A tura utvonala
A tura utvonala
Orlát vasutállomás
Orlát vasutállomás
Orlát, temetö
Orlát, temetö
Orlát, utcarészlet
Orlát, utcarészlet
Típus:
egyébturistautak.hu-n
Név:Cindrel_1
Szélesség (lat):N 45° 45,680'
Hosszúság (lon):E 23° 58,278'
Magasság:473 m
Település:Orlat
Megye:Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:jppj
Felhasználó:"J&J"
Dátum:2006.08.28
ponttípus szerintedTurautvonal

A Csindrel-hegység (Szebeni-havasok, románul Muntii Cindrel) egy hegycsoport, a Déli-Kárpátokban, a Páring-hegység csoportjának északkeleti részén. Déli határán a Lotru-hegység, nyugati határán a Surján-hegység található. A Csindrel-hegység 900 km2 területtel rendelkezik, legmagasabb pontja a Csindrel (2244 m). A hegység főleg csillámpalából épül fel.
A legmagasabb gerinc a hegység déli részén van, amely északkelet-délnyugat irányú. Ebből ágaznak szét alacsonyabb gerincek észak felé.
Az Erdélyi-medencével való találkozásnál, 1000 m magasságig viszonylag meleg és száraz az éghajlat. Az uralkodó széljárás északnyugati.
Szeptember 19. körül jelenik meg az első fagy, az utolsó május közepén szokásos. A fagy nélküli napok száma átlagosan 127. Az átlagos csapadékmennyiség 800-1400 mm/év, a maximum júniusban (138 mm), minimum decemberben (35 mm). A havas napok száma 186 körüli, a hóréteg átlagos vastagsága 51-63 cm, amely a Csindrel alatti védett völgyekben augusztusig is eltart. Télen gyakoriak a hóviharok.
A hegység nem bővelkedik szálláslehetőségekben. Az itt ismertetett útvonalon turistaházak nincsenek, csak elszórt tanyák ás pásztorszállások, mi sátorral mentünk végig. Útvonalunkba nem esett bele a Paltinis nevű sí és üdülőközpont, ahol információink szerint lehet szállást kapni.

Mivel az útvonal lakatlan területeken vezet keresztül, ezért településnév helyett gyakran földrajzi nevek, illetve önkényesen adott nevek szerepelnek. Az adatokat 2006 júliusában gyűjtöttük
A túra Orlát (Orlat) faluból indult, mely eredetileg szász lakosságú volt, mára túlnyomó részben románok lakják. Ennek ellenére az épületek őrzik a jellegzetes szász építészeti stílust. További információkat (angolul) itt olvashattok: Szeben Hegyalja
Orlát megközelíthető Nagyszebenből (Sibiu) busszal, vagy vonattal, illetve Piskiből (Simeria) vonattal.

A pont helye: Orlát vasútállomás


Tovább

Nézzétek meg túraútvonalainkat is!! (közepes nehézségű utak, amelyeket nektek is ajánlunk)
Máramaros (Kárpátalja)
Velebit (Horvátország)

Teljesítménytúrák
Őrség 50 (2006)
Hó-Fejér 35 (2007)

J&J
egyéb-lista
egyéb-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]