geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1255. Prestreljenik- 2499 m (SLO) (GCPODI)

Ott fent valahol

Ott fent valahol

Innen indult a "tojás"

Innen indult a "tojás"

A csipet csapat útban felfelé

A csipet csapat útban felfelé

Kövesd a nyilat

Kövesd a nyilat

Keresd a kört a csúcshoz vezet

Keresd a kört a csúcshoz vezet

Csodálatos világ

Csodálatos világ

Rejtek a túrabotnál

Rejtek a túrabotnál

Rejtek a hölgy alatt

Rejtek a hölgy alatt

2400 m felett is létezik virág

2400 m felett is létezik virág

Kondi kell hozzá

Kondi kell hozzá
Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 2478 m
Megye/ország: Szlovénia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.06.26 13:00
Megjelenés időpontja: 2005.08.23 22:00
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Csotai csapat
Felhasználó: Csotai csapat
Nehézség / Terep: 2.0 / 5.0
Megtalálások száma: 60 + 1 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP:
1, N 46° 19,963' E 13° 32,319'
Parkoló a Kanin felvononál
2, N 46° 21,751' E 13° 28,384'
Láda:A sziklák között,közel a csúcsra vezető turista úton

Megközelítés:
A Prestreljenik (2499 m) csúcs Bovec felett található. A legegyszerűbb megközelítéséhez hagyd az autót a Kanin felvonónál.
 N 46° 19,963' E 13° 32,319' 436 m [GCPODI+Trail Head]

Rejtek:
A ládát a csúcsra vezető turista út mentén helyeztük el kb. 5 percre a csúcstól. Egy szikla alatt vár rátok gyönyörű kilátással. A jelszó egybeirva kisbetűvel.Ezen ládánkkal csatlakozunk Bihary Gábor és Zsuzsi Szlovénia csodálatos vidékeit bemutató ládáihoz. Reméljük minél többen megismeritek-e csodálatos országot.
A túrázást és hegyeket szerető ládászok paradicsoma lehet ezen kis csodavilág.
A ládával egy gyönyörű magashegyi környezetbe akarunk titeket elvezetni. Valódi alpesi magashegyi túra, de átlagos kondicióval teljesíthető.
Természetesen a bátrabbak és jó kondicióval bírók gyalog is leküzdhetik a 2063 méteres szintkülönbséget. Nekik kívántunk segítséget nyújtani a mellékelt térképrészlettel.
Csapatunk az átlagos kondiciójú ládászok közé tartozik, így a túránkat egy kb. 30 perces felvonós utazással kezdtük. A felvonó Bovec település széléről indul. Nyári időszakban szerdától vasárnapig üzemel.
Információt az indulásról, az árakról és egyéb lehetőségekről az alábbi oldalon találtok:
Bovec

A túra a felvonózást követően indul és kb 1-1,5 óra oda és vissza. A túra nagyobb gyerekkel is végigjárható, de fokozottan figyelni kell rájuk. Mélységben és magasságban nem lesz hiány.
A ládát a Prestreljenik (2499 m) nevű csúcs közelében helyeztük el. Végig a megadott jelzésen kell haladni.- Figyelem: A laza kőzet miatt nem is ajánlott letérni a jelzett útról.
Mivel egy magashegyi túra keretében fogjátok a ládát levadászni, íme néhány gondolat:

Időjárás:
A Júliai-Alpok időjárására a magashegységi éghajlat sajátosságai jellemzőek. Napközben a völgyekben 15-25 °C valószínű, míg éjszaka 10-15 °C várható.
A túrák során természetesen a tengerszint feletti magasság növekedésével csökken a hőmérséklet. 1500 méter felett már csak 10-15 °C-ra számíthatunk, de szép idő esetén persze ennél melegebb is lehet.
A csúcs környékén hófoltok lehetnek. Eső előfordulhat; nagy magasságban a szélre is fel kell készülnünk.

