geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1389. Nyíri-erdő - Szulyovszky-emlékpark (GCNyEh)
Az Alapító
Az Alapító
Gyűjteménye egy részletével...
Gyűjteménye egy részletével...
Kopjafa és Szent Hubertus kápolna
Kopjafa és Szent Hubertus kápolna
Az "ékszerdoboz"
Az "ékszerdoboz"
Terep
Terep
Millecentenáriumi emlékmű
Millecentenáriumi emlékmű
Aradi vértanúk emlékműve
Aradi vértanúk emlékműve
Szabadságharc emlékére
Szabadságharc emlékére
Kereszt, székelykapu
Kereszt, székelykapu

Szélesség N 46° 57,122'
Hosszúság E 19° 33,809'
Magasság: 126 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.05.25 09:15
Megjelenés időpontja: 2006.05.28 09:20
Utolsó lényeges változás: 2013.09.12 17:56
Utolsó változás: 2013.09.12 18:01
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Család és barátok (06303036793)
Felhasználó: K-55
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 405 + 1 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP

A LÁDA (ÚJ HELYEN!!)
Az emlékpark március 15-től október 6-ig látogatható szerdától vasárnapig 9 és 18 óra között. A doboz Szulyovszky László kopjafájától kb. 30 méterre, az erdőben, egy mohás facsonk megmaradt gyűrűjében található. Az alternatív ládát (mikroláda) a N46° 57.370' E19° 33.732' ponton az emlékparkon kívül egy székelykapu előtti keresztnél leled meg (benyúlva érte).

KÖRNYEZET

A Nyíri-erdő, amelyet egykoron valóságos botanikai csodaként tartottak számon, tipikus képviselője a különlegesen szép és jellegzetes Duna-Tisza közi homokpusztai tölgyeseknek. A ma is hangulatos erdő Kecskemét határában, Hetényegyháza és Méntelek faluk között mintegy 1450 hektáron terül el. Az Alföld hajdan mesébe illő gyöngyvirágos és pusztai tölgyeseiből mára csak hírmondó maradt. Itt foltokban ugyan még megtalálható valami, amit egykor jellegzetes alföldi erdőnek neveztek, de már ezeken is otthagyta nyomait a modern erdőgazdálkodás.

A Kecskeméttől 10 km-re fekvő Nyíri-erdő a szél építette Duna-Tisza közi három buckaraj közül a középsőre települt. Az erdő a század elejéig a Nagy-Nyíri és a Kis-Nyíri részből állt, melyeket a "Sóhordó" út választott szét. Ezen hordták Erdély felől a sószállítmányokat már a török időkben is Pest irányába.

A Nyíri-erdőben szerencsére még ma sem ritka a díszes medvelepke, a tűzvörös potrohú bikapók, a különböző hangyalesők és a darázspók. Előfordul még a tölgyesekben a szarvasbogár, az orrszarvúbogár és a mezőkön a szongáriai cselőpók.

A madarak közül említést érdemel az egerészölyv. Rendszeres téli vendég a kis sólyom, az állandóan itt élő erdei fülesbagoly, a kuvik. Gyakori fészkelők: a búbos banka, a szalakóta, a sárgarigó (aranymálinkó), a zöld küllő. Örvendetes a fekete harkály újbóli térhódítása, illetve a gyurgyalag fészkelése a mesterségesen homokba vájt itatók oldalában, és a lappantyú jelenléte. A század végén még találtak itt szőröskarú denevért, ami valószínűleg az öreg fák tömeges kivágásával tűnt el.

Az erdő nagyvadjai közül mindenképp megemlítendő a dámvad, amelyből a 2. világháború előtt még 5-600 volt. Talán az akkori túlszaporodott vadállománynak köszönhető bizonyos növények eltűnése. Mivel ma az egész erdő körbe van kerítve, a vadak már csak egymás közt szaporodhatnak, így elkerülhetetlen a beltenyészetek kialakulása...

Nem csak írók, költők tettek kirándulást a Nyíri-erdőben, más hírességek is. Az 1860-as évek végén Erzsébet királynő (Sissi), 1948-ban Kittenberger Kálmán, 1978-ban pedig Fülöp angol herceg is ellátogatott ide, aki az akkori fogathajtó világbajnokságon fogatával járta be az erdőt A nyíri erdészháznak (Szulyovszky-erdészház) és parknak ma is sok látogatója van, mivel itt található a környék legértékesebb 1848-as gyűjteménye.
(Somodi Ferenc: Erdő az Alföld szélén című írásából, a Természet Világa 1998. májusi számából)

AZ EMLÉKPARK

Az erdőjáró ember nemigen szokott ahhoz, hogy a fák között kis rendezett csodavilágba toppanjon: az 1848-as szabadságharc emlékeit őrző múzeumra leljen, a közeli dombocskán fából épített kápolnára (kulcsa a gondnoknál) az aradi vértanúk tűzzománcképpel díszített kopjafáira, az erdészház mögötti köralakú hársfaligetben pedig millenniumi emlékműre. Mindez egy megszállott ember, egy csupaszív erdész minden nehézségen, akadályon átverekedett akaratának, álmának megvalósulása.

