geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ

geocaching, georgejj hozzászólásai
új hozzászólás | témák listája

Összesen: 8 db hozzászólás

georgejjhozzászólásai | válasz erre | 2007.08.24 15:54:54 (23497)
Sziasztok!
Reg jartam erre, s most is a segitsegeteket szeretnem kerni. Lelkes onkentes geocachereket keresek Veszprem-Tihany-Nagyvaszony-Koveskal-Tapolca-Sumeg-Keszthely utvonal menten.
Nehany onkentesre lenne szuksegem, akinek van kedve vegigjarni a fenti varosok kozotti utvonalak egyiket masikat a kovetkezo 1-2-3 hetben. (surgos lenne) Nincs szuksegem GPS adatokra, viszont nehany egyeb informaciora az utvonallal kapcsolatban igen. Ezen utvonalak mindegyike max 20-25 km-es tavok. Kerlek, hogyha tudsz segiteni, vagy tudsz valakit aki tudna segiteni, irj emilt. georgezsiga@yahoo.co.uk koszi. S hogy miert nem en csinalom magam? Mert most az USA-ban vagyok, de ezekre az infokra a kovetkezo egyket hetben szuksegem lenne.
Elore is koszi a segitseget,
Foterkepesz

georgejjhozzászólásai | válasz erre | 2005.06.14 16:45:14 (7841)
Sziasztok!

Ládafordítás. Mint egy régebben aktív ládafordító szólnék hozzá a témához. Sok oka van szerintem, hogy mostanság egyre kevesebb láda kerül fel a .com-ra. Részben a saját tapasztalataimat mondom, részben egyéb dolgokat.

Az egyik ok, kétségtelenül az, hogy egyre hosszabbak a leírások, és ha már elvállalok egy fordítást, akkor szeretném azt pontosan visszaadni, hisz magyarul se véletlenül kerül a sok érdekes infó az oldalra, így miért fosszuk meg a külföldit a fontos információktól. Hisz a GC egyfajta virtuális utikönyv is. Annak idején is igyekeztem a rövidebb leírásokat lefordítani, hogy úgymond "mennyiségileg" több kerüljön fel a .com-ra. De azóta ugye méghosszabbak a leírások.

A másik ok, az a már említett fordítóoldallal van. Mivel a .com-on is folyamatosan fejlesztenek (még ha ez nem is mindig látszik), ezért az a "program" amit a fiúk megcsináltak itt - a fordítóoldal - az mindig csak az akkor éppen érvényes .com-os rendszerrel kompatibilis. Így ha odaát (.com) változtatnak a progijukon, akkor nem biztos, hogy az ahoz megírt fordítóoldal sikerrel fogja venni a kanyart. :) Ilyen változtatás volt, hogy újabban minden .com-os oldal azonosítója nem csak szám, hanem GC és szám.

De ez is egy olyan dolog, hogy enélkül is meg lehet oldani a dolgot. Hisz már régen is úgy fordítottam az oldalakat, hogy bejelentkeztem a .com-on, és ott létrehoztam egy új ládát. Így nem kellett a fordítóoldallal bíbelődnöm. Oda csak a legvégén bemásoltam az adatokat. Tehát elvileg ez is kiküszöbölhető.

Egy nagy probléma viszont az, hogy a .com-on egy jóideje már nem engednek virtuális ládákat beregisztrálni. Azt mondják, hogy legalább egy mikrocache mindenhol elfér, így NO virtuális láda. Így ezeket ugye ha akarjuk se tudjuk addig lefordítani, amíg nem válnak "rendes" ládává. :) S idehaza azért akad néhány virtuális láda. :)

De ami számomra az egyik legnagyobb gond az bennünk található. :) Éspedig az, hogy a .hu-s ládagazda, és a fordító között nincsen semmilyen kapcsolat. Hogy ez miért baj?
Mert én szépen lefordítom a ládát. Nagyszerű. Az felkerül a .com-ra. A tulaj, meg mindenki örül, hogy a láda végre a .com-on is fenn van. És akkor innentől kezdve annyi, meg egy bambi. Ha bármi változik a .hu-s ládaoldalon, akkor én soha az életbe nem fogom azt megtudni, hisz sem automatikusan nem értesít a rendszer, mint fordítót, se pedig a ládatulajdonos nem veszi a fáradtságot - tisztelet a kevés kivételnek -, hogy megdobjon egy emillel, hogy: "légyszi írdd már át a javításokat, köszi". Pedig azt hiszem a ládakarbantartáshoz, nem csak a .hu-s oldal hanem a .com-os oldal karbantartása is hozzátartozik. S azt hiszem a fordítótól nem várhatja el senki, hogy randomra mindig összehasonlítsa az álltala lefordított .hu-s és .com-os oldalakat, hogy történt-e valami változás. S azt hiszem ez nem is várható el a fordítótól, hisz ő amúgy is egy szivességet tesz a ládatulajdonosnak azzal, hogy lefordítja az oldalt. Szóval én úgy voltam vele, hogy amíg ezen a rendszeren nem változtatunk valamit addig nem szivesen fordítok további ládákat, mert utána csak gond van vele. Illetve szegény külföldit szivatjuk meg, ha "elfelejtük" módosítani a .com-on mondjuk a láda kordinátáit egy áttelepítésnél.

