geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
GCAK banner
GCAK banner
GCAK szállások
GCAK szállások
A jel
A jel
Alföldi Kéktúra
Alföldi Kéktúra
Kövesd nyomon a ládát!
Kövesd nyomon a ládát!
GCAK - a terv 1
GCAK - a terv 1
GCAK - a terv 2
GCAK - a terv 2

Típus:
geo-eseményturistautak.hu-n
Név:GCAK 2 hét alatt 848+ km, avagy kerékpárral végig az Alföldi Kéktúra útvonalán
Szélesség (lat):N 46° 20,932'
Hosszúság (lon):E 18° 42,699'
Magasság:90 m
Település:Szekszárd
Megye:Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:V_Gabor
Felhasználó:V_Gabor
Dátum:2019.03.10 12:00

A túrának vége, a mozgó normál módon kereshető a továbbiakban.

A túráról készült beszámolóm lent, a hozzászólásoknál található.

Időpont: 2019. április 19. és május 2. között.

Indulás: pénteken 9:00-kor a szekszárdi autóbusz végállomásnál található Rockenbauer Pál-emlékkopjafától. A koordináta oda mutat.

A útra során GCAK mozgót Szekszárdtól Sárospatakig visszük, közben a láda és saját füzetünket megtöltjük pecsétekkel. A túra végén elrejtjük GCAK mozgót, ami immár a megszokott módon indul vissza az Alföldi Kéktúra útvonalán.

A mozgóval kapcsolatos információkat itt olvashatod.

A túráról
Ez egy 2 hetes biciklis túra, megszakítások nélkül fogjuk letekerni az Alföldi Kéktúra útvonalát. Közben a nevezetességeket és az utunkba eső geoládákat is felkeressük. Amit kell, azt gyógyítjuk.

A túra önellátó, mindenki saját felelősségre vesz rajta részt.

Minimum szükséges felszerelés
- Kerékpár, igény szerinti csomagok szállítására alkalmas tartóval;
- a KRESZ előírásainak megfelelő felszereléssel (lámpák, csengő, prizák, fékek, stb.);
- Kerékpáros sisak, (nap)szemüveg;
- szerszámok a kerékpár javításához (pumpa, defektjavító készetek, pót belső, pót külső, lánc szereléséhez felszerelés, extra elemek, lánctisztító a homok és sár miatt, olaj, stb.);
- hálózsák, derékalj, sátor, egyéb kempingezéshez szükséges felszerelések, amennyiben a szállásunk kemping lesz;
- kerékpártúrához megfelelő öltözékből elegendő, ruhák tisztításához szükséges mosószer;
- higéniai felszerelés;
- napvédő, kullancs és szúnyogriasztó; kullancs kiszedésére csipesz;
- alapvető elsősegély felszerelés és krémek.

Szállások (és komp)
D0 - Szekszárd ápr. 18. este (csütörtök)
D1 - Sükösd ápr. 19. este (péntek)
D2 - Kunfehértó ápr. 20. este (szombat)
D3 - Mórahalom ápr. 21. este (vasárnap)
KOMP - Baks-Mindszent
D4 - Mindszent ápr. 22. este (hétfő)
D5 - Szarvas ápr. 23. este (kedd)
KOMP - Szarvas után
D6 - Dévaványa, Réhely ápr. 24. este (szerda)
D7 - Zsadány ápr. 25. este (csütörtök)
D8 - Berettyóújfalu ápr. 26. este (péntek)
D9 - Létavértes ápr. 27. este (szombat)
D10 - Buzita ápr. 28. este (vasárnap)
D11-12 - Nyírbátor (2 éj) ápr. 29-30. este (hétfő-kedd)
D13 - Dombrád máj. 1. este (szerda)
D14 - Sátoraljaújhely máj. 2. este (csütörtök)

Étkezés
Önellátó étkezés, útközben beszerezzük amire szükségünk van. Minden nap legyen nálad másnap délig elegendő élelem, de főként víz! Természetesen a napi távok ismeretében előző nap megbeszéljük az utánpótlási lehetőségeket. Sok helyen van lehetőség meleg ételt is fogyasztani. Törekedni fogunk ezeket előre leszervezni és időben jelezni érkezésünket.

A legfontosabb, hogy mindig legyen nálad elegendő innivaló!

Útvonal, etapok
A letölthető tervek alapján fogunk haladni, ebben kisebb módosulások még lehetnek:
- tervezett távok (megjegyzésekkel);
- tervezett útvonal és érintett ládák.

GCAK útját online nyomon lehet követni és bárhol lehet csatlakozni a túrához. Részletek és szabályok a mozgó oldalán.Felkészültség
Mivel a túra hivatalosan 858 km, mi pedig a kitérőkkel együtt még többet is meg fogunk tenni a biciklik nyergében, így elengedhetetlen a kipróbált, jó műszaki állapotú kerékpár és a megfelelő erőnlét.
A napi nettó távok nem tűnnek soknak, de a kitérőkkel és a homok és sár jelentette nehezítő körülményekkel együtt ez már nem egy séta a parkban.
Ennek megfelelően készülj fel!

Kapcsolattartás a túra alatt
Készülni fog egy lista a túra előtt (nevekkel, telefonszámokkal). Lesz egy chat csoport is (Viber). Mivel az út alatt nem lesz mindenhol stabil internet kapcsolat, ezért a hagyományos telefon és SMS küldés és fogadás alapvetően fontos.
Előre meghatározott pontokon megvárjuk egymást. Egy-egy pecsételő pontról csak akkor indulunk tovább, ha mindenki megvan.

Jelentkezés és előzetes egyeztetés
Elsősorban ezen a POI oldalon jelenik meg minden info és próbáljuk meg itt tartani a fontos dolgok megbeszélését, hogy könnyebben visszakereshető, megtalálható legyen minden.

Geocaching
GCAK mozgóval kapcsolatos szabályokat a láda oldalán találod meg!
Itt pedig a túra minden más részlete olvasható és egyeztethető.

Időjárás és útviszonyok
A túrát száraz, kellemes időre próbálom időzíteni. De a természet sokszor kedvesebb lehet hozzánk, mint várnánk. Esőre, sárra és sok-sok homokra is számítani kell az útvonalon, természetesen az elmaradhatatlan szúnyogok és kullancsok mellett!


Még egyszer: a túra önkéntes, önellátó és mindenki saját felelősségére vesz részt rajta!

Reméljük kellemes emlékekkel és sok szép pecséttel az AK füzetünkben térünk haza! :)Az alábbi két doboz a mozgó oldalán volt a túra alatt.

Megvan a P1? Gratulálok neked, tiéd a dicsőség! :) Ez a piros, kiemelt szakasz csak neked szól, alaposan olvasd el!

Írd be magad a AK füzetbe is, meg fogod találni, hogy hová! ;)
Az első pecsét már benne lesz (Szekszárd).

Állítsd betegre a ládát és hagyd is úgy! Rejtsd el a mozgót (találsz egy csak neked szóló instrukciót is a ládában), találj ki egy jó jelszót, de ne tedd közzé az új helyet! A koordinátákat csak nekem küldd el emailben, legközelebb már a közös tekerés során fogjuk ott felvenni (kereshető a túra napján lesz újra), ezután végig velünk lesz a láda a 2 hét alatt. Izgalmas lesz megkeresni nekünk is, így jó és biztonságos helyet válassz!

Fel is foglak hívni telefonon is, hogy mindent leegyeztessünk.A mozgó első útja alkalmával egyben teljesíti az AK teljes szakaszát Szekszárdról indulva, várhatóan 2 hét alatt. A túrához és a ládához útközben bárhol csatlakozhatsz, kiszállni is bárhol lehet. Pont megszerzésének feltételei:
- A P1 a kereshető státuszra állítás után a leggyorsabb játékosé. Ez a pont független a túrától. Gratulálok Péter60-nak!
- aki végig részt vesz a 848 km-es kerékpáros túrán, az szakaszonként 1 pontot érdemel ki (összesen tehát 10 pontot fog összegyűjteni). Az aktuális jelszót a szakasz végén kapják meg a játékosok;
- aki csak egy részt szeretne teljesíti, annak minimum 1 óra közös túrázás után jár 1 pont, de a 2 hét alatt csak egyszer;
- minden résztvevő aláírja az AK első füzetét, részteljesítők azon az oldalon, ahol együtt tekertek a csapattal.

A teljesítés előre meghirdetett időpontban indul. Csakis MTB kerékpárral gyere, mert döntően földutakon halad a nyomvonal és sok helyen süpped a homok!
Szállás a tervek alapján sátorban, falusi szálláshelyeken lesz. Étkezés egyénileg. Javasolt felszereléslista a POI oldalon.

A túra előkészítésére és a feltételek megbeszélésére ezen a POI oldalon lesz lehetőség.

A ládát (és a csapatot) nyomon követheted élőben az alábbi linken keresztül. Ha csatlakozni szeretnél, akkor ezt kövesd nyomon!
geo-esemény-lista
geo-esemény-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
V_Gabor 2019.05.14 20:00
@Ancs: nem volt mit kiheverni. Jó volt, de nem haltam bele. De majd ezt is leírom részletesen. Ti is benne lesztek Ancs! :)

Elkezdtem - itt - leírni a sztorit. minden nap 20:00 időponttal lesz egy bejegyzés. Fotók fent vannak, a szöveggel picit lassabban haladok.

V_Gabor 2019.05.03 20:00Fénykép:
Haza: vonat, HÉV egy kis bringázás (péntek) Sátoraljaújhely - Hatvan - Gödöllő - Budapest


...
...
...
...

Összegzés: 1160 km-t tekertem a 13 túra + 1 pihenő + odaút/visszaút napokon. 4 defektet javítottam (mind a hátsó keréken), ez 3 alkalom volt, mivel az egyik esetben 2 lyuk volt egymástól 3 cm-re. A bringát gyakran és alaposan tisztítottam, főként a láncot és a hajtás többi elemét. Semmi nem romlott el a bringán, bár az esőben felszedett homoktól ropogott a lánc terhelés alatt. A száraz olaj jó döntés volt ezeken a szakaszokon. Felszerelésemből egy drybag ment tönkre, valami kidörzsölt rajta pár apró lyukat (ebben volt GCAK és a napközben szükséges váltóruha szettem). Szerencsére semmi nem ázott be (a végén már nem esett).

