geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1349. 56-os emlékhelyek (GCBP56)
A Corvin köz a harcok idején (Foto:Fábry György)
A Corvin köz a harcok idején (Foto:Fábry György)
és ma...
és ma...
Átállt szovjet tank a Parlament előtt (forrás:www.kincsestár.hu)
Átállt szovjet tank a Parlament előtt (forrás:www.kincsestár.hu)
A Rádió épülete az ostrom után (forrás: www.kincsestár.hu)
A Rádió épülete az ostrom után (forrás: www.kincsestár.hu)
A forradalom humora (forrás: www.sulinet.hu)
A forradalom humora (forrás: www.sulinet.hu)
A Széna tér anno ( forrás: www.sulinet.hu)
A Széna tér anno ( forrás: www.sulinet.hu)
és ma ...
és ma ...
Szabó bácsi emléktáblája a Lövőház utcában
Szabó bácsi emléktáblája a Lövőház utcában

Szélesség N 47° 28,855'
Hosszúság E 19° 3,425'
Magasság: 103 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.03.15 12:30
Megjelenés időpontja: 2006.03.16 10:09
Utolsó lényeges változás: 2016.08.13 21:18
Utolsó változás: 2016.08.15 12:30
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+6V)
Elrejtők: Attibati
Felhasználó: Attibati
Nehézség / Terep: 4.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 45000 m
Megtalálások száma: 456 + 14 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP:
1. pont Az emlékmű egyik oszlopán található felirat második sorában levő összetett foglalkozásnév első tagja. (2 betű)
2. pont A Széna téri 56-os emlékművön található vezeték és keresztnév első betűje (2 betű)
3. pont A Rádió épületének falán lévő dombormű készítőjének monogramja. (2 betű)
4. pont Corvin köz: A Corvin mozi bejáratával szemben állva bal oldalon található egyik fekete márványtáblán szereplő személy beceneve (... Jancsi) 6 betű
5. pont A Kossuth téren az 1956 okt. 25-i véres csütörtök emléktábla oszlopával szemben levő falsíkon a (stilizált) golyónyomok száma (kétjegyű szám)
6. pont Köztársaság tér: Annak a személynek a monogramja akinek emléktáblája az adott ponton található. (3 betű)
7. pont. Láda a Maléter szobor közelében egy fal és egy tuja között.
A hét ponton talált betűket/számokat a fenti sorrendben egybeírva kapjátok a láda jelszavát.
WAP vége

Emlékezni hívlak benneteket. Az 1956-os forradalom legfontosabb budapesti helyszineit szeretném végigjárni veletek természetesen a teljesség igénye nélkül. A multi hét pontjából 6 Budapesten egy pedig Tökölön található.

Nagyobb térkép letöltéséhez kattints a képre!

Műegyetem

Október 23-án délután három órakor a Műegyetem elől és a pesti oldalról egyidőben tüntetés indult. A tömeg a Bem szobornál egyesült, ahol megszületett a forradalom jelképe: a rákosista, szovjet típusú címertől megszabadított, lyukas zászló.
A reformokat követelő jelszavak egyre keményebbé, élesebbé váltak, egyre nagyobb teret nyertek a nemzetiek. A délelőttös műszakból érkező munkások tömegesen csatlakoztak a fiatalokhoz, miközben az ablakokban és a házak elé csoportosulók egyre felszabadultabb üdvözlésétől, biztatásától kísérve-támogatva vonultak.
A harcok során elesett egyetemistáknak állít emléket az egyetem aulájában levő emléktábla. Az épület munkanapokon reggel 6-tól este 10-ig tart nyitva.Hétvégén zárva !
2006-ban az 50. évforduló tiszteletére a  N 47° 28,855' E 19° 3,425' 103 m [GCBP56-1] pontban emlékművet állítottak
A jelszórészlet: Az emlékmű egyik oszlopán található felirat második sorában levő összetett foglalkozásnév első tagja.


