FAQ


Típus:
templomturistautak.hu-n
Név:Szent Miklós minorita templom
Szélesség (lat):N 46° 15,525'
Hosszúság (lon):E 20° 9,526'
Magasság:75 m
Település:Szeged
Megye:Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Csaba
Felhasználó:fcsaba
Dátum:2006.12.03

Erről a templomról is elmondható az, hogy "elbújik" a házak között: lehet, hogy már egyszer elmentünk mellette, de nem biztos, hogy ismét azonnal odatalálunk.

Leírás a vendégváró oldalról:

A barokk templom a hozzá csatlakozó rendházzal együtt 1754-1767 között épült Lechner Vencel tervei szerint, a Belgrádból idetelepült minoriták részére.

A templom puritán, késő barokk homlokzata részben az 1887. évi tűzvész következménye, mely után egyszerűbb formában állították helyre az épületet. Korabeli, védett iparművészeti műkincsek a kapu figurális domborművei és a padok. A már klasszicizáló sekrestyeszekrény a XVIII. század legvégéről való. A művészi asztalosmunkákat szerzetesek (Stöcherle József, Szerkesz József Bernát és Borsi Simon) készítették. Az 1806-ból való főoltár korábbi eredetű, pravoszláv hatású képe Szent Miklós püspököt, a kereskedők és hajósok patrónusát ábrázolja (Falconer Ferenc). A mellékoltárok képeinek mesterei jobbára ismeretlenek. A Szent Ferenc-oltár képén Szent Katalint festette meg Falconer Ferenc. Stílusukban hozzá hasonlóak és valószínűleg tőle származnak az Árpád-házi Szent Erzsébetet és Szent Ilonát ábrázoló képek is. A Szent Antal-kép az egri Kracker Lukács-műhellyel mutat rokonságot. A mennyezet és a szentély falainak freskóit Bicskei Karle János festette 1939-ben. A "Tisza-parti Krisztus" és a mennyezet ókeresztény emblémái Nemcsics Antal munkái (1967).
templom-lista
templom-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]