geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1168. Ráday-kastély (GCRAKA)
Híd (régi 1. pont)
Híd (régi 1. pont)
A Rákos-patak
A Rákos-patak
Református templom
Református templom
Református templom
Református templom
Hősi emlékmű a kastély közelében
Hősi emlékmű a kastély közelében
Ráday-kastély
Ráday-kastély
Díszterem
Díszterem
Díszterem
Díszterem
Freskó a kastély könyvtárában
Freskó a kastély könyvtárában
A kastély a parkból
A kastély a parkból

Szélesség N 47° 29,266'
Hosszúság E 19° 20,573'
Magasság: 178 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.05.06 13:30
Megjelenés időpontja: 2005.05.06 14:13
Utolsó lényeges változás: 2009.10.12 06:55
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Máté és Zoli
Felhasználó: Máté és Zoli
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Megtalálások száma: 1046 + 1 jelszó nélküli + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP:

A fejlécban a hagyományos láda koordinátái vannak megadva. Végszükség esetére csináltunk egy virtuális jelszólehetőséget is, ahol egy márványtábla legelső szava a jelszó, ékezetek nélkül (7 betű).
A "rendes" láda valahol a Ráday-kastély parkjában van elrejtve, egy fa tövében, illetve alsó üregében. A kastély és a park szerdától vasárnapig, 10 és 17 óra között látogatható. A parkba nincs belépő sem.
Virtuális alternatíva: N 47° 29,224' E 19° 20,527' 174 m

FIGYELEM!
A láda leírása lényegesen megváltozott. Multi helyett hagyományos lett belőle. Megszüntettük az oly sokak által - jogosan - kritizált Rákos-pataki hidas pontot, mert a koordináták mindig elég gyorsan olvashatatlanná váltak a híd korlátján.
2006. szeptember 16.


Itt most egy hosszabb, a közeli Rákos-patakot és a Ráday-katélyt bemutató szöveg következik, érdemes elolvasni, mert szerintem érdekes dolgokat gyűjtöttem össze.

Ugrás egyenesen a láda leírásához!
Ugrás egyenesen a megtalálók megjegyzéseihez!

A Rákos-patak

Bél Mátyás szerint a szarmata összejövetel, gyülekezés szóból ered a Rákos-patak neve. Véleménye szerint a magyarok a szarmatáktól tanulták el a nyílttéri gyűlések tartásának szokását, meg is említ egy szláv mondást, mint fő bizonyítékot. "Po Rákossi mandri Páni", azaz "Későn ti. országgyűlés után jön meg az urak esze". A patak neve azonban a tudományos megfogalmazás szerint a magyar rákokban bővelkedő melléknév és vízfolyás összetételéből keletkezett.
A Rákos-patak a Duna leghosszabb, bal parti mellékvize a magyarországi szakaszon., a maga 44 kilométeres hosszúságával. Forráshelye Szadától délre, Gödöllőtől északra található. Földrajzi tanulmányokban a következők olvashatók: Péterfi Erzsébet szerint nem messze Gödöllőtől két ágban ered. Pécsi Márton szerint a patak forrása Gödöllőtől északra, a 345 méter magas Margita-hegy aljában található. Pontosan azért nehéz megállapítani, mely település területén van az eredet, mert már a középkortól kezdve rendszeres pereskedések, hatalmaskodások zajlottak Szada és Gödöllő határának ügyében.

A Rákos-patak vidéke a középkorban

A patak nevének első említése 1061-ből származik, mikor Ottó Somogyi ispán a zselicszenjakabi apátság alapítólevelében felsorolta a monostor birtokait. A patak rengeteg malmot hajtott. Igaz, hogy lassú folyású, de gátak segítségével zúdították a malmokra a vizet. 1347-ből van adat Pécelen, a Rákos-patak által hajtott ún. alsómalomról és seregély fogó helyről is. Ha szó esik alsómalomról, akkor feltételezhetjük egy felsőmalom létét is.
1277 és 1540 között Rákosmezején több országgyűlést is tartottak, ami valahol a patak partján terült el. A rákosi rétek is nagy jelentőségűek, hiszen a terület kaszálásra, legeltetésre és az állatok itatására is kiválóan alkalmas volt. A pesti törökök a patak mindkét felén kaszáltak szénát a lovaik számára és ők is voltak a vidék tulajdonosai. Nemcsak a törökök, hanem a környező falvak magyar lakosai is jártak a rákosi rétekre legeltetni, marhákat itatni, igaz ehhez külön engedélyt kellett kérni a töröktől. A törökkorból adatunk van egy Rákoscsabán működő malomról is. Itt egy háromkerekű vízimalmot hajtott a Rákos. A Rákoskeresztúr melletti pusztákat is javadalombirtokból kincstári birtokká alakították és egy-egy török főtiszt bérbe vette és önálló gazdálkodásba fogott.

