FAQ
Típus:
templomturistautak.hu-n
Név:Rókusi templom
Szélesség (lat):N 46° 15,568'
Hosszúság (lon):E 20° 8,435'
Magasság:75 m
Település:Szeged
Megye:Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Csaba
Felhasználó:fcsaba
Dátum:2007.01.02

Rókusi Plébánia - Szent Rókus Templom

Szeged legforgalmasabb villamosa az 1-es, amellyel a Kossuth Lajos sugárúton (amely valószínűleg a legforgalmasabb sugárút, és ezen továbbhaladva az út Budapest felé visz) haladva láthatjuk ezt a templomot. Tehát igen forgalmas helyen van, ráadásul a buszállomástól sincs messze.

Leírás a Délmagyar (http://www.delmagyar.hu/cikkutikalauz.php?id=228&cid=41624) oldalról:

A templom 1909-ben épült, Aigner Sándor és Rainer Károly tervei szerint. Két elődje is volt: megközelítőleg ide építettek kápolnát 1739-ben, a pestisjárvány ellen tett fogadalom teljesítéseképpen. A régi templom helyén aztán 1832-ben emeltek másikat, amelyet a most is látható építmény követett a sorban.

A főbejárathoz vezető lépcső két oldalán kerek koronájú örökzöldek integetnek ágaikkal. A kapuzat a gótika szabályai szerint befelé szűkülő, bélletes faragású. A bejárat fölötti, félköríves dombormű közepén Jézus, jobbján a járványoktól megoltalmazó Szent Rókus, balján pedig Vasas Szent Péter látható. A kapu fölött nagy rózsaablak színes üvegtáblái szűrik át a fényt.

A csöndes templomba érdemes belépni néhány pillanatra. A háromhajós építmény belső terét a szentély előtt kereszthajó választja ketté. Az oltárképen (amely Vastagh György munkája) Szent Rókus éppen pestises betegek között végzi áldásos tevékenységét. A szép üvegfestményekre is vessünk egy pillantást.

A rókusi templomot két oldalt kis parkok ölelik körül. Az orvosi intézet felől majolika Mária-szobor áll (Pécsett, a Zsolnay-gyárban készítették), amelynek karjába és lábaihoz mindig friss virágot helyeznek a hívek. A másik oldalon Jézus Krisztus szobra elé térdelhetnek az imádkozni vágyók.
templom-lista
templom-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[mozgó ládák] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]