FAQTípus:
templomturistautak.hu-n
Név:Alsóvárosi ferences templom
Szélesség (lat):N 46° 14,438'
Hosszúság (lon):E 20° 8,186'
Magasság:70 m
Település:Szeged
Megye:Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Csaba
Felhasználó:fcsaba
Dátum:2006.12.04

Ez a templom ezon kevés épületek egyike, amelyet nem "mosott el" az 1879-es nagy árvíz. A szegedi ferences rend temploma ez, amely a Mátyás téren található. Ezt minden szegedi tudja. Azt már kevesebben, hogy a templom Havas Boldogasszony nevét viseli.

Leírás a vendégvárón:

Az Alföld egyik legmonumentálisabb középkori műemléke az alsóvárosi templom. A belső berendezés a hazai barokk jellegzetes példája.

A 63,5 méter hosszú teremtemplom hajdan az Alföld legjelentősebb egyházi építménye lehetett. Tágas méreteivel, világos elrendezésével elsősorban a prédikációnak, az értelmi meggyőzésnek akart színtere lenni. A cisztercita eredetű építészetből a kolduló rendek alakították ki a templomra jellemző, sajátosan magyar, puritánnak tetsző formavilágot.

A szentély mennyezete csillagbordás, a hajóé az eredetileg tervezettnél alacsonyabb, hálóbordás. Ez utóbbi bordázata már nem a mennyezet merevítését szolgálja, csak díszíti azt.

A hazai ferences templomokra jellemző a sekrestye kialakítása és a torony elhelyezése is. Utóbbi a szentély mellett emelkedik, így zsolozsmázáskor könnyebben, egyidejűleg lehetett harangozni. Alsó része a középkorban, folytatása 1771-ben, sisakja 1827-ben készült el.

A rendház mai formáját 1718-1751 között nyerte, ám az utóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy nagyrészt középkori eredetű. A feltárás során megtalálták az emeleti szerzetesi cellák apró ablakait, melyek különösen a nyugati épületszárny homlokzatán láthatók. A földszinti, pálcatagos ablakok valószínűleg az első refektórium megvilágítására szolgáltak.

A tér felőli évszám alatt helyezték el Mátyás király bautzeni domborművének másolatát 1931-ben.

A templom bejelentkezéssel látogatható 9-12 és 14-17 óra között.
templom-lista
templom-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése
adatok és fényképek szerkesztése a TUHU-n
adatok szerkesztése a GCHU-n
a pont törlése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]