Szerszámok közül szinte semmit nem használtam, csak a kétféle olajat, a tisztításra használt fogkefét és pár foltot a belsőkre (+pumpa és gumileszedők). Jól jött a gumikesztyű a szakadó esőben a defekt szereléséhez. Bár nem volt sáros a külső, de a nedves homok mindenre tapadt volna a kezemről. Imbuszkulcs készletemet Péter60 használta egyedül. :)

Ami nagyon bejött az eső elleni védekezésben, az a nyeregcsőre húzott fekete villamos szigetelőszalag (gyorsan elérhető) és a kétféle ducktape a pumpa szárán (azt használtam csak, ami inkább a vill.szigetelő szélesebb verziója volt). Ezeket a GoPro folyamatos powerbank-os táplálása miatt a csatlakozó lefedésére használtam. Egyszer sem jutott víz a nyitott USB-C-hez.

Ami hiányzott: a slime a csere gumikba. Picit jobban bíztam abban, hogy a defektgátlóval töltött belsőben és nem számoltam azzal, hogy ilyen gyorsan ki kell cserélnem a "száraz" tartalékra. Bizalmam alapja az volt, hogy 2013 óta nem kaptam defektet (azaz nem kellett ragasztani). Egyszer sem!
A nehéz táskák és az új (2018-as) belsőbe - szerintem - kevesebb folyadék is a defekteket segítette elő.

Amit nem használtam: a kullancskiszedő (de jó!), gyógyszerek/kötszerek és egy hosszú ujjú póló. Szóval felesleges dolgot nem vittem. Talán a fejlámpát otthon hagynám (bringa lámpa mindig kéznél volt).

Tanácsaim az Alföldi Kéktúrához:
- csak biciklivel javaslom teljesíteni (széles gumival, nem trekking!);
- nyáron/nagy melegben NE(!) menj, csak ha imádsz aszalódni a napon (vagy teve vagy);
- egyben a távot legjobb tavasszal megtenni, még az esők előtt (úgyse úszod meg eső nélkül, ezzel számolni kell);
- sáros időben ne menj, ezt próbáld meg elkerülni;
- részletekben a kunsági és nyírségi homokos szakaszokat a tél végével tekerném 2-3 napot szánva egyikre-másikra, ekkor még nedves a homok, nem süpped;
- a szállásokat mindig előre lefoglalnám;
- enni- / innivalót lehet útközben is szerezni, egy kis "túlélő" tartalék elég, meleg ételhez minden szakaszon hozzá lehet jutni (kis kitérővel);
- 50 és 80 km között AK szakaszokat érdemes egy napra tervezni (ld. fent az én bontásomat), persze ez függ a tereptől;
- vizet a Petróczi iskola környékén nem könnyű szerezni.

2019-05-03 06.46.43R2019-05-03 07.06.34R
2019-05-03 07.13.53R2019-05-03 07.14.05R
2019-05-03 07.47.36R2019-05-03 11.25.24R
2019-05-03 13.00.46R2019-05-03 13.05.29R
2019-05-03 14.13.54R 
V_Gabor 2019.05.02 20:00Fénykép:
D13 (csütörtök) Dombrád - Sátoraljaújhely


...

2019-05-02 08.45.53R2019-05-02 08.47.30R
2019-05-02 08.57.21R2019-05-02 09.24.22R
2019-05-02 09.53.07R2019-05-02 10.10.20R
2019-05-02 10.15.48R2019-05-02 10.21.00R
2019-05-02 10.21.53R2019-05-02 10.27.33R
2019-05-02 10.28.56R2019-05-02 10.57.33R
2019-05-02 11.42.43R2019-05-02 11.44.15R
2019-05-02 11.53.47R2019-05-02 11.59.50R
2019-05-02 12.00.33R2019-05-02 12.13.09R
2019-05-02 12.19.14R2019-05-02 12.24.10R
2019-05-02 12.47.48R2019-05-02 12.51.04R
2019-05-02 12.59.54R2019-05-02 13.00.24R
2019-05-02 13.08.20R 
Ancs 2019.05.02 18:39
Gratulálok a teljesítéshez Gábor! Majd érdekelne egy kis beszámoló, ha kiheverted az elmúlt 2 hetet! :D

V_Gabor 2019.05.01 20:00Fénykép:
D12 (szerda) Nyírbátor - Dombrád


...

2019-05-01 08.58.36R2019-05-01 09.08.36R
2019-05-01 09.10.08R2019-05-01 09.25.31R
2019-05-01 09.50.31R2019-05-01 10.02.59R
2019-05-01 10.03.23R2019-05-01 10.14.50R
2019-05-01 10.17.38R2019-05-01 10.21.50R
2019-05-01 10.22.28R2019-05-01 10.35.26R
2019-05-01 11.23.11R2019-05-01 11.59.35R
2019-05-01 12.43.38R2019-05-01 12.50.38R
2019-05-01 12.56.24R2019-05-01 13.23.11R
2019-05-01 13.32.20R2019-05-01 14.10.25R
2019-05-01 14.27.50R2019-05-01 14.31.21R
2019-05-01 14.32.32R2019-05-01 15.37.02R
2019-05-01 16.17.30R 
V_Gabor 2019.04.30 20:00Fénykép:
Pihenőnap (kedd) Nyírbátor


...

2019-04-30 09.55.56R2019-04-30 09.56.36R
2019-04-30 09.57.00R2019-04-30 09.57.48R
2019-04-30 09.59.13R2019-04-30 10.02.56R
2019-04-30 10.10.44R2019-04-30 10.15.30R
2019-04-30 10.31.52R2019-04-30 10.35.42R
2019-04-30 10.56.52R2019-04-30 10.57.24R
2019-04-30 10.57.28R2019-04-30 10.58.16R
2019-04-30 11.00.51R2019-04-30 11.02.45R
2019-04-30 11.11.51R2019-04-30 11.15.45R
2019-04-30 11.18.45R2019-04-30 11.24.36R
2019-04-30 11.52.04R2019-04-30 11.57.58R
2019-04-30 12.04.02R2019-04-30 12.39.26R
2019-04-30 12.59.34R 
V_Gabor 2019.04.29 20:00Fénykép:
D11 (hétfő) Buzitapuszta - Nyírbátor


...

2019-04-29 09.21.27R2019-04-29 09.23.00R
2019-04-29 09.26.37R2019-04-29 09.36.24R
2019-04-29 09.38.40R2019-04-29 09.54.20R
2019-04-29 09.55.20R2019-04-29 10.09.47R
2019-04-29 10.31.15R2019-04-29 10.36.52R
2019-04-29 10.39.56R2019-04-29 11.07.24R
2019-04-29 11.20.25R2019-04-29 11.38.17R
2019-04-29 13.01.07R2019-04-29 13.15.15R
2019-04-29 13.44.59R2019-04-29 14.20.40R
2019-04-29 14.24.59R2019-04-29 14.50.23R
2019-04-29 14.59.33R2019-04-29 15.04.32R
2019-04-29 15.05.33R2019-04-29 15.06.01R
2019-04-29 15.23.29R 
V_Gabor 2019.04.28 20:00Fénykép:
D10 (vasárnap) Létavértes - Buzitapuszta


...

2019-04-28 08.07.59R2019-04-28 08.13.34R
2019-04-28 08.14.13R2019-04-28 08.59.19R
2019-04-28 09.48.15R2019-04-28 10.19.09R
2019-04-28 10.35.49R2019-04-28 11.37.54R
2019-04-28 11.56.43R2019-04-28 14.06.04R
2019-04-28 14.06.28R2019-04-28 14.36.20R
2019-04-28 14.43.52R2019-04-28 14.44.00R
2019-04-28 14.44.10R2019-04-28 16.40.36R
2019-04-28 17.34.25R2019-04-28 17.59.06R
2019-04-28 18.02.46R2019-04-28 18.24.57R
V_Gabor 2019.04.27 20:00Fénykép:
D9 (szombat) Berettyóújfalu - Létavértes (Álomosd)


...

2019-04-27 08.12.26R2019-04-27 08.35.18R
2019-04-27 09.11.26R2019-04-27 09.11.33R
2019-04-27 09.11.41R2019-04-27 10.19.04R
2019-04-27 10.19.37R2019-04-27 10.20.31R
2019-04-27 10.22.06R2019-04-27 11.18.56R
2019-04-27 12.02.58R2019-04-27 13.19.53R
2019-04-27 13.28.14R2019-04-27 14.14.20R
2019-04-27 14.38.15R2019-04-27 14.42.24R
2019-04-27 15.14.38R2019-04-27 15.15.16R
2019-04-27 15.22.57R2019-04-27 15.51.22R
2019-04-27 16.12.51R2019-04-27 16.17.16R
2019-04-27 17.02.10R2019-04-27 17.11.29R
2019-04-27 17.17.59R 
V_Gabor 2019.04.26 20:00Fénykép:
D8 (péntek) Zsadány - Berettyóújfalu


...

2019-04-26 07.53.21R2019-04-26 08.27.53R
2019-04-26 08.42.06R2019-04-26 08.45.13R
2019-04-26 08.45.29R2019-04-26 08.46.38R
2019-04-26 09.44.23R2019-04-26 09.58.12R
2019-04-26 10.09.04R2019-04-26 10.10.17R
2019-04-26 10.24.26R2019-04-26 10.24.56R
2019-04-26 10.33.38-1R2019-04-26 10.35.11R
2019-04-26 12.37.25R2019-04-26 12.59.54R
2019-04-26 13.17.17R2019-04-26 15.32.04R
2019-04-26 15.33.04R2019-04-26 15.48.53R
2019-04-26 16.14.07R2019-04-26 16.23.20R
2019-04-26 16.23.33R2019-04-26 16.33.47R
2019-04-26 16.51.39R 
V_Gabor 2019.04.25 20:00Fénykép:
D7 (csütörtök) Réhelyi (Túzokvédelmi) Látogatóközpont - Zsadány


A mai naptól egyedül. Ez nem volt olyan jó érzés a sok-sok közös tekerés és élmény után. Ám olyan sok minden történt ezután is, hogy ez az érzés hamar elmúlt. De menjünk csak szépen, sorjában.

Reggel nem kellett sietnem, mivel a pénztárat 8:30-kor nyitották. Így a fizetés és indulás előtt még eltekertem GCTUZO ládáig, ahol találkoztam a kilátóban a cseh hölggyel. Már kamerával és nagy fényképezőgéppel kint volt hajnal óta. A láda után letekertem a komplexumot kelet felől megkerülő kék útvonalát és egy tanösvénynek jelölt úton tértem vissza a szállásra, hogy felpakoljam a csomagokat. Innen folytattam felmálházva az utat. Szerencsére Dévaványáig ez a szakasz már nem volt úgy benőve, mint a tegnap délutáni rész. Azért látszott, hogy ezt sem járják olyan sűrűn.

