geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1086. Málnásfürdő (GCMaln)

Közel a parkolóhoz

Közel a parkolóhoz

Forrás

Forrás

Facsipke

Facsipke

Lépcső volt valaha

Lépcső volt valaha

A felső táblát nézd

A felső táblát nézd

Törött ablakok

Törött ablakok

Szépen ülj, akkor nem csípi a szemedet

Szépen ülj, akkor nem csípi a szemedet

Próba

Próba

Bele mersz nyúlni?

Bele mersz nyúlni?

Keresd meg ezeket is

Keresd meg ezeket is
Szélesség N 46° 1,882'
Hosszúság E 25° 49,408'
Magasság: 561 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.07.28 00:00
Megjelenés időpontja: 2004.10.21 11:50
Utolsó lényeges változás: 2018.10.01 08:03
Utolsó változás: 2018.10.01 08:04
Rejtés típusa: Multi geoláda (3V)
Elrejtők: Barbárka, Mudman, Szilvi, Botond
Felhasználó: Game Over
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 85 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


 N 46° 1,882' E 25° 49,408' 562 m [GCMaln-1] Táblán lévő karakterek száma
 N 46° 1,778' E 25° 49,335' 561 m [GCMaln-2] Felső tábla első 3 karaktere
 N 46° 1,832' E 25° 49,365' 563 m [GCMaln-3] Vésett szöveg

Kedves Ládavadászok!

Ezúttal nem hegycsúcsok meghódítására, nem is hangulatos városok ódon utcáinak bebarangolására invitálunk Titeket. Helyette azt szeretnénk, hogy - miként mi is - elmerengjetek néhány szomorú, kitört ablakszem, néhány beomlott medence, elkoszolódott gyógyvízforrás mellett. Elmerengjetek és talán másképp gondoljatok eztán azokra a kincsekre, amelyek körülvesznek minket, amelyeket hajlamosak vagyunk elkótyavetyélni és melyeket elpocsékolva aztán borongunk a visszahozhatatlan múlton. Mert lassan már csak a múltból, fakuló fényképekről dereng fel Málnásfürdő, ez az egykor virágzó erdélyi fürdőtelep, kútjaival, mofettájával, medencéivel, faragott faverandás villáival.
Szemtanúnak hívunk Titeket. Az értelmetlen pusztulás tanújának.

Mi idén nyáron, háromhetes Erdély-járásunk alatt bukkantunk Málnásfürdő fakuló gyöngyszemére brassói születésű barátunk jóvoltából, aki még látta azt régi fényében. Ő gyerekkorában még hétvégente idejárt Brassóból a nagyszüleivel borvizet venni a szépnevű forrásokat felsorakoztató sétány mentén, beülni egy melengető gázfürdőre a mofettába és a szálló vendéglőjében üldögélve bámulni a fürdővendégek hadát. Mi már bedőlt kutakat, a kaviccsal felszórt sétányt mocsárrá változtató kiszabadult forrásokat, rossz drótkerítéssel körbehúzott korhadó lépcsőjű mofettát találtunk itt. A békebeli facsipkés szálló ásító ablakszemekkel nézett ránk, a pezsgő-medencét benőtte a burjánzó sás, a fürdőépületek teteje beszakadt, a belső medencében pillepalackok úszkálnak a növényi maradványok mellett. Szívfacsaró látvány.

Málnásfürdő Kovászna megyében, Tusnádtól délre fekszik, ma Mikóújfaluhoz tartozik. Ennek hivatalosan Málnás község a neve, mert a diktatúra idején a Mikó név, mivelhogy az üveggyár alapító gróf is viselte, sértette a hivatalosságok fülét.
A fürdőtelepet Málnás falu felől, a Csíkszereda-Sepsiszentgyörgy főútról 1,5 km hosszú műúton lehet megközelíteni. A málnásfürdői vasútállomáson a gyorsvonatok is megállnak.

Mivel itt végződik a Dél-Hargita vonulata, az itteni vulkanikus eredetű kőzeteket átvágó törésvonalak mentén gazdag ásványvíz- és szén-dioxid-feltörések vannak. A feltörő szén-dioxid - lévén nehezebb a levegőnél - természetes vagy mesterséges mélyedésekben meggyűlve mofettákat, másnéven gázfőket hoz létre. Ezekben a száraz gázfürdőkben ugyanúgy ücsöröghetünk, mint egy vízfürdőben és ugyanúgy meg is lehet bennük fulladni!
A mofettákat jó eredményekkel alkalmazzák szív-és érrendszeri, reumatikus, valamint nőgyógyászati betegségek gyógyítására, ugyanis a szén-dioxidos környezetben az érfalak kitágulnak, élénkül vérkeringés. Ha a feltörő szén-dioxid édesvízben oldódik, borvizek, pezsgő forrásvizek jönnek létre, melyek többnyire sokféle ásványi anyagot tartalmaznak oldott állapotban, így gyógyhatással bírnak.

E két utóvulkáni jelenségre alapozták Málnásfürdőn a fürdő- és gyógyvízkultúrát, melynek kezdete a XVIII. századra tehető. A Semsey-család kezdte el a fürdő kiépítését egy gerendákkal bélelt medencével, amelyet Lobogónak (tréfásan Semseyné bugyogójának) neveztek. Fejlesztésére - 1873-ban - fürdőbirtokosság alakult Ötves Pál gyógyszerész vezetésével, akitől majd Herepey Károly veszi át a fürdő és a gyógykezelés ügyét. 1891-ben kezdik meg a meleg fürdő kiépítését, a Lobogó korszerűsítését, vendéglő építését és a főbb források csinos befoglalását. 1899-ben szénsavgyárat építenek, 1904-től pedig megindul az ásványvizet palackozó üzem is.
A fürdőhely igazi felvirágzása 1907-ben kezdődik, amikor az 1895-ben megalakult Siculia Rt. megvásárolja az egész fürdőtelepet, átveszi a fürdőt s a palackozóipart és nagy építkezésbe kezd. (A Siculia működteti az iparágat az 1916-os román betörésig.) Herepey Károly birtokán száraz széndioxidos feltöréseket észlel, és a Siculia Rt. -vel közösen 1899-ben üzembe helyezik a szénsavgyárat, melynek utódában múlt századi gépsora még működésben van (ipartörténeti emlék). A fürdőtelep forrásainak vizét ivókúrában a sárgaságos betegek utókezelésében, valamint gyomor-bélbántalmak gyógyításábanajánlják. Fürdőkúrában (száraz gázfürdővel, azaz mofettával összekötve) a szív- és érbántalmak tüneti kezelésében ajánlották. 1904-től indul az epe- és májfunkció-elégtelenségben szenvedők legjobb gyógyvizének, a Mária-forrásnak a palackozása. 1990-ig folyamatosan, ma már csak megrendelésre töltenek. A fürdőtelephez közel vannak a Somosi-, Padi-borvízforrások. Itt palackozzák jelenleg a "Perla Covasnei" (Kovászna gyöngye) asztali vizet, és a Málnás- és a Mária-forrás sós alkalikus gyógyvizét.

A rendszerváltás utáni gazdasági anarchia az összes erdélyi borvízfürdők közül Málnásfürdőt érintette leginkább. Ma mindent a nulláról kellene kezdeni, ha újjáépülhetne.
Nem működik a meleg fürdő, romokban hever a mofetta és a strandmedence, a forrásokat a Turisztikai Minisztérium örökébe lépő sepsiszentgyörgyi Olt Turisztikai Vállalat elhanyagolta. A Főforrást ma egy primitív csorgó helyettesíti, a Viktória-forrás elapadt, az Ilona- és Mioara-forrás alig csordogálnak. Málnásfürdő egykor díszes villáit kikezdte az idő, sokat kifosztottak. Egyetlen modern szállója, az Olt Szálló is több mint 3 éve bezárt.
A fürdőtelep privatizációja ólomlábon halad, és sajnos, nem sok jót ígér. A sors iróniája, hogy e gazdag község nem rendelkezik egyetlen borvízforrással sem. Ezek egy részét, a központi borvízkúttal, a mofettával és a gyógyiszapos övezettel együtt az Olt Turisztikai Társaság igazgatója vásárolta meg, de nem törődik a karbantartásával.
Számos üzletember kereste már fel a falu vezetését, hogy befektetnének a fürdőtelep felújításába, de sajnos a terület tulajdonviszonyainak tisztázatlansága miatt mind elálltak szándékuktól.

