FAQ
Somogyvár
Somogyvár
Termálfürdő, Csokonyavisonta
Termálfürdő, Csokonyavisonta
Gömbkilátó, Balatonboglár
Gömbkilátó, Balatonboglár
Kis-Balaton
Kis-Balaton
Berzsenyi-curia, Nikla
Berzsenyi-curia, Nikla
Típus:
tájegységturistautak.hu-n
Név:Somogy
Szélesség (lat):N 46° 31,544'
Hosszúság (lon):E 17° 30,321'
Magasság:131 m
Megye:Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Csabesz
Felhasználó:Csabesz
Dátum:2006.08.13
ponttípus szerintedgarmin 0x2800

A turistautak.hu Somogy tájegységének határai nagyrészt megegyeznek Somogy megyénk határaival, néhány területen azonban jelentősen eltérnek attól. Délnyugaton – a közigazgatási határhoz hasonlóan – Murakeresztúrtól a Balaton délnyugati csücske felé húzódik a határ, azonban a megyehatártól eltérően a Kis-Balatont is magában foglalja. Északon a határ a Balaton, ide tartozik a Balaton kisebbik, déli partja, Balatonberénytől Balatonvilágosig. Balatonvilágostól a határ Simontornya irányába halad, ahonnan dél felé fordul, egészen Sióagárdig. Sióagárdtól Dombóvár felé húzódik a határ a Völgység és a Mecsek között, így a Völgység is ide tartozik. Innen a 61-es út mentén halad, észak felől kikerülve Kaposvárt, majd Kaposfőnél dél felé fordul, és Drávatamásinál éri el az országhatárt, így megkerülve a Zselicet, amely a Mecsekhez tartozik a turistautak.hu oldalain.

Látnivalók közül csak néhányat említünk, a teljesség igénye nélkül. A Kis-Balaton növény- és állatvilága különösen gazdag. A XX. század első felében komoly küzdelem folyt a Kisbalaton Vízlecsapoló Társulat és a madárvédők között, végül azonban 1946-ban védett területté nyilvánították a vidéket.
Somogyvár történelmi emlékhely. Eredetileg Koppány vára állt a Kupavár nevű dombon, a XI. század második felében azonban I. László bazilikát és kolostort építtetett ide, és őt is ide temették.
A segesdi királynéi birtokot II. Endre adományozta feleségének. A tatárjárás után IV. Béla itt alakította meg az ország felépítésére hivatott kormányát. Később IV. László és Nagy Lajos is megfordult ezen a helyen.
Az ideutazóknak érdemes megtekinteniük Berzsenyi Dániel curiáját Niklán, és a Baláta-tó melletti őslápot.
Klasszikus üdülőterületté vált a Balaton déli partja, Siófok a nyaralók egyik közkedvelt célpontja. Szerencsére Somogy nagyon gazdag termálvizekben, így télen is van bőven választék a fürdők kedvelőinek: Csokonyavisonta, Igal vagy Csisztapuszta, mind kiváló termálfürdők.
Az utóbbi évtizedben Krisna-hívők megtelepedésének köszönhetően Somogyvámos is turista-látványossággá vált.
Szentmihályhegyről páratlan kilátás nyílik a Dráva és Mura összeömlésére.

A tájegység területén két nemzeti parkunk egy-egy része található. A Kis-Balaton a Balatoni Nemzeti Park egyik legszebb része, míg a Dráva vidéke, amely országunk talán legérintetlenebb folyóját veszi körbe, a Duna-Dráva Nemzeti Park részét képezi. Utóbbihoz tartozik a korábban említett ősláp, Baláta-tó Természetvédelmi Terület néven. Említést érdemel még a Pacsmagi Halastavak Természetvédelmi Terület, amelynek flórája ugyan nem különleges, azonban mint nemzetközi jelentőségű vízimadár-élőhely, a ramsari területek közé tartozik a Kis-Balatonnal együtt, amely szintén része az országunkban található 23 ilyen területnek.

A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra 60 km hosszú szakasza található itt, Galambok – Zalakomár – Somogysimonyi – Nagyszakácsi – Mesztegnyő – Somogysárd – Kaposmérő útvonalon.

A Dél-Dunántúli Piros-túra kibővítésének köszönhetően Magyaregres – Felsőmocsolád – Igal – Zics – Kapoly – Zala – Tab – Bábonymegyer – Töreki – Siófok útvonalon ennek a jelzésnek is megtalálható egy több, mint 140 km hosszú szakasza a Somogyban.
tájegység-lista
tájegység-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése
adatok és fényképek szerkesztése a TUHU-n
adatok szerkesztése a GCHU-n
a pont törlése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]