A településre beérve az első állomás a vasútállomás volt, ahol a pecsétet könnyedén beszereztem. Innen kis kitérőt tettem, hogy a tegnapi vacsorámat szállító helyen reggelizzek. Bőséges reggeli és jó kávé után visszatértem a kék útvonalára és Körösladányig kerekezzek. Itt először GCWKRP ládánál álltam meg, a kápolna van a pecséten is, amit a vasútállomáson szereztem be. Egy murvás, éppen épülő úton kitérőt tettem GCkrs3 láda és a duzzasztó kedvéért. Visszatérve követtem a ládát és GCKLAD multit is begyűjtöttem a látnivalókkal együtt, amíg áttekertem a városon, majd a Sebes-Körös folyó feletti hídon. Innen újra töltésen haladtam Vidratanyáig.

Itt két pecsét is volt az út átellenes pontján. Én a Vízügynél találhatóhoz tértem be. A gátőr szerint sokan inkább ide jönnek a pecsétért, nem az étteremhez. A szeghalmi multit (GCSZGH) is beterveztem, hogy felkeresem. Mielőtt ezt és GCKVST ládát kipipáltam volta, a vízügyes tanácsát megfogadva az Alma Materben ebédeltem egy jót.

A kisvasutas emlékhely felkeresése után megnéztem Túri János megán gyűjteményét. Óriási kiállítás, alapos tárlatvezetést kaptam, míg a bringám teljesen biztonságban várt az udvaron. Ezt nem szabad kihagyni. Ilyen geoládát sem láttam még. Gyakorlatilag ki van állítva, nemzeti színű szalaggal átkötve! :)

A hídon és Berettyón újból átkelve folytattam a viszonylag nagy és hosszú szeghalmi kitérő után a kék jelek követését. Vidratanya után földúton folytattam a tekerést, ami először még egész jó volt, de egy hosszú déli irányú szakasz után U alakban először északnak, majd szinte azonnal keletnek fordult a jelzés. Nos, ez a szakasz egészen Csolt-monostorig elég brutális volt. Járható, száraz, de iszonyatosan rázós, kemény földút. Kis előrejelzés volt a holnap reggeli etaphoz, de - persze - ezt akkor még nem tudtam.

Szóval a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely előtt elég durván haladtam. Néha azt vártam, hogy az egész csomagtartóm leszakad. Az emlékhely előtti ÉD-i irányú 4-500 méter már csak füves volt, picit elhanyagolt, de viszonylag jól járható. Itt volt pár sártócsa, de mind kikerülhető volt. Nagy szerencsém volt, hogy ezt a részt szárazon megúsztam! :)

A pecsételéshez nem kell bemenni az emlékhelyre, amit korábban már láttam feleségemmel együtt. Egy hideg, őszi napon látogattuk meg, rajtunk kívül csak a pénztáros volt ott, aki szívélyesen körbe kalauzolt bennünket anno. Most tekertem tovább, hogy időben a szállásomra érjek. Egy bicikliút vezetett onnan a Holt-Sebes-Körös partján, amiről - sajnos - a kék a víz másik oldalára vezetett. Ez durván be volt nőve egy részen. Olyan szúrós bokrokkal, hogy a lábszáramat is véresre karmolta. Már jól bent jártam a földúton, nem akartam visszafordulni. Kár volt. Élmény nem volt, csak küzdés, meg izgalom a defektmentes átjutásért. Ezt a szakaszt teljesen felesleges bejárni, aki teheti, maradjon Vésztőig a bicikliúton! Bár akkor kis kerülő és kitérés lesz a vasútállomáshoz eljutni a pecsétért. Én a Vésztő első házait elérve megálltam feltölteni az üres kulacsaimat. Az emlékhelynél talált csap nem volt szimpatikus a ráhúzott slagdarab miatt.

Vésztőn a pecsét rendben és gyorsan meglett a retró, de tiszta pénztárnál. A települést elhagyva széles, jól járható földutakon kereszteztem a vasutat. Néhány 90 fokos forduló után elértem Okányra, ahol az ország legsötétebb kocsmájában nyomhattam be a pecsétet a füzetembe. Alig láttam a füzetben a szöveget. Talán összesen egy 20 W-os izzó égett a pult felett, vagy legalábbis olyannak tűnt a "hangulatvilágítás". A TTT AK fórumon előzetesen nem túl pozitív véleményeket olvastam a helyről. Nekem nem volt gondom. Ücsörögtem is kicsit az épület teraszán található lehajtható színpadi padsoron, valami ilyesmi helyről származott állítólag a 2 x 4 ülőhely. A bringát - szokás szerint - kint csak letámasztottam. Nem nyúlt hozzá senki. Mondjuk rajtam kívül csak egy ember volt ott éppen. Ezután már csak GCOKNY multi volt hátra itt.

A községet a Holt-Sebes-Körös mellett haladó füves szekérúton hagytam el. Itt valahol megálltam, hogy fújjak kicsit a hátsó kerékbe, mert picit puhának éreztem. Nem tudom, hogyan eresztett le, de nem volt vészes. Kereszteztem az Okány-Zsadány műutat, ekkor hívott szállásadóm (Zsadány polgármestere), hogy merre járok, várt a szállásnál. Még dél körül beszéltem vele, akkor 7-et mondtam. Végül 19:01-kor álltam meg a háza előtt. Elkísért biciklivel a szállásomra, óriási tér állt rendelkezésemre. Minimum 10 férőhelyes étkezőasztalnál pakoltam le. Eligazítást kaptam vacsora lehetőséggel kapcsolatban, valamint kicsit feljebb vettük a fűtést (22 fokra). Állítólag az előttem itt járt kéktúrázó nem igényelte a fűtést. Mint másnap kiderült, őt Andrásnak hívják. Erről a találkozásról később.

Amikor megkérdeztem, hogy használhatom-e a mosógépet, pici bizonytalanságot éreztem az erőben. Pedig tényleg tudom kezelni azt a masinát, nem ördöngösség! :) Szóval engedély oké, kezelési útmutató sem kell hozzá. Zuhany, biciklis cuccok mosása és 1200-as centizése. Majd elindultam leszerelt biciklivel a kék útvonalából kicsit kieső GCfrd virtuálist megkeresni. Az épületet még a szürkület előtt meg tudtam nézni, a vacsorát az ajánlott étteremben már sötétben fogyasztottam el. A szabad ég alatt hangulatos volt a világítás. Ilyen modern éttermet nem vártam volna egy ilyen helyen. A szállásomra már sötétben, kivilágítva értem vissza. A ruhák egy része már meg is száradt az éppen feltekert fűtésnek köszönhetően.

2019-04-25 07.36.47R2019-04-25 07.38.08R
2019-04-25 07.50.16R2019-04-25 07.56.50R
2019-04-25 07.58.11R2019-04-25 07.59.16R
2019-04-25 08.54.26R2019-04-25 09.28.17R
2019-04-25 10.52.34R2019-04-25 11.29.39R
2019-04-25 11.51.00R2019-04-25 12.00.25R
2019-04-25 12.10.54R2019-04-25 12.12.40R
2019-04-25 12.57.02R2019-04-25 12.58.32R
2019-04-25 13.13.32R2019-04-25 13.37.36R
2019-04-25 14.20.13R2019-04-25 14.34.26R
2019-04-25 14.41.56R2019-04-25 14.51.26R
2019-04-25 15.52.29R2019-04-25 16.57.15R
2019-04-25 17.05.39R 
V_Gabor 2019.04.24 21:07
A láda ma elérte a közel 400 km-es távot (48 %), én túl vagyok az 500 km-en. :)
Innen (Réhelyi bemutató központ) egyedül, ha esetleg csatlakozna valaki, akkor keressen (szó szerint is!). ;)

V_Gabor 2019.04.24 20:00Fénykép:
D6 (szerda) Szarvas - Réhelyi (Túzokvédelmi) Látogatóközpont


Reggel hamar összepakoltam, így a szokásos 8 órás indulás előtt még elmentem a mocsári ciprusokhoz. Ekkor kaptam egy hívást sagabi-tól, hogy csatlakoznának hozzánk littledog-gal. A tegnapi vacsoránk helyszíne előtt futottunk össze. Innen, a hídon át tekertünk együtt a szállásunkig. A két Nórát a parton találtuk. Ezt a jó kis helyet választották a reggeli elfogyasztásához. Nekem is hoztak két túróstáskát és egy kakaót, amire már pár napja vágytam. Így ezt ott elfogyasztottuk.

Épp indultunk volna, amikor - még most sem világos pontosan miért -, de sagabi és littledog elbúcsúzott, mégsem jönnek. :(

Szóval hárman indultunk neki a mai etapnak. Nóra elment az arborétumhoz és beszerzett nekem is egy zöld pecsétet, addig mi Nórival GCHal ládához tettünk kitérőt. A komp előtt újra találkoztunk, addigra Nórának megvolt már GCHD is. Ezt mi is gyorsan kipipáltuk. A kompra nem kellett sokat várni, éppen jött két autóval. Mivel felénk főként a Körös sodrása hozta, így szép csendben, nagyon lassan közeledett. A motort csak az utolsó pár méteren indították be. Velünk már boldogan brümmögve tért át, mivel a sodrást is le kellett küzdenie. Így szinte alig volt időnk pár képet készíteni, már át is értünk.

A komp utáni kis emelkedőt és az aszfaltot magunk mögött hagyva tértünk rá a gátra. A jó minőségű földúton, viszonylag sokat haladtunk. A szép környezetű gáton jó nagy ívekben kanyarogva értünk el GCARVZ ládához. Itt kicsit igazítottuk a ruhák mennyiségét a napsütéshez. Nóra megvárt minket a bringáknál, míg Nórival a ládát megkerestük. Egy munkás motoros kaszával nyírta az árvízkapunál.

Innen a peresi gátőrházhoz mentet nagyon érdekes dolgot láttam. 1-200 méterrel voltak előttem Nóráék, amikor egy őzbak felsétált közöttünk a töltés tetejére és hosszan figyelte onnan a távolodó bringásokat. Engem észre sem vett, csak megfordult és vissza lesétált az erdős részre. Remélem a felvételen majd látszik.

