geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2343. Maty-éri evezős, kajak-kenu pálya és horgásztó (GCEvez)
A pálya
A pálya
A horgásztó rész.
A horgásztó rész.
És víz nélkül, 2009-ben
És víz nélkül, 2009-ben
A céltorony.
A céltorony.
Ő már nem indul ...
Ő már nem indul ...
Ők viszont igen
Ők viszont igen
Triatlon verseny
Triatlon verseny
A világbajnokság közönsége
A világbajnokság közönsége
Céltorony víz nélkül
Céltorony víz nélkül
2018, építkezés
2018, építkezés
Kész a pálya!
Kész a pálya!

Szélesség N 46° 15,047'
Hosszúság E 20° 4,735'
Magasság: 82 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.01.02 00:00
Megjelenés időpontja: 2009.01.04 13:10
Utolsó lényeges változás: 2019.09.13 16:53
Utolsó változás: 2019.09.13 16:55
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Mala&Maati
Felhasználó: mala
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 386 + 5 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetenteWAP: Ideiglenesen hagyományos láda

N 46° 15,047' E 20° 4,735' 87 m [GCEvez-1]a pálya végéhez közel, a szántóföld szélén a megadott koordinátákon egy nyárfa csonkolt részének üregében levelekkel takarva,
egy konyhai doboz.
Pótjelszó a közeli, zöld tábla lábán.
WAP vége


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Bevezető:

Ezzel a ládával a Szegedhez közeli világhírű kajak-kenu és evezőspályát, horgászparadicsomot és szabadidőközpontot szeretném bemutatni. A Pekingi Olimpia kajak-kenu közvetítések közben annyiszor elhangzott a szegedi pálya neve, hogy úgy gondoltam meg kell mutatni ezt a létesítményt mindenkinek, de ezzel a ládával emlékezhetünk Kolonics Györgyre is, aki szintén sokat versenyzett itt. Az olimpia után csak azért nem került elhelyezésre a láda, mert megtudtam, hogy felújítják, és meg akartam várni ennek befejezését. Amikor megláttam a leeresztett tavat, mégis úgy döntöttem, hogy ezt érdemes megnézni.
A pálya neve is többször változott, így Gróf Széchenyi István evezős és kajak-kenu pálya, de emlegetik úgy, hogy Szeged, Maty-éri olimpiai centrum.
A jelenlegi (2009) hivatalos neve: Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet, Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ

A környék bemutatása:

Szegedtől nyugatra található Maty-éri vízügyi létesítmény, ami tulajdonképpen egy többcélú mesterséges tó. A vizét a Fehér-tavon és Algyői-főcsatornán keresztül a Tiszából kapja, illetve délkeleti irányban a Tisza holtágain keresztül szintén a Tiszába vezethető el a felesleges víz. A vízszintet zsilipek és szivattyúk segítségével lehet szabályozni. A létesítmény az 5-ös és az 55-ös utak között helyezkedik el párhuzamos a repülőtérrel, de közöttük halad a nemrégiben átadott 502-es út.

Történet:

A Maty-ér és környezete kiváló feltételeket teremtett a történelmi korok emberei számára, hiszen nekik mindig a víz közelsége jelentette a megtelepedés legfontosabb feltételét. A Maty-ér a szabályozás előtt valószínűleg bővizű, s talán hajózható is volt, a folyómedret követő dombhátak pedig garantálták, hogy a rajtuk megtelepedőket soha nem fenyegette az áradás veszélye. Találtak erre avar kerámiatöredéket, de 2000-ben az ásatások során egy ősi, közel ötezer éves fahíd maradványait találták meg, amely egykor a Maty legkülső ágának két partját kötötte össze, s ezzel biztosította az állandó átkelés lehetőségét.
Hogy a kajak-kenusok, vagy az evezősök voltak-e azok, akik szorgalmazták, hogy nemzetközi versenyekre alkalmas, világversenyeknek helyszínt biztosító, vízi sport űzésére alkalmas pályát építsenek - azt már nehéz eldönteni. Egy azonban biztos: Soós István, a vízi sportok nagy szaktekintélynek örvendő trénere Csapó Géza kajakvilágbajnokkal és dr. Kereszty Béla megyei főügyésszel (aki egyben az MKKSZ elnökségi tagja is volt) egyetemben több helyen is hangoztatta, hogy Szegeden legyen egy állóvizes pálya is. Az evezősök oldaláról pedig ott volt dr. Simády Béla (az Ativizig igazgatói tisztségét töltötte be), akinek köszönhetően a szegedi evezés a mai napig eredményes sportágként működik a napfény városában.
Az átadás 1981. június 27-én történt, azóta nagyon sok hazai és nemzetközi versenyt rendeztek itt és mindenki csak dicsérte.
1998 elején Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata helyi védetté nyilvánította a Maty éri tározó tavat abból a célból, hogy a terület tájképi értékeit, természeti környezetét megőrizze.
Fontosabb világversenyek:
1989-ben ifjúsági evezős világbajnokság, 1998-ban kajak-kenu világbajnokság, 2002-ben kajak-kenu Európa-bajnokság, 2006-ben ismént kajak-kenu világbajnokság.
2008-ban innét indult az olimpiára a kajak-kenu válogatott is. Nem feledkezhetünk meg Vajda Atilláról és Janics Natasáról sem.

