FAQ
vendégkönyv, Zerind HUN hozzászólásai
új hozzászólás | témák listája

Összesen: 16 db hozzászólás

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.30 00:56:00 (1742)
Azt elhiheted, hogy engem sem azért érdekelnek a politikusok, mert szeretem őket! Gazember mind, nagyon kevés kivétellel. De sajnos ők irányítják a sorsunkat, ezért muszáj rájuk odafigyelni. A háborúk meg nem kedvtelésből vannak, mert másokat kivégezni olyan jó... (Bár tudjuk, hogy pl. Irakba néhányan csakis a kegyetlenkedés céljából mentek oda, és tényleg a kínzásokat élvezik. Meg nyilván máshol is van ilyen.)
A második bekezdésed már tartalmaz olyan gondolatokat, amikkel egyetérthetek. Na nem az, hogy sok sorozatot láttam (szinte semennyit), hanem a többi. A kultúrát fontosnak tartom (hallod, Attibati?), de inkább az ősi és a néhány évszázaddal ezelőtti kultúrát, mert az addig ,,magyarabb'' volt, mint utána. (Még úgy is, ha tudjuk, hogy hatással volt rá a környező népek kultúrája.) Ezen belül is főként a népzenét, néptáncot értékelem legtöbbre, meg a valláshoz nem kapcsolódó népszokásokat. (A vallásról még nem sikerült álláspontot kialakítanom.) Kétségtelen, hogy a későbbi időkben is volt igazi magyar kultúra, egyesek szerint ezután kezdődött igazán, a színjátszás, ha jól emlékszem, a 18. század végén kezdett elterjedni. De ez már nem annyira a kedvenc korszakom. A mai kultúra pedig már nagyot vesztett értékéből. Egyrészt mert olyan sokféle baromság van, amit kultúrának neveznek, másrészt meg mert egyre kevesebbeket érdekel. Mondhatsz ilyen szépeket, hogy a kultúra segít a magyarság fennmaradásában (sokan, akikre pl. szavazni fogok, ugyanezt mondják), de szerintem ez kicsit túlszépíti a dolgot. Ma ez már nincs így. Túl kevés embert érdekel a kultúra ahhoz, hogy ez segítsen. Szerintem pl. a könnyűzene milliószor nagyobb hatással lesz az értékrendekre, ezáltal a magyar megmaradásra, mint a színészet, mert a fiatalokat az érdekli. Ott van pl. az egész ország egyik legtöbbet (!) koncertező együttese, a Kárpátia zenekar, amiről sokan tévesen azt hiszik, hogy valami szélsőjobbos banda, ők egy teljesen vállalható erősen nemzeti irányultságú zenét játszanak, még a kereszténység témájával is összekötve. Sok száz fiatal szokott eljárni a koncertjeikre, nagyobb városokban akár több ezer is. És nem idegengyűlöletet tanulnak tőlük a fiatalok, hanem többnyire valódi értékeket. Nem akarom túldicsőíteni őket, de ők sokkal hasznosabbak, mint a színészek. (Mégse jutna eszembe soha szobrot állítani nekik.) Tetszik ez az idősebbeknek, vagy nem tetszik, de ez van. Egyébként emiatt nem fogom őket magasabb kulturális fokra helyezni bárki másnál, csak azt mondom, hogy a hatásuk nagyobb.
Azt meg, hogy én mennyit fogok tenni a ,,magyarság fennmaradásáért'', még nem tudhatja senki :)

Na de most már késő van, megyek aludni, jó éjt mindenkinek!
[előzmény: (1741) Yoss, 2008.05.30 00:25:36]

