Első írásos emlék
Első írásos emlék
Típus:
községturistautak.hu-n
Név:Nemesvámos
Szélesség (lat):N 47° 3,371'
Hosszúság (lon):E 17° 52,194'
Magasság:319 m
Település:Nemesvámos
Megye:Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Reggel
Felhasználó:Reggel
Dátum:2007.01.30 20:15

Nemesvámos létét a Bakony, Veszprém és a Balaton közelsége határozza meg. Az ősidőktől lakott település a "via Magna", a Rómába vezető hadiút (ma Veszprém-Tapolca) mellett található, 12 km-re a Balatontól. A 12-13 században Vámos falu királynéi birtok volt, ahol a szolgákból szabadok, majd nemesek lettek. Vámos 1909-ben kapta a "Nemes" elnevezést. A falu határában fekszik Balácapuszta, a római kori villagazdaság, ahol érdemes megtekinteni a gyönyörű mozaikpadlókat, falfestményeket és a gazdag használati tárgyait bemutató múzeumot.

Messze földön híres, a régi időkben vámházként működú, ma azonban, Betyár Csárdaként ismert hely, amely a Savanyú Jóska bakonyi betyár idejében élte fénykorát.

A községben kb. 2600-an laknak, 12 nagyobb cég (országos és külföldi érdekeltségű) és 120 kis vállalkozás működik. Vámos nyolc új utcájába sok család költözött ki Veszprémből, valamint szép számmal élnek itt távolabbi vidékekről is. Az infrastruktúrák, üzletek, vendéglátóhelyek lehetővé teszik a falusi turizmus térhódítását.

A környezet kiválóan alkalmas gyalogos, kerékpáros és lovas túrákra. Utóbbihoz a falu két lovardája is lehetőséget nyújt. Az új tornacsarnokban pedig sport és kulturális rendezvényeket szerveznek.

http://www.nemesvamos.hu/
község-lista
község-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]