FAQ
Előzmények

VPhozzászólásai | válasz erre | 2009.10.11 21:10:30 (2389)
Engem kétszer harapott meg kutya közterületen.
Mindkétszer ott volt a gazdája, aki (a harapás előtt) azt mondta: "Nem bánt a kutya!"
Sajnos ezt a kutyák nem tudták.
Mindkét állat ideges "városi" kutya volt. Az egyiknek a gazdája egy agresszív alak volt, akitől félt a kutya - talán ezért támdott. Én meg egy hónapig jártam utána a sebészetre kötözésre, nemtudtam elmenni síelni, ...

Ezen kívül futás közben számtalanszor fut felém, ugrik rám "játékból" kutya - a gazdája láttára. Nagyon utálom! Én nem akarok idegen kutyákkal játszani - főleg, amikor futok.

Persze az agresszív embereket se szeretem.
[előzmény: (2374) NitiZoli, 2009.10.11 13:47:44]

NitiZolihozzászólásai | válasz erre | 2009.10.11 13:47:44 (2374)
Ja, és még valami: hogy egy kutya rátámadjon az emberre, az borzasztó szélsőséges eset, és még inkabb valószínűtlen, hogy egy erdőben, gazdával sétáló kutya csináljon ilyet. Támadást esetleg egy láncról frissen elszabadult kutyáról tudok feltételezni...
[előzmény: (2371) Attibati, 2009.10.11 13:31:29]

Attibatihozzászólásai | válasz erre | 2009.10.11 13:31:29 (2371)
Természetesen elitélem a ládásztárs - honnan is derült ki hogy közénk tartozik ? - agressziv, durva fellépését de azt be kell látni hogy Te sem vagy teljesen ártatlan a dologban. Kutyákat közterületen csak porázon szabad sétáltatni.
Futóként , turistaként engem is nagyon zavarnak a turistautakon le-fel szaladgáló , felém kapdosó kutyák. ( A tulajdonos jellemző reakciója: "Nem bánt , csak játszik..." Az hogy én nem akarok a kutyájával játszani az nem érdekli őket) Sajnos a kutytulajdonosok zöme nem érti meg hogy a kutyájára nincs ráirva , hogy egy békés állat, ha egy kutya fut felém az úton az is benne van a pakliban hogy rám fog támadni.
Egy békés kutya is válhat agresszivvá ha valamitől megijed - sógoromnak a saját kutyája törte el a kezét, amikor egy erős hangú motortól megijedt séta közben - vagy egy agyonizzadt futót szagát megérezve feltámad benne a vadászösztön.
[előzmény: (2368) kutyas, 2009.10.11 12:19:21]

kutyashozzászólásai | válasz erre | 2009.10.11 12:19:21 (2368)
Kedves Geocachingesek!

Budapesten, a Mátyás-hegyen lakom, és rendszeresen sétáltatom a kutyáimat ezen a területen. Tegnap, szerencsétlenségemre belefutottam egyik társatokba és családjába. Épp hazafelé indultam, és útközben elhaladtunk a népes társaság mellett. A csapat egyik jól megtermett férfi tagja a rátámadt a mellette békésen elszaladó kutyámra, aki addig ügyet sem vetett rá. (Egy emberre különösen veszélyes fajtáról, a magyar vizsláról beszélünk.) Azt üvöltötte, hogy Takarodj!, és ütésre emelte a kezét. A kutya megijedt, és odébbszaladt. Nem ugatott, és két méternél sosem volt közelebb a csapat egyetlen tagjához sem. Egyszerűen elment mellettük.

Megkérdeztem a férfit, hogy van-e valami probléma, és kértem, hogy ha van, akkor nekem szóljon, és behívom a kutyát, nem szükséges rátámadni. Ebből hosszabb szóváltás kerekedett, amelynek során a nálam jóval erősebb és nagyobb férfi többször fenyegetett tettlegességgel engem és a kutyámat, a családja sem tudta visszatartani. Megragadta a ruhámat, és amikor azt mondtam neki, hogy engedjen el, vagy rendőrt hívok, azt felelte, hogy nem leszek olyan állapotban, hogy rendőrt tudjak hívni. Megkérdeztem, hogy ez azt jelenti-e, hogy meg akar ölni, mire ő fenyegetve üvöltötte, hogy igen, meg fog ölni. Egy lépést hátrált, majd felém lendítette az öklét. Én védekezőn magam elé kaptam a kezem, ám ő az utolsó pillanatban szerencsére mégsem mert megütni. Ezután a családnak végül sikerült lecsillapítania.

A felesége mindezt azzal indokolta, hogy a gyerekeket féltik a kutyáktól, és a férje azért támadt a kutyára, mert nem látott engem. Vagyis nem azért, mert a kutya ugatott, agresszív volt, hanem mert egyszerűen a közelben volt, ő pedig nem látta a gazdáját (tíz méterrel a kutya mögött jöttem). Arra nem derült fény, hogy a férje további agresszivitását mivel magyarázza.

A vita során én sem maradtam higgadt (nekem a kutyáim épp olyan fontosak, mint a gyerekem, és ha fenyegetik őket, a védelmükre kelek), igyekeztem a férfit szégyenbe hozni a viselkedéséért, de sem őt, sem a családját nem fenyegettem tettlegességgel, és pláne nem támadtam rájuk. Az esetnek a kőfejtőben sátorozó hajléktalanok tanúi voltak.

Tudni kell rólam, hogy kutyásként mindig kínosan ügyelek arra, hogy ha látom, hogy valaki fél az állatoktól, akkor lábhoz hívjam őket, sőt kikerüljem az illetőt. Egyrészt udvariasságból, másrészt mert voltak már hasonló élményeim olyan emberekkel, akik kutyafóbiájukat agresszivitással leplezik, mivel férfiasságuk nem engedi, hogy bevallják félelmüket, és kérjék a gazdát, hogy fogja meg a kutyát.

Mindezt azért írtam le, mert remélem, hogy az illető elolvassa, és még egyszer szembesül minősíthetetlen viselkedésével, és mert azt is remélem, hogy a magyar geocachinges társadalom elítéli, ha egyes tagjai geocachingelés közben más, békés erdőjárókat fenyegetnek.

Üvözlettel
Egy kutyás

U.i.: A Mátyás-hegyen valóban van néhány veszélyes kutya, akikre szeretném minden ide kiránduló figyelmét felhívni, mert a kőfejtőhöz vezető feljárat mellett laknak, és a lyukas kerítésen ki tudnak járni, illetve meg tudják harapni a kerítéshez közel merészkedőket. Emberre és állatra egyaránt támadtak már. A környék lakói (különösen a tisztességes kutyások) próbálnak fellépni ellenük és gazdájuk ellen – eddig sikertelenül.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]