FAQ
Az Emlékpark
Az Emlékpark
Típus:
emlékhelyturistautak.hu-n
Név:Iharkút Emlékpark
Szélesség (lat):N 47° 14,145'
Hosszúság (lon):E 17° 38,508'
Magasság:344 m
Település:Németbánya
Megye:Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:attila12
Felhasználó:attila12
Dátum:2006.09.17
ponttípus szerintedPark

Iharkút irtásfalu volt a Bakony közepén, Bakonyjákó közelében. Nevét is a juhar (ihar) fáról kapta. Ez a hely lakott volt az Árpád-korban, majd elnéptelenedett. Aztán az Esterházy család telepítette be a török idők után. Lakosainak zöme német ajkú volt, akik erdei munkából és favágásból éltek. A második világháború után egyébként is hanyatló falu (németek kitelepítése, lakosság városba húzódása) sorsát az alatta található bauxitvagyon felfedezése pecsételte meg. A teljes kitelepítés után a helyén bányagödör tátongott és vörös utakon vitték a bauxitot az óriási teherautók.

A faluban volt templom, temető és iskola is. A még élő lakosok és azok leszármazottai határozták el, hogy hajdani falujuknak emléket állítanak. Ezt ma egy bekerített helyen, az egykori falu közepén egy harangláb és kereszt hirdeti, s idővel egy emlékházat álmodnak ide, ahol megjelenhetne a falu térképe, a hajdan volt lakosok névsora. Évente egyszer az iharkútiak összegyűlnek az emlékhelyen. Szívszorító látni a sok embert, aki példamutatóan ragaszkodik csodálatos hegyvidéki szülőfaluja sivárrá vált helyéhez, s emlékezik a saját gyermekkorára, vagy ha leszármazott, akkor már csak a szülője, nagyszülője meséjéből ismeri a soha nem fakuló, soha nem változó Iharkútat. (http://www.aeszveszprem.axelero.net)

*

Az egykori Iharkút település helyén található bánya szerencsés módon feltárja a felső-kréta korú Csehbányai Formációt, mely egy változatos folyóvízi és ártéri üledékekkel tagolt agyagos-homokos rétegsor. Ezekben a rétegekben Ősi Attila geológus hallgató 2000-ben 84 millió éves hüllő maradványokat talált, köztük a mai Magyarország területéről az első dinoszaurusz csontokat.
emlékhely-lista
emlékhely-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]