FAQ
Bejárat
Bejárat
Tábla
Tábla
Típus:
barlangturistautak.hu-n
Név:Vass Imre-barlang
Szélesség (lat):N 48° 29,875'
Hosszúság (lon):E 20° 32,208'
Magasság:294 m
Település:Jósvafő
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Bandy
Felhasználó:Bandy
Dátum:2006.06.21
hossz1000 m
mélység42 m
feltáró egyesületPapp Ferenc Barlangkutató Csoport
járhatóságcsak engedéllyel

A száraz adatok előtt: csodálatos képződményekkel teli különleges barlang. Aki teheti nézze meg. Nekem egy baráti csoporttal sikerült bejutnom...--------------------------------------------------------------------------------

Vass Imre-barlang
Fokozottan védett

Szinonima: -
Helye, kataszteri száma: Aggteleki-karszt; Esztramos 5412/2
Hossza: 1000 m
Mélysége: 42 m
Bejárat tszfm: 272,6 m

--------------------------------------------------------------------------------
Jósvafőtől ÉNy-ra mintegy 2 km távolságra, a Tohonya-völgyben, a Haragistya-fennsík D-i lábánál, 272.6 m tszf.-i magasságban nyílik.
Kb. 1000 m hosszú, függőleges kiterjedése 42 m, horizontális kiterjedése pedig 422 m. Középső-triász wettersteini mészkőben alakult ki, jellemző törésvonalak mentén. Helyenként dolomit is található benne.

--------------------------------------------------------------------------------
Első szakaszát a Budapesti Műszaki Egyetem barlangkutatói az árvízi forráskürtő kimélyítésével 1954-ben tárták fel, majd az utat elzáró omladék átrobbantása után, a járatot kitöltő víz elapadását követően 1955-ben jutottak el a ma ismert végpontig, ahol a továbbjutást hatalmas omladékzóna akadályozza.

--------------------------------------------------------------------------------
Az időszakosan aktív forrásbarlang elágazó rendszerében öt emeleti szint alakult ki. A főként hasadék jellegű, alagút szelvényű, helyenként meanderező, legimpozánsabb szakaszán 6 m széles és 10 m magas főág falát foltokban szinlő, tömegesen pedig hullámkagyló és ujjbegykarr díszíti. A vég pontot jelentő Cyklopsok-csarnokában hatalmas vetőtükör látható jelentős mennyiségű kőzettörmelékkel. Cseppkőképződményekben különösen a felső szintek járatai gazdagok, ahol nagy felületeket cseppkőkéreg, -lefolyás borít, főként cseppkőoszlopok, szalmacseppkő, de cseppkőmedence, -csésze, -szinlő és -baldachin is előfordul.

--------------------------------------------------------------------------------
A barlang vizeit felszínre vezető Kis-Tohonya-forrás hidrológiai rendszere még nem egyértelműen tisztázott, de a víznyomjelzéses vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy fő víznyelője a szlovákiai oldalon fekvő Milada-barlang, valamint a magyar oldalon lévő haragistyai nyelők.
Az 1972-ben kialakított bejárati táró hajtásakor a repedés kitöltéséből óholocén csontmaradványok (köztük kormeghatározóként a füttyentő nyúl - Ochotona pusilla Pallas), valamint 1-6 mm átmérőjű kvarc és fekete-vörös bevonatú patakhordalék kavicsai kerültek elő.

--------------------------------------------------------------------------------
A Vass Imre-barlang hazánk legalaposabban tanulmányozott karsztobjektuma. A bejárat közelében 1958-ban létesített, Papp Ferenc professzorról elnevezett kutató állomáson a barlangban létesített távmérő-hálózat segítségével több évtizeden keresztül rendszeres hidrológiai, meteorológiai, ásványtani stb. vizsgálatokat végeztek.

--------------------------------------------------------------------------------
A barlangot és 12 ha felszíni területét már 1958-ban védetté nyilvánították. Fokozott védelem alá helyezése főként hidrológiai jelentőségének köszönhető. A lezárt rendszer csak a barlangban méréseket folytató Papp Ferenc barlangkutató csoport tagjainak kíséretében tekinthető meg. A barlang bejárását áradások idején a Lagunás-szifon időszakos bezáródása akadályozza.
--------------------------------------------------------------------------------Közeli települések: Jósvafő DK felé 2.20 km, Aggtelek DNy felé 3.96 km (2013/06/02 set by MapAudit, O'Eye)
barlang-lista
barlang-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

-bivakhelynek megfelel
-nyitott (nincs lezárva)
-kötél szükséges hozzá
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]