A gátőrháznál a pecsét a falon rendben megvolt. Az épületben bemutatott régi berendezéseket csak kívülről tudtuk megnézni. Így is egész sokat láttunk. Úgy tűnt, hogy már rég nem volt kinyitva a hely. Szóval itt senki ne számítson tárlatvezetésre. Innen Mezőtúr és a 47-es szélességi kör már nem volt messze. Persze Nórának, aki ezt a szakaszt már gyalog is végig járta, más emlékei voltak. Nos, ez a biciklis AK túra előnye. Sokat mindent látunk, de a hosszú, "unalmas" egyenesek nem is olyan hosszúak.

A 47-es szélességi kört még a város elérése előtt, a töltésen kereszteztük. Óvatosan átléptük a képzeletbeli vonalat, a GPS kijelzőjéről készült fotó. Eddigre már túl voltam két kerek szám átlépésén (19-es és 20-as hosszúsági körök). Ezek - a GPS-en megjelenő sok nullán kívül - olyan nagy élményt nem jelentettek. Azért egy pillanatra megemlékeztem erről is, ha már térképet, GPS-t követek ezen a hosszú, kanyargós úton.

A városba a déli harangszó előtt pár perccel érkeztünk. A pecsét a Fazekas Múzeumban volt. Telefonon megnyugtattak, hogy bár délben bezárnak, de nyugodtan menjünk be, ott lesznek. Így is volt. Nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, így nem csak pecsételtünk, hanem meg is néztük a teljes kiállítást. Biztosítottak róla, hogy semmi gondot nem jelent az érkezésünk időpontja. Így nyugodtan nézelődtünk.

Utána megkerestük GCMTUR és GC47mt multik pontjait. Közben Mikulás hívása is megjött, Túrkeve határában, a Hortobágy-Berettyó partján fog bennünket várni. Az előre egyeztetett időhöz képest picit késésben voltunk. Egyre ígér-tem, hogy ott leszünk, de - szerencsére - sok a látnivaló. Az ebédet rövidre fogtam egy boltból beszerzett alapanyagokból készült a szendvicsem. Egy-egy óriás túrórudit is ettünk az újabb gátfutam előtt. :)

Olyan meleg volt, hogy a Mikulással megbeszélt találkozó előtt kb. 1 km-el meg kellett állnom egy kicsit hűsölni. Az online követésnek köszönhetően ezt Ő is látta, így vele és a lányokkal is ott rendeződtünk újra csoport formába. Szinte pont egyszerre érkeztek a két ellenkező irányból. Jól esett egy kis hűsölés, meg a frissítő víz az ebéd után. Innen GCBIBE második pontjáig meg sem álltunk, ahol GCTREK mozgót közösen elrejtettük. Köszi a meglepetés mozgót Mikulás! :) A jelszót Nóra találta ki.

Az ecsegfalvi pecsétig meg sem álltunk, ahol - meglepetésünkre - sagabi-val és littledog-gal találkoztunk. Éppen pecsételtek, de a bringáik már az autó belsejében voltak. No, mindegy. No comment.

GCMIGA ládát és a kicsit távolabb található látványosságot már újra négyen kerestük meg. Nem túl jó a rejtés helye, így sokaknak kimaradhat a látnivaló, ha nincs kedvük tovább sétálni. Bringával ez sem volt kihívás.

Nos, eljött a búcsú ideje. Nóri és Nóra előző nap tanulmányozta a kiszállási pontot és a lehetséges vonatokat, amivel együtt tudnak menni, legalábbis egy darabig. Ecsegfalváról ők Kisújszállás felé vették az irányt, mi pedig ketten a mai napi szállásom felé indultunk tovább! Egy élmény volt veletek tekerni! :)
Egy biztos, ha folytatják az utat, a két Nóra együtt fog tekerni az AK hátralévő részén.

Ecsegfalvától Dévaványáig műút vezet, de ne higgye senki, hogy mi ilyen könnyen megúsztuk ezt! Ó, nem. A szokásos nap végi meglepetés jött. Kis bokros, benőtt, dzsungelharccal megtűzdelt járhatatlan kék. Néhol a két bokorsáv között vezető út olyan szinten volt benőve, hogy inkább kívülről kerültük meg. Mikulás nem volt túl boldog, de ilyen ez a kék. Mondjuk én sem örültem volna egy újabb defektnek, de most megúsztam. A műútra visszatérés sem volt egyszerű. Gyakorlatilag egy réten keltünk át, ahol az út csak nyomokban volt fellelhető. A végén láttam, hogy az eredeti útvonalat már rég visszahódította a természet.

Az aszfalton el is veszítettük egymást, mivel én újra letértem a kéket követve, így pár túzokot és egy kilátót is útba ejtettem, míg Mikulás a Látogatóközpontnál várt. Elbúcsúztunk, pont GCBIBE első pontjánál. Én még benyomtam az információs iroda/pénztár előtt kihelyezett doboznál a pecsétet a füzetembe. Mivel a hely ilyenkor már bezárt, így az éjszakai portástól kaptam meg - előre leegyeztetett módon - a szobám kulcsát. Másnap reggel fizettem SZÉP kártyával 4300 forintot. Ami egy ilyen szép, rendezett környezetben található, kulturáltan felszerelt helyért nagyszerű! Ez volt az egyik legjobb szállásom. Nagyon kellemes hely volt. Zuhanyzás után megrendeltem a vacsorámat, amit Dévaványáról egy futár hozott ki. Ilyen finomat sem ettem az egész út alatt. Sonkával, hagymával és sajttal töltött hús, a legfinomabb, házias krumplipürével, mindez óriási adag. Plusz egy pazar raguleves.

A jó dolgoknak még nem volt vége. Meghívtak egy sörre is. Ugyanis a szálláson egy cseh túzok szakértő hölgy volt, aki évente 6 hetet tölt az állatok megfigyelésével. Édesapja könyvet is írt a túzokokról. Szóval kaptam sok érdekes infot is angol-magyar keveréknyelven.

Este még a szokásos laptopra mentés volt hátra a programból. Ezen kívül már csak a friss ruhákban és papucsban sétálás volt hátra. Csodáltam a végtelen síkság és a narancsos-vöröses naplemente látványát. Pazar volt, aki AK-t teljesít, feltétlenül úgy tervezze, hogy itt megszáll. Megéri!

2019-04-24 07.44.17R2019-04-24 07.54.11R
2019-04-24 08.48.00R2019-04-24 09.21.57R
2019-04-24 09.40.53R2019-04-24 09.44.10R
2019-04-24 09.51.16R2019-04-24 10.34.23R
2019-04-24 10.57.53R2019-04-24 11.14.07R
2019-04-24 11.14.34R2019-04-24 11.38.23R
2019-04-24 11.50.08R2019-04-24 12.06.00R
2019-04-24 12.10.35R2019-04-24 12.11.24R
2019-04-24 13.01.40R2019-04-24 13.15.09R
2019-04-24 13.22.35R2019-04-24 15.08.15R
2019-04-24 15.12.54R2019-04-24 15.53.12R
2019-04-24 16.29.51R2019-04-24 16.44.25R
2019-04-24 17.23.30R 
V_Gabor 2019.04.23 20:00Fénykép:
D5 (kedd) Mindszent - Szarvas


Reggel Nóri és Nóra szállásánál találkoztunk újra VP-vel. Készítettem pár felvételt a Tisza partján és már indultunk is a város vasútállomására beszerezni a Tiszántúl első pecsétjét. :)
Elég szeles napunk volt, de szerencsékre déli irányból fújt, így csak rá kellett dőlni, mivel mi a délelőtt folyamán kelet felé kerekeztünk. A 45-ös útig nyílegyenes aszfalt vezetett. Ott szerencsére csak egy rövid szakaszon kellett haladnunk a forgalomban. A kamionok is és az személyautók is döngettek rendesen. Előtte még felmásztunk a Ludas-halomra, ami közvetlenül a műút mellett volt. Kis lépcső vezetett fel a tetejére, amin a keresztek messziről látszanak. Ilyen kunhalmot még nem láttam, aminek a tetején egy sír(?) is van. Utólag picit utána olvasva mindszenti Nagy-Ludas-halomnak is nevezik. A középkorban boszorkányok találkozóhelyének hitték. Szegény asszonyok, ugyan hányat égethettek meg?
A bicikliket az árokparton hagytuk. Visszafelé Nóri bringája akrobata mutatvány keretében tótágast állt, oly módon, hogy Nóra bringáját nem lökte fel. Csak mellé bukfencezett. :D

Az utat elhagyva szeles, kanyargós földutakon folytattuk a tekerést. Itt néha már inkább szemből kaptuk a szelet, mint oldalról. Jó volt a megfelelően adagolt balkanyarokat bevenni. GCGER egy kis kitérő volt, de ezt aszfalton tettünk meg. VP-vel itt vártuk be a két Nórát. Jó rejtés. Itt vettem át VP ajándék barna sörét (köszi!). El is búcsúztunk, Tompahát felé az aszfalton újra hárman tekertünk. A pecsét egy kocsma ablakában, kívülről volt rögzítve, ha nem szólok rá a lányokra, simán tovább tekertek volna. :)

Ha jól emlékszem, valahol itt kezdett el cseperegni, vagy Nagymágocs után. Inkább utána, mivel a Károlyi-kastély előtt én még átvágtam egy eléggé benőtt szakaszon, aminek az utolsó 150-200 méter már egész sűrű volt, akác csemetékkel tarkítva. Megúsztam. Telefonáltam, hogy inkább kerüljenek az aszfalton. Így a kastély / idősotthon portájánál értek be Nóriék, pecsételtünk és megbeszéltük, hogy én kicsit tempósabban fogok menni Szarvasig, ugyanis a kollégiumi szállásunkat épp ekkor hívtam fel. A hölgy elmondta, hogy nem 6-ig, hanem csak 5-ig van ott, mert korábban jött be (reggel 5-re) egy másik túrázó miatt. Így a kulcsokat én fogom átvenni, reggel pedig fizetünk. Azért még tekertem egyet a tóparton, a láda nekem megvolt, így azzal most én nem foglalkoztam.

Bőven volt időm, úgy számoltam, hogy 4-re biztosan Szarvason leszek. De nem szerettem volna kicentizni. Árpádhalomra érve először GCAKBK-t kerestem meg, majd a pecsétet. 12-14 között zárva. Én 12:30-ra értem oda. Egy gyors telefon, a bácsi már jött is kinyitni a boltot. Erről a lehetőségről előzetesen olvastam, de azért nem szabad 100 %-nak venni, hogy mindig elérhető ez az opció. Vettem pár apróságot és a lehetetlen helyen rögzített pecséttel végzett tornamutatvány után tekertem is tovább. Pár fotót azért még lőttem a nevezetességekről: kastély, Árpád vezér szobra (egy kosár / foci pálya szélén).