Szulyovszky László (1944. május 25. - 1999. augusztus 24.) Lajosmizsén született, Szegeden az Erdészeti Technikumban végzett, élete végéig erdészként tette a dolgát. Vagyis ennél még többet is, mert megálmodta és megvalósította a róla elnevezett emlékparkot a Nyíri-erdőben.

1969-ben került ide kerületvezető erdészként, majd elkezdte gyűjtögetni a szabadságharc fellelhető tárgyi emlékeit. Az egyre bővülő gyűjtemény szobánként szorította ki őt és családját az erdészházból. A Szulyovszky-erdészház, sokszínű érdekes anyagával ma látogatható múzeum. Szulyovszky László tervei alapján 1993-ban teljes egészében fából felépült a Szent Hubertus kápolna, melyet még abban az évben felavattak az Országos Vadásznap alkalmával. A kápolna kis ékszerdobozként őrzi az emlékpark békéjét. Mellette egy nagy fa lombjai borulnak óvón az alapító, Szulyovszky László kopjafás sírja fölé, akit (kívánsága szerint) itt, az imádott környezetben helyeztek örök nyugalomra.

MEGKÖZELÍTÉS

A nyíri erdészház két irányból is megközelíthető.

1. Kecskemét felől Hetényegyházán, a buszmegállónál ( N 46° 55,777' E 19° 34,024' 126 m [GCNyEh+crossing1]) a jobbra vivő földútra térve (kb. 4 kilométer). Az irányt táblák is jelzik.
2. Lajosmizse-Méntelek irányából a Méntelek végét jelző tábla után közvetlenül ( N 46° 58,470' E 19° 34,848' 130 m [GCNyEh+crossing2]) a jobbra vivő földútra térve, majd onnan a fő földúton 3,5 km-t haladva.

Parkolási lehetőség az erdészháznál van ( N 46° 57,145' E 19° 33,941' 125 m [GCNyEh+parkoló]).

LÁTOGATÁSI IDŐ

Az emlékpark március 15-től október 6-ig látogatható (ünnepséggel nyit és zár). Hétfő és kedd kivételével 9-18 óráig tart nyitva. (A múzeum csütörtöktől vasárnapig tekinthető meg.)

Érdemes elidőzni az emlékparkban. Családok számára kellemes egész napos pihenést kínál a Nyíri erdészház és környéke, bográcsfőző és szalonnasütő helyet is találunk az erdészház körül, valamint egy pávacsoportot - rikoltozásuk gyakran felveri az erdő csendjét.

Az emlékpark tőszomszédságában van a Makovecz Imre tervei alapján felépített Vackorvár Erdei Iskola. Megtekinthető, ehhez azonban gondnoki kíséret szükségeltetik.

A LÁDA

ÚJ HELYRE került a doboz! A kis fakápolna mellett áll a park létrehozójának, Szulyovszky Lászlónak a kopjafája. Ettől kb. 30 méterre, az erdőben, egy mohás facsonk megmaradt gyűrűjében keressétek a ládikát.

ALTERNATÍV LÁDA

Amennyiben valamilyen oknál fogva nem sikerül a területre bejutni, vagy a ládát megtalálni, mikroládában a  N 46° 57,370' E 19° 33,732' 124 m [GCNyEh+information]ponton a székelykapu előtti keresztnél is fellelhető a jelszó (talajszinten, kicsit be kell érte nyúlni).
A keresztet 1942-ben állíttatták egy csodával határos módon meggyógyult kisfiú szülei, akik a közeli tanyán laktak. Ötven év múltán Szulyovszky László újíttatta és szenteltette fel, hátsó oldalára táblát helyezett a II. világháborúban hősi halált halt környékbeliek neveivel.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (296 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.32 web: 4.57 átlag: 4.46

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Welsh 2018.08.04 16:36 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Megleltük. A ládában nincs logbook, jelszó, de a mikro ok. Ennek ellenére mindenképp érdemes sétálni a parkban egyet.

stikli08 2018.07.25 18:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm, hogy megmutattad! csak alternatív... de ez is oda van! [g:hu 1.5.4]

gst76 2018.07.25 12:38 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.88
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]
Kerékpáros ládázás eredménye. Élmény volt a mély homokban csúszkálni.

Qxzc62 2018.07.02 14:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést :) Az alternatív jelszót használtuk.