Széna tér

A Széna tériek - a corvinisták mögött - a második legnagyobb ellenálló központot hozták létre, amelynek vezetését Szabó János - "Szabó bácsi" - gépkocsivezető vette kezébe,
A felkelők - mintegy százan - október 25-én harc nélkül elfoglalták az ottani metróépítkezés munkásszállóját, és bázisukká alakították. A szovjet páncélosok ellen barikádokat építettek, amelyeket a Déli pályaudvarról odatolt vagonokkal erősítettek meg, és tűzharcba szálltak a megszállókkal. A sikertelen tűzszüneti tárgyalásokat követően a szovjet-magyar csapatok október 28-án, a hajnali órákban ideiglenesen elűzték a térről Szabó bácsiékat. A fegyverszünet idején a csoport létszáma 800-900 főre duzzadt, ellenőrzési területe is sokszorosára növekedett
November 4-én a csoport a Széna térnél próbálta feltartóztatni a szovjeteket, majd a továbbra is ellenállást vállaló részlegeik a budai hegyekbe vonultak. A nyílt terepen azonban még kevesebb esély volt a szovjet páncélosok megállítására. November 10-én már Szabó János is belátta az ellenállás kilátástalanságát.
A Mammut bevásárlóközpont árnyékában áll Széna téri hősöknek emléket állító emlékmű.
Az emlékművet tartalmazó kis tér koordinátája.  N 47° 30,502' E 19° 1,603' 120 m [GCBP56-2]
A jelszórészlet: A fémből készült emlékművön található vezeték és keresztnév első betűje (2 betű)

Segítség: (Ha a következő sort az egérrel kijelölöd láthatóvá válik a szöveg)
Ne elöl keresd

Rádió

A tömegben nagy számban voltak munkások, akik jól tudták, mely budapesti üzemekben gyártanak vagy tárolnak hadianyagokat, s azokat megszerezve viszonylag gyorsan felfegyverkeztek. De egyre többen jutottak fegyverhez a Rádió védelmére kirendelt katonák révén is, akik közül fegyvereiket többen önként vagy minimális fenyegetés hatására átadták. Végül, de nem utolsósorban, a védők részére szállított fegyver és lőszer egy jelentős része is az ostromlók kezére jutott. Mindmáig nem kellően tisztázott körülmények között dördült el október 23-án este kilenc óra körül az első lövés az épületből, amit a Rádió hajnalig tartó ostroma, majd elfoglalása követett.
A főbejárat mellett elhelyezett emléktábla a felkelők oldalára átálltés hősi halált halt piliscsabai páncélos katonáknak állít emléket.
A főbejárat koordinátái:  N 47° 29,550' E 19° 3,883' 113 m [GCBP56-3]
A jelszórészlet: a dombormű készítőjének a monogramja. (2 betű)


Corvin köz

A Corvin moziban és a körülötte lévő épületekben civil fegyveresek már 1956. október 23-24-e éjszakáján felvették a harcot a szovjet páncélosokkal. Kihasználva a körzet kitűnő stratégiai adottságát, az itteni felkelők hamarosan a legnagyobb és legjelentősebb fegyveres felkelő csoporttá alakultak, és hősiességük döntő szerepet játszott az október 28-ai fordulat kivívásában. Főparancsnokuk Iván Kovács László, majd Pongrátz Gergely volt. A fegyverszünet idején a Corvin közi felkelők képviselői többször tárgyaltak az ország politikai és katonai vezetőivel, befolyásuk a környező fegyveres csoportokra erősödött. November 4-én este a szovjet túlerő nyomására elhagyták bázisukat, de a felkelők egy része még több napig folytatta a harcot a város különböző részein.
A Corvin mozi koordinátája.  N 47° 29,177' E 19° 4,255' 120 m [GCBP56-4]
A jelszórészlet: A Corvin mozi bejáratával szemben állva bal oldalon található egyik fekete márványtáblán szereplő személy beceneve. (... Jancsi) (6 betű)


Kossuth tér

Október 25-én a Kossuth téren többezres tömeg gyülekezik, s meglepetésre összebarátkoznak az ellenük felsorakoztatott szovjet harckocsik katonáival. Ezt látva Szerov KGB-főnök délelőtt 11 óra után parancsot ad riasztólövések leadására. Katonái azonban összezavarodnak, s vélhetően egy Jamrich Mihály nevű ávós ezredes adja le az első lövéseket géppisztolyából. Az elszabadult pokolban egy szovjet harckocsi - a Ságvári tér felől érkező tank - végzi a mészárlást: repeszgránátokkal és géppuskatűzzel pusztítva a menekülni sem tudó embereket. A környező épületekből is lőnek különös "idegenek"...
A sortűznek mintegy 60-70 halálos áldozata és 100-150 sebesültje volt.
A "véres csütörtök" emléktáblájának koordinátája a Kossuth téren  N 47° 30,378' E 19° 2,868' 120 m [GCBP56-5]
A jelszórészlet: Az emléktábla oszlopával szemben, attól mintegy három méterre levő falsíkon található (stilizált) golyónyomok száma. (kétjegyű szám)


