FAQ
az összes téma hozzászólásai egyben, hacsate hozzászólásai
új hozzászólás | témák listája

Összesen: 9 db hozzászólás

hacsatehozzászólásai | Geoláda-élet | válasz erre | 2011.04.04 08:08:33 (18638)
Megkérdezném, hogy kell-e engedély a Környezetvédelmi Természetvédelmi Vízügyi Felügyelőségtől ládatelepítéshez, olyan multihoz, aminek a hagyományos ládája egy település határában nem korlátozott helyen lenne, de egy hozzá kapcsolódó virtuális pont (egy emlékmű) az már védett helyen lenne. De ide jelzett turistaút vezet, és csupán az emlékmű feliratáról kellene feljegyezni pár karaktert. Vagyis nem „túrná” fel a kereső az erdőt, ezzel okozva nagy természeti „kárt”.
Köszönöm a segítséget.

hacsatehozzászólásai | kütyük | válasz erre | 2011.03.11 19:12:41 (55616)
Köszönöm a segítséget. Hát erre idáig senki sem tudott rájönni. Pedig már Miskolcon sok okostól megkérdeztem, de mindenki a TUHU-ra fogta. És láss csodát, ha az autópályát nem pipálom ki a kerülendők közt, csodásan tervezi meg a legjobb útvonalat.
Jóllehet egy autós navigátorral nem lenne ennyi gond, de olyan sokszor nekem nincs rá szükség. Még egyszer KÖSZÖNÖM.
[előzmény: (55610) mike andros, 2011.03.11 13:44:01]

hacsatehozzászólásai | kütyük | válasz erre | 2011.03.11 10:15:09 (55605)
Meg szeretném kérdezni, hogy (Garmin etrex LEGEND HCx) a gps-en ha kijelölök egy országúti úti célt (néha használom, mert nincs autós navigátorom) miért akar mellékutakra vinni, majd visszatérni a főútra, ahelyett, hogy a leggyorsabb legrövidebb főúton vinne. A beállításokban a
tervezés módszere: leggyorsabb terv,
jármű tipusa: ekkor autó/motor
elkerülendőben: alaphelyzetben kipipálom: a fizetős, autópálya, és a földutakat.
Gyalogtúrán a megfelelő jelölésekkel semmi baj nincs.
Illetve másik kérdésem, hogy amit a számítógépen megtervezek útvonalat és átmentek a gps-re, ott miért nem a gépen megszerkesztett útvonalat jelöli ki. Mert valójában teljesen új számítás alapján jelöl. Vagyis ha a gépen váltogattam a kijelölést az automatikus és a közvetlen útvonal használata között ( mert egyes szakaszokon hiányzik a térképről útvonal), akkor a gps valós utat keresve hatalmas kerülővel jelöl ki nekem egy utat. Ilyenkor részekre bontom az utat és turista térkép segítségével több részletben jelölöm ki, persze kinn a terepen. Lehet, hogy valamit rosszul tettem?
Köszönöm a segítséget.

hacsatehozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2009.09.21 15:15:05 (44109)
Én is arra gondoltam először, hogy a tuhu-ra elküldöm, de ott szigorú feltételek vannak. (útelágazások pontos mérése, ott a leágazásokba való x m megtétele stb) Ezt közölték is velem, amikor egy jelzésfestéskor rögzítettem a nyomvonalat. (teljesen új volt) És azt kérték, hogy legközelebb a fennebb leírtak szerint készítsek nyomvonalrögzítést. Hát én megmondom őszintén nekem, arra nem igazán volt időm, hogy olyan részletesen járjam be a nyomvonalat. A mostani láda esetében ez a segítség a részemről nem mind a 4 pont megkereséséhez lenne (úgy fölöttébb könnyű lenne a megtalálás), hanem amikor a települést elhagyva (ott lenne az első két pont) kiér a terepre, a 3. kereséséhez nyújtanék (nem a teljes hosszban) segítséget, azért, hogy ne az aszfalton kelljen gyalogolni (igaz arra gyorsabb), hanem kis túrával ösvényeken. A 3. pont után, muszáj 1km-t aszfalton gyalogolni, és utána volna egy olyan szakasz (kb:500m), ahol a műútról egy erdei útra kellene felmenni, egy útnélküli volt kaszálón. Ugyan is e nélkül csak nagy kerülővel, aszfaltos utat igénybe véve egy szép panorámát kihagyva tudna csak a kereső tovább menni. Hacsak nem jönne rá magától is erre a rövidítésre. De mivel a többségünk a tuhus térképek alapján túrázik és ládázik, kevesen gondolnák, hogy ahova felkalauzolnám ott milyen szép gerinc út lesz. Amin könnyű sétával kb: 5km után meglenne a hagyományos ládája a múltinak.
A későbbiek folyamán (mivel elég sokat túrázom arre felé) szándékszóm hivatalos rögzítéseket készíteni, de eddig még nem volt rá időm.
Köszönöm a segítséget.
[előzmény: (44107) KiVi, 2009.09.21 09:57:13]

