FAQ


Típus:
barlangturistautak.hu-n
Név:Felső-forrási-barlang
Szélesség (lat):N 48° 7,314'
Hosszúság (lon):E 20° 36,735'
Magasság:384 m
Település:Miskolc
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:qtatom
Felhasználó:qtatom
Dátum:2007.03.11 12:15
hossz25 m

A Forrás-völgyben követjük a P* jelzést, s (elhaladva a Királykút, a Király-kúti-sziklaüreg, a Kecske-lyuk mellett) mintegy 40 perc után a (vízművek által eléggé tájképrontó módon) bekerített Felső-forráshoz érünk. Fölötte, balra találjuk meg a meredek mészkőfal aljában nyíló Forrás-völgyi-sziklaüreget, amelynek alacsony nyílásán át juthatunk be a barlang kiszélesedő részébe (24 méter hosszú).

20 m-rel magasabban, a forrástól DNy-ra nyílik a Felső-forrási- vagy Forrás-völgyi-barlang. Széles nyílása egyetlen, 25 m hosszú, 15 m széles terembe vezet, amelyből öt kürtő szakad fel a felszínre. Kadic ásatásai csak a kitöltés felső szintjére terjedtek ki, ahonnan újabb kőkori cserépedény-maradványok kerültek elő.

A barlang szádája alatt találjuk a mindössze 7 m hosszú, 2 m magas Forrás-völgyi-sziklaodú lejtős bejáratát. A Felső-forrás környezetében még mintegy 15 kisebb barlang és kőfülke búvik meg.

Infó:
BARLANGOLÁSOK A BÜKKBEN

Közeli települések: Miskolc-Felsőhámor DK felé 2.29 km, Miskolc-Alsóhámor DK felé 2.63 km, Miskolc-Lillafüred D felé 2.84 km (2016/10/17 set by MapAudit, O'Eye)
barlang-lista
barlang-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

-bivakhelynek megfelel
-nyitott (nincs lezárva)
-kötél szükséges hozzá
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]