FAQ
Üdvözlő tábla a körsétány kezdő \ végpontján
Üdvözlő tábla a körsétány kezdő \ végpontján
Távlati kép
Távlati kép
Zuhogó
Zuhogó
Híd a szigetre
Híd a szigetre
A kis szigeten
A kis szigeten
Kilátó 2014.07.06
Kilátó 2014.07.06
Kilátás
Kilátás
Gyaloghíd
Gyaloghíd
Madárles
Madárles
Típus:
turistautak.hu-n
Név:Bársony-malom tanösvény
Szélesség (lat):N 46° 22,321'
Hosszúság (lon):E 17° 19,038'
Magasság:148 m
Település:Segesd
Megye:Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó:Ajtony
Dátum:2015.02.04 11:42

A malom az egykori molnárcsalád nevét őrzi. Bársonymalomban, a segesdi Rinya ág mellett vízimalom működött a XIX. század közepén. Akkoriban ide jártak őrletni a környező településekről: Segesdről, Marton- és Lepled Pusztáról valamint Véséről is. Az egykori vízimalom elpusztult, a környék a SEFAG erdőgazdálkodási területének része lett. A XX. század közepén az erdőgazdaság a malom helyén szolgálati lakást épített. Ezt a később elhagyott házat 2008-ban újította fel az erdészet. A terület a Belső-Somogy jellegzetes tájképi szépségeit mutatja, ennek méltó bemutatására tanösvényt létesítettek. A tavat körbejáró, 2,6 km hosszú körséta-tanösvény mentén a látnivalókat ismertető tájékoztató táblákat helyeztek el.

A megadott koordináta a tó jellegzetes partrészletét jelöli: itt áll a tanösvény mentén az egyik, a vidék jellegzetes halfajtáit bemutató tájékoztató tábla.

A természeti környezet ismertetését nem lehet jobban összefoglalni, mint ahogy a tanösvény kezdőpontján álló, a látogatókat üdvözlő, egyúttal sok információt nyújtó táblán olvasható:

„Hazánknak ezen a részén a síkvidéket a sűrű észak-déli irányú, 5-10 méter magas homokbucka vonulatok és a köztük húzódó lapos kis völgyek teszik izgalmassá. A mélyedésekben a vízfolyásokon kívül (ezek a különböző Rinya-ágak) nagyon sok természetes és mesterséges tó is megtalálható, gazdag élővilággal. A tavak környékén számos rétisas-pár fészkel, a nádasokban vidrák élnek, az erdők rejtekében szarvasok tanyáznak.
Az évente lehulló 700-800 mm csapadék hatására a gyenge homoktalajokon a sokféleségükben is jellegzetes somogyi erdők zöldellnek kora tavasztól ősz végéig. Gyertyános kocsányos-tölgyesek, égeres láperdők, pangóvizes lápfoltokkal tarkított legelőerdők erdei fenyvesekkel váltakozva, nyíresek és böhöncös tölgy ligeterdők sorakoznak egymás után.”

tó-lista
tó-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]