Felszerelés:
Strapabíró túraöltözet, meleg ruha, jó minőségű esőkabát , kényelmes túrabakancs, napszemüveg, napvédő krém, sapka vagy kendő napszúrás ellen, kulacs, hasznos lehet a lefele menetnél a túrabot. A láda kereséshez pedig ajánlott a GPS. Sok errefelé az egyforma szikla.:-)

Járás a hegyen:
A gyaloglás olyan sporttevékenység, ahol az arra szánt erőfeszítésünket akaratunk szerint változtathatjuk. Ezután már csak az útvonal és a túra céljának kiválasztása marad, képességeink és edzettségünk figyelembevételével. A hegyen a kezdő gyalogló hibái azonnal felismerhetők: túl gyors tempójú indulás, gyakori megállás, kifulladás, az emelkedők lábujjhegyen való megmászása, megfeszített lábikrákkal, izomgörcs lejövetelkor.
Meg kéne tehát tanulni a gyaloglást. Az egyensúly megtalálását, és a hosszú, elfáradás nélküli járást... minden bizonnyal.

A ritmus:
A gyaloglás aranyszabálya a szabályos ritmus megtartása. Jobbnak tűnik lasabban nekiindulni, hogy bemelegedjenek az izmok és az izületek, és hogy a légzés szabályos legyen. Ahogy a tájfutásnál is, mindenkinek meg kell találnia a "második lélegzetet", ami lehetővé teszi a helyes légzést, bármilyen hosszú is legyen az erőfeszítés időtartama. És aztán persze saját ritmusban kell járni, nem hagyva befolyásolni magunkat a társak vagy a többi túrázó által. Azonban a lassú ütemű gyaloglás nem egyenlő a lassú gyaloglással! A harmónia megtalálásáról van szó a légzés, a szív, a lábak és a fej között! Az erőkifejtés szabályozásának vágya és a konkrét fizikai lehetőségeinek megtanulása a legjobb ütűkártyák a hatékony és örömteli gyalogláshoz.

Lélegezzünk: kevésbé leszünk görcsösek!
A félelem, a reszketés, a fáradtság szabálytalanná teszik a légzést. Az érzések kontrollálása részben a légzés által történik. Egy kényelmesebb útszakaszon sokszor visszatartjuk a lélegzetünket. Jobb azonban, ha ezzel szemben erőltetjük a szabályos légzést.

A botok:
Egy vagy két teleszkópos bot használata nagyon kényelmes lehet: ezek sebességszabályozók, segítenek a felfele vezető úton, tompítanak ereszkedéskor, megtartják az egyensúlyt labilis területen... mindig tökéletesen illeszkednek a terephez. Felfelé menet a bot egyszerű, a csípőig érő sétapálca, amely támasztékul szolgál és csökkenti az izmok erőkifejtését. Ereszkedéskor növelni kell a bot hosszúságat. Előreeső
támaszkodáskor megelőzi és előkészíti a mozdulatot, lehetővé teszi, hogy a test előredőlve maradhasson, és könnyíti a combok és a térdek munkáját. A legjobb használat érdekében ajánlott csuklópántba bújtatni a kezet. A lejtőt keresztező úton a botot "alpenstockként" használják, mint ahogy a régiek is tették. A testhez képest átlósan tartva lehetővé teszi az állandó egyensúlyi állapot megtartását. a kezek ellentétes mozgása biztosítja a tartás erejét. Hegyi patakon való átkeléskor,vagy amikor azt akarjuk elkerülni, hogy megcsússzunk egy nedves fűszálon, a bot hirtelen a túrázás nélkülözhetetlenkellékévé válik.

Jó túrázást e remek környezetben.

forrás: Francois Damilno, Claude Gardien: Hegyek-Amit a túrázásról és az alpinizmusról tudni kell. Alexandra kiadó-2005

Hasznos információkat találtok a Júlia Alpokról az alábbi oldalon:Kanin
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (41 db): környezet: 4.97 rejtés: 4.74 web: 4.56 átlag: 4.76

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 + speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


VP 2019.07.31 11:00 - Egyéb
2019.07.31 11:00 egyéb log: Ezt a ládát több mint 10 éve kerülgetem (lásd lent az első egyéb logot). 2007 óta többször is jártunk itt. Egy darabig a felvonó nem üzemelt, aztán általában az időjárás hiúsította meg a feljutást, vagy a családi biciklizés kapott elsőbbséget. A szomszédba egy újabb láda is került, így idén már nagyon komolyan készültünk. De az idő most is elromlott: először nagyon, így tettünk egy "isztiai kitérőt", de utána visszatérve se volt elég jó ahhoz, hogy egy egész napot, két csúccsal fent legyünk a hegyen. Helyette kisebb kirándulások (és aztán koradélután a nagy villámlásos zivatar). Nem adom fel.
VP Piroska