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.30 00:14:27 (1738)
Köztéri szobor csak az igazán kiemelkedő embereknek járna szerintem, és nekik is csak akkor, ha már elegendő idő eltelt ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni, megérnek-e annyit. Később leírom, kikre gondolok.
Budapesten van egy szabály, hogy 25 évvel a halála utánig senkiről nem lehet utcát elnevezni. (Bár most Puskással kivételt tettek.) Ilyesmi kellene szobroknál is, nem pont 25 évvel, nem tudom mennyivel. Addigra vagy elfelejtődik valaki kellőképpen, vagy annyira bentmarad a köztudatban, hogy esetleg megérdemelheti. Hogy 1% körül van az aránya? Lehet, hogy kevés van, de egyre több. Gondolom, új Kossuth-szobrokat ma már nem igazán készítenek. De nézd meg: ha meghal egy színész, már kapja is a szobrot. Pl. Kaszás Attila, Zenthe Ferenc. Fogadni mernék, hogy Raksányi Gellértnek is lesz hamarosan. Pedig pár évtized múlva senki sem emlékezne rájuk, mert minek?
Hogy kit gondolok szoborra méltó kiemelkedő embernek? Főként a történelmi személyiségeket, akiknek már most is van szobra (20. századiaktól eltekintve), mellettük nagy tudósokat, a legkiemelkedőbb sportolókat, ha pedig művészekről van szó, akkor esetleg 1-1 alkotóművészt. Tehát aki tényleg ír, fest, vagyis létrehoz valamit, mert ahhoz érzésem szerint sokkal több tudás, munka és fantázia kell, mint eljátszani a szerepet. Még mielőtt valaki elkezdené mondogatni, hogy de hát a színjátszáshoz is kell tudás, meg próbáljam meg én és akkor meglátom: erre már most mondom, hogy tudom, hogy így van, de nem is mondtam, hogy ehhez nem kell tudás, csak azt, hogy jóval kevesebb. Alkotóművészek közül sem válogatás nélkül persze! Ezek a modern ,,entartete kunst''-ot képviselő festők meg írók semmit sem érnek. Akik festenek pár vonalat és kinevezik magukat festőnek, meg csoportokat alakítanak, akik úgy döntenek, hogy nekik mostantól kezdve joguk van bárkit önhatalmúlag nagy művésznek nevezni. Meg a futurista, dadaista, stb. költők, akiknél még egy gyerek is jobb verset ír. És ha nem értem meg a versüket, akkor siránkoznak, hogy én vagyok a béna, mert nem értem meg a modernség szavát. Nem az egyszerűséggel van bajom, mert ott van pl. Vasarely néhány képe, amelyek igencsak egyszerűek, mégis tetszenek. Valami mással, amit nehéz megfogalmazni.
Hogy egy épületen belül felállítják az épület funkciójához kapcsolódó híres emberek szobrait, az ellen semmi kifogásom. Tehát nyugodtan lehet tőlem színészszobor egy színház előterében, meg balett-táncos szobor a balett-intézetben.
A hírek pedig igen, szóljanak politikusokról, mégha többségüket utáljuk is. Szóljanak ,,hadvezérekről'', háborúkról, a világ eseményeiről, amelyek az életünket alakítják. A színész nem alakítja, az szórakoztat. Arról írjanak a bulvárújságok. Bár... ez a bulvárbaromság is eléggé elhibázott egy dolog. Azt szokták rá mondani, hogy ,,dehát ez érdekli az embereket''. Igen, vannak, akiket igen, vannak akiket nem, és ez eddig teljesen rendben volna, de: vannak sokan, akiket amúgy nem érdekelne, de hogyismondjam, kénytelen érdekelnie. Az még a gyengébbik eset, hogy pl. a tömegközlekedésen mellette tízen olvassák ugyanazt és a féloldalas betűket nem lehet nem észrevenni, ezért csak elolvassa, hogy ,,Frenki ágyba vitte Katát'', de az a súlyosabb, hogy sokan azért olvassák el, hogy legyen miről beszélni az erre a szintre lesüllyedt társaival! Hogy ne nézzék ki maguk közül! (Erről nem tudom, ki tehet, és hogy lehetne megoldani.) De ez már kicsit eltér a témától.
[előzmény: (1732) Yoss, 2008.05.29 23:48:53]

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.29 23:44:05 (1731)
Bocs, de nagyon felidegesített ez a beírásod. Hol mondtam én azt, amit te hiszel, hogy mondtam? Hol mondtam, hogy nincs szükség művészetekre, meg művészekre? Hol mondtam, hogy nem szép, ahogy Latinovits verset mond? Vagy azt, hogy nem értem, hogy miért szép? Hol mondtam, hogy a zenész hülye?
Sehol!!!
Csak azt mondtam, hogy nem értem, miért kell a színészeknek szobrot állítani, geoládát tenni a sírjukhoz, meg bemondani a tévében, ha meghalnak. Ez utóbbit nem mondtam, ezt most mondom. Ennyiből bárkinek a halálát bemondhatnák.
[előzmény: (1729) Attibati, 2008.05.29 23:39:12]