2010-ben Szegeden rendezik az egyetemi evezős világbajnokságot, erre a versenyre a nemzetközi szabályoknak megfelelően a jelenlegi hatról nyolcra kellett bővíteni az evezős pályákat.
A bójatartó kötélzet cseréje mellett a pálya mindkét oldalán teljes hosszban elkészült a partfalvédelem, beszereznek egy új, nyolcállásos indítómólót az evezősök számára és bővítik a televíziós állásokat is.
Az 1,7 millió köbméteres víztározó leeresztése három hétig tartott, ezt követte a lehalászás. A munkálatok 2009. márciusig tartottak. A leeresztés után a fagyos idő lehetővé tette, hogy közelebbről szemügyre lehessen venni a tómedret. Érdekes látvány volt a bójatartó szerkezet, de szép látványt nyújtottak a nádasok gyökérzete, a víz fölé nyúló fák.
A munkálatok miatt több részt lezártak, ezért a láda akkor a pályán kívülre került
A munkálatok befejezését követően az eredeti elképzelés szerinti kettő állomásos multival szeretném bemutatni a teljes komplexumot.

Fontos tudnivalók:

Az evezős és kajak-kenu pálya lelátóval, céltoronnyal, minden szociális létesítménnyel el van látva. Területén park, szobrok találhatóak, de a terület be van kerítve, portaszolgálat üzemel, területét őrök vigyázzák. Bejárata napkeltétől napnyugtáig többnyire nyitva van és látogatható, itt található a virtuális pont. A ládát nem ezen a részen, hanem a pálya másik végénél helyeztem el. A látogatók normál esetben az 55-ös út felől közelíthetik meg a pályát. A pálya egyik oldalát a sportolók, a másikat horgászok használják. Rendeznek itt triatlon versenyeket és egyéb sporteseményeket. Erre halad a szegedi kerékpármaratón verseny is.
A láda körüli terület állami tulajdonban van, de a környéke magántulajdon. Az intézmény igazgatója Horváth András tud a ládáról, és szívesen lát minden látogatót. (Köszönet neki rejtéshez nyújtott segítségéért). Lehet itt sétálni, kerékpározni, görkorcsolyázni, de akár hajó is bérelhető a helyszínen. A látogató bejáratnál lévő korlátokat gyalogosan meg lehet kerülni, de kutyát bevinni tilos.

A láda:

A láda az evezőspálya 55-ös út felőli végénél a szántóföld melletti fasor egyik részben csonkolt nyárfajában, a csonkolt rész üregében, fél méter magasan van elhelyezve. Nem kell bemenni az építési területre! A közelben található horgászok számára készült tábla segít megtalálni. A tábla lábán pótjelszó
A láda nincs bejelentve a Geocaching.com-on.

Megközelítés:

Javasolt kiindulási pont az 55-ös főútvonal és az 502-es út találkozásánál levő körforgalom.

Ajánlott megközelítési lehetőség: A látogatói bejárathoz, tehát a ládához az 502-ös útról a pontokon, parkolni a ponton, innét 30m.

Kerékpárral az 55-ös melletti kerékpárúton érdemes elindulni, a ládához könnyen be lehet jutni.