No, itt kezdett cseperegni, mire Gárdosra értem már kellemesen nagy cseppekben esett. A teljesen üres kocsmában beszélgettem kicsit a kocsmárosnéval, ittam egy sört és gurultam a következő kocsmáig. Ez Eperjesen van. A füzetbe ez utóbbi vagy-vagy alapon szerepel, én benyomtam mindkettőt, más a grafikájuk is. Hagy gyűljenek. Nos, itt már forró csokit kértem. A tágas épületben pár ember volt, a srác nagyon kedves volt. Extra szolgáltatás a kecskék látványa a kertben, őket csak pár pad választja el a terasztól, ezt átlépve egy időutazásos mosdóba is eljuthat a kalandvágyó turista. :)

Eperjes végén az aszfaltnak is vége szakadt, elindult a földút. Mivel ez inkább homok, így az esőben átnedvesedett talajról semmi nem tapadt a kerekekre. Pazar! Nekem ez "küzdős földút"-ként volt feljegyezve a gyűjtőmunkám eredményeképpen, szóval nagyon elégedett voltam. Itt valahol meg is szűnt a csepergés. Szarvasig már így is maradt. Ha jól emlékszem, még esőkabátot sem vettem fel, csak egy vízlepergető mellény volt rajtam az eső alatt. Szóval nem volt vészes.

A földút végig egy öntöző-főcsatornát követett. Láttam pár komolyabb vízművi berendezést is, folyt rajta a víz rendesen. Magasabb volt a vízszint, mint a befolyó, így alulról tört fel a folyam. Ez egy jó hosszú, nem túl változatos szakasz volt. Bringával nem gond, de gyalog elég monoton lehet. Szarvas felé közeledve megszaporodtak a látnivalók. Egy nagy gazdaság előtt láttam egy repülőteret, majd áttekertem az épülő 2x2 sávos gyorsforgalmi úton (M44). Egy fotó a középső szalagkorlátnál dukált. Úgyse lesz itt később sok bringa a belső sávban. ;)

Bikazug előtt átkeltem egy kis hídon a Holt-Körösön. Nagyon hangulatos volt a felhős időben is. Itt picit nézelődtem, láttam pár halat kiugrálni a vízből. No meg persze madarakat. Egy egyik szarvasi pecsét a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark pénztára előtt volt. Itt még nem jártam, pedig a városban már feleségemmel sok mindent megnéztünk. Mivel 3 óra körül volt, ezért elfogadtam a kedves invitálást és megnéztem az állatparkot is. A bringát betoltam egy udvarba, lezárni sem volt fontos. Jó sok állatot láttam, bár szerintem érdemtelenül kicsi ketrecekben voltak elhelyezve az állatok. Tekintve, hogy terület bőven volt, így nem igazán értettem. Általában mindig elszomorít a bezárt állatok látványa, itt ez az értés ennek ellenére sem fogott el. Volt még pár igen tisztességes fa is a parkban. Szépen rendben van a hely. Ajánlom családoknak is, 1-1,5 órát simán el lehet itt tölteni!
A Csáky-kastélyt is megnéztem, ebben a szépen felújított épületben van a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. Pöpec hely!

Szarvas. Itt álljunk meg egy szóra. Nekem ez volt az a fordulópont, ahol valamiért azt éreztem, hogy eljutottam valahová. Ezt még azóta sem tudtam megfogalmazni magamban. Nem a fizikai teljesítmény miatt, azzal semmi gond nem volt. Az első két homokos nap után már tudtam, hogy a világból is kitekerek, ha nincs dagonya nagy sár. Spoiler: nem volt! :) Szóval az, hogy egy nagy városba értem el, vagy az, hogy ezt a helyet igen jól ismertem, nem tudom. Jó érzés volt, ez volt az egyetlen komoly mérföldkő az egész út alatt, amihez elérni - talán ez a jó jelző - felemelő érzés volt. Ez olyan mentális, belső dolog. Valójában semmi nem változott, de mondjuk nagyképűen hangozhat így utólag: innentől akármeddig tudtam volna folytatni az utat. Belerázódtam, már minden rutinosan ment, nem kellett semmit számolgatni, éreztem az egészet. Persze ezután is próbáltam gondosan odafigyelni a 2-3 hónap alatt megtervezett útvonal minden részletére. Nem az motoszkált bennem, hogy meglesz az egész táv, mert azt egyszer sem volt kérdés az elidulás előtti 1 héttől számítva. Ez az egész inkább csak utólag tudatosodott, ott csak a jó érzés volt meg bennem.
4 környékén bejelentkeztem a Bolza-kastély tőszomszédságában található szállsra, olyan alapos eligazítást kaptam a kulcsokról, RIFD kártyákról és minden másról, hogy - szóval - na! :) Pazar szállás, a főútról látható szökőkúttól 100 méterre volt a Cervus Hostel "A" kollégium. Jól felszerelt hely. A bicikliket itt is bevihettük. Zuhany, mosás, kipakolás. Az ablakból láttam egy kéktúra jelzőoszlopot. Erre - egy ilyen nagy városban - végképp nem számítottam. Jó döntés volt ez a szállás is.

GYEZegzuggal már előző nap egyeztettünk, hogy itt fogunk találkozni. A lányokkal egyszerre érkezett meg ő is. Kértem, hogy hozzon nekem 2 belsőt, amit a bringaboltos véleménye ellenében is az általam megadott paraméterekkel vett meg! Profi, tökéletes lett, pont ez kellett nekem! :)

A közeli Halászcsárdába meghívott bennünket vacsorára, ám ragaszkodtam hozzá, hogy az italokat én fizessem. Köszönjük Gyuri a jó hangulatú estét és én külön köszönöm a segítségedet!

Ma sem kellett sok hozzá, hogy elaludjak. Szerencsére már túl voltam a zuhanyzáson. Azért lefekvés előtt még a laptopra lementettem a felvételeket.

2019-04-23 07.47.07R2019-04-23 07.49.30R
2019-04-23 08.06.01R2019-04-23 08.36.24R
2019-04-23 09.23.16R2019-04-23 09.27.33R
2019-04-23 11.32.31R2019-04-23 12.24.02R
2019-04-23 12.50.09R2019-04-23 13.49.42R
2019-04-23 14.25.43R2019-04-23 14.34.38R
2019-04-23 14.49.58R2019-04-23 14.59.22R
2019-04-23 15.44.49R2019-04-23 16.04.16R
2019-04-23 16.07.34R2019-04-23 16.10.42R
2019-04-23 16.14.33R2019-04-23 16.29.07R
2019-04-23 16.30.21R2019-04-23 20.08.28R
VP 2019.04.23 08:30
Mindszenttől a GCDER-ig. Részletek a logban.

Várhelyi 2019.04.22 20:46
Sikerült csatlakoznunk Sándorfalva és Ópusztaszer között. Köszönjük. További jó utat!

V_Gabor 2019.04.22 20:00Fénykép:
D4 (hétfő) Mórahalom - Mindszent


Reggel megint a város határában találkoztunk. Nóriék - szerintem - hálásak voltak, hogy nem locsoltam meg őket a friss, reggeli levegőben Húsvét alkalmából. :)

A szuper bringaúton visszatértünk a kékre és a kanyartól folytattuk az AK-t. Innen Zákányszék pár percre volt. Először a tájházat szerettük volna megnézni, de nem hogy nem volt nyitva, de elsőre el is mentünk mellette. Nem nagyon igyekeztek a község honlapján is megtalálható nevezetsességet elérhetővé tenni. Egy néni mutatta meg, hol van. Beértük azzal, hogy kívülről láttunk egy épületet. :(

Ezután jött az első komoly csalódás és bosszankodás. A pizzéria zárva volt, a pecsét az ablak mögött, tőlünk 10 centire látszott. Nóriék tegnap eltekertek előtte, csak nem akartak nélkülem bemenni. Én pedig még a zárása előtt fordultam délnek, kb. 2 km-nyire. Még gondolkodtam is, hogy itt, vagy Mórahalmon egyek pizzát. Belazultunk és nem ellenőriztük, hogy Húsvétkor zárva lesz. Fotókat készítettünk. GPS tracklog is van, stb. Majd pótolom a pecsétet egyszer.

Én tovább gurultam Bordány felé, ahol egy kocsmában van a pecsét. Persze ez is zárva volt. Nóriék leváltak és megkeresték GCLODR ládát. Én meg vettem egy kis hazai epret a kocsmával szemben. Telefonáltam egyet, ha már itt vagyok. Szerencsémre a tulaj felvette és mondta, hogy hamarosan jön a személyzet. A tegnapi buli után most takarítanak. Volt kint mindenhol üveg, pohár, miegymás. Szerencse. Már csak a két Nórinak kell befutnia addig, amíg a takarítás tart. Szerencsére befutottak. Úgy sejtem, kicsit jobban tekertek a hívásom után. :D

Még egy adag eperrel felszerelkezve indultunk tovább Zsombó felé. Persze a Jóbarát vendéglő is zárva volt. Itt is sikerült a tulajdonossal beszélni. Jófej voltam, mert találtam egy kulcsot az egyik ajtóban, kívülről! Beraktam a vele megbeszélt helyre. Hoppá! Ide is fogok még jönni a füzettel pótolni...

Nóriék elmentek a közeli GCZSLE ládához, nekem ez is megvolt már. GCBIMM multinál futottunk újra össze. Ennek a 2. pontját a rejtővel egyeztetve pótoltam. Így jól megnézhettem, amint 10 perc múlva már keresi is két elszánt bringás! :)
A 3. ponthoz pontosan délben érkeztünk, így Nóri és Nóra közösen elhúzták a tizenkettőt a harangon. Remélem senki nem haragszik meg érte!

Egy kis elemózsia elfogyasztása után indultunk tovább és át is mentünk az M5-ös fölött. Lent pár autó, fent 3 bringa gurult. Napok óta ez volt az első komoly emelkedő, mármint a felüljáró. Lefelé suhanás az aszfalton. :)

Szatymaz, vasútállomás, pecsét. Nóriék a bringaútról kicsit hardcore-abb úton a vasút mellett érkeztek az állomásra. Visszafelé már az aszfalton együtt mentünk. Egy kis boltban, ami nyitva volt vettünk ezt-azt. Banán, csoki, túrórudi, innivaló.