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.29 23:36:30 (1728)
Eddig jók az érveid: hülyeség a kérdésem, kesze-kusza a beírásom, meg nem jövök ki jól ebből. Más valami?
[előzmény: (1727) Yoss, 2008.05.29 23:33:40]

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.29 23:26:44 (1726)
Elég világosan megfogalmaztam a hosszú beírásomban.
[előzmény: (1724) Yoss, 2008.05.29 23:21:25]

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.29 23:08:51 (1722)
Te nem fogtad fel, hogy mit írtam, sajnállak :(
[előzmény: (1721) feri60, 2008.05.29 23:07:43]

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.29 23:06:20 (1720)
Még mindig nem árulta el senki, hogy miért érnek többet a színészek másoknál. Miért? Nem mondtam, hogy Latinovits rossz színész, mert biztos jó, nem tudom. Lehet az is, hogy a színészek között az egyik legjobb, nem tudom. De akkor mi van? Erre válaszoljatok! Nem Latinovitscsal van a bajom, hanem az általános színészdicsőítéssel.

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.29 22:27:06 (1716)
Persze ha valaki ,,politikáról'' akar beszélni, nyugodtan írhat e-mailt, szeretem ezt a témát.

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.29 22:26:12 (1715)
Nehéz megállnom, hogy ne válaszoljak a ,,politikai'' felvetésekre, de megteszem... (Ez nem jelenti az igazatok elismerését, csak azt, hogy nem szeretnék veszekedést.)

A Latinovits Zoltánra viszont válaszolok, mert abból nem lesz ,,politika'': tudom ki volt, valami színész. Na és? Soha nem fogom megérteni, hogy miért több egy színész, mint egy másik ember. Hogy szobrokat kell nekik állítani, meg geoládát tenni a sírjukhoz, meg ,,műveltség''-nek nevezni az ismeretüket. Ugyanez a filmekre is vonatkozik. Semmit nem csinálnak, csak a mások által leírt szerepeket eljátsszák. Biztos ügyesen, meg biztos lehet élvezni az előadást, ha valaki beül a színházba és megnézi, de ezért szobor jár nekik, meg világhír? Nem irigykedem, nem azért mondom, mert én nem leszek híres, de bezzeg ők igen, hanem csak mert nem értem. Meg olyan nagy divat a színészekre hivatkozni mindenhol... mindenféle pártok (beleértve olyanokat, amiket szeretek, meg olyanokat, amiket utálok) is felléptetik meg szerepeltetik a maguk oldalán álló színészeket meg filmrendezőket, és mutogatják, hogy nézzétek már, emberek, hiszen ez a csodálatos SZÍNÉSZ is velünk van, tehát nekünk van igazunk. Ezt így persze nem mondják ki, de részben valami ilyesmire megy ki a játék. Állandóan megy az is, hogy ,,100 neves értelmiségi'' meg ,,300 neves értelmiségi'' aláírta ezt meg ezt a tiltakozást (mindegyik oldalon!!!), és akkor tele van színészekkel a lista. Na és? Ugyanannyit számít a véleménye, mint bárki másé. De sajnos vannak olyan emberek, nem is kevesen, akik csak az ilyen ,,példaképek'' alapján alakítják ki a világnézetüket, kevés, vagy szinte semennyi gondolkodással. Azt kicsit jobban meg tudom érteni, ha mondjuk a Vágó Istvánt szerepeltetik (csakazértsem írom le, hogy egyetértek-e vele vagy nem, mert az már politika :) ), vagy híres, ilyen meg olyan oldalon álló professzorokat, mert ők már legalább megmutatták, hogy legalább valamihez értenek, amihez ész is kell.

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.29 18:48:08 (1706)
Odaírtam, hogy kivéve természetvédelmi okok. Vagyis nem taposnék le semmit. Vagy ha a te hasonlatodban a ,,láda'' felel meg a ,,virág''-nak (hiszen virágültetésről beszélsz), akkor azt mondod, hogy én tönkretenném az ott elhelyezett ládákat (letaposnám a virágokat)? Nem, eszembe nem jutna bántani a már ott levő ládákat.
Tőlem oda raksz te is comos ládát, ahova akarsz.