T. Szilvi 2018.07.01 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Csak az alternatív mikrodobozt kerestük, mentem két kört a kereszt körül mire meglett. [Geoládák v2.2.4]

Maclura 2018.05.24 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Ebben a parkban szívesen elidőztem volna. A fatönk szerintem gyereksereg által látogatott forgalmas helyen van és könnyen megtalálható bárkinek.
A doboz meglett, de nincs benne füzet és jelszó sincs felírva a dobozra. A keresztnél lévő alternatív segített a megtalálás bejelentéséhez. Köszönöm, hogy megmutattad.

M.Sasa 2018.05.23 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
A ládát szétszórva találtam, nem volt benne jelszó és logbook. Összeszedtem,visszarejtettem. Köszönöm a rejtő segítségét. Biciklivel Kecskemétről jövet.

3B57E4A9-794A-4D95-A30E-1B45B587391BDF828282-3778-46AB-9591-83E9A3CBFCBA
nagya93 2018.05.21 16:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.78
+

Atalati 2018.05.21 10:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.52
Köszönöm!

silver wolf 2018.05.21 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 1.00
Lehet, hogy az eredeti láda megsemmisült? Mi csak az alternatív ládát találtuk meg.

kyros 2018.04.08 17:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Gyönyörű hely, keressétek fel mindenképp! [Geoládák v2.2.3]

Adrastea 2018.04.08 17:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

urbanj 2018.02.17 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Csak az alternatív jelszóval. A székelykáposztát csodás. Tetszett, köszönjük.

kópé1993 2018.01.20 14:05 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

IMG_20180120_140051IMG_20180120_140145
IMG_20180120_140320IMG_20180120_140702
IMG_20180120_140705_1IMG_20180120_140825
IMG_20180120_140841IMG_20180120_140854
IMG_20180120_140927 
Fixis 2017.12.13 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.82
Megtaláltam a mikroládát.

lillab 2017.11.12 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 1.00
Csodálatos környezet, nyugalom, tisztaság, mesehangulat a kerekerdő szélén :) Adikakutyamutya is imádta ;)
Kis keresgélés után, könnyen megtalálható. Szuper rejtekhely!
Az első "dobozkánk"! :):):) juhúúúú
Elkapott a láz...

Samatranlom 2017.10.28 12:13 - Megtaláltam
Két kisebbik fiammal pattantunk kerékpárra, hogy a közeli Nyíri erdőt meglátogassuk...és akkor már láda is:-)!
Köszönjük a rejtést: Molnár Tamás, Simi és Beni

EmesESE 2017.10.15 10:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.20
Megtaláltuk, 🚗 🙂
Lajosmizséről indultunk a mai ládaturánknak.
A parkban rajtunk kívül csak egy fotos sétálgatott. Minden zárva volt, mindenhol csend és nyugalom. Nagyon szépen rendben tartott terület, sok érdekességgel.
Köszönjük a lehetőséget!

IMG_6419IMG_6421
IMG_6423IMG_6424
IMG_6426 
Mariann és Bánk 2017.09.20 11:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.30
Megtaláltuk

Tanohun 2017.09.09 17:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kertimi 2017.09.09 00:00 - Megtaláltam
TFTC!

ZoliQua 2017.09.02 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Odin94 2017.08.16 15:05 - Megtaláltam
Meglett, köszönjük!

redbird 2017.08.16 15:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget!

Söcöh 2017.08.06 11:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.00
Nagyon tetszett a rejtés! :)

Cole91 2017.08.06 09:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Robogo 2017.08.05 16:49 - Megtaláltam
Biciklis túra állomásaként ezt a ládát is felkerestem.
Köszönöm a rejtést!

BT_pro 2017.07.29 12:39 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Nem nagy ládás multal rendelkezem , de nekem ez a hely a geopakliban az ász, ugyan mikor találtam volna rá erre az eldugott kis oázisra a homokutak között?? persze, hogy jár a csillsgos5ös!!!

Reaper 2017.07.22 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.86
Köszönöm a rejtést!

lakkanto 2017.07.14 20:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Fantasztikus a park, érdemes volt eljönni. Hetényegyházáról jöttem, Méntelekre mentem.
Köszi a rejtést.

Tathalas 2017.07.01 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést :)
Nagyon készültem ide, hosszú és kalandos úton jutottam el a bejáratig, de sajnos zárva volt az emlékpark, pedig szerintem nyitvatartási időben érkeztem, így csak a pótládát tudtam megtalálni. Talán máskor...

panthera 2017.06.04 19:16 - Megtaláltam
Minden ok.

tapiapi 2017.06.03 12:27 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

ellfelek 2017.05.30 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.60
Végre egy kis biciklizéses, ládakerezsgélés. Most Kecsksmét nyugati végeit vettem célpontba... :) Ez a hely nagyon jól kialakított, karbantartott hely volt, ahová érdemes volt eltekerni...
Köszi a rejtést!

IMG_5242