szobor jogosságát.
[előzmény: (1738) Zerind HUN, 2008.05.30 00:14:27]

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.30 00:14:27 (1738)
Köztéri szobor csak az igazán kiemelkedő embereknek járna szerintem, és nekik is csak akkor, ha már elegendő idő eltelt ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni, megérnek-e annyit. Később leírom, kikre gondolok.
Budapesten van egy szabály, hogy 25 évvel a halála utánig senkiről nem lehet utcát elnevezni. (Bár most Puskással kivételt tettek.) Ilyesmi kellene szobroknál is, nem pont 25 évvel, nem tudom mennyivel. Addigra vagy elfelejtődik valaki kellőképpen, vagy annyira bentmarad a köztudatban, hogy esetleg megérdemelheti. Hogy 1% körül van az aránya? Lehet, hogy kevés van, de egyre több. Gondolom, új Kossuth-szobrokat ma már nem igazán készítenek. De nézd meg: ha meghal egy színész, már kapja is a szobrot. Pl. Kaszás Attila, Zenthe Ferenc. Fogadni mernék, hogy Raksányi Gellértnek is lesz hamarosan. Pedig pár évtized múlva senki sem emlékezne rájuk, mert minek?
Hogy kit gondolok szoborra méltó kiemelkedő embernek? Főként a történelmi személyiségeket, akiknek már most is van szobra (20. századiaktól eltekintve), mellettük nagy tudósokat, a legkiemelkedőbb sportolókat, ha pedig művészekről van szó, akkor esetleg 1-1 alkotóművészt. Tehát aki tényleg ír, fest, vagyis létrehoz valamit, mert ahhoz érzésem szerint sokkal több tudás, munka és fantázia kell, mint eljátszani a szerepet. Még mielőtt valaki elkezdené mondogatni, hogy de hát a színjátszáshoz is kell tudás, meg próbáljam meg én és akkor meglátom: erre már most mondom, hogy tudom, hogy így van, de nem is mondtam, hogy ehhez nem kell tudás, csak azt, hogy jóval kevesebb. Alkotóművészek közül sem válogatás nélkül persze! Ezek a modern ,,entartete kunst''-ot képviselő festők meg írók semmit sem érnek. Akik festenek pár vonalat és kinevezik magukat festőnek, meg csoportokat alakítanak, akik úgy döntenek, hogy nekik mostantól kezdve joguk van bárkit önhatalmúlag nagy művésznek nevezni. Meg a futurista, dadaista, stb. költők, akiknél még egy gyerek is jobb verset ír. És ha nem értem meg a versüket, akkor siránkoznak, hogy én vagyok a béna, mert nem értem meg a modernség szavát. Nem az egyszerűséggel van bajom, mert ott van pl. Vasarely néhány képe, amelyek igencsak egyszerűek, mégis tetszenek. Valami mással, amit nehéz megfogalmazni.
Hogy egy épületen belül felállítják az épület funkciójához kapcsolódó híres emberek szobrait, az ellen semmi kifogásom. Tehát nyugodtan lehet tőlem színészszobor egy színház előterében, meg balett-táncos szobor a balett-intézetben.
A hírek pedig igen, szóljanak politikusokról, mégha többségüket utáljuk is. Szóljanak ,,hadvezérekről'', háborúkról, a világ eseményeiről, amelyek az életünket alakítják. A színész nem alakítja, az szórakoztat. Arról írjanak a bulvárújságok. Bár... ez a bulvárbaromság is eléggé elhibázott egy dolog. Azt szokták rá mondani, hogy ,,dehát ez érdekli az embereket''. Igen, vannak, akiket igen, vannak akiket nem, és ez eddig teljesen rendben volna, de: vannak sokan, akiket amúgy nem érdekelne, de hogyismondjam, kénytelen érdekelnie. Az még a gyengébbik eset, hogy pl. a tömegközlekedésen mellette tízen olvassák ugyanazt és a féloldalas betűket nem lehet nem észrevenni, ezért csak elolvassa, hogy ,,Frenki ágyba vitte Katát'', de az a súlyosabb, hogy sokan azért olvassák el, hogy legyen miről beszélni az erre a szintre lesüllyedt társaival! Hogy ne nézzék ki maguk közül! (Erről nem tudom, ki tehet, és hogy lehetne megoldani.) De ez már kicsit eltér a témától.
[előzmény: (1732) Yoss, 2008.05.29 23:48:53]

Yosshozzászólásai | válasz erre | 2008.05.29 23:48:53 (1732)
Szerinted kinek és miért kell szobrot állítani? Kiről és miért kellene szólniuk a híradásoknak? Politikusokról? Hadvezérekről? Akkor már inkább a színészek..Egyébként ezt a szobor kérdést nem is értem. Az össz szobrok számához képest jó, ha 1% lehet azoknak az aránya, amik színészt ábrázolnak..
[előzmény: (1731) Zerind HUN, 2008.05.29 23:44:05]

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.29 23:44:05 (1731)
Bocs, de nagyon felidegesített ez a beírásod. Hol mondtam én azt, amit te hiszel, hogy mondtam? Hol mondtam, hogy nincs szükség művészetekre, meg művészekre? Hol mondtam, hogy nem szép, ahogy Latinovits verset mond? Vagy azt, hogy nem értem, hogy miért szép? Hol mondtam, hogy a zenész hülye?
Sehol!!!
Csak azt mondtam, hogy nem értem, miért kell a színészeknek szobrot állítani, geoládát tenni a sírjukhoz, meg bemondani a tévében, ha meghalnak. Ez utóbbit nem mondtam, ezt most mondom. Ennyiből bárkinek a halálát bemondhatnák.
[előzmény: (1729) Attibati, 2008.05.29 23:39:12]

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2008.05.29 23:39:12 (1729)
Az azért nagyon gáz, hogy egy felnőtt embernek magyarázni kell, mi szükség van a művészetekre. Számodra csak a matematika az egyedüli üdvözítő dolog ? Nem szoktál zenét hallgatni - ott is csak egy hülye zenész játsza el amit a zeneszerző megkomponált - könyveket olvasni, filmeket nézni ?
Azt kell mondanom , hogy igy csak fél életet élsz és nagyon sok szép perctől fosztod meg magad. Ha gyerekkorodban nem oltották beléd ezen dolgok szeretetét , most már nehéz lesz változtatni rajta.
Az igaz, hogy a matematika nyelvén nehéz megfogalmazni, miért szép, ahogy Latinovits verset mond...
[előzmény: (1720) Zerind HUN, 2008.05.29 23:06:20]

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.29 23:06:20 (1720)
Még mindig nem árulta el senki, hogy miért érnek többet a színészek másoknál. Miért? Nem mondtam, hogy Latinovits rossz színész, mert biztos jó, nem tudom. Lehet az is, hogy a színészek között az egyik legjobb, nem tudom. De akkor mi van? Erre válaszoljatok! Nem Latinovitscsal van a bajom, hanem az általános színészdicsőítéssel.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]