FAQ
az összes téma hozzászólásai egyben, szilu hozzászólásai
új hozzászólás | témák listája

Összesen: 9 db hozzászólás

sziluhozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2009.03.16 11:40:38 (40882)
Jelzés fejlesztésre

Vadászatkor gyakran mobilon jelentjük be a megtalálást wap-on. Ez hasznos dolog, de lehetne fejleszteni is egy kicsit talán.
WAP-loggoláskor minden esetben ki kell keresni az adott geoláda adatait (száma, vagy megnevezése, stb...), megkeresni, majd rálépni a láda adataira, ezt követően lehet a megtalálást bejelenteni...stb, (idő, jelszó, stb. megadása)
Nem tudom mennyire komplikált lenne, de ha nem, akkor az egyes geoládák webes oldalán, bal oldalon, a fényképek és egyéb térképvázlatok alatt meg lehetne jeleníteni az adott geoláda wap honlapcím "Megtalálás bejelentése" QR kódját.

QR kódról:
http://mpt.bme.hu/~cozi/Doc/0001/What_is_QR_code.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/QR-k%C3%B3d

Így loggolás közben a mobilunkat és a kinyomtatott ládaoldalt (QR kódot) használva két kattintásra az adott geoláda megtalálás bejelentése oldalon találhatnánk magunkat és azonnal lehetne loggolni.
Ezt a funkciót ma egy átlagos mobil tudja, amelynek van kamera is.

A programot mobilra több helyről le lehet tölteni, a t-mobile-nél márc. 31.-ig ingyenesen így:

Ingyenes SMS-t kell küldeni a 17660-as számra, az SMS-be a KÓD200 üzenetet kell beírni. Válaszként megérkezik a kódolvasó programlinkje, kattintás és már telepíthető is. Kollégám pannonos, neki is sikerült a letöltés, tehát nem hálózatfüggő szolgáltatás.

Javasolom ezt a funkciót átgondolásra! :-)

Üdv. Szilu

sziluhozzászólásai | apróhirdetés | válasz erre | 2006.11.26 17:51:45 (2000)
PÉCS-SZEGED útvonalra (kb. 200 km) max. 3 fő társulhat nov. 28-ra (indulás 16:30h), illetve vissza: nov.30.-ra (indulás vissza 17h). 1út: 1400Ft, oda vissza 2500 Ft, MGKE tagoknak további 20% kedvezmény. Érd. 30/9377041 vagy itt: jogasz.jur@gmail.com

sziluhozzászólásai | apróhirdetés | válasz erre | 2005.12.16 18:34:19 (809)
Rendszeresen UTAST KERESEK PÉCS-SZEGED VISZONYLATBAN. A tömegközlekedés és a drága utazási költségek alternatívája...

Pécs és Szeged között havonta többször is járok kocsival, konzultációkra, vizsgákra. Ha vannak pécsiek, akik geotúrázni szeretnének Szegeden, vagy szegediek Pécsen, akkor szívesen viszem-hozom a jelentkezőket némi jelképesnek mondható benzinpénz hozzájárulása mellett. (1000 Ft Pécs-Szeged, vissza ugyanennyi). Részletek, aktuális időpontok, jelentkezés itt: www.vaterabolt.hu/euroadler ...vagy közvetlenül elérhetőségeim egyikén.

(Ki-beszállás lehetséges még Pécsen és Szegeden kívül Mohácson, Bátaszéken, Baján, ill. ezeket összekötő főútvonalon bárhol. Nem csak geo-célból lehet jelentkezni. Csomag hozható, max. 1 koffer. Az itteni hirdetés által jelentkező MGKE tagoknak(!) saját elhatározásból és meggyőződésből további 20% kedvezményt biztosítok.)

Üdv. Szilu

sziluhozzászólásai | apróhirdetés | válasz erre | 2005.12.11 10:06:48 (798)
Egyetemista vagyok, konzultációkra való látogatás alkalmaira útitársat keresek alkalomszerűen de rendszeresen Pécs-Mohács-Bátaszék-Baja-Szeged viszonylatában, illetve visszafelé.
Ismervén a tömegközlekedés "áldásos" körülményeit, mint színvonal mint ár tekintetében, kedvező ajánlattal szolgálhatok.
Részletek, időpontok és bejelentkezés itt: www.vaterabolt.hu/euroadler

Üdv. Szilu

sziluhozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2005.02.03 08:51:50 (3545)
ÖregTom, köszönöm az Információt!

Látva a budapesti ládák körüli különböző álláspontok mérkőzését, ha a MGKE tagja lennék, minden bizonnyal ezt a kérdést a legközelebbi közgyűlésen napirendi pontként vetném fel, hisz alapszabályt is érint - kellene hogy érintsen - a dolog.

Míg az alapszabály 2. pontja a regisztráció egyik feltételeként írja elő a felhasználók aktivitását - külön megjegyezve keresés-rejtés terén-, addig a rejtésre vonatkozó előírások teljeskörű betartása mellett nincs arra utalás, hogy a budapesti ládák más elbánásmódban részesülnek, mint a nem-budapesti ládák.
Nincs arra utalás, hogy budapesti láda rejtésekor csak a különösen vagy kiemelten érdekes geoláda jóváhagyására van lehetőség.

Ha a moderátorok az alapszabály felhatalmazásával moderálnak, abban az esetben a megkülönböztetés diszkriminatív.
Ugyan a hagyományos bp.-i láda megjelenésének az ismert okok miatti elvetése a moderátorok részéről az alapszabály szerint nem tilos, de amíg ez a megkülönböztetés az alapszabályban nem szerepel, addig ez diszkriminatív eljárásnak tudható be.