Hogy Ti is átérezzétek, hogy miért döntöttünk úgy, hogy geoládával hívjuk fel a figyelmet Málnásfürdő pusztulására, tegyetek egy rövid sétát a fürdőlétesítmények között.
Rögtön a parkolóhely melletti objektumhoz vezet az első koordináta.
1. Itt olvassátok le az emlékműbe vésett feliratot és jegyezzétek fel hány karaktert láttatok. (Számok, írásjelek is számítanak.)
Ezután ballagjatok végig a sétányon, melyet egykor működő források szegélyeznek. A sétány felett jobbra a domboldalban megtalálod a fedetlen, falépcsős mofettát. Aljában megáll a víz, onnan bugyog fel a szén-dioxid. Mivel fedetlen a medence, mindenféle rovar, madár beröpül, hogy aztán holtan hulljon a gázfürdő aljára. Legyen ez intő jel, mikor beülsz a gázfürdőbe: ne hajolj le, ne kavard fel hirtelen mozdulatokkal a gázt (bár csípi a szemed, mint a nyavalya, ha mégis megteszed), mert elszédülsz és ha elesel, akár meg is fulladhatsz. Ülj le az egyik falépcsőre (az elszíneződött faborításról látni meddig ér a gázszint) és élvezd, ahogy a gázfürdőben megmelegednek, ellazulnak a végtagjaid. Nagyon egészséges. Közben kipróbálhatod, hogy milyen magasságban alszik el az égő gyufa.
A sétányon továbbhaladva az egykori fürdőházakhoz érsz. A baloldali ház keleti falán két fémtábla van.
2. A felső tábla feliratának első 3 betűje a jelszó második része. Az épület alatt, balra találod a gizgazzal benőtt bugyborékoló szénsavas fürdőmedencét. Ha beledugod a kezed, egy idő után ugyanazt a melegséget érzed a bőrödön, mint a mofettában ülve.
A parkolóhoz visszaballagva díszes fafaragással borított egykori szálló szomorú maradványai mellett haladsz el. 3. A jelszó harmadik részét a közelben található dologról kell leolvasnod. (Vésett szöveg)

Mielőtt visszaszállnál az autóba, vonatra, sétálj körül a faluban, nézd meg az elvadult kertekben megbúvó hangulatos villákat, az egykor pezsgő élet helyszínét feledésre és lassú pusztulásra kárhoztató emberi gondatlanság, nemtörődömség eredményét, a kincseit eltékozló ember művét...

Szép napokat, vidámabb perceket és jó időtöltést kívánunk Nektek Erdélyben!
Barbárka és Mudman

Hasznos koordináták:
 N 46° 1,877' E 25° 49,418' 561 m [GCMaln+parkoló]

 N 46° 1,850' E 25° 49,368' 564 m [GCMaln+furdo]

 N 46° 1,805' E 25° 49,358' 561 m [GCMaln+forras]

 N 46° 1,893' E 25° 49,401' 561 m [GCMaln+forras]

www.erdelyiturizmus.hu
www.haromszek.ro
www.haromszek.8m.net
'

Ládatörténet
2018.10.1 A 2 éve beteg ládát megszüntetem, az eredeti rejtő inaktív, más sem gyógyította meg. Új, felelős ládagazda esetén az újraélesztés lehetséges. [Admin(Fazék)]
Állapot: megszűnt

Értékelés: értékelés (56 db): környezet: 3.85 rejtés: 3.48 web: 4.42 átlag: 3.92

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


JAck:66: 2017.06.19 10:01 - Megtaláltam
Székelyföldi nyaralás 14/30.

Sokkal lepusztultabb helyszínre számítottam, de a helyiek a mai napig járnak a kúthoz, és a szivattyúházban is újak voltak a szerszámok. Kár hogy virtuális, főleg hogy még így se sikerült megtalálni, pedig az épületbe az ablakon benézve is kerestük a titokzatos táblát. Köszönjük, hogy megmutattad a helyet.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.08.03 19:15]

P6190004P6190009
Szabó família 2017.06.19 10:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Második ponton nincs mit leolvasni.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.08.03 19:14]

 
Strombus 2016.10.04 18:52 - Egyéb
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Email-t küldtem a rejtőnek.

GYEZegzug 2016.10.01 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.33 súly: 4.06
Annak ellenére, hogy a leírásban is van utalás, ez a rejtés nálam nem jött be. Bennem a 45 évvel ezelőtti Tusnádfűrdő emléke jött le. Az emlékmű szövege összeadva, forrásnál leolvasva a név. Második ponton nincs mit leolvasni,nincs tábla az építményen!! Felső farészét lebontották. Telefonon hívtam a rejtőt, küldtem mailt részére. Kaptam segítséget korábbi megtalálótól melyet ezúton is köszönök. Köszi szépen a lehetőséget.

MÁLNÁSIMG_7590
IMG_7583IMG_7588
bigmick 2016.07.27 16:45 - Megtaláltam
Végigballagtunk a volt fürdő területén, megszámoltuk az 1 pont vésett karakteteit (nekünk olyan 2 jegyű szám lett, aminek mindkét jegye azonos), megaláltuk a 3. ponton a forrás nevét (8 karakter), de a 2. ponton egyik falon se találtunk egyetlen táblát se. A gázfürdőbe lementünk, de nem igazán éreztünk semmi hatást.
A képek alapján kérlek, fogadd el a megtalálást.
BigMick, Iza [g:hu 1.5.3a] [wapon beküldött szöveg]

[Jóváhagyta: mudman, 2016.08.10 11:33]

GCMaln_20160727164322.jpgGCMaln_20160727165413.jpg
tabletta 2016.06.20 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam.

markaszerviz 2016.04.23 13:49 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1 web: 4 átlag: 2.67 súly: 2.95
A jelszó első két karakterét megtaláltuk, de a többi részét a környezet megváltozása miatt nem találtuk. A képek alapján kérünk megtalálást.

[Jóváhagyta: mudman, 2016.05.21 23:38]

2016-04-23 12.03.192016-04-23 13.37.07
2016-04-23 13.49.58 
cinege1 2015.07.12 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 1.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 3.83 súly: 1.00
A jelszó első két karakterét megtaláltuk, de a többi részét a környezet megváltozása miatt nem találtuk. A képek alapján kérünk megtalálást.

[Jóváhagyta: mudman, 2015.07.17 09:27]

EmlékműA felújított mofetta
Málnásfürdői imaház 
Pomisa 2014.10.30 12:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2.5 web: 3.5 átlag: 3.33 súly: 4.09
Én a webet átalakítanám és a multiba raknék egy ládát. A hely érdekes volt.
Köszönjük a rejtést.

vViktor 2014.08.25 00:00 - Megtaláltam
"De ezen a földön találtam kincset" - Republic

nandrea 2014.07.22 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 2.5 web: 5 átlag: 3.33 súly: 2.18
Szomorú volt látni a hely pusztulását.

segoy 2013.08.06 18:50 - Megtaláltam
!

marsoka 2013.05.11 12:00 - Megtaláltam
.

Skalp 2012.10.11 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 2 web: 3.5 átlag: 2.50 súly: 3.97
Valamikor bizonyára szép lehetett ez látszik a maradványokból is, de a "felújítás" eléggé félresikerült: Az erősen gerincproblémás turul mellé, a faluközpontba egy oda nem illő, egyébként üres egészségházat "varázsoltak", az eredeti díszes filagóriát kicserélték egy jellegtelenre, szép bazaltutat építettek a borzalmas romok között a forrásnak alig nevezhető dagonyás semmibe. Gratulálunk! Az EU-nak is, hogy kidobott egy csomó pénzt az ablakon. Többet ért volna, ha néhány régi szép emeletes házat újítanak fel.

boszorkányok 2012.10.11 00:00 - Megtaláltam
Kár, hogy az épületekre nem jutott...

H. Gábor 2012.08.16 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 2.5 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 3.73
Érdekes, hogy pusztulni hagyják ezeket a régi emlékeket. Már Borszéken sem hittem a szememnek hasonló témában.

Szerintem a második és harmadik pont leírása fel van cserélve.

 
metal17 2012.06.28 14:30 - Megtaláltam
megtaláltam

 
adams 2012.03.09 10:00 - Megtaláltam
+

ssophie 2012.03.09 10:00 - Megtaláltam
Nagyon különleges ez a hely, szomorú látni a tönkremenetelét. Az egyik borvízkútnál találkoztunk egy kedves bácsival, aki nagyon sokat és nagyon érdekesen mesélt nekünk a helyről, a környékről, az életéről. Végül elbúcsúztunk, mi mentünk a következő ponthoz, ő pedig annyi üveg borvizet pakolt be az autójába, amit még most sem értünk, hogy hogy fért bele. :)

dragon13 2012.01.04 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.67 súly: 1.30
Az állapot tényleg siralmas. A "mélyszántás" -t igazolom.

A borvíz útja 
Mr Bean 2011.12.30 18:05 - Megtaláltam
Valószínű, hogy mostanában a sétányt is felszedték. Gyakorlatilag mélyszántásban kell végigmenni. A második ponton nincs alsó tábla.

becko 2011.10.22 00:00 - Megtaláltam
megvan

evivagyok 2011.08.18 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1 web: 3 átlag: 2.33 súly: 3.25
Kedvesemmel, csg69-el :)

csg69 2011.08.18 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1 web: 4 átlag: 2.67 súly: 4.10
Megvan :)
Kedvesemmel, evivagyok-al :)

Babuc 2011.08.08 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 2.54
Megtaláltuk.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (88 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.