FAQ
Salgóvári kód helye
Salgóvári kód helye
Típus:
pecsételőhelyturistautak.hu-n
Név:Várak a Börzsönyben kód (Salgóvár)
Szélesség (lat):N 47° 57,592'
Hosszúság (lon):E 18° 52,724'
Magasság:693 m
Település:Perőcsény
Megye:Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:kulisz
Felhasználó:kulisz
Dátum:2005.01.23 12:55
túramozgalom neveVárak a Börzsönyben
igazolás típusakód

Kód(ok) állapota

Utolsó információ: 2005.01.25.

Festett fa: rendben.

A Várak a Börzsönyben jelvényszerző mozgalom 26 felkeresendő pontja közül az egyik.

A Salgóvár a Jelvényszerző geoláda második célpontja volt ezen a túrán. A láda 2005.01.25-én érkezett ide a Jancsi-hegyről rongyláb2 volt a fuvaros:-)

Alig telt el 1 nap, és VP a Kámorra vitte tovább.

Amit a Salgóvárról tudni illik:

"A Salgó vár Perőcsénytől dél-délkeletre, kb. 4 km-re a 715 m magas Vár-bércen található. Nem összekeverendő a Somoskő melletti Salgóvárral.

A vár építtetőjét nem ismerjük, valószínűleg a XIII. század második felében épült. Az első biztos adat 1372-ből származik, ekkor még királyi vár, de 1386-ban már a Lévai Cseh család egyik ősének birtoka. Hamarosan Szécsényi Kónya fia Simon fia volt a birtokos, majd ennek fia Salgói Miklós. Utóbbi azonban 1424-ben hamis pénzverés miatt elvesztette birtokait és a Salgó várat is lerombolták. A vár többé nem épült fel. 1504-ben is mint lerombolt várat említik.

Tengerszint feletti magassága 730 m. Relatív magassága nyugatról az Ipoly völgye felől 600 m, keletről pedig, a Fekete-völgyből 370 m körüli. A vár fekvése védelem szempontjából jó, de a nagy relatív magasság és minden településtől, közlekedési útvonaltól való nagy távolság miatt nem uralkodó.

A 20x25 méteres felsővár a függőleges falú 10-12 méter magas szikla tetején volt. A sziklát körülölelő, szabálytalan alaprajzú középső várból számos részben ledőlt falmaradvány ma is látható. Bejárata a déli oldalon volt a sziklába vésve. A kaputorony falai még jól kivehetőek. Az észak-nyugaton húzódó alsóvárból mára alig maradt valami.

A várat a Nagybörzsönyből Perőcsénybe vezető piros sávjelzésen, vagy a Perőcsényt Nagy-Hideg-heggyel összekötő piros keresztjelzésen tudjuk megközelíteni.
A táblát a déli sziklafalon helyeztük el."

forrás: "Várak a Börzsönyben" útikalauz (egyben a jelvényszerző túramozgalom igazolófüzete)

Közeli települések: Perőcsény É felé 4.14 km, Nagybörzsöny DNy felé 4.64 km, Kemence É felé 6.23 km (2013/06/18 set by MapAudit, O'Eye)
pecsételőhely-lista
pecsételőhely-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[mozgó ládák] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]