Itt kaptam a hívást, hogy meg vagyunk ám figyelve online és Várhelyi szívesen csatlakozna hozzánk fiával egy kis közös tekerésre. Egyeztettünk és Sándorfalván a tónál találkoztunk is.

Előtte még GCSFVA három pontját és a látnivalókat, valamint a pecsétet a - szerencsére - nyitva tartó Baurger-King pizzériában be tudtuk szerezni. Itt kezdtem el a közvélemény-kutatásomat is, hogy miért van a kocsmákban bent a pecsét és hogyan viszonyulnak ehhez az ottaniak. A hölgy szerint - mint később szinte mindenki szerint - jobb lenne, ha kint lenne. Nem ők akarták, hogy bent legyen. Nem értem. A kéktúrázóknak sem jó, nekik sem "biznisz". Akkor miért? Sok helyen van kint máshol is (lakott területen).

Pont a multi ládája után találkoztunk, innen öten tekertünk egészen Ópusztaszerig. A műúton átkelve egy nagyon kellemes, jó hangulatú erdőben tekertünk. Meg is állapítottam, hogy itt sétálni és meditálni is jó lehet. Persze kell hozzá a napsütés, a friss tavaszi zöld is. Nagyon élveztük. Egy újabb műút keresztezésnél rossz irányba mentem. Dócnál a lőtér sorompójához kerültünk. Egy gyors fotó után fordultunk is vissza. Máig nem értem, hogy ezt hogy néztem be. :)

Az úton nem volt jó tekerni a 100 fölött száguldozó autókkal övezve. Egy Audis a kanyart olyan szépen vágta le, hogy tőlem egy méterre ment el, pedig az út szélén tekertem. Nem is voltam álcázva a rikító sárga cuccomban. No comment.

Szóval örültem, hogy újra erdős részen tekerhettünk. Ezúttal a műút nyugati oldalán. Ez picit vadregényesebb volt, látszik, hogy nem járják olyan gyakran. Néhol ösvénnyé szelídült a szekérút.

A csend és nyugalom addig tartott, míg ki nem értünk - újra - a műútra. Autók parkoltam mindenhol. Nem csak a hosszú bekötő úton, hanem a főúton is. Kerülgettük a sok embert a pénztárig.

Itt készült el a csoportképünk és az első kerék szelfi. :)
Elbúcsúztunk Várhelyiéktől és hárman bementünk a művészbejárón keresztül. Szerencsére nem kellett sokat várni, 15-20 perc múlva a mi csoportunk kövezkezett a körképnél. Én múlt évben láttam, de megnéztem újra. A bemutató alatt nagyon jót beszélgettem a végtelenül szimpatikus és művelt szakemberrel, aki a teremben volt. Pár érdekességet is megtudtam a restaurálásról. Köszönöm neki innen is!

A bemutató után még körbejártuk a területet, volt itt tánc, zene, mindenféle húsvéti foglalkozás. Szerencsére a komp 19-ig járt, de azért nem szerettünk volna az utolsó pillanatban odaérni. Így is jó 1,5 órát (ha nem többet) eltöltöttünk bent. A portán vigyáztak a bringákra és a csomagjainkra. A pecsétet is megkaptuk, az irodájukban volt.

A Tiszáig viszonylag jó út vezetett, néhol volt csak picit egyenetlen a mezőgazdasági gépek miatt. Az emlékhelytől nem sokáig vezetett a burkolt út. A komp járt, lefotóztuk és már át is ért. A pecsét a kompon volt, szépen felrögzítve a kezelők fülkéjében. Nemrég újították fel (márciusban), akkor 2 hétig nem is járt. Így most frissen festve, csinosítva szállított bennünket. Állítólag még a muskátlik érkeznek, a főnök kérésére. Szép!

Átérve egyből GCKCZS ládához tekertünk, amit pótoltam egy egyesületi dobozzal. Ezzel is picit könnyebb és kisebb lett a pakk. ;)
A naplementében jók voltak a fények, VP is rámcsörgött, hogy már itt van Mindszenten. Össze is futottunk a komp közelében.

Megbeszéltük a reggeli indulást, Ő ment a pótolt ládát becserkészni, mi a szállásra gurultunk, ahol már nagyon vártak bennünket. Az ártérben voltak a kis lábas házikók. Először aludtam ilyenben. Nóriék egy sorral közelebb voltak a Tiszához, egészen a parton. Nekem a minden helyiségem a nyitott teraszról volt elérhető. A háló fűtött volt, de a többi nem. Ez reggel azért nem volt olyan kellemes. :)
Egyébként - szúnyogmentesen - teljesen szuper, kényelmes hely. A bringám is fent volt velem.

Este még elgurultam egyedül egy - a szállásadó által is ajánlott - étterembe. Ami persze nem volt nyitva (Birkacsárda). Így a helyi, nagyon udvarias fiatalságtól kértem tanácsot. Nos, ez tuti volt. Szerintem a fél város innen rendelt magának vacsorát, annyit pörögtek a futárok. A Róna cukrászda és kávéháznak álcázott helyen pizza, hamburger és francia pirítós is volt. Engem erre az utóbbira beszéltek rá. Nos, ez egy hamburger, csak meg van sütve a franciapirítós masinán. A fullos verziót kaptam, ránézésre (rámnézésre) ezt ajánlotta a hölgy. Nem értem, miért? ;)
Plusz még betoltam egyet a legjobbnak tűnő sütiből, ami egész jól el volt dugva. Az is jó választás volt, a nevére már nem emlékszem. A többi standard, ipari kinézetű süti volt.

Vissza a szállásra már majdnem sötétben tekertem. A forró zuhany előtt még pár dolgot ügyködtem a laptopon, felvételek letöltése, másnapi várható dolgok. Aztán aludtam egy jó nagyot. Holnap már munkanap... ;)

2019-04-22 09.19.05R2019-04-22 10.01.14R
2019-04-22 10.24.32R2019-04-22 12.00.45R
2019-04-22 12.33.04R2019-04-22 13.10.26R
2019-04-22 13.32.07R2019-04-22 13.35.01R
2019-04-22 14.06.00R2019-04-22 14.15.10R
2019-04-22 15.10.27R2019-04-22 15.27.20R
2019-04-22 16.04.18R2019-04-22 16.05.10R
2019-04-22 16.21.42R2019-04-22 16.30.58R
2019-04-22 16.45.47R2019-04-22 18.19.04R
2019-04-22 18.41.23R2019-04-22 19.05.30R
2019-04-22 19.25.47R 
V_Gabor 2019.04.21 20:00Fénykép:
D3 (vasárnap) Kunfehértó - Mórahalom


Reggel frissen ébredtem, nem fáztam már a fűtésmentes szálláson. Nóri készített nekem egy meleg zabkását és a lassan rutinosnak mondható pakolás után már indultunk is. A bringát azért alaposan letakarítottam előtte. Az erre rendszeresített fogkefe jó szolgálatot tett, a láncról könnyen lejött minden homokszem. Újra száraz olajat kapott minden szem.

Elgurultunk a tegnap kihagyott GCKFT-hez és a tavat is megnéztük a teljesen üres kempingnél. Minden kapu nyitva volt már kora reggel. A kéket követve enyhén süppedő homokban elértük a műutat. Pont egy vonat is akkor "száguldott" el előttem, amikor az átkelőhöz értem. Húzta a dudát, nehogy elé guruljak. Szóval vonat is lesz a videón.

Kis aszfaltos szakasz után tekertünk az eperfák felé. GCEPFA-ig jól tudtunk haladni. A letérőnél - az állatok miatt - jobban süppedt az út, de ott már sétáltunk. A kutyusok aranyosak voltak, először nem vették észre, hogy ott vagyunk. Később nagy csaholás közepette megérkezett a falka. Persze a farkát mindegyik csóválta. A végén még egymással is birkóztak, csak hogy szórakoztassanak bennünket. Láda pipa, haladtunk tovább a kellemes napsütésben.

Innen kicsit kanyargósabbra vette a kék az útvonalat, de mindenhol jól lehetett követni. Kellemes út volt, egy csigát felraktam a füves részre. Rossz volt nézni, ahogy szenved a homokban. Kb. mint mi tegnap! :)

Már az 53-as út keresztezése előtt megindult a telefonos egyeztetés Nórával (norko), aki itt csatlakozott hozzánk. Szóval a csapat hamarosan két Nórára bővült. MarciMilánBálint-ot ezentúl Nórinak, norko-t pedig Nórának fogom írni, hogy ne keveredjetek nagyon össze. :)

Nórával még tegnap megbeszéltünk egy koordinátát, ahol találkozunk, de mi hamarabb odaértünk volna, mint ő, így abban maradtunk, hogy a Petróczi iskolánál találkozunk.

Jobb is volt, mivel a kinézett ponthoz Kisszállásról már nem vezetett út. Ott egy óriási farm volt sok-sok libával. A kék egy részen a kerítés mentén vezetett. Ott nem volt olyan kellemes erdő illat, mint előtte-utána. ;)

A farm után a Petróczi iskoláig nagyon kellemes részen vezetett az út, az utolsó 1-1,5 km-nyi egyenes szakasznál gondoltam először a gyalogos turistákra úgy, hogy "szegények, itt végig kell menni nekik". Hosszú, egyenes eseménytelen szakasznak látszott, amin már látszott, hogy a helyiek sokat járnak rajta autóval. Bringával ez nem tartott sokáig, de az ilyen helyeken nem szívesen gyalogolnék.

Megérkeztünk, hurrá-hurrá! Pecsételtünk, a kihalt csárda teraszán ettünk egy keveset. Mivel a vizünk elfogyott, így próbáltunk volna szerezni, de itt se kút, se bolt. Amíg ott voltunk, két autó állt meg. Azt hitték, hogy nyitva van a hely. Később, egy szomszédos háznál kértünk és kaptunk vizet, amit messziről hordanak kannákban, mivel a kút vizét műtrágyásnak, vasasnak stb. minősítették a bemérésnél. Szóval itt erre oda kell figyelni. Állítólag nem minden helyi figyel erre. A fiatal pár is csak beköltözés után szembesült ezzel. :(

A frissen megismerkedés után el is vált az utunk Nóra és Nóri pár geoláda megkeresésére indult, én pedig követtem a kéket. Már csak este találkoztunk újra, de erről később.