Ládatörténet:
2009.03.28
Megkezdték a tó feltöltését és a környék megtisztítását.

2009.04.10
A tó fel van töltve , kezdődik a horgász szezon. A láda biztonságosabb helyre került

2009.junius
Mivel a ládát több bírálat is érte és a tómeder rendezése véget ért, a munkaterület táblák is eltüntek, a ládát hamarosan áthelyezem az evezőspályához közelebb.

2010.06.05
Karbantartás.

2011. augusztus 15
A pályán 2011. augusztus 17. és 21. között rendezik a világbajnokságot, ahol Magyarország vendégül látja a világ legjobb kajak-kenusait. Több mint 90 ország 2000 versenyzője a világbajnoki érmek mellett azért is küzd majd Szegeden, hogy kvalifikálja magát a 2012-es londoni olimpiára.
Ezen idő alatt a pálya csak belépővel látogatható, a láda keresését biztosítani nem tudjuk. A megértésetek kérem.

Ha a világbajnokságon jársz, elegendő egy, a helyszínen készült képet feltöltened és jóváhagyom a megtalálást.

A világbajnokság részleteiről itt lehet tájékozódni.

2011. augusztus 23
A világbajnokságnak vége, sajnálhatja aki nem volt ott.
A láda újra kereshető.

2012. január 15
A ládát elkerítették, a helyzet tisztázásáig betegre állítom

2014. február 17
Újratelepítve, a kerítésen kívülre, köszönöm a türelmet :-).

2016. január 24
Újabb költözés fakitermelés miatt (köszönet a jelzésért), mintegy 80 m-rel beljebb az erdőben.

2018. 09.09
A pálya ismét leeresztésre került, érdemes megnézni!
Az építkezés és a leeresztés miatt átmenetileg hagyományos láda, nem kell bemenni az építési területre!
2019. 08. 30
A világbajnokság miatt ideiglenesen virtuális lett.
2019.09.13
Ismét kereshető
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (221 db): környezet: 4.31 rejtés: 4.17 web: 4.50 átlag: 4.33

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


porto 2020.02.22 11:35 - Megtaláltam
Köszönöm, két élmény volt! :-)
Autóval könnyű :-)
Közeli láda :-))
Szeged2
[Geoládák v3.3.2]

Pipers 2020.02.16 16:27 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.86
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

SzeitzG 2020.02.01 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.3.2]

Farekék 2020.02.01 11:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.99
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget.

20200201_12330920200201_123636
Pitymi 2020.01.01 14:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejt?st. :) [g:hu 1.6.4]

Botond89 2020.01.01 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Zlatnik_A 2019.12.01 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

veektor253 2019.11.16 15:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

busmannn 2019.11.12 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

K-55 2019.10.28 11:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.26
A K-55 Vranek családi ágának felderítése, szegedi kirándulásuk alkalmával.

fazekaszs77 2019.10.26 11:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Páratlanpáros 2019.10.16 11:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

smico50 2019.10.16 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Discover 2019.10.06 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.34
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC0107_DSC0108
_DSC0109_DSC0111
_DSC0112_DSC0113
_DSC0114_DSC0115
_DSC0116_DSC0117
_DSC0118_DSC0119
_DSC0120 
homokia 2019.08.30 18:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

WorldWonderer17 2019.08.30 10:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

ictanebu 2019.08.30 09:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Kukucska 2019.08.25 16:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

tfmb 2019.08.20 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.60
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5]

eazs 2019.08.08 14:51 - Megtaláltam
Köszönjük!

swiki 2019.07.31 16:07 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.04
Bakszakállal megkeresve. A láda megtalálása után a kiváncsiság kedvéért meg akartuk keresni a pótjelszót, de az hiányzott.

Bakszakáll 2019.07.31 16:00 - Megtaláltam
Fontos helyen van a láda, érdemes (volt) érte bekanyarodni. Köszönöm a lehetőséget.

Rbill 2019.07.18 19:21 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.29
Megtaláltam. Pót jelszó nincs a tábla lábánál!

GeoCicák 2019.07.14 16:15 - Megtaláltam
Megleltük. Köszönjük!

arika3 2019.06.19 08:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (396 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.