Régebben javasoltam, hogy legyen egy automatikus értesítés a fordító felé, ha a ládaoldalon valami változik - lehetőleg a módosítás kiemelésével -, de sokkal egyszerűbb lenne, ha valahova a leírásba bekerülne egy olyan rész, hogy ha a ládatulajdonos nem maga fordította a ládát, akkor köteles minden változtatásról tájékoztatni a fordítót, és megkérni azt, hogy a .com-on is javítsa ki a változásokat.

Ezen változtatások után szívesen nekiesek ismét nagyüzemileg fordítani a ládákat, addig viszont továbbra is csak a "sürgős" fordításokat fogom megcsinálni, azaz azokat amelyeket azért kell beregisztrálni, mert bogár került beléjük, vagy valaki bogarat akar elhelyezni bennük, illetve ha a ládagazda kifejezetten és szépen megkér, hogy legyekolyan szíves és fordítsam le.

Szóval részemről, és szerintem ezek az okai, hogy viszonylag kevés ládafordítás történt az utóbbi időben. :)

Üdv,
Főtérképész
[előzmény: (7840) VP, 2005.06.14 16:05:09]

georgejjhozzászólásai | válasz erre | 2005.05.30 11:20:40 (7669)
Csatlakozom gratulációhoz, s nekem is fehérlapozik mióta visszatértem. :)

Gyuri

georgejjhozzászólásai | válasz erre | 2005.05.24 00:43:21 (7396)
Óóó! Azt sohasem lehet tudni, hogy hány s milyen isten járt közben az adott ügy érdekében. :) Hisz még ha csak egy Főnök van is, akkor is a közbenjárásnál többen is beleszólhatnak egy-egy ügybe. :) Főleg most, hogy egyesületi szinten működik az egyesület. :) Többek között az Istenek megnevezésbe téged is belevettelek, hisz akkor még nem tudtam, hogy van-e közöd, és ha igen, mennyi, hogy ilyen gyorsan létrejött a fórum, avagy tényleg csak az említett egyszemélyi fejlesztési Főnökünk tett nekünk jót. Vagy esetleg más "fontos emberek" (pl: egyesületi tagok) is odahatottak-e pozitív véleményükkel eme csodás eredmény eléréséhez. :) Ezért bátorkodtam a többes számot használni a megszólításnál! :) Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ki az, kinek keze munkájának köszönhető a weboldal, s az azon található fejlesztések, hisz nemegyszer személyesen is volt szerencsénk találkozni, beszélgetni. :)
Kicsit figyelek. :) Persze nem nagyon, csak kicsit. :) Amennyire szükséges. :)

Üdv,
Gyuri
[előzmény: (7389) ÖregTom, 2005.05.23 21:38:36]

georgejjhozzászólásai | válasz erre | 2005.05.23 21:35:12 (7388)
Kedves Istenek! :)

Hálás köszönet a gyorsreagálású hadtest bevetéséért! :) Ezermillió puszi, köszönet, hála stb. a Travel Bug fórumért! :) Remélhetőleg így már kevesebb Utazó Ügynök fog elveszni a szürke ködben! :)
Mégegyszer áldassék annak neve/keze ki ezügyben ily gyorsan eljárt! :)

Köszi,
Gyuri
Főtérképész - nem hivatalos Travel Bug "figyelő"

georgejjhozzászólásai | válasz erre | 2005.05.23 21:28:26 (7387)
Én teljesen egyetértek a felvetéssel, hogy hírlevélben is menjen ki a dolog, de ez nem az én hatásköröm. :) De azt mindenképpen jónak tartanám, ha minden új ember alapból kapna egy kis infót, hogy van ilyen, s mit kell vele kezdeni. :)

főtérképész - nem hivatalos Travel Bug "figyelő"
[előzmény: (7360) miketkf, 2005.05.23 12:48:44]

georgejjhozzászólásai | válasz erre | 2005.05.23 12:32:07 (7356)
Sziasztok!

Sajnos a hazai Travel Bug helyzet továbbra is siralmas!!! Annak ellenére, hogy most már végre fenn van az oldalon a leírás, hogy mit, hogyan kell tenni amennyiben egy Travel Bugot talál valaki. Ezért ezúton szeretnék ismét mindenkit kérni, hogy legyen olyan szíves, és olvassa el a Travel Bugokról szóló információkat! S lehetőség szerint alkalmazza is őket.