2007.07.04 07:00 egyéb log: Felemásra sikerült kirándulás a Júliai-Alpokba: nagyon szép helyek, együtt a család - egyre jobban (minden lépésnél) fájó sarok, elromló idő.
Reggel 3/4 7-kor szemerkélő esőben, felhőbe bújt hegyek közt az eredeti tervekkel szemben egyedül baktattam a felvonóhoz. Nagy kihaltság. 7 után aztán kiderült, hogy a nagyon rossz idő miatt egész nap nem közlekedik.
6,5 km légvonalban, 2000 m szint, jelzett út - normális körülmények között eleve gyalog mentem volna.
De ilyen időben, ismeretlen hegyekben, egyre jobban fájó lábbal egyedül felelőtlenség lett volna nekivágni...
Mivel az előrejelzés semmivel se biztatott, összecsomagoltunk, és indultunk haza. Az olasz oldalon egy kis kitérővel már 2,5 km-re megközelítettük a ládát (és magasabbra is jutottunk), de itt a felvonót éppen javították, a feltételek és a körülmények pedig nem javultak...
Visszajövünk!
VP Mila Piroska

Ancs 2018.08.21 13:52 - Megtaláltam
A nap fő célpontja volt ez a púp.
A kabinos felvonóval mentünk a csúcs alá, majd először az Okno-t vettük célba, ahonnan csodás kilátást kaptunk az olasz oldalra.
Majd elindultunk a csúcstámadásra, s szép komótosan felsétáltunk. Meglepetésünkre senki nem volt fent, csak mi élveztük a csodás kilátást.
Igazán remek kis hely. A lejutást nehezítette az apró, törmelékes kő, de ez legyen a legnagyobb bajunk. :)
Kellemesen elfáradva indultunk a kabinokhoz, majd a lenti büfénél pótoltuk a kalóriákat.
Köszi

20180821_10591720180821_110742
20180821_114406received_617087778685671
received_212149004150391220180821_132558
20180821_13260020180821_132603
20180821_13260920180821_132949
20180821_140539 
ChefBogi 2018.08.21 13:52 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v2.2.4]

ha2 2018.07.27 09:28 - Megtaláltam
ZÖLDSPORTOS túrán.
Utolsó túranapunk volt ma. A többiek már elfáradtak,csak a kemény mag vágott neki a csúcsnak.
Az olasz oldalról is jöttek túrázók velünk szemben,felülről. Régi síelések emléke jutott eszembe Sella Neveára letekintve.

290291
292Az olasz oldalról a kilátás
Zergi 2018.07.27 09:28 - Megtaláltam
Fogtam! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
A Kanin-napon már nem volt időnk feljönni ide, ezt pótoltuk ma. Az első felvonó fülkék egyikével jöttünk fel, majd szép komótosan felmásztunk a csúcsra és jól körülnéztünk:) Aztán jött a Soca-láda...

IMG_2917IMG_2918
IMG_2919IMG_2920
IMG_2921IMG_2925
IMG_2927IMG_2928
IMG_2929IMG_2930
IMG_2931IMG_2932
IMG_2933IMG_2934
IMG_2935IMG_2936
IMG_2937IMG_2938
IMG_2939 
ésKata 2018.07.27 09:28 - Megtaláltam
Zöld sportosokkal. Az első felvonóval jöttünk fel, hogy ezt a csúcsot se hagyjuk ki. A többiek a KRN-tóhoz és vízeséshez mentek, 11-re azonban esőt ígértek, így 3-an a hegyet soroltuk előre. Fenn szép kilátás nyílt, jó, hogy feljöttünk ide. Akkor még abban a hitben, hogy lefelé a Gcsoca után a többiek után megyünk.

kupec 2017.08.30 10:07 - Megtaláltam
Néhány napos ferratázós túra levezető napjára hagytuk ezt a ládát, kihasználva az újraindított felvonót. Nem mondom, hogy hűvös volt a tojásban (körbe plexi, tehát miért lenne?), de egyáltalán nem tragikus. A jelzéssel sem volt bajunk, aki túrázott már a Balkánon, az tudja, hogy igen, minden útvonalat piros-fehér körrel jelölnek. Gyors találat után átmentünk a Kaninra, kipróbálva a nemrég nyitott új ferratát. Teljesen sima ügy, mi beülőt sem vittünk, a kesztyű azért jól jött.

