geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
Típus:
pecsételőhelyturistautak.hu-n
Név:Várak a Börzsönyben kód (Rustok-hegy)
Szélesség (lat):N 47° 56,084'
Hosszúság (lon):E 18° 51,776'
Magasság:482 m
Település:Nagybörzsöny
Megye:Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Mihul&Jalso
Felhasználó:Mihul
Dátum:2005.04.06 16:00
túramozgalom neveVárak a Börzsönyben
igazolás típusakód
pecsételőhely-lista
pecsételőhely-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Megjegyzések:
hadidoki 2011.03.26 22:13Fénykép:
fénykép feltöltés:

 
kulisz 2005.04.10 18:18
A Várak a Börzsönyben jelvényszerző mozgalom 26 felkeresendő pontja közül az egyik.

A Rustokhegy a Jelvényszerző geoláda tizenegyedik célpontja volt ezen a túrán. A láda 2005.04.06-án érkezett a Zuvárról Mihul és Jalso társaságában.

Innen 2 és fél hét múlva Geobébi a Magyarhegyre vitte tovább.
Amit a Rustok hegyről tudni illik:

"A Rustok hegy Nagybörzsöny község K-i, felső vége felett emelkedik. D-i és DK-i oldalát a Hosszú-, illetve az ebbe torkolló Kereszt völgy, É és ÉK-i oldalát pedig a Börzsönyi patak völgye határolja. K-i vége a kissé lejjebb fekvő Rustok nyeregben végződik, ahonnan K, ÉK felé hosszan elnyúló, hullámzó gerinc folytatódik a Nagy-Hideg-hegy irányában. A Rustok hegy oldala igen meredek, helyenként sziklás, de Ny felé, a község irányában viszonylag enyhébb lejtőjű.

A Rustokhegy ÉK-i vége a magasabban fekvő terület. Az őskori erődített telepet itt találjuk. Tengerszint feletti magassága 484 m, relatív magassága kb. 150 m. A lakótelep DK-i szélét a Keresztvölgy felőli rendkívül meredek, alig járható hegyoldal jelenti. A Keresztvölgy felőli oldaltól eltekintve végig sánc övezi. Legépebben a Ny-i oldalon maradt fenn, ahol a sánc mai magassága helyenként eléri a 1,5 métert. Az ÉNy-i oldalon azonban a sánc véget ér, és folytatásában terasz húzódik tovább. ÉK-i oldala ismét meredekebb, a sánc helyét itt is alig látható, elmosódott terasz alakjában követhetjük. A telep K-i, elkeskenyedő végében a sánc ismét felismerhető. Az erődített lakótelep két átmérője 504 m, illetve 230 m. 1973-ban Nováki Gyula próbaásatást végzett a lelőhelyen. Két helyen átvágta a sáncot; ennek eredményeként fagerendás, rekeszes, földdel kitöltött sáncszerkezetet sikerült rekonstruálni. A nagy mennyiségű cserépanyag a bronzkor végéi Kyjatice kultúrához tartozik. A sánc pusztulása tűzvésszel függ össze, amikor a faszerkezet tüzet kapott, a töltelékföld vörösre égett és kifelé ledőlt. A földváron belül és attól nyugatra a hegy lejtőjén teraszok és kősorok húzódnak. Átvágásuk bebizonyította, hogy ezek egykori szántóföldek maradványai. A szántóföldeket Nováki Gyula a térképes adatok alapján a késő középkor és XVIII.-XIX. század közé keltezi.

Nagybörzsönyből a Vas-edény kulcsos házon keresztül a Nagy-Hideg-hegyre vezető kék kocka a Rustok hegy vállára felkapaszkodva a nyiladék után jobbra körülbelül 120-150 m-re találjuk a csúcsot kifli alakban körülölelő földsáncot. A hegy DNy-i lejtőjén szintén van egy több száz méteres földhányás.

A táblát a jelzés és a keleti sánc találkozásánál helyeztük el."

forrás: "Várak a Börzsönyben" útikalauz (egyben a jelvényszerző túramozgalom igazolófüzete)


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]