Tegnap is egy olyan Bogárra akadtam, mely már régóta kitudja merre járt. Ugyan már lassan egy éve az országban van, de 2004. 10 hó óta állítólag (a .com-os regisztrációk szerint) a hármashatárhegyi ládában van. No, ennek ellenére a Pilisben találtam meg. Ugyan két bejegyzés volt a Bogár oldalán, de csak "széljegyzet" formájában:
Az elsőt "SpecOps-HUN" jegyezte be:
Megtaláltam a bogarat a ládában, de még nem tudom hova helyezzem el.
- először is. Ha az illető megtalálta, akkor ennyi erővel már a megtalálást és a ládából való kivételt is bejelenthette volna, hisz semmivel se kerül többe, mint egy "széljegyzet" megírása.
- továbbá, a következő ládába helyezést már nem jelentette be.
A másik log, "dragunov" szerint:
Megtaláltam a bogarat a GCKBrl Budapesti ládában, de nem mozdítottam azt.
- ez egy nagyon jó és hasznos bejegyzés, mert legalább én (mint magyar kesser) tudom, hogy esetleg merrefelé lehet a bogár. Ő jól csinálta. Igaz, ugyan, hogy nem nyúlt a bogárhoz, de felmérve a siralmas helyzetet, legalább tett valamit a bogár jobb nyomonkövethetősége érdekében. Igaz ugyan, hogy ez a bejegyzés a külföldiek számára semmit nem jelent, mert nem tudják, hogy mi az a GCKBrl láda, és hogy hol találhatják azt meg. De ez már nem az ő hibája.
S ezek után semmi bejegyzés a Bogár életéről. S jó fél év alatt ez a két bejegyzés KEVÉS. Fogadni mernék, hogy legalább egy tucat ember kezén átment a bogár, tekintve, hogy Budapest környékén volt.

Ezzel csak arra szeretném ismételten felhívni a figyelmet, hogy jó lenne, ha mindenki komolyan venné ezeket a bogarakat, s az ezen bogarak megtalálásával járó KÖTELEZETTSÉGEKET!!!!!!
Ha valaki nem tudja vállalni ezen minimális kötelezettségeket, az legyen olyan szíves és HAGYJA A TRAVEL BUGOT OTT AHOL TALÁLTA!
Köszönöm.
Ha viszont elhozza, akkor szánjon rá 5 percet, hogy:
- beregisztrálja a MEGTALÁLÁST a .com-on
- s utána miután elhelyezte egy OLYAN LÁDÁBA ami a .COM-ON IS REGISZTRÁLVA VAN,
- beregisztrálja az ELREJTÉST is a .com-on.

Ugye, hogy nem olyan ördögi feladat? Különösen, hogy pontról pontra történő leírása van ennek már az oldalon, amolyan szájbarágós módszerrel!

Mégegyszer hálásan köszönöm azoknak akik segítenek, hogy kis hazánk kilábalhasson a külföldön csak "TRAVEL BUG TEMETŐKÉNT" ismert pozíciójából.
Remélem aki még nem olvasta a TRAVEL BUG leírást, az most fog rá néhány percet szánni, hogy ezt megtegye.

S továbbra is bátran keressetek meg, ha bármilyen kérdésetek van a TRAVEL BUGokkal kapcsolatban, vagy ha segítségetekre van szükség a bogarak beregisztrálásához, vagy egy láda fordításához, a .com oldalhoz.

Köszönettel maradok,

Főtérképész - nem hivatalos Travel Bug "figyelő"

u.i.: csak egy kérdés az illetékeseknek. Lehetne egy csak TB-s fórum?

georgejjhozzászólásai | válasz erre | 2005.05.06 12:51:27 (6878)
Kellemes péntek délutánt mindenkinek! Sziasztok!

Igen, igen, tudom. Rég jártam errefelé. :) Remélem azért egyesek emlékeiben még éldegél egy (ha kissé megfakult/megkopott is) kép rólam. :) Az újaknak pedig jókívánságaim. :) Ismét itt vagyok, visszatértem. Persze nem állítom, hogy túl sokáig fogok maradni.
Ezt a majd egy éves kimaradást azonban azt hiszem most sürgőséggel be kell pótolnom. :) Szigorúan némi terepi munkával. :)

Igyekeztem ezt a szép új fórumot ha nemis végigolvasni, de egy jó részébe beletekinteni.
Gratula minden újhoz, minden fejlődéshez! stb. Végre van egyesületünk! :)

No de a hepi délutánnak it vége is szakad sajnos.

Ez a majd egy éves távollét, meg az előtte itt eltöltött bő két év némi perspektivitást ad az embernek. Ha nem lennék már elég régóta e játék tartozéka, akkor az alapján amit itt ezen a fórumon tapasztalni lehet, nem is biztos, hogy oly nagy vágyat éreznék rá, hogy részese legyek a dolognak.

Szerencsére régebben se voltam az a nagy fórumozó, így legalább nem lesz különösebb lelki teher a fórum mellőzése.
Kedves GC-s barátaimmal úgyis fogunk tudni találkozni "terepen" vagy kommunikálni egymással emilben.

Ezért többet ide most nem is írnék. Sajnálom, hogy ennyi elszomorító dolog van itt.

Mindenkinek további kellemes ládikázást kívánok! :)

Üdv,
Főtérképész
Egy lapon megjelenő sorok száma:


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]