FAQ

Összesen: 9 db hozzászólás

c.coraxhozzászólásai | válasz erre | 2011.09.27 12:53:47 (20519)
Fantasztikus volt! Köszönöm az élményt!
[előzmény: (20512) magpet, 2011.09.27 11:10:31]

c.coraxhozzászólásai | válasz erre | 2010.11.25 18:54:49 (17923)
Szia!

Nem a NP miatt nem mehetett, hanem a saját szabályozásotok miatt.
Az BfNPI az illetékességi területén, a védett természeti területeken, az új ládák kihelyezésével kapcsolatban sem kért senkitől ördöngösséget, csak annyit a rejtő vegye fel az adott területen dolgozó természetvédelmi őrrel a kapcsolatot és amennyiben a természetvédelmi őr szükségesnek ítéli, kérjen egy természetvédelmi kezelői hozzájárulást, amit eddig mindenki megkapott aki kérte.
Pár ember saját kezébe vette az ügyintézést az egyesületeteken belül és ki is helyezték a ládáikat védett területekre, amik azóta is kereshetőek.
Persze a moderáció szigorú elveit mi nem fogjuk felülbírálni, de szerintem nem feltétlenül az a megoldás, hogy átmegyek egy másik játszótérre és majd ott jól kihelyezek egy ládát, azzal azzal úgysem foglalkozik a hatóság, mert ez csak addig van így míg valami olyan esemény nem történik, ami veszélyezteti esetlegesen az ott élő védett növények, állatok életét, vagy a védett természeti értékek létét.
Az pedig egy érdekes kérdés ha egy település teljes kül- és belterülete védett, bár szerintem ilyenkor is sokat segíthet a rejtőnek a természetvédelmi őr.

Üdv:
C.Corax
[előzmény: (17913) scele, 2010.11.25 09:39:48]

c.coraxhozzászólásai | válasz erre | 2010.01.26 23:06:37 (14972)
Szia!

Elolvastam. Nagy részével egyetértek.
Szerintem az egyesület saját magát korlátozta le sok esetben.
Egyébként ha menne utána valaki, akkor sokkal jobban is mehetnének a dolgok az engedélyezésekkel kapcsolatban. De erről már rengeteg szó esett itt a fórumon. Remélem a BfNPI-vel tavaly Akka81 segítségével megkezdett folyamathoz hasonlóan a többi NP-vel is sikerül kialakítania az egyesületnek a megfelelő kapcsolatot.
További jó keresgélést!
[előzmény: (14971) Walker, 2010.01.25 21:52:30]

c.coraxhozzászólásai | válasz erre | 2010.01.25 19:37:42 (14970)
Szia!

A gyakorlat ebben az esetben nem írhatja felül a törvényt. Sok esetben azért részesül fokozott természetvédelmi oltalomban egy-egy terület, mert csak így lehet biztosítani az ott élő fajok számára a zavarás mentes életteret. Sokszor a legnagyobb jó szándékkal is kárt okozhat, akár egyetlen ember is: például aki egy sziklafal alján/tetején a ládát keresgélve és logolva, majd a tájban gyönyörködve, a jelenlétével 40 percen át zavarja a kotló madarat, aki emiatt nem ül vissza a fészekben lévő tojásokra, amelyek egy szép tiszta, de hűvös napon ennyi idő alatt kihűlnek és az az évi fészekalj elveszik. Másik példa: miközben a kesser társ keresi a jól álcázott rejtést egy sziklán, észre sem veszi, hogy a talpa alatt, a hazánkban csak pár helyen előforduló fokozottan védett növényfaj 20-30 egyede (a teljes hazai állomány 1-2%-a) pusztul el éppen, mert nem tud a létezéséről és rajtuk áll, esetleg az álcázáshoz felhasznál néhány darabot abból a mohapárnából amin ezek a növények előfordulnak. Szerencsére ezek a példák egyelőre még csak a fantázia szülöttei, de ez elsősorban annak köszönhető, hogy a legtöbb ember betartja a szabályokat és ha azt olvassa egy táblán, hogy oda tilos belépni, akkor nem megy be.