hacsatehozzászólásai | geocaching | válasz erre | 2009.09.21 09:48:28 (44103)
Kérnék kis segítséget ládatelepítéshez. Hegyvidéki terepen lévő településen lenne az első ládám. Ami 4 pontból álló múlti lenne. Szeretnék egy szakaszon rögzített nyomvonallal (track) segíteni!
Kérdésem: szokás-e ez –én még az eddigi kereséseimnél nem találkoztam ilyen segítséggel-.
Illetve ha javasoljátok, akkor hova lehet azt feltölteni.
Előre is köszönöm a tapasztalt keresők és rejtők segítségét!

hacsatehozzászólásai | OFF | válasz erre | 2009.07.23 22:06:39 (14742)
Köszönöm a segítséget egy előző kérdésemre, hogy milyen térképet használjak, ha Erdélyben keresek ládát. Miután a „relytekhely.ro” lapra is regisztráltam, egy két láda oldalt átnézve vettem észre, hogy van olyan láda amelyik a geocaching.hu-n is rajta van. Persze más névvel. Ilyen esetben melyik oldalon kell lejelenteni a ládát? Na és még egy részemről fontos kérdés, ha az erdélyi lapra jelentek be ládát, akkor az itthoni láda számaimat nem növelném? Illetve (persze csak lehet, hogy azért nem tudom, mert nem olvastam el a szabályzatukat részletesen) az erdélyi lapnál is 20 láda után lehet saját ládát rejteni?

hacsatehozzászólásai | OFF | válasz erre | 2009.07.22 10:15:27 (14700)
Igaz a 25. ládámon túl vagyok, de még kezdő lévén volna egy kérdésem. Sok turista barátommal együtt én is részt veszek a Erdélyi Kárpát Egyesület 18. táborában ami Várfenesen lesz. Örömmel láttam az Erdélyi térképen, hogy ott a környéken is van sok magyar láda. A kérdésem az lenne, hogy mivel csak töröm az idegen nyelveket, ezért elégedjek meg a környező országokba szakadt magyar részeken lévő magyar telepítésű ládákkal, vagy pedig valamilyen módszerrel ( pl: a geocaching.com-on keresztül) keresgéljek idegen telepítésű ládákat is. Arra lennék kíváncsi a többség hogy cselekszik?
Hozzá kell tennem én többségében ebben a táborban is túrázni fogok, csak ha akad időm akkor keresgélem a ládákat. Mert egy ilyen rendezvénynél nem az a cél, hogy az ember vagy magában vagy kis csoportban leszakadjon a többiektől.
Kösz a segítséget.

hacsatehozzászólásai | OFF | válasz erre | 2009.05.19 13:53:31 (14404)
Köszönöm a segítségeket.
Sokat használom a légvonalasat túrákon, pechemre a ládákhoz az utvonalasat használtam.
A külföldi ládákhoz még egy rövid kérdés. Ha rigisztráltam a"com-on" és megtalálok egy ládát, akkor a láda füzetbe -ha mondjuk nem tudok szlovákul- egy angol sablonos szöveget írjak be, illetve nem kell odaírnom mely országból való vagyok?

hacsatehozzászólásai | OFF | válasz erre | 2009.05.19 08:48:59 (14401)
Szevasztok!
Nem régen kezdtem a játékot. Nem tudom ebbe a rovatba kell-e írni, ha tudtok segítsetek!
Garmin Legend HCx masinám van. A kérdésem: amikor megtalálom a ládát, (és persze a masinán is a keresés menü geocache pontjából keresem a ládát) hogyan tudom a megtalálást beírni a készülékbe. A leírás szerint az iránytű képernyő aljában jelenik meg a megtalálás gomb. De nekem ez akkor sem jön be, ha fizikailag a terepen „centi” pontossággal a láda felett vagyok. A forgalmazót felhívtam Ö sem tudott választ adni rá! Javasolta, hogy írjak a fórumra.
Ha lehet még egy kérdés: sokat túrázom a felvidéken, ha nem magyar hanem szlovák ládát akarok keresni, akkor a szlovák geocaching.sk, vagy a geocaching.com-on kell regisztráljak a kereséshez. És persze ide idegen nyelv ismerete szükséges, gondolom.
Köszönöm a válaszokat.
Egy lapon megjelenő sorok száma:


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]