FAQ
Térkép
Térkép
Típus:
barlangturistautak.hu-n
Név:Pilis-barlang
Szélesség (lat):N 47° 42,233'
Hosszúság (lon):E 18° 52,061'
Magasság:565 m
Település:Pilisszentkereszt
Megye:Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:@david
Felhasználó:@david
Dátum:2004.04.10
hossz377 m
mélység53 m
járhatóságSzűk, csak barlangászoknak

A Pilis legnagyobb barlangja, a bejárat nincs mindig lezárva, de amúgy is felette be lehet mászni. Az útról meredeken kell a szikla felé megközelíteni. Egyetlen hosszú járat, összességében kb. 6-700m oldalágakkal, a főjárat kb. 300m

A Vaskapu-völgyi barlangok, kőfülkék, sziklaodúk közül mind méretével, mind érdekes formáival, cseppköveivel kiemelkedik a Pilis-barlang, amely a kezdő barlangászok által szívesen látogatott hely. A mintegy 400 méter hosszú barlang bejárata magasan a völgy talpszintje felett a meredek hegyoldalban egy kis sziklafal aljában bújik meg. A vasajtóval biztosított rókalyukszerű bejáraton bekúszva egy kis termet követően a 3-4 méter magas alig 1 méter széles Kanyon járatában haladhatunk. Ebből egy többször is derékszögben megtörő néhány helyen egészen alacsony folyosó vezet Kupola vagy Dóm-terembe. Mielőtt a terem agyagos aljára léphetnénk egy kis gödör felett kell áttraverzálnunk. Innen egy magas, kanyonszerű járat vezet tovább felfelé, Ennek tetejébe feltraverzálva Dóm-terem teteje is megközelíthető. Innen még mintegy 50 métert haladhatunk a barlang korábbi végpontjáig, közben két kis vakon végződő oldaljáratot figyelhetünk meg. A végponti szűkületet csak 1989-ben lett áttörve, s ezzel a barlang hossza gyakorlatilag megduplázódott. Az új részekben gazdag cseppkődíszekkel, állócseppkövekkel és az ősember lábnyomával találkozhatunk amíg elérjük az omladékkal feltöltött végponti termet, amely omladék valószínűleg a felszínnel van kapcsolatban.

Forrás

Közeli települések: Kesztölc-Klastrompuszta Ny felé 2.57 km, Pilisszentkereszt DK felé 2.82 km, Esztergom-Pilisszentlélek ÉNy felé 3.28 km (2014/02/05 set by MapAudit, O'Eye)
barlang-lista
barlang-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

-bivakhelynek megfelel
-nyitott (nincs lezárva)
-kötél szükséges hozzá

Megjegyzések:
Juju 2006.03.20 22:03
részletek itt

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]