A süppedős homok témát alaposan körüljártam. Fórumok, fb, TTT, stb. A túra előtt Ancs-tól is kaptam néhány track-et (itt is köszi!), tavaly jártak erre a kéken. Erről a szakaszról is úgy tudtam, hogy nagyon süpped. Szerencsémre, ez csak a Petróczi iskolától DK-re induló egyenes szakaszra volt igaz. Utána az erdős, ligetes részen csuda jó volt tekerni. Szuper út, kellemes fenyő és erdő illat, madarak, virágok. GCpihi közelében álltam meg egy kicsit. A feleségemmel beszéltem telefonon és - sajnos - elfelejtettem újra bekapcsolni a GoPro-t. Itt egy kis szakasz kimaradt, de hamar észrevettem. Mielőtt elértem volna a Rúzsafát, volt egy egyenes szakasz. Ott a süppedős homok elől a füves útszélre menekültem. Ott sem volt tökéletes, de lehetett haladni.

Rúzsafa, Rózsa Sándor szobor. Itt készítettem pár fotót a nagy fánál. Nem is értem, miért nincs itt láda? Jó kis hely.

Már sokadik "Ön itt áll" térképet néztem meg, de még mindig nagyon soknak tűnik az előttem álló út. Azért a szakaszokat így, egyben nézve már látszik, hogy haladok, de ezt nem így érdemes szemlélni. Az aznapi és este a másnapi útvonalat és tervezett pontokat néztem. A legjobb az, amit a telefonomra készítettem:
- egy lista, ahol pontokba szedten az állomásokat, meglátogatandó látnivalókat, ládákat, szállásokat, pecséteket, stb. Ezen napokra bontva pipálgattam ki a kb. 180 tételes listát. Így mindig tudtam, hol mi következik. Útközben azért pár tétellel kiegészítettem;
- a másik egy offline térkép volt, ahol a fenti összes pont és az AK nyomvonala volt. Ez a GPS mellett nagyon jól jött áttekintéshez, este a másnapi terv átnézéséhez. Ennek még egy plusz hasznát láttam, de erről majd később.

Ásotthalom környékén újra kereszteztem az 55-ös utat. Nóriék is valahol arra jártak, vettek nekem pár csokit a közeli benzinkúton. Így egy kitérőt megspóroltam az EDO kúthoz.

Nos innen a kb. É-i irányba haladó homokos út Ruzsáig elég kellemetlen volt. Néhol nehéz volt tekerni, de azért leszállnom és tolnom nem kellett sehol. Vékony kerékkel azért küzdősebb lehet, mint kiderült Nóriéknak meg is gyűlt vele a bajuk később.

Ruzsán kezdődött az AK-s kocsmatúra. Ez volt az első állomás, ahol a pecsét mellé chips és sör is "járt". Nagyon kedves volt az egyik sörző ember, akinek a feje fölött volt a pecsét elhelyezve. Kérés nélkül felállt és átadta a helyet nekem. :) A kocsma előtt közkút is volt, így az üres kulacsokat is megtöltöttem.

Ruzsa után volt egy kis ligetes rész, ami kellemes volt. Utána, még a Vágó kocsma (és kisbolt) előtt, - ahol terveztem, de nem álltam meg - volt még egy brutál finom, mély homok. Bónuszként egy traktor is elment előttem párszáz méterrel. Átmozgatva a nyomokat. Ezt lehet, hogy kár volt kitekernem, bár tolni a bokáig érő homokban nem volt kedvem.

A Vágó kocsma és Zákányszék között még volt süppedés, de már nem olyan vészes. Kifejezetten öröm volt Zákányszék előtt kiérni a műútra, ahol szuper bringaút is volt. Átmenetileg elhagyva a kéket, ezen gurultam el a mórahalmi - ugyancsak szuper - szállásomra. Másnap ide kellett visszagurunli és folytatni az utat.

Mivel jó időben érkeztem és a szállásadómnál volt mosógép is, így azzal kezdtem a lepakolás után és zuhany után, hogy mindent kimostam. 1200-es centrifuga után a kiakasztott bringás cuccok már este 8-ra szárazak voltak. Addig én elmentem egy pizzériába és megnéztem a Mini Hungary Parkot. Mivel zárva volt már, így csak a kerítésen kívülről láttam a kis épületeket, de így is viszonylag jól lehetett őket látni. Nóriék erre már csak reggel kerítettek egy kis időt.

A város határában vártam őket, együtt mentünk az általuk foglalt szállásra. Onnan szinte már sötétben mentem vissza beszedni a ruhákat.

PowerBank töltőre, és ágyba. 22-kor szinte minden nap azonnal elaludtam. Feleslegesen vittem olvasnivalót magammal. ;)

2019-04-21 08.19.15R2019-04-21 09.08.59R
2019-04-21 09.59.45R2019-04-21 11.51.58R
2019-04-21 13.40.39R2019-04-21 14.09.15R
2019-04-21 14.12.06R2019-04-21 14.31.26R
2019-04-21 15.50.29R2019-04-21 15.52.00R
2019-04-21 17.14.26R2019-04-21 17.46.43R
2019-04-21 19.01.31R2019-04-21 19.04.31R
2019-04-21 19.11.15R2019-04-21 19.18.20R
2019-04-21 19.18.57R 
V_Gabor 2019.04.20 20:00Fénykép:
D2 (szombat) Sükösd - Kunfehértó


Nos, ez egy kemény nap volt. A rejtőzködő defektem tovább trükközött velem. Sükösdi szállásomon azt gondoltam, hogy a felragasztott folt megoldotta a problémát. Részben igen, mivel a délelőtt első felében nem is volt vele gond. Ebédig (mire elértünk Hajósra), odáig romlott a helyzet, hogy a végén 5-6 km-enként fújtam bele egy kicsit. Így a homokban jól lehetett vele haladni.

De vissza a reggelhez. A pakolást még picit kaotikusnak találtam, főként, hogy a szerszámok egy részét is elő kellett venni. Ez a rákövetkező napokra rutinfeladattá alakult.

A szállásadónktól én kértem reggelit: Húvéthoz közeledvén sonka, tojás, vaj, sajt, retek, póréhagyma és kenyér volt a kínálat. Nem rossz kezdet. ;)

A tegnapi 9-es kezdés után Nórival belőttük a standarddá vált 8 órás indulást. Ez jól is indult, párszáz méter megtétele után - Sükösd határában elértük a Homokot. Igen, nagy betűvel írom, mert megérdelmi. Volt belőle bőven. Szerencsére délelőtt még csak ízelítőt kaptunk belőle. Bár ez is bőven elég lett volna nekünk, úgy hiszem.

Az első állomásunk az Ólom-hegy volt (GCOlom), ide az utolsó 50 méteren toltuk a bringákat. Jó magas volt a geodéziai torony, de felmentünk és szétnéztünk. Lefelé már boldogan gurultunk. GCHAHO ládához egy nagyobb kitérővel tekertünk el, de előtte a csomagokat egy bokor mögé rejtettük. Valójában csak leraktuk. A kutya se járt arra. Így könnyű volt a tekerés a hullámzó úton. A homok sem fogott meg annyira. A kerítést megkerülve bejutottunk. Láda oké, kis bozótharc után meglett. A magassági ponthoz is elmentünk. Itt csoda, hogy egyikünknek sem lett defektje a sok-sok királydinnye miatt.

Sikeresen visszaértünk, a csomagok sem mentek tovább meguktól, így vittük őket mi. ;)

Érsekhalma előtt pumpáltam először. GCHETV-hez külön-külön mentünk fel, a bringákat a lépcső aljában a táblának támasztottuk addig. Itt jobb volt az árnyékos oldalon. Kentem is az arcom, karom napkérmmel. Láda, kilátás pipa. Indulás előtt kis pumpálás. Vizet itt nem nagyon tudtunk szerezni, így Hajósig a főcsatorna mellett tekertünk a napon. Én a Judit panziónál ebédeltem, Nóri addig felderítette a közeli ládákat. Pecsételés után átvonultam az út másik oldalán található benzinkúthoz és kényelmesen kicseréltem a slime-os belsőmet egy újra. Ebben már nem volt zöld lötty. Pár csokit és innivalót is vettem a kútnál. Nóri is végzett, így a hídnál találkoztunk és folytattuk tovább az utat a csatorna mentén.

Császártöltésre beérve Nóri megkereste GCCSTK-t, addig én a bringáknál vártam és fotóztam a tojásfákat.

Nos, innen kezdődött a keményebb menet. GCSZMV előtt elváltunk, én a kéken, Nóri a láda felé került. A megbeszélt ponton találkoztunk. Megtaláltam az első helyet, ahol a kék párszáz méteren eltűnt, beszántották. A kis kerülő viszont adta magát. Várakozás közben egy nyitott terepjáró ment el mellettem. Nem tudom mennyi homokot ettek, de poroztak rendesen.

Közösen folytattuk az utat Kéleshalomig. Nos itt már 2-3x én is toltam a bringát. Közvetlenül a település előtt van egy kis emelkedő, ott olyan mély volt a homok, hogy majdnem bokáig süllyedt a cipőm. Templomnál fotó, megkerestük a pecsétet. Feltöltöttük a kulacsokat (több kút is működött).

Ezután jött az a rész, amitől féltem. Már jártam erre februárban, akkor jól lehetett rajta tekerni, de most az élesen ÉK felé forduló egyenesre érve megnyugodtam. Ez jobb volt. Én végig tudtam tekerni a 29" 2.2-es kerekekkel. A keskeny, trekking gumi viszont nem volt ilyen hálás. Nóri többször tolta. Én gyakran megvártam, soha nem távolodtunk el nagyon. GCKEHO-t kihagytuk (nekem már megvolt). Ez jó döntés volt. Sok időt vesztettünk volna vele, még csomagot lepakolva is.

Pici Paci portáig a kanyargós rész néhol elég harcore, bozótos részen is vezetett, de követtük rendületlenül. Volt még kidőlt fa is kereszben. A portára a hátsó kapun rendben be tudtunk menni. A németjuhász kutyus kedvesen megnézett magának bennünket, de egy simogatás után visszament dolgára. Pecsét, lovak, fotózás és mentünk is tovább a szállás felé.

Ez volt a leghosszabb nap abban a tekintetben, hogy este 19 h körül értünk Kunfehértóra. Nóri GCKFT-t már csak reggel kereste meg. Ezzel kezdtük a vasárnapot.

