FAQ


Gát
Gát

Típus:
turistautak.hu-n
Név:Pátkai-víztározó
Szélesség (lat):N 47° 16,085'
Hosszúság (lon):E 18° 29,026'
Magasság:116 m
Település:Pátka
Megye:Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Reggel
Felhasználó:Reggel
Dátum:2007.01.21 14:00
ponttípus szerintedvíztározó

Pátkai-víztározó. 1975-ben alakították ki a Császár-víz szabályozott visszaduzzasztásával a Velencei-tó vízellátásának szabályozására.

A mai víztározó területe egykor rét volt, amelyen keresztül egy patak, a Császár-víz csörgedezett. A patak felett kis hidak íveltek át, és a réten birkanyáj legelészett. A tározó területe 312 hektár (árvizi terület: 328 hektár), legnagyobb vízmélysége: 6,8 méter (árvízkor: 7,2 méter).

A római gáttól mintegy 200 méterre északra épült meg 1972-74 között a Pátkai-víztározó, ami elsősorban a Velencei-tó vízutánpótlásának biztosítását szolgálja. Időközben – az eredeti célon túl – igazi horgászparadicsommá vált, és egy kedvelt üdülőövezet jött létre a határában. A tározóban termetes pontyok, busák és csukák éltek. Sajnos a víztározót 1992-ben feláldozták a Velencei-tó megmentéséért. 1994-ben azonban újra feltöltődött a tó, és megkezdődött a haltelepítés. Ma már a pátkai tározó a régi hírnevének örvend halainak, táji szépségének és gazdag madár- és növényvilágának köszönhetően.

tó-lista
tó-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]