IMG_20170830_101754IMG_20170830_103930
IMG_20170830_103935IMG_20170830_111455
SirLes 2017.08.02 13:00 - Nem találtam meg
Ez a mai nap geocaching szempontjából nagy ráfaragás volt. Bár felteszem jelszó nélkülire, mivel jelentős erőfeszítéseket tettünk a megtalálására, de a ládához legközelebb 150 méterre voltunk, lásd a mellékelt térképet. Szóval visszautasítás esetén nem dőlők a kardomba :)
Előzményként: Már régóta szerettem volna felkeresni ezt a ládát. Sokat gondolkodtam róla, vajon olasz oldalról megközelíthető-e, de most hosszú idő után, számomra is váratlanul újra megnyitották a kanini felvonót. Utánam jövőknek információ - olasz oldalról az ülcsis felvonó biztos közlekedik, de magában miért közlekedne, feltehetőleg a Sella Nevea felvonó is közlekedik. Másrészt kocsival elég magasra fel lehet menni Bovec felől - legalábbis terepjáróval biztosan - így jó sok szintvonalat meg lehet spórolni.
Meleg időben a kanini felvonó kabinok, hihetetlenül levegőtlenek és forrók, kész kínszenvedés. Szerintem fejenként egy kiló folyadékot kiizzatunk mire felértünk.
Sajnos térképet nem töltöttem a GPS-emre, így a nagy semmi közepén csak egy pontot láttunk, feltehetőleg ez okozta a vesztünket. Először felmentünk a nyeregbe, majd követtük a javasolt piros kör jelzést. Egy idő után drótkötélbe torkoltunk, amin haladtunk egy darabon, de egy idő után túl veszélyesnek éreztük - mindenki beülővel és sisakkal közlekedett - így végül visszafordultunk és egy másik úton lecsúszkáltunk. A szállásunkon megnéztem a részletes térképet, itt láttam hogy volt egy elágazás, amit a terepen mi egyáltalán nem vettünk észre. Feltehetőleg ez okozta a via ferrátára kerülésünket. Szóval minden útvonalat szerintem piros körrel jelölnek a hegyen.

[Elutasította: geocaching.hu, 2017.09.17 17:47]

GCPODIP1200476
P1200480P1200491
P1200495P1200501
P1200504P1200509
P1200512P1200518
P1200523P1200528
P1200531P1200533
P1200539P1200542
P1200547P1200553
zoo_lee+Edit 2017.07.15 13:52 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Edittel közösen.

sirgalahad 2015.08.22 13:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.49
Reszkessen a Prestreljenik
Érkeznek a kesser zsenik
(Macikupac volt e szerény
Mely - mint tudjuk - nemes erény)

Felszerelés

Vigyél bundát, vadprémet
Legyen kendőd, bakancsod
Ne feledd a napkrémet
Kolbászt, hagymát, narancsot

Járás a hegyen

Gyaloglás a túracél
Képességed korlátod
Izmod ha nem dúracél
Tök puhány vagy, jól látod

Gyorsan indulsz, kifulladsz
Ne feszítsd a lábikrád
Sorból hogyha kihullasz
Dögkeselyű vágyik rád...

A ritmus

Gyaloglás, ha ritmusos
Másodlégzés feléled
Bírni fogod, kis húsos
Tartalékod feléled

Harmónia, fej-láb-szív
Lassan lépdelj így sokat
Indulj, mert a hegy már hív
Örömmel hágj csúcsokat

Lélegezzünk

Alpes tájon gondolod,
Te vagy a hegy királya?
Alfertályon pótolod
Mi a tüdőd hiánya

Ne tarts vissza lihegést
Szabályosan ziháljál
Iktass be egy pihenést
Sört módjával piáljál

A botok(sz)

Tudom ezt még fokozni
Alpinista alapok
Megtanítlak botozni
Pontról-pontra haladok

Sokat segít fölfelé
Ám lefelé ha gátol
Hajítsd el a föld felé
Talpad tompít magától

+
Huncut lejtő nem lesz kópé
Nedves fűszál kotnyeles
Főszerep a teleszkópé
Gátolja, hogy ott eless

scele 2015.08.22 13:32 - Megtaláltam
mögvan [wapon beküldött szöveg]

radpeter 2015.08.22 13:32 - Megtaláltam
o/ Jo szuszogtatos [wapon beküldött szöveg]

Mira 2015.08.22 13:32 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! [wapon beküldött szöveg]

iska 2015.08.22 13:32 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Gábor66 2015.08.22 13:32 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

macikupac 2015.08.22 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 1.5 átlag: 3.50 súly: 4.41
Isonzo-völgyi csodák 11.

Átlagos kondíciójú túrázók lévén úgy döntöttünk, hogy gyalog megyünk fel a csúcsra. Nem csupán azért, mert a felvonó még így, több év távlatából sem működik, hanem azért, mert így van sportértéke és magas élményfaktora a dolognak. Rendkívül szép környéken jártunk, csodás vidéket láttunk. Odafelé folyamatosan felfelé mentünk, visszafelé meg lefelé - órákon át, de mégis jó volt. A sziklák, a füves rétek és a napsütés csodás díszletül szolgáltak. Életem egyik nagy vágya teljesült azáltal, hogy természetes élőhelyén fotózhattam havasi gyopárt. Aki úgy dönt, hogy hozzánk hasonlóan gyalogszerrel vág neki a hegynek, annak pár jó tanács. Érdemes GCSOCA ládánál parkolni. Addig egy egész jó minőségű murvás út vezet. Onnan indul egy turistaút a hegynek. Egy idő után a füves rét sziklás törmelékké válik. Innen már közel van a sípálya alsó része. Az olasz oldalról ide fel lehet jutni, de érdekes módon ez a felvonó nem működik. Valamikor a közelmúltban igen csúnya balesetet szenvedett, ami által gyakorlatilag használhatatlanná vált. Ebben a nyeregben is, több, mint 2000 méterrel a tenger szintje felett is láthatóak az I. világháborús épületek romjai. Innen én inkább a sípálya nyomvonalát ajánlom a felvonó felső állomásáig. Nekem brutális látvány volt a jó 25 méter széles, hófehér kövekből kialakított pálya, amit a környező hegyek anyagából hoztak létre. A felvonó felső végétől pedig mindenképpen saját erőnkre kell hagyatkoznunk. Szépen, nyugodt tempóban sem tart sokáig a csúcsra vezető út. A láda adta magát és fura volt, hogy magyar játékos szinte napra pontosan 3 évvel előttünk logolt bele utoljára. Hja! Nem megy a felvonó... 2500 méterről csodás körpanorámában gyönyörködhettünk és a környező mészkővonulatokon megfigyelhető rétegezettséget is tanulmányozhattuk. Szívem szerint még mindig ott fent ücsörögnék, de tudtuk, hogy van még dolgunk, így elindultunk lefelé a csúcstámadáskor már bejárt úton. Öcsipók medvém járt velem ezen a pazar hegycsúcson.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

 
lelcache 2015.08.22 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 3 átlag: 4.17 súly: 4.36
GCSOCA ládától másztunk fel. 11 km-es út alatt majd 1300m szintkülönbséggel abszolváltuk a ládát. Figyelni kell a jelzéseket, mert elég könnyen nyomát lehet veszteni a megfelelő útnak. Nekünk sikerült mindent jól csinálni, és mindenféle probléma nélkül, mondhatni simán fel tudtunk mászni a csúcsra. Út közben megannyi szép és érdekes növénnyel volt szerencsénk találkozni. Most először sikerült természetes közegében lencsevégre kapni havasi gyopárt. Állatok is voltak szép számmal. Egészen közelről sikerült kapcsolatba kerülni egy hegyi juh csapattal. Az egész út rendkívül tetszett! Fantasztikus élmény volt! A kilátás és a környező sziklás hegyek látványa leírhatatlan! Köszönöm a rejtést!