Ám az este még volt kaland. Ugyanis ez volt az egyetlen szállásom, ahol nem volt fűtés. Itt elővettem a hálózsákomat is és a takaró + pokróc kombóval már nem volt alaszkai az életérzés a forró zuhany után.

Szóval szerencse, hogy Sükösdön mostam, így most a második bringás szettemben tudtunk vasárnap tovább indulni. Itt semmi nem száradt volna meg. Az épületben hidegebb volt, mint kint. Brrrrrr. Lazán kibírtuk.

Reggel kaptunk egy-egy adag áfonyát a szállásadótól. Majdnem eljött velünk tekerni, de aztán mégsem. :)

2019-04-20 08.16.05R2019-04-20 09.19.48R
2019-04-20 09.27.42R2019-04-20 11.32.26R
2019-04-20 11.52.04R2019-04-20 12.27.08R
2019-04-20 12.47.25R2019-04-20 12.58.31R
2019-04-20 13.36.21R2019-04-20 14.52.24R
2019-04-20 15.37.54R2019-04-20 16.27.04R
2019-04-20 17.17.42R2019-04-20 17.49.59R
2019-04-20 18.03.22R2019-04-20 18.55.07R
2019-04-20 19.33.58R 
V_Gabor 2019.04.19 20:00Fénykép:
D1 (péntek) Szekszárd - Sükösd


Kora reggel ébredtem, pár dolgot átpakoltam a csomagokban, praktikussági szempontok alapján.
Reggelizni a Péter60 által ajánlott helyre mentem, közben folytattam GCSXSZ pontjainak a megkeresését, így a RP-DDK vonalán találtam egy kávézót a Liszt Ferenc Zeneiskolánál. Mivel 8-kor nyitott, így ide már a reggelimet félig elfogyasztva érkeztem. A hölgy nem tudta, mi az a kék sáv az asztalok mellett a falon. Elmondtam neki. :)

Jóval a megbeszélt 9 órás találkozó előtt érkeztem a Rockenbauer Pál-emlékoszlophoz. Az előre bejelentkezett kessereken kívül, meglepetésként befutott még Dr.Lada is.

A csoportkép elkészítése és a füzetek (AK és logfüzet) aláírása után indultunk is.

Első megálló a Csörge-tó volt. Akinek nem volt meg a láda, az megkereste. A többség a picit bizonytalan jeleket követve megkerülte a tavat keletről. Mivel februárban bejártam ezt a részt is a mozgó rejtésekor, így szóltam mindenkinek a kis szántó-patakpart közötti úttalan kékről és a mély árokról. Nos, itt megvolt az első (és egyetlen) borulásom. Olyan mély volt a gaz, hogy nem láttam az árok előtti gödröt, amiben az első kerék megakadt, így már gurultam is balra, mivel a gödör miatt nem ért le a lábam. Átsegítettük a nehéz pakkos bringákat, majd kezdődött a földutas szakasz, utána pedig a Sió töltése. M6 alatt áthaladtunk, majd letértünk a Frigyes főherceg pavilonhoz. A pecsétet már áthelyezték, de az épület még állt. Számokat láttunk minden elemén, gondolom jó legózás lesz összerakni, akárhová is viszik. Ezután a bárányfoki - áthelyezett - pecsét mellett simán elmentünk, benéztem. Csapat hátra arc, de nem bántuk, mert szép útvonalon kerekeztünk. Szúnyog semmi, ami nagy áldás, ismerve az itteni viszonyokat. Pecsét rendben az új helyén (síneknél).

Péter60 GCGEME ládájával nem volt szerencsénk, csak a fedél volt meg. Ezt átmenetileg orvosolta, mi loggoltunk.
Közben találkoztunk Csaba & családjával és fiával, Attilával. Így 8 főre bővült a csapat. Innen tovább GCkese felé, ott minden rendben. Felmásztunk a kilátóba is. Előtte Strombussal hősiesen megtettünk egy olyan kék kitértőt, amit szerintem 90 %-ban senki nem jár le, tekerni sem volt egyszerű a sok úton fekvő ágtól. A többiek bevártak bennünket ott, ahol a járható útra visszatér a kis északi vargabetű után a jel.

Keselyűsnél lementünk Nórival pecsételni a gátőrházhoz. Az őr nagyon próbált bennünket más irányba küldeni, nem igazán értette az AK-t és útvonalát. Fura, gondolom nem mi voltunk az elsők, akik a kéktúrát járják. Itt Péter60 hajtókara lelazult, így átadtam neki a szerszámaimat. Többször is próbáltam meghúzni két kisebb imbuszkulcs összeillesztésével a nagy, kúpos rögzítést. Küzdött vele.
Mi addig GCEROS (hűlt helyét) és GCSIOT minimultit tekertük le. A torkolatnál volt pár szúnyog, de ennyi belefért. Itt esett egy látványosat Strombus is, de sajnos nincs róla felvétel. Én épp láttam, 8 pontot ért. :)
Vissza a sorompóhoz, ahol Péter60 várt. A nehéz bringákat közösen emeltük át a sorompón, ami olyan hermetikusan zára el a dél felé vezető gát útját, hogy kerülni nem lehetett sehol. Dr.Lada itt köszönt el és indult vissza. Reméljük nem aludt el a bringán az éjszakai vezetés után. ;)

A töltésről letérve, egy kis emlékhelynél összefutottunk egy bringással, aki olvasott rólunk. Itt már Strombus vize elfogyott, kért a közeli tanáról. Mi addig egy nagy fa árnyékában hűsöltünk. Tibi1983 is visszafordult Szekszárd felé.

Pecsét a Lankóczi Vízügyi Múzeumnál, majd GCMA. Itt ebédeltek a többiek a padokon, míg én felmentem a kilátóba. Ott egy bajai bringással beszélgettem egy kicsit. Közben a élveztem a kilátást és a madarak énekét.

Immár hatan visszatértünk a gárta és (megint) benéztem a kéket. Nem tértünk le, hanem a gáton maradtunk egészen Pörbölyig. Ott esett le a tévesztés. Megkerestük Nórival és Strombussal GCGC-t és eldöntöttük, hogy nem teszünk további nagyobb kitérőket Bajáig, mert ment az idő (ez később nagyon jó döntésnek bizonyult). Így a hídig folyamatosan tekertünk. Itt a várt sár elmaradt, csak 1-2 nagyobb foltot kellett kikerülni a füvön. Szuper hír az esős idő után! :)
A híd előtt már észrevettem, hogy lassú defektem van hátul. Fújtam bele, bízva benne, hogy kibírja Bajáig. Nos, nem bírta. A híd közepén már toltam. A többiek meg eltűntek. Én az első benzinkutat céloztam meg, ők pedig keresték a vándorpontot. A kútnál voltam, amikor hívtak. Végül közösen értünk oda. Pecsét pipa. Kulturált mosdó, vízvételi lehetőség, stb. Itt búcsúztunk el Péter60tól és Strombustól.

Négyen betekertünk a belvárosba ebédelni, ám Nóri közben inkább elgurult ládázni. Csabával és Attilával ebédeltünk, amikor a felfújt bringám egyszer csak nagy csörömpölés közben eldőlt. A kútnál felfújt gumi eddig hitette el velem, hogy rendben van. Totál laposra ereszett, ezért billent el a pedálnál letámasztott ló. Fizettünk, pumpáltam, vissza a benzinkúthoz (újra négyen). Mivel a belsőn nem láttam és éreztem lyukat ezért, felfújtam újra 3 barra (talán szelepet cseréltem?). No ez kitartott estig.

A Tanya Csárdás pecsétet már csak a forgalmas gát tetejéről néztük meg. Csabától és Attilától Ósükösd előtt búcsúztunk el. Innen Nórival (MarciMilánBálint) tekertünk először a teljesen üres, de szép ósükösdi kulcsosházig (pecsét), majd a Szent Anna kápolnáig (GCANNA). Majd a késő délutáni napsütésben, nagyon szép fényekben haladtunk egészen a sükösdi szállásunkig, ahol egy telefonhívás után be is jutottunk a lefoglalt épületbe. Az egész a miénk volt, külön "szárnyban" laktunk. :)

A gumit itt ragasztottam meg. Olyan apró lyuk volt rajta oldalt(!), hogy csak víz alatt lehetett látni. Bejelölve is alig találtam meg csiszolás után. Azért még másnap sem hagyott békén ez a kis alattomos defekt...

2019-04-19 07.37.47R2019-04-19 08.07.42R
2019-04-19 08.08.25R2019-04-19 08.26.18R
2019-04-19 09.29.44R2019-04-19 10.15.39R
2019-04-19 10.33.04R2019-04-19 11.20.25R
2019-04-19 11.51.30R2019-04-19 12.05.42R
2019-04-19 12.36.41R2019-04-19 14.09.50R
2019-04-19 17.44.41R2019-04-19 18.01.04R
2019-04-19 18.09.50R2019-04-19 18.12.03R
2019-04-19 18.41.27R 
V_Gabor 2019.04.18 20:00Fénykép:
D0 (csütörtök) utazás vonattal Budapestről Szekszárdra.


A szállás elfoglalása után örömmel fogadtam el Péter60 meghívását egy jó vacsorára és beszélgetésre a közeli Aranykulacs vendéglőbe. A szállás pazar volt, nagy konyha, modern felszereltség, tisztaság. Vacsora után még megkerestem GCSXSZ 5. pontját.

2019-04-18 16.04.05R2019-04-18 16.18.10R
2019-04-18 16.20.12R2019-04-18 16.27.16R
2019-04-18 19.32.34R2019-04-18 21.20.19R
V_Gabor 2019.03.25 20:00
Ha valakinek szállásra van szüksége, keressen meg engem!

J&J(jppj) 2019.03.13 16:04
Na, igen, hát ezt elkapkodtuk.
A biciklis AKT-t tavaly nyáron befejeztük és ezzel a teljes Kék kör is megvan. Még szerencse, hogy az időpont sem lenne jó :).

ha2 2019.03.11 20:42
Éppen a múlt évben fejeztem be. Természetesen bringával mentem végig. Több részletben 2 és fél év alatt.
Az akáctüskékkel gyűlt meg sokszor a bajom.

Péter60 2019.03.10 22:38
Ápr. 19. nagypéntek, ezen a húsvéti hétvégén sokaknak családi programjuk van, én max hétfőn tudnék a rajtnál ott lenni.

Ancs 2019.03.10 15:46
Húúúú, ez de jó!
Tervezzük a csatlakozást ChefBogival az első két napra, ha valóban sikerül a húsvéti hétvégén kezdeni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu