FAQ
Schulteranstieg beszállóhely
Schulteranstieg beszállóhely
Kilátás a beszállópontról
Kilátás a beszállópontról
A Halstätter-gleccser teteje a klettersteigról (Mecklenburgband), ...
A Halstätter-gleccser teteje a klettersteigról (Mecklenburgband), ...
... és lentről. (Baloldalt a steig alsó része, középen a gleccserrepedés)
... és lentről. (Baloldalt a steig alsó része, középen a gleccserrepedés)
Csúcskereszt
CsúcskeresztTípus:
klettersteigturistautak.hu-n
Név:Schulteranstieg és Randkluftsteig (BC)
Szélesség (lat):N 47° 28,545'
Hosszúság (lon):E 13° 36,605'
Magasság:2750 m
Település:Hallstadt/Ramsau
Megye:Ausztria
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:VP
Felhasználó:VP
Dátum:2017.08.22 12:00
cél / magasság2995
nehézségBC
vissza00:30 a parkolóig
mászás03:00
idő a parkolótól00:30 a beszállási pontig

A Randkluftsteig a világ első klettersteigje, 1843-ban építették ki a Hoher Dachstein (2995 m) normál útjának részeként. Ez a klettersteig a Hallstätter-gleccser legmagasabb pontjából indul, de ezt a gleccserdarabot gyakran egy hatalmas repedés metszi keresztbe, valamint a sziklafal és a nyáron olvadó jég között is egy mély hasadék alakul ki. Ilyenkor az ehhez a beszállóhelyhez vezető utat lezárják.

A Schulteranstieg jóval mélyebbről indul: ahol a Hoher Dachstein keletre lefutó gerince a legmélyebb ponton találkozik a gleccserrel (a fejlécben megadott koordináták). Ennek megközelítése egyszerűbb, nincs szükség gleccserfelszerelésre (hágóvas, jégcsákány, kötél). Ez a klettersteig beletorkolik a Randkluftsteig legalsó részébe, így ha innen indulunk, akkor mindkét klettersteiget végigmászhatjuk, az út utolsó része pedig a világ legrégebbi vasalt útján vezet. Az út közvetlenül a csúcskeresztnél ér véget.

Megközelítés: Legkönnyebben a Dachstein-felvonóval, onnan fél óra séta a gleccseren (ratrakolt úton). Ezen kívül Ramsauból (délről) több kiránduló út és klettersteig is felvisz a gleccserhez, északról pedig Hallstadt felől lehet felkirándulni (ez különösen télen, túrasível ideális megoldás).

Nehézség: Ideális időjárási körülmények között a Schulteranstieg beszállásánál az első tíz méter B/C, utána A/B-B. Az út azonban közel 3000 m magasságban, a gleccser felett, az északi falban található, így gyakran jeges vagy vizes.
Most, augusztus 22-én majdnem végig 5 cm, friss, nedves hó borította a sziklát, és a hőmérséklet 0°C volt, ami egy fokozattal nehezebbé tette a mászást, főleg lefelé (a lépések csúsztak, ahhoz pedig kevés volt a hó, hogy hágóvasat lehessen használni).

Mászási idő: A tájékoztató szerint irányonként másfél óra. (Nekem most, a nem túl kedvező viszonyok között, felfelé 55 perc, lefelé 80 perc volt). A csúcsról jó időben nagyon jó a kilátás, így érdemes erre is időt szánni. (Én annak ellenére több mint egy órát fent töltöttem, hogy a csúcs déli fala végig felhőben volt.)

Lejutás: Ugyanezen az úton vissza, vagy a csúcs nyugati gerincén vezető Westgrat klettersteigen (B) - erről azonban nehéz visszajutni a felvonóhoz.

További információ itt
klettersteig-lista
klettersteig-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]