lelcache

Indulás felKékség
Havasi gyopárMegroggyant felvonó
Sajátos formatervElöttünk a cél
Már nem sokáig bírjaMindjárt fent
Kilátás BovecrePanoráma
CsúcsMunka után jól esik a pihenés
Sirgalahad, az éhes...Kilátás
TöredezettségA csapat
LefeléHegyi kecskék
kupec 2013.08.13 00:00 - Egyéb
Nagyon fájt rá a fogam, de sajnos a felvonó továbbra sem megy a januári baleset miatt. Helyette elmentem via ferratázni (persze felszerelés nélkül) a Prisojnik északi falára.

zsbenko 2013.08.01 09:58 - Egyéb
A felvonó nem üzemel, így elmaradt az élmény és a ládakeresés is.
Sajnos semmi információ nem volt kiírva a felvonónál. Itthon rákeresve a neten derült ki, hogy januárban lezuhant két kabin, és ezért bizonytalan mikor indítják újra!!!
http://www.sielok.hu/rovat/hirek/cikk/bovec-kanin-hihetetlenul-szerencses-liftbaleset/

hygee 2012.09.22 16:00 - Egyéb
Fantasztikus hely! Bovecben jártam már egyszer 4 éve, akkor is lenyűgözött a környező hegyek szépsége. Most sikerült visszatérni három barátommal, hogy egy kicsit belekóstoljunk a magashegyek világába. Négy napot töltöttünk Bovecben, remekül éreztük magunkat, és még az időjárással is hatalmas szerencsénk volt.
A Prestreljenik tervezett meghódításának napján hajnal ötkor indultunk a felvonó lenti végállomásától, még bőven sötétben. Ugyanis végig gyalog terveztük megközelíteni a dobozt. A kivilágosodás nem a meteorológusok által jósolt napsütést hozta, felhős volt az ég. Mentünk-mendegéltünk felfelé, és közben egyre inkább ránk telepedett a köd. Nekem hatalmas élmény volt méterről méterre tapasztalni a magassággal a növényzet változását, majd teljes elmaradását! Ködben vonszoltuk magunkat már 2000 m felett a sípályák magasságában, amikor ritkulni látszott a köd... Még tovább kapaszkodva pedig a teljes völgyet és környéket megülő paplanszerű felhőréteg felett találtuk magunkat a tűző napsütésben!! Lenyűgöző volt! Felérve elég fáradtak voltunk, és a Prestreljenikhez vezető letérést sem találtuk meg, így végül [időlegesen! :-)] lemondtunk a láda felkereséséről. A négyből ketten még elvánszorogtunk az Oknóhoz, hát innen is leírhatatlan panoráma tárul az olasz oldal felé!
Szóval a Prestreljenik, és a láda most nem lett meg, emiatt egy ici-picit csalódott vagyok, viszont így is életem eddigi legmagasabb pontjára jutottam fel, külön büszkeséggel tölt el, hogy gyalog, nem pedig sa felvonóval jöttünk fel. Fantasztikus élményekkel gazdagodtam, köszönöm a rejtőnek, hogy megmutatta ezt a világot! -hygee, fhantom, Vera, Karesz

útközben - holdbéli táj kecskékkelnem a fotó ennyire rossz, tényleg ezt láttuk! :-)
változó útviszonyoknocsak... mintha ott derengene valami...
a paplan felettOkno - közelről
engem magával ragadott... :-) 
Szilkó76 2012.08.25 12:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
Hat visszatertem. :) A ket honappal ezelotti probalkozas utan nagyjabol megvolt, merre kellene venni az iranyt a csucsra, megis a helyi terkepek kisse elteritettek, igy eloszor sikerult a Prevala fele indulni. De aztan jol kifigyeltem, hogy akik a csucsrol jonnek, hol erkeznek le, igy mar az is egyertelmu lett, hogy a multkor hol tevesztettem el az iranyt, es jutottam az ablakhoz.

Mikor a GPS mar kozvetlen kozelre mutatta a ladat, rajottem, hogy milyen ugyesen lent hagytam apunal a segitseg kepet. Hatodik erzektol vezelve bekukkantottam egy szikla ala, ahova en rejtenek, es lass csodat, a lyuk vegebol egy dobozka nez vissza. Mar csak meg kellett kozeliteni. :)

Termeszetesen logolas utan nem nyughattam, hogy ne probaljak felmenni a csucsra, am ez a jelolt ut ezen reszerol egy kicsit kemenynek tunt. Igy elballagtam a parkanyon egy par metert, onnan mar egyszerubb volt a feljutas a kovetkezo szintre.

Ez volt a legmagasabb pont, ahol eddig valaha jartam, koszonom az elmenyt!
Es persze koszi a rejtest is!

Bovebben, kepekkel (es ekezetekkel) majd otthonrol...

Szilkó76 2012.06.17 13:50 - Egyéb
A felső állomásig a kényelmesen a Kanin-felvonóval utaztunk, onnan indultunk neki csúcsnak. Apunak kissé kemény volt a terep, ezért a sífelvonó végénél megbeszéltük, hogy ő inkább ott megvár.

Így a ládáért már egyedül indultam, a piros kör jelzésen. Későbbi túráink során kiderült, errefelé minden turistautat vagy ilyen fehér belsejű piros körrel, vagy piros-fekete sávval jelölnek. :)
Két nagyobb hófolton, és az első komolyan meredek részen való túljutás után, a Prestreljeniško okno alatt azonban a második drótköteles szakasz (felszerelés híján) már rajtam is kifogott, inkább a visszafordulás mellett döntöttem.
Másnap boveci házigazdánktól, Bojantól megtudtam, hogy "rossz" irányba indultam: az olasz oldali sífelvonó felé van kevésbé kemény útvonal a csúcsra.

Mindenesetre most ez is egy olyan túra lett, ahol nem a láda a lényeg, hanem az élmények, amikből útközben alaposan feltankoltam. :)

Ja, és mivel az ablaktól bő 300 m-re van a láda, ezért is logoltam Egyebet, nem pedig Jelszó nélküli elfogadást kérve.
...Mert ide még mindenképp vissza kell térnem. :)

Köszönöm, hogy megmutattatad ezt a csodás helyet!

A cél a csúcsonA faházikótól már egyedül
Kilátás félútról az olasz hegyek felé 1Kilátás félútról az olasz hegyek felé 2
Prestreljeniško oknoEz már nekem is meredek volt
Kilátás a felvonó-végállomás és Bovec feléOnnan jöttem én is, amerre a két apró pötty megy :)
Élet 2200 m felett 1Élet 2200 m felett 2
Élet 2200 m felett 3 
Skali&Margó 2012.06.16 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.67
Kétszer futottunk neki a hegynek, de sajnos a ládát nem találtuk meg.
Első alkalommal szép napos reggelen elindultunk lentről gyalog, mivel csak hétvégén közlekedik a felvonó. Kb. 2300m-en nagy vihar támadt hirtelen, hóval, mennydörgéssel. Lefelé, amennyire a morzsalékos talajon lehetett, szinte futva jöttünk le. Mindenféle esőfelszerelés ellenére csurom vizesen, mert 800m körül esőre váltott.
Nem hagytuk annyiban, hazaindulásunk napján még egy próbát tettünk. Most működött a felvonó. Kényelmesen felmentünk a felső állomásig (32 euró/két fő), hiszen már csak a csúcstámadás maradt el. No meg a kevés idő miatt is.
Sajnos a jelzett pont környékén nem találtuk meg a ládát.
Szeretnénk, ha a képek alapján elfogadná a rejtő a megtalálást, mert nem valószínű, hogy mostanában erre járunk. Bevallom, nekem (Margó) már kicsit kemény volt ez a bizonytalan, morzsás út a bakancsom alatt.
Köszi a rejtést, mert e nélkül valószínűleg nem mentünk volna vissza másodszor, és akkor kimaradt volna az életünkből a gyönyörű panoráma.

[Jóváhagyta: Csotai csapat, 2012.06.17 21:15]

Gyopesz és Gabesz 2011.10.12 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.73
hát ez nagyon durva túra volt, köszönjük!

geooszi 2011.08.14 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
5 nap Szlovéniában, negyedik nap, első állomás.
Olaszország felé gyönyörű volt a kilátás a csúcsról, sajnos azonban az Isonzó felé szinte mindíg felhős volt, így csak lentebbről lehetett gyönyörködni.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (70 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.