A Rákos-patak szabályozása

A Rákos-patakon, a pesti határban levő szakaszán, a XVIII. Században történtek az első szabályozási munkálatok, lecsapolások, felmérések. Az Ördög-malomtól délre eső terület (mai Váci út környéke) azonban további szabályozásra szorult. Balla Antal Pest megyei mérnök javaslata szerint a meder kiszélesítésével, valamint egy nagyobb csatorna építésének segítségével gondolta a mocsarak vizét a Dunába vezetni. Ezzel egyidejűleg már zajlottak a töltésépítési munkálatok is.
Rákoscsabának és Rákoskeresztúrnak a patak áradásakor egyre több gondot, sok kárt okozott a víz, ezért itt is szükségessé vált valamilyen szabályozás. A Rákos-patakkal kapcsolatban még egy grandiózus terv létezett a XX. század elején. A rákosi hajózható csatorna terve már Szemere Bertalan elképzelései között is szerepelt. A terv azonban csak terv maradt, így a szabályozás is későbbi időre halasztódott.
1918-ban a főváros 6 millió korona kölcsön felvételéből a patakot szabályozták volna, de a háborús összeomlás elsodorta magával az építkezéseket. Végül 1925-ben fogtak hozzá a patak 3 kilométeres, pesti szakaszának a rendezéséhez és mintegy öt évig tartott. A munka során új medret ástak, amit betonlapokkal raktak ki. A legnagyobb technikai bravúrra akkor volt szükség, amikor a Rákosrendező pályaudvar alatt vezették át a patakot. A fővárosi szakasz teljes kiépítése 1941 nyarán indult meg.

Élővilág

A patak útját ingovány és mocsár szegélyezi, így élővilága igencsak gazdag. A patak szabályozásakor sajnos ezen mocsarak jelentős részét is lecsapolták. A patak vizében nagy számban találhatóak meg különböző hínárfajok. A patak Pest megyei szakaszát több helyen nádas kíséri. Az ingoványos területeken megfigyelhetünk tőzegmohás lápot is. Ártéri fák például a fűz, az éger, a nyár, a tölgy, a kőris, a szil és a gyertyán.
Madarak közül megtalálhatók a rendszeresen itt áttelelő hegyi billegetők. Egészen szeptember elejétől március végéig itt tanyáznak, elsősorban fiatal madarak. A patak azért is fontos még, mert télen nem fagy be, nyáron se szárad ki, és így egész évben ivási és fürdési lehetőséget biztosít számtalan madár részére. A füsti- és molnárfecskék egész nyáron ide járnak vízért. A mederben fészkel tőkés és barázdabillegető is. Jóformán egész évben megfigyelhető a pockokra vadászó vörös vércse, és rendszeres őszi-téli vendég a karvaly. Vonuláskor légykapóktól, füzikéktől és poszátáktól nyüzsögnek a bokrok. Megfigyelhető még gatyás ölyv, kabasólyom, erdei szalonka, jégmadár, havasi pityer, hegyi billegető, kerti rozsdafarkú, cigánycsuk, rozsdás csuk, nádi sármány.

Érdekes nyomon követni, hogy a főváros terjeszkedésével, az emberek külvárosokba költözésével - elsősorban az állandó kiöntések és a kibocsátott kellemetlen szag révén - miként vált egyre akutabb problémává a Rákos-patak. Összességében elmondható, hogy a Rákos mellett élő emberek lehetőség szerint megpróbálták kihasználni a patak adta előnyöket és igyekeztek a rajta végzett munkálatokkal (lecsapolás, medertisztogatás, iszapkiemelés) annak környezetét minél elfogadhatóbbá, szebbé tenni.

A Ráday-katély

A kastélyt Ráday Pál építtette 1722 és 1730 között barokk stílusban. Az oldalfolyosók és gazdasági épületek 1755 és 1778 között épültek. A kastély tervezője feltehetőleg Mayerhoffer János volt. Előcsarnokából díszesen faragott, íves korlátú lépcsők indulnak az emeletre. Pillérekkel osztott, földszinti könyvtárterme egykor, a ma Pestre került Ráday könyvtárnak adott otthont.
Boltozatát valamint a főhomlokzat emeleti helyiségeit részben már feltárt és konzervált díszítő festés borítja. Festése túlnyomó részét Scherwitz Mátyás alkotta. A kastélyt a márványistállóval a háborúban elpusztult ún. képesház kapcsolta össze.
A II. világháború utáni felújítástól 1997-ig a MÁV-kórház kihelyezett részlege működött benne. A kastély ma a Kincstár tulajdona. Az épület és a történeti kert helyreállítása nemrég fejeződött be.
Aki még szeretne a patakról bővebben olvasni, néhány képet megnézni, kattintson erre a POIra.

Forrás

Oross András: A Rákos-patak és vízgyűjtő területének történeti földrajzi vázlata
Megjelent a FONS folyóiratban. X. évfolyam 2. szám.