Persze lehet úgy is megközelíteni a dolgokat, ahogy leírtad, csak akkor nem kell csodálkozni a nemzeti parkok nem túl barátságos hozzáállása miatt.
A természetvédelmi őrszolgálat tagjainak kötelessége a fokozottan védett területeken engedély nélkül tartózkodók igazoltatása, a terület elhagyására történő felszólítás, ellenük szabálysértési eljárás kezdeményezhető, stb... Nyilvánvaló, hogy ok nélkül senkit nem fognak az őrszolgálat tagjai zargatni, sőt a legtöbb esetben az esetlegesen "tilosban" barangolókat anélkül vezetik rá arra, hogy önként elhagyják a területet, hogy azok ezt észrevennék, sőt a legtöbb esetben megköszönik a tájékoztatást. Persze ha nem megy szép szóval még mindig ott vannak a szolgálati szabályzatban leírt lehetőségek.

A fokozottan védett természeti területek határát függőleges irányba nyújtott ellipszoid alakú, fehér alapszínű, felső harmadában kék, kör alakú mezőben balról jobbra repülő nagykócsagot ábrázoló, alatta FOKOZOTTAN VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLET feliratot (alatta opcionálisan BELÉPÉS CSAK ENGEDÉLLYEL felirat, ha nem turistaúthoz vagy tanösvényhez kerül ki), ez alatt pedig az ÓVJA, VÉDJE A TERMÉSZET ÉRTÉKEIT feliratot tartalmazó, szabványos hatósági táblákkal jelölik.

Azokat a táblákat (barana alapon fehér betűkkel), amiket említettél még az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején helyezték ki, a legtöbbön talán még olvasható is az OKTH (Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Hivatal) felirat.

Szóval szerintem nem véletlenül vannak kint azok a táblák és érdemes is betartani azt amit a jogszabályok előírnak, hogy minél kisebb mértékben zavarjuk azt az adott élőhelyet.
[előzmény: (14966) Walker, 2010.01.22 21:17:00]

c.coraxhozzászólásai | válasz erre | 2010.01.22 08:05:34 (14965)
Az idézet természetesen a mai napon hatályos jogszabályból lett bemásolva.
[előzmény: (14964) c.corax, 2010.01.22 08:02:05]

c.coraxhozzászólásai | válasz erre | 2010.01.22 08:02:05 (14964)
Sziasztok!

Idézet az 1996 évi 53 számú, a természet védelméről szóló törvényből:

40. § (1) Fokozottan védett természeti területre történő belépéshez - a jelzett turistautak és tanösvények kivételével - a természetvédelmi hatóságnak az igazgatóság szakértői véleményének figyelembevételével kiadott engedélye szükséges. A külön jogszabályok alapján erre feljogosított személyek - feladatuk ellátásához szükséges mértékben - engedély nélkül beléphetnek.

Mint az az idézetből egyértelműen olvasható, a fokozottan védett természeti területeken CSAK és KIZÁRÓLAG a jelzett turistautakon és tanösvényeken lehet gyalogosan közlekedni, a többi úton csak akkor ha van az illetőnek ENGEDÉLYE vagy az adott területen dolgozik (erdész, vadász, gazdálkodó, halász, természetvédelmi őr, stb.).
[előzmény: (14959) Walker, 2010.01.21 14:23:57]

c.coraxhozzászólásai | válasz erre | 2009.09.02 23:39:25 (13134)
Sziasztok!

Hogy az adott láda engedélye miért tartalmazza azt, hogy kerékpárral nem engedélyezett a megközelítés?
Az erdő törvény szerint erdő területen járművel, lóval, gépjárművel közlekedni csak az arra kijelölt utakon szabad. Az erdőgazdálkodónak ha kijelöl ilyen célra utakat, akkor azt ennek megfelelően az adott közlekedési eszközzel történő bejárásra alkalmas állapotban kell tartania.
Vagyis felelősséget vesz a nyakába azzal, hogy ha az általa kezelt erdőben kerékpáros, lovas vagy egyéb járművel történő közlekedés számára kijelöl utat, amit bizony számon is kérhetnének rajta. Leginkább ezért alakult ki az a gyakorlat, hogy a legtöbb erdőgazdálkodó (állami erdészetek, erdőbirtokossági társulások, nemzeti parkok, stb.) az általa kezelt erdő területeken eltűri a kijelölt turistautakon, vagy már meglévő és amúgy is használt erdészeti magánutakon a kerékpáros közlekedést. Ugyanakkor ha bármi baleset történne, az út minősége miatt, őket nem terheli a felelősség, hiszen nem kerékpárosok számára kijelölt úton közlekedett az illető.
Természetesen ez a gyakorlat csak addig működik, amíg "átlagos", kulturált kerékpáros közlekedésről beszélhetünk, ebbe természetesen sok minden belefér, amíg az nem zavar másokat az erdő jóléti és szociális funkcióinak (pihenés, túrázás, stb.) igénybevétele közben, vagy nem sérti az adott területre vonatkozó erdővédelmi, vadvédelmi és természetvédelmi jogszabályokban foglaltakat. Ide kapcsolható az is, hogy az erdőrezervátumok magterülete, a fokozottan védett természeti területek, vagy a vadrezervátumok általában csak engedéllyel látogathatóak, tehát sem gyalog, sem lóval, sem pedig járművel nem szabad belépni, behajtani. Ez alól is van természetesen kivétel, mégpedig abban az esetben ha az adott területen jelzett turistaút vagy tanösvény halad át, ekkor gyalogosan, a jelölt utakról nem letérve lehet az adott területeken közlekedni. Persze az ilyen területek kezelői igyekeznek a turistautak vonal vezetését úgy ki- vagy átalakítani, hogy ha lehet minél kisebb zavarással járjon a területet látogató turisták jelenléte.
Vagyis nagyjából az a helyzet amit leírtál és ez a háttere, amit sokan nem ismernek eléggé és ezért néha félreértik a dolgokat.
Láttam már olyat amikor a fokozottan védett természeti terület határától nem messze az erdészet által kirakott behajtani tilos táblához odaláncolták hárman is a kerékpárjukat és inkább gyalog mentek fel a jelölt turistaúton (erdészeti magánút egyébként) megközelíthető várromhoz. Ez nem csekély bátorság, mert az erdő közepén otthagytak három középkategóriás bringát és kb. 1 kilométerre voltak tőlük. Persze előfordult már olyan is amikor csak hosszas levelezés és telefonálás után lehetett a rejtőt rábeszélni, hogy ugyan tüntesse már el a multi ládájának egy pontját a fokozottan védett területről és ne küldje ki oda a kessereket, hiszen ki van táblázva, hogy belépés csak engedéllyel.
Végszó: a GCCSOA ládát nyugodtan meg lehet közelíteni kerékpárral, csak arra kell vigyázni, hogy lefele jövet nehogy kilépjen/guruljon/ugorjon a bringás elé valaki vagy valami, mert hatalmasat lehet borulni.
[előzmény: (13128) Csuhás, 2009.09.02 13:16:27]

c.coraxhozzászólásai | válasz erre | 2008.11.25 20:49:35 (11194)
Szia Akka81!

Email ment a ládával kapcsolatban.

Üdv
c.corax
[előzmény: (11192) Atmosz&Zozmosz, 2008.11.25 18:39:04]

c.coraxhozzászólásai | válasz erre | 2008.07.29 22:09:20 (10133)
Sziasztok!
Vajon miként lehetne egyes ládák "tulajdonosainak" a figyelmét felhívni arra, hogy a ládáját ellopták (GCREZI), esetleg törött, használhatatlan (GCSZTU), ha a láda oldalán a sok bejegyzés semmit nem ér, vagy ha a multi láda (GCTAT, ami fokozottan védett területen van) jelszavának egy része csak úgy szerezhető meg, ha a fokozottan védett területen (ahol csak a kijelölt turista utakon szabad közlekedni) egy utakon meg nem közelíthető helyre kell kimenni. Ez utóbbi egyébként a Természetvédelmi Törvény szerint csak a területileg illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség írásos engedélyével lenne lehetséges?....
Egy lapon megjelenő sorok száma:


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]