Bejelenteni a felvidéki ládákat a comon, meg ismertetőt beletenni az adott ,,ország'' hivatalos nyelvén csak azért jó, mert ha valaki véletlenül találja meg, akkor tudja, hogy ez micsoda, és kisebb eséllyel viszi el. Az ,,illendőség'', amit néhányan emlegetnek, valahogy nem tud érdekelni, ha éppen őróluk van szó. Majd ha ők is illendően bánnak az ottani magyarokkal minden szempontból, akkor majd szóba jöhet. Meg ha nem üldözték volna el édesanyám családját kislány korában a ,,kertjükből''.
[előzmény: (1702) 2008.05.29 17:34:42]

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.05.29 11:03:22 (1681)
Többek között az ilyen bonyodalmak elkerülése miatt rejtettem virtuális ládát a Felvidéken. Az nincs a .com-on, nem keveri össze senki semmivel, és el sem lopják. Sajnos azonban a Felvidék tele van csodálatos hegyekkel meg mindenféle túracélpontokkal, ahol kevés virtuális rejtési lehetőség van :(

Viszont szerintem érdemes lenne bevezetni azt a szabályt, hogy (ahogy ti nevezitek) ,,külföldi'' rejtés esetén lehessen akárhány virtuálisat elhelyezni, ne kelljen hozzá 2 hagyományos rejtés.

Egyébként szerintem sincs semmi köze a .com-nak ehhez a játékhoz, ha mi valahova ládát akarunk rejteni, akkor rejtünk (kivéve pl. természetvédelmi okok), még ha 160 méteren belül van is .com-os láda.

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.02.22 23:32:01 (1217)
Én Balassagyarmaton (Tótgyarmaton) találtam ilyen SagiK-érmét, de nem volt nálam sem semmi cseretárgy, úgyhogy ott kellett hagynom... pedig már tudtam, hogy mi az :)
[előzmény: (1213) ID24, 2008.02.22 20:14:08]

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2008.02.10 19:22:59 (1195)
Elhiszem, hogy igaz, amit írsz, de a wikipédiára hivatkozni soha nem célszerű. Az is tele van lépten-nyomon ,,leveszöldséggel'', hiszen bárki beleszerkeszthet bármikor. Az a legnagyobb baj, hogy egy csomó egyéb lapon meg onnan másolnak, máshol meg onnan másolnak, ahol a wikipédiáról másoltak, stb., aztán országszerte elterjed valami hibás adat...
[előzmény: (1189) 2008.02.10 13:56:10]

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2007.10.13 23:03:50 (1046)
Esetleg a Kaposon? Onnan meg a Füredi-vízfolyáson? :)
[előzmény: (1045) Mr Zerge, 2007.10.13 23:00:07]

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2007.09.06 13:26:26 (1005)
A Szálkai-tó ládájánál is hibás a .com-os koordináta. Igaz, hogy más fordította le, mint a rejtő, de valahogy átadta neki a jogot. Szóval most cova nevén van a .hu-s és a .com-os láda is, és hiába írtam már neki réges-régen, hogy javítsa ki, ezt valamiért nem teszi meg.
A .com-os megtalálásomba is beleírtam, hogy rossz a koordináta, szerencsére ezt a következő külföldi kereső még mielőtt útnak indult volna, észrevette és elkérte tőlem a valódi koordinátákat. Ha nem vette volna észre, akkor hiába ment volna a hibásan megjelölt helyre...
Szóval az sem jelent semmi garanciát, hogy megegyezik a .hu-s és .com-os ládagazda...
[előzmény: (1002) Mengyán, 2007.09.06 12:48:43]

Zerind HUNhozzászólásai | válasz erre | 2007.08.25 23:01:31 (934)
Szerintem arra gondol, hogy a Réka-vár láda leírásában máshogy szerepel, mint ahogy ő tudja. Ott az áll:

,,RÉKA-VÁR LEGENDÁJA
A néphagyomány és számos történész szerint itt született
Skóciai Szent Margit. Vasbordájú Edmond, angol király halála után (1016) két kisfiát Szent István udvarába menekítették. Az egyikükhöz, Edwardhoz, első magyar királyunk feleségal adta lányát, Ágnest, és birtokot adományozott neki.

Angliába való visszatérésükig, 1058-ig a Réka-várban élt a
család, és itt született 1045-ben Margit nevű lányuk.
Margit később III. Malcolm, skót király felesége lett, és sokat tett a skót állam kialakitásáért és a katolikus vallás elterjesztéséért. 1251-ben szentté avatták.''

Máshol (pl. itt) a történet egész máshogy van leírva.
[előzmény: (933) Csigabiga, 2007.08.25 18:03:08]
Egy lapon megjelenő sorok száma:


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]