Madrávilág
Ráday-kastély

A láda

Egy kellemes sétára hívunk benneteket a Pécel központjában található Ráday-kastély kicsiny parkjába. A megadott ponton találjátok a hagyományos ládát, ami valahol a kastély parkjában van elrejtve, egy fa tövében, illetve legalsó üregében. A kastély és a park, a tavaszi nyitás után (május 1.) csak szerdától vasárnapig, 10 órától 17 óráig látogatható. A parkba nincs belépő sem.
Ha máskor érkezel, javasoljuk a virtuális jelszót. A virtuális koordináták a kastély kerítéséhez mutatnak, ám itt egy tábláról kell leolvasnod a jelszót. A jelszó a márványtábla legelső szava (7 betű, ékezetek nélkül). Akár a hagyományos, akár a virtuális megoldást választod, a jelszót nagy betűkkel add meg, ékezetek nélkül.

Virtuális lehetőség:
N 47° 29,224'
E 19° 20,527'
174 m

A láda autóval, busszal, vonattal, hajóval és helikopterrel is megközelíthető néhány száz méteren belül. Rákoskeresztúr buszvégállomástól a 69-es busszal gyertek. A Ráday Gedeon téren, a 17. megállóban kell leszállnotok. Ha vonattal jöttök, akkor Pécel megállóhelyen szálljatok le.

Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (715 db): környezet: 4.16 rejtés: 3.72 web: 4.38 átlag: 4.09

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

dev86xr 2018.05.13 16:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi! :) [Geoládák v2.2.3]

Szilvil 2018.05.13 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

Melinda&Mark 2018.05.13 16:11 - Jelszó nélküli megtalálás
Megtaláltuk,köszönjük a rejtést!
Melinda&Mark ?????? [Geoládák v2.2.3]


enjoy 2018.04.30 10:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!

Skalp 2018.04.22 15:05 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 4.21
Belopóztam, mialatt az élőerős őrzés az igazak álmát aludta egy padon...

 
mulder2197 2018.03.22 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

Mikulás trágársága elüldözött 2018.03.22 13:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4e]

Mormoták 2018.03.17 11:00 - Megtaláltam
Ezzel a ládázással megvártuk, amíg kinyit a kastély (már látogatható).Érdemes volt várni, tetszett a kastély és a vezetés is. Megtaláltuk az eredeti ládát, bár a navigáció a kastélykertben nekünk nem működött, össze-vissza ugrált. De a leírás alapján gyakorlott szemmel kiszúrtam :) Köszönjük a rejtést! Ha nincs a láda, valószínűleg soha nem jöttünk volna el, nem is tudtuk, hogy van itt egy szép kastély

Ancs 2018.03.03 18:44 - Megtaláltam
Úton a 2000.-hez 13/13.
A nap utolsó ládája, s mivel télen zárva, így maradt a pótjelszó. Ez a kastély is érdekes lehet, mint a turai. Na majd máskor.
Nyitva tartás 2018.03.15-10.28. péntek, szombat, vasárnap 10:00-17:00
Köszi

20180303_17055620180303_170750
20180303_17081220180303_170825
20180303_170533 
Dorkadia 2018.02.25 14:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

atomfrici 2018.02.18 15:30 - Megtaláltam
A pót jelszóval,megtaláltam.

johnnycache 2018.02.17 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.66
Köszönöm az élményt! :-)

Nem játszom 2018.01.28 12:05 - Megtaláltam
Ok.

monic1006 2018.01.07 11:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Kihasználva a szép januári időt kirándulni indultunk Isaszeg és Pécel környékére. Sajnos nem voltunk elég körültekintőek és nem néztük meg előre, hogy az "igazi" láda csak nyitvatartási időben kereshető és, hogy TÉLEN ZÁRVA TART - így csak a pótjelszóval logolunk - pedig a kastélyra is kiváncsiak lettünk volna. Szerencsére félórányi autóútra van tőlünk, tehát ide még vissza tudunk nézni.
Köszönjük a lehetőséget!

szsoutdoor 2018.01.07 11:01 - Megtaláltam
A jó időt kihasználva egy kis kirándulást tettünk a Gödöllői dombságban. Sajnos mivel a téli időszakban nem látogatható a kastély, így az alternatívval logolunk. Amint lehetséges a kastélyt is megtekintjük. Köszönjük a rejtést!

emiGrant 2018.01.06 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.09
7/4. Szép a kastély, de sajnos minden kapu be volt zárva, mivel télen nincsenek nyitva. Még a parkba se jutottunk be, így az alternatívot használtuk. Köszi a rejtést!

-1-2
Judit és Béla 2018.01.01 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.29
Megtaláltuk.

Molli 2017.12.25 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.95
Köszönöm a rejtést!

dvorcsakl 2017.10.14 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Motoros karika 4. állomás. Belefutottam egy forgatással egybekötött felvonulásba, lovaskocsi, ostorcsattogtatás, rengeteg lovacsa.

Hubbi barátai 2017.10.07 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1056 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu