geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Típus:
pecsételőhelyturistautak.hu-n
Név:Pusztatorony
Szélesség (lat):N 47° 51,064'
Hosszúság (lon):E 18° 56,665'
Magasság:215 m
Település:Márianosztra
Megye:Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:kulisz
Felhasználó:kulisz
Dátum:2005.06.21 15:17
túramozgalom neveVárak a Börzsönyben
igazolás típusakód

Kód(ok) állapota

Utolsó információ: 2005.06.19.

Festett fa: rendben.

A Várak a Börzsönyben jelvényszerző mozgalom 26 felkeresendő pontja közül az egyik.

A koordinátákat köszönöm a Zergi csapatnak!

Amit a helyről tudni illik:

A vár maradványai Kóspallagról délre, 2,5 km-re az országút kanyarulatában, a Kishanta- és Korompa-patak találkozása felett emelkedő dombtetőn állnak. Tengerszint feletti magassága 230 m, relatív magassága kb. 30 m. A szomszédos dombvonulattól keskeny, bemélyedő nyereg választja el. Itt ágazik ki a Törökmezőről Kóspallagra vezető piros sáv jelzésből északnyugatra az a 80-100 m-es ösvény, mely a csúcson álló romokhoz vezet.A hegykúp észak felől igen meredek, nyugat, kelet és dél felől árok övezi. Keleti irányban, a nyereg felől még egy, a domb gerincét kb. 24 m hosszan átvágó, mintegy 3 m széles árok védi a várat.

Az árkok által övezett, kb. 15x30 m-es lakóterületen a felszínen egy észak-déli és egy kelet-nyugati irányú falszakaszt, s egy 6x3,5 m-es négyszögletes bemélyedést figyelhetünk meg. Az 1980. évi szondázó ásatás során Miklós Zsuzsa tisztázta a vár alaprajzát, az erődítés szerkezetét. A középpontban egy négyszögletes, 3,4x4,4 m-es belméretű torony állt. A 150-170 cm vastag falakat 20-40 cm-es kövekből építették. A torony nyugati külső falsíkjában egy földszinti bejáratot találtak. Az ajtókeretkövek mindkét oldalon 114 cm-es magasságig maradtak meg. Közöttük épségben bukkant elő a 2 db kőből álló küszöb. A torony nyugati oldalához nagyjából téglalap alakú, kőfallal védett 7x10 m-es térség csatlakozik. A torony keleti fallal és a félkör alakú sáncárok közötti rész elővár jellegű. Ez a keskeny gerinc az épület emeleti bejáratához vezethetett, egyúttal gazdasági célokat is szolgálhatott (erre utal az itt előkerült kemence). A sáncárkokat sziklába vágták bele tompa V alakban. A belső árok szélessége 2,5 m, mélysége a dombtetőtől számítva 7 m volt. A kerámia és fém leletanyag is a XIII. századra tehető. Néhány edénytöredék alapján feltételezni lehet, hogy a XIV. század elején is volt itt élet. A romok helyén kisméretű, lakótoronyból és ahhoz csatlakozó udvarból álló vár volt, amely legkésőbb a XIII. század 60-as éveiben épült. Építtetője a környéket birtokló nemes lehetett. A vár pusztulását ellenséges támadás okozhatta a XIII. század végén, vagy a XIV. század elején. Ez történelmileg Csák Máté háborúskodásaival, illetve Károly Róbert harcaival hozható összefüggésben.

A táblát a csúcson a romok melletti szárazfára helyeztük el.

A Börzsöny térkép az országút, és a patak túloldalán, légvonalban alig 3-400 méterre zárda romot jelöl. Ez a Pálosok (az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend) 1352 és 1381 között épült Szent Mihályról elnevezett kolostorának romjai, melyet a rend krónikásai Toronyaljának neveznek. S ahol 1985- és 1987-ben Miklós Zsuzsa vezetett ásatást. Az elnevezésből megtudjuk, hogy a torony korábban épült, hiszen arról nevezték el a kolostort, és a Pálosok környező földjeit. A helynév egyben igazolja az ásatási eredmények kor meghatározását is.”

forrás: "Várak a Börzsönyben" útikalauz (egyben a jelvényszerző túramozgalom igazolófüzete)

Közeli települések: Kóspallag É felé 2.58 km, Szokolya K felé 4.94 km, Kismaros K felé 4.98 km (2014/10/16 set by MapAudit, O'Eye)
pecsételőhely-lista
pecsételőhely-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]