De ez csak egy vélemény... további jó vitanapot kívánok!
Üdv. Szilárd

[előzmény: (3535) ÖregTom, 2005.02.02 22:08:40]

sziluhozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2005.02.02 21:40:02 (3533)
...lesznek felhasználva...bocsi a nyelvtani hibáért, lassan elrakom a lányomat aludni, a nyakamban ugrál még, miközben nektek írok most, :))
[előzmény: (3532) szilu, 2005.02.02 21:36:10]

sziluhozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2005.02.02 21:36:10 (3532)
Sziasztok!
Hol találok információt arra vonatkozóan, hogy a támogatói hozzájárulások bevétele milyen célokra lesz felhasználva?
Jómagam is kedvelem a geocaching tevékenységet, használója vagyok a rendszernek, szívesen támogatnék bizonyos dolgokat, de nem céltalanul.

Köszi, sziasztok: szilu

sziluhozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2004.12.06 08:39:27 (1351)
hűű, de gyorsan írtam...nem volt időm lektoráni...bocsi:)
[előzmény: (1350) szilu, 2004.12.06 08:35:43]

sziluhozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2004.12.06 08:35:43 (1350)
Sziasztok!

A főoldalra kihelyezett szavazógépen szavazhatnak az Egyesület tagjai a pontszámításról.
Bár nem vagyok egyesületi tag, de talán e témában a (csak) regisztrált tagok véleményei is számíthat, főleg akkor, ha egy esetleges új pontszámítási képlet bevezetésénél nem alakul egyértelmű többség.
Számít vagy nem, a következőket javasolom.
A jelenlegi pontrendszer lényege, hogy egy megtalálás, egy ládarejtés egy-egy pontot jelent, amihez a saját ládák megtalálásainak az átlaga hozzáadódik.
Képlete: megtalálások száma + saját ládák száma + (saját ládák megtalálásainak az átlaga)

Ez akaratlanul is azzal jár, hogy ha valaki a saját aktivitásán túlmenően az első saját ládája mellé egy másodikat is telepít, a pontszámai akár (szinte) feleződhetnek is.
Egy újabb láda elrejtését a formula pontlevonással bünteti.
Ezért a következő javaslatom lenne:

A láda megtalálásakor:

Az adott 1 pont hagyományos ládánál korrekt. Itt esetleg célszerű lenne meggondolni, hogy multi-ládák megtalálásakor (esetleg ládánként) + pontokat kaphatna a megtaláló. nem ugyanaz a teljesítmény a város közepén leolvasni egy műemlék faláról a jelszót és nem ugyanaz egy délelöttös túrán összegyűjteni egy multiláda pontjait. Azaz nem teljesítményarányos a jelenlegi rendszer.
Így lehetne a hagyományos és virtuális láda továbbra is 1 pont, a multik esetében viszont a rejtések számától függő arányos pontozás, ami nem azt jelenti, hogy 5 pontos multiláda esetén 5 pont, csak egy kissé arányossá tenni.
Erre jó a következő képlet (pld): összpont: GYÖK(multi-láda pontjainak száma)
Ahol
2 multi-pont esetében 1,41 pontot kap a megtaláló
3 multi-pont esetében 1,73 pontot kap a megtaláló
4 multi-pont esetében 2,00 pontot kap a megtaláló
5 multi-pont esetében 2,23 pontot kap a megtaláló...stb. De a pluszpontokat lehet akár egy 0,5-ös szorzóval tovább gyengíteni. Más rendszer is jó lehet, a hangsúly a nehezebb ládák többletpontján van.

A saját láda megtalálásai után

Itt célszerű lenne az értékelést is beszámítani, azonban nem 100%-ban. A megtalálás után járna a rejtőnek egy bizonyos pontérték (nem csak az átlag szerint!) és az értékelés után is járna egy pontszám, mely mértéke a pontozás szintjétől, valamint a pontozó értékelésének a súlyától is (ez fontos!) függe. példa:
A saját láda mások általi megtalálása után járna 0,5 pont. További 0,5 pont az értékelés alapján, valahogy így:
É: a három szempontból figyelembe vett LÁDA összértékelésének átlaga (rejtés,környezet,web)

0,5pont * ((É-1)/4)
A pontszámot a megtaláló csak az értékelése után kaphatná meg. Ez arra jó, hogy az értékelés mindenképp megtörténik. A rejtő az értékelést követően számított láda-átlagértékelés szerint kapná már a megtalálás után a pontját.
Lehet egyszerűbben is megoldani, de bonyolítani is lehet. Azt azért célszerű lenne belevenni, hogy a megtalálók számá után adandó pontok azért lassan csökkenjenek. Ez egy kiegyenlítés pld. egy budapesti központban lévő virtuális láda által gyűjthető összpontszám és egy erdő közepén, nehéz helyen elrejtett láda által gyűjthető összpontszám között.

A fő hangsúly ott van, hogy valódi teljesítmény szerint történhetne a pontozás, belekalkulálva a motívációs tényezőket és az értékeléseket.

Az átállás.

Bármely új számítás is születik meg (ha egyáltalán), az eddigi munka eredményát is tudni kell átkonvertálni. Azok nem veszhetnek el, mert ekkor több kárt okozna az átállás, mint értelmet.

No, erről ennyit! Jó töprengést! :)

Üdv. Szilu


Egy lapon megjelenő sorok száma:


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]