Köztársaság tér

Október 28-a után, amikor Nagy Imre elismerte a forradalom nemzeti és demokratikus jellegét, a Köztársaság tér és a Baross tér környékén elterjedt a hír, hogy a pártházban elfogott felkelőket őriznek. Egyesek földalatti kazamatákról is hallottak, amelyekben a tér alatt tartják, és kínozzák a pártház foglyait. Hangokat is véltek hallani a föld alól. Közvetlenül ebből a hiedelemből bontakozott ki az a konfliktus a téren egyre nagyobb számban tartózkodó felkelők és támogatóik, valamint a védők között, amely végül az október 30-i háromórás ostromhoz, a pártház elfoglalásához és az államvédelmi katonák lemészárlásához vezetett.
A pártház ostromával részletesen foglálkozik ez a cikk
Sajnálatos módon a téren történt eseményeknek jelenleg nincs emkékműve, a régit lebontották.
A jelszórészlet annak a személynek a monogramja, akinek emlékére a  N 47° 29,866' E 19° 4,681' 116 m [GCBP56-6] koordinátáju ponton emléktáblát állítottak. (3 betű)


Tököli laktanya

Az Erdei Ferenc és Maléter Pál vezette magyar küldöttség november 3-án a késő esti órákban érkezett meg a tököli szovjet parancsnokságra hogy folytassa a szovjet csapatok kivonásáról megkezdett tárgyalásokat. Azonban alig kezdték meg a tárgyalást, a terembe géppisztollyal felfegyverzett szovjet állambiztonsági tisztek nyomultak be, élükön a KGB elnökével,Szerov tábornokkal, akik a nemzetközi jog és az alapvető erkölcsi normák megcsúfolásával letartóztatták a magyar küldöttséget. Ezzel a támadás előestéjén (egyelőre képletesen) lefegyverezték a magyar hadsereget.
Ennek a szomorú eseménynek állít emléket a  N 47° 20,423' E 18° 58,283' 115 m [GCBP56+Maléter kopjafa] ponton található kopjafa. Az ládát a Maléter szobor közelében találjátok egy fal és egy tuja között.  N 47° 20,297' E 18° 58,155' 103 m [GCBP56-7]

A képek a www.kincsestár.hu és a www.sulinet.hu weblapról valók a térkép a Történelmi atlaszból.( Cartographia Kft. Budapest, 1997)

2006.03.27.
Az első láda nem volt hosszú életű, a kihelyezés után alig két héttel ellopták. A mai napon az eredeti helytől kb 50 méterre újratelepítettem. Egy odvas fában keresgéljetek. Kérlek benneteket, hogy fokozottan ügyeljetek a visszarejtésre.
2006.04.15.
A láda csodálatos módon beázás nélkül túlélte az árvizet, pedig a környéken a nyomokból ítélve másfél méteres víz lehetett. A rejtekhely ismét megközelíthető. A Vásár tér felől elérve a gátat célszerű a gáton jobbra fordulni és addig menni rajta, amíg 120-130 méterre meg nem közelítjük a rejteket. A mezőn átvágva érhetünk a ládához. A láda mellett egy árokban még van víz , de egy kis kerülővel megoldható a dolog. Kérek mindenkit , hogy a ládát úgy rejtse vissza, ahogy találta.
2006.05.06..
A felújitás miatt az emléktáblát eltávolították. Amíg nem kerül vissza a helyére, a főbejáratról készült fotó ellenében elküldöm a hiányzó jelszórészletet.
2006.07.03.
Az Rádiónál visszakerült az emléktábla az eredeti helyére, a logolás mától a régi módon történik.
2007.12.28.
A megtalálóknak sok problémát okozott a Kossuth téren a golyónyomok megszámolása. Ma a helyszínen jártam és kiderült, hogy a problémát az emléktábla körül elhelyezett koszorúk okozzák. Mától a emléktáblával szembeni falsíkon levő golyónyomokat kell megszámolni.
2008.08.31.
A felújitás miatt az emléktáblát ismét eltávolították. Amíg nem kerül vissza a helyére, a főbejáratról készült fotó ellenében elküldöm a hiányzó jelszórészletet.
2009.04.11.
A láda másodszor is eltünt, a rejtekül szolgáló fatörzset szétverték. Mégegyszer - utoljára - megpróbálkozok láda rejtésével, ha ez is eltünik virtuálissá alakítom át a végpontot. A láda egy nyárfa földszinti üregébe került kövekkel és falevéllel takarva.
2009.08.30.
A láda új helye nem vált be, ezért azt megszüntettem, helyette a tököli végponton is virtuális jelszó lett. Szintén átalakítottam a sok félreértésre okot adó műegyetemi pontot.
2016.08.13 A sorozatos netkesek miatt ismét megpróbálkozok egy ládával Tökölön. A láda a Maléter szobor közelében egy fal és egy tuja között található.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (346 db): környezet: 4.43 rejtés: 4.41 web: 4.73 átlag: 4.52

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Geoláda megtalálói:
ésKata 2018.01.20 16:00 - Megtaláltam
Nem adta könnyen magát, de csak meglett. Ma kifejezetten ezért jöttem Tökölre. Nem bántam meg. Köszönöm, hogy mindezt megmutatta a rejtő. Markáns és jó a Maléter szobor, ami a képen már elég sötét, mert lassan sötétedett, de azért Tökölön is eltököltem, hamár idáig jöttem.
56-ban még nem éltem, így saját élményeim nem lehetnek. 2006. október 23-ról azonban vannak.

-1-2
-3 
ErdőCsöndje 2018.01.13 12:21 - Megtaláltam
Fokozatosan gyűjtögettem a pontokat Budapesten, aztán ma eljöttem a végládáért. Köszönöm!

GYEZegzug 2017.11.29 15:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
Kemény volt, érdekes helyek. Köszi szépen a lehetőséget.

Vilma 2017.11.17 14:00 - Megtaláltam
több részletben, de csak meglett.

pgyp 2017.11.08 19:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.81
Többhónapos keresés után meglett.

Mizo6869 2017.10.29 10:51 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Köszönöm a rejtést. Zoli

azimee 2017.08.23 17:23 - Megtaláltam
Köszönöm.

tádé 2017.08.05 16:44 - Megtaláltam
10 év alatt (2007-2017) begyűjtve. Számomra ismeretlen részleteket és helyszíneket is megismertem. Köszönöm.

2007.10.28 - Corvin köz, Rádió
2012.02.14 - Köztársaság tér
2013.10.05 - Széna tér
2016.05.23 - Műegyetem, Kossuth tér
2017.08.05 - Tököl

 
Kiaribua 2017.07.29 14:33 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért, jó multi, de elég sok időbe telik bejárni. Az egyik előző bejegyzéshez hasonlóan mi is lassan szedegettük össze, nem 1-től 7-ig haladva, így az utolsó részlet már nem működött, amihez a rejtő segítségét kértük.

Ákibard 2017.07.21 15:13 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.25
Végül majdnem 1 év után ez is meglett. Még 2016.08.29-én kezdtem neki, de ma jutottam el az utolsó, tököli pontig.
Dátumok:
1) 2017.02.24. 21:00
2) 2016.09.10. 12:05
3) 2016.09.11. 18:47
4) 2016.08.29. 19:29
5) 2016.08.31. 19:37
6) 2016.08.30. 17:11
7) 2017.07.21. 15:14

A legelső pont begyűjtésekor nem voltam elég figyelmes, nem találtam a jelszórészletet, így fénykép alapján a rejtőtől kaptam meg, köszönöm.

Szép multi, de már jó érzés :) -ra lecserélni a térképen :)

Párduc50 2017.07.20 08:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, mintegy 3 év alatt.... Olyan lassan cselekedtem, hogy közben a jelszó is megváltozott az egyik részpontnál. Szerencsére a rejtő kisegített. Összességében nagyon tetszett, de tényleg munkaigényes, főképp, ha valaki távol lakik.

ikba88 2017.07.10 18:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést!

ottgyuri 2017.06.11 17:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.70
Megtaláltam!

kolap 2017.06.06 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.08
Néhány nap alatt meglett. Köszönjük. kolap & társai

DSC01339DSC01385
redbird 2017.05.28 19:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm! A budapesti pontokat már tavaly meglátogattam, Tökölre pedig most jutottam ki egy családi kirándulás alkalmával.

sorx 2017.05.10 22:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

denho 2017.05.05 19:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.67
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Deti 2017.04.13 23:59 - Megtaláltam
Köszi

KataJani 2017.03.31 18:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.06
.

hinia lux 2017.02.25 17:05 - Megtaláltam
Az évek során már jópárszor belefutottam itt-ott a láda pontjaiba. Ma viszont hirtelen elhatározásból kerestük meg az összeset. Ugyanis Tökölön ládáztunk, és ott találtuk meg a hetedik pontot. A környékbeli ládák begyűjtése után még olyan sok időnk maradt, hogy elhatároztuk, akkor ma jött el az ideje, hogy Budapesten megkeressük a többi pontot is. Jó volt járni a várost, és utunk során most is fedeztünk fel új látnivalókat. A multi után még a kedvenc közeli éttermünkbe is beültünk.

Corvin mozi
Memento

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (470 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu