geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
2343. Maty-éri evezős, kajak-kenu pálya és horgásztó (GCEvez)
A pálya
A pálya
A horgásztó rész.
A horgásztó rész.
És víz nélkül
És víz nélkül
A céltorony a jelszó 1. felét rejti
A céltorony a jelszó 1. felét rejti
Ő már nem indul ...
Ő már nem indul ...
Ők viszont igen
Ők viszont igen
Triatlon verseny
Triatlon verseny
A világbajnokság közönsége
A világbajnokság közönsége
Az új hely felé
Az új hely felé
Arra tovább
Arra tovább

Szélesség N 46° 15,034'
Hosszúság E 20° 4,516'
Magasság: 82 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.01.02 00:00
Megjelenés időpontja: 2009.01.04 13:10
Utolsó lényeges változás: 2018.03.25 13:01
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Mala&Maati
Felhasználó: mala
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2000 m
Megtalálások száma: 312 + 5 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Az építkezés miatt a karbantartásig betegre állítom.

WAP: 2 állomásos multi1. állomás: N 46° 13,883' E 20° 4,338' 87 m [GCEvez-1]a céltorony falán, a mellszobor fölötti tábla utolsó sorában található évszám első két számjegye. Pótmegoldás, ha nem jutsz be: ennyi hajó van elhelyezve a főbejárat felett
2. állomás: N 46° 15,034' E 20° 4,516' 82 m [GCEvez-2]a láda az evezőspálya 55-ös út felőli végétől nem messze a pálya melletti tóhoz közel, egy öreg fa félig zárt odujában, szemmagasságban egy konyhai doboz.
WAP vége
A multiláda pontjai:

 N 46° 13,883' E 20° 4,338' 87 m [GCEvez-1]
 N 46° 15,034' E 20° 4,516' 82 m [GCEvez-2]


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Bevezető:

Ezzel a ládával a Szegedhez közeli világhírű kajak-kenu és evezőspályát, horgászparadicsomot és szabadidőközpontot szeretném bemutatni. A Pekingi Olimpia kajak-kenu közvetítések közben annyiszor elhangzott a szegedi pálya neve, hogy úgy gondoltam meg kell mutatni ezt a létesítményt mindenkinek, de ezzel a ládával emlékezhetünk Kolonics Györgyre is, aki szintén sokat versenyzett itt. Az olimpia után csak azért nem került elhelyezésre a láda, mert megtudtam, hogy felújítják, és meg akartam várni ennek befejezését. Amikor megláttam a leeresztett tavat, mégis úgy döntöttem, hogy ezt érdemes megnézni.
A pálya neve is többször változott, így Gróf Széchenyi István evezős és kajak-kenu pálya, de emlegetik úgy, hogy Szeged, Maty-éri olimpiai centrum.
A jelenlegi (2009) hivatalos neve: Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet, Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ

A környék bemutatása:

Szegedtől nyugatra található Maty-éri vízügyi létesítmény, ami tulajdonképpen egy többcélú mesterséges tó. A vizét a Fehér-tavon és Algyői-főcsatornán keresztül a Tiszából kapja, illetve délkeleti irányban a Tisza holtágain keresztül szintén a Tiszába vezethető el a felesleges víz. A vízszintet zsilipek és szivattyúk segítségével lehet szabályozni. A létesítmény az 5-ös és az 55-ös utak között helyezkedik el párhuzamos a repülőtérrel, de közöttük halad a nemrégiben átadott 502-es út.

Történet:

A Maty-ér és környezete kiváló feltételeket teremtett a történelmi korok emberei számára, hiszen nekik mindig a víz közelsége jelentette a megtelepedés legfontosabb feltételét. A Maty-ér a szabályozás előtt valószínűleg bővizű, s talán hajózható is volt, a folyómedret követő dombhátak pedig garantálták, hogy a rajtuk megtelepedőket soha nem fenyegette az áradás veszélye. Találtak erre avar kerámiatöredéket, de 2000-ben az ásatások során egy ősi, közel ötezer éves fahíd maradványait találták meg, amely egykor a Maty legkülső ágának két partját kötötte össze, s ezzel biztosította az állandó átkelés lehetőségét.
Hogy a kajak-kenusok, vagy az evezősök voltak-e azok, akik szorgalmazták, hogy nemzetközi versenyekre alkalmas, világversenyeknek helyszínt biztosító, vízi sport űzésére alkalmas pályát építsenek - azt már nehéz eldönteni. Egy azonban biztos: Soós István, a vízi sportok nagy szaktekintélynek örvendő trénere Csapó Géza kajakvilágbajnokkal és dr. Kereszty Béla megyei főügyésszel (aki egyben az MKKSZ elnökségi tagja is volt) egyetemben több helyen is hangoztatta, hogy Szegeden legyen egy állóvizes pálya is. Az evezősök oldaláról pedig ott volt dr. Simády Béla (az Ativizig igazgatói tisztségét töltötte be), akinek köszönhetően a szegedi evezés a mai napig eredményes sportágként működik a napfény városában.
Az átadás 1981. június 27-én történt, azóta nagyon sok hazai és nemzetközi versenyt rendeztek itt és mindenki csak dicsérte.
1998 elején Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata helyi védetté nyilvánította a Maty éri tározó tavat abból a célból, hogy a terület tájképi értékeit, természeti környezetét megőrizze.
Fontosabb világversenyek:
1989-ben ifjúsági evezős világbajnokság, 1998-ban kajak-kenu világbajnokság, 2002-ben kajak-kenu Európa-bajnokság, 2006-ben ismént kajak-kenu világbajnokság.
2008-ban innét indult az olimpiára a kajak-kenu válogatott is. Nem feledkezhetünk meg Vajda Atilláról és Janics Natasáról sem.

2010-ben Szegeden rendezik az egyetemi evezős világbajnokságot, erre a versenyre a nemzetközi szabályoknak megfelelően a jelenlegi hatról nyolcra kellett bővíteni az evezős pályákat.
A bójatartó kötélzet cseréje mellett a pálya mindkét oldalán teljes hosszban elkészült a partfalvédelem, beszereznek egy új, nyolcállásos indítómólót az evezősök számára és bővítik a televíziós állásokat is.
Az 1,7 millió köbméteres víztározó leeresztése három hétig tartott, ezt követte a lehalászás. A munkálatok 2009. márciusig tartottak. A leeresztés után a fagyos idő lehetővé tette, hogy közelebbről szemügyre lehessen venni a tómedret. Érdekes látvány volt a bójatartó szerkezet, de szép látványt nyújtottak a nádasok gyökérzete, a víz fölé nyúló fák.
A munkálatok miatt több részt lezártak, ezért a láda akkor a pályán kívülre került
A munkálatok befejezését követően az eredeti elképzelés szerinti kettő állomásos multival szeretném bemutatni a teljes komplexumot.

Fontos tudnivalók:

Az evezős és kajak-kenu pálya lelátóval, céltoronnyal, minden szociális létesítménnyel el van látva. Területén park, szobrok találhatóak, de a terület be van kerítve, portaszolgálat üzemel, területét őrök vigyázzák. Bejárata napkeltétől napnyugtáig többnyire nyitva van és látogatható, itt található a virtuális pont. A ládát nem ezen a részen, hanem a pálya másik végénél helyeztem el. A látogatók normál esetben az 55-ös út felől közelíthetik meg a pályát. A pálya egyik oldalát a sportolók, a másikat horgászok használják. Rendeznek itt triatlon versenyeket és egyéb sporteseményeket. Erre halad a szegedi kerékpármaratón verseny is.
A láda körüli terület állami tulajdonban van, de a környéke magántulajdon. Az intézmény igazgatója Horváth András tud a ládáról, és szívesen lát minden látogatót. (Köszönet neki rejtéshez nyújtott segítségéért). Lehet itt sétálni, kerékpározni, görkorcsolyázni, de akár hajó is bérelhető a helyszínen. A látogató bejáratnál lévő korlátokat gyalogosan meg lehet kerülni, de kutyát bevinni tilos.

A láda:
A kétállomásos multi első, virtuális pontja a céltorony falán található Széchenyi mellszobor fölötti tábla utolsó sorában található évszám első két számjegye. Pótmegoldás, ha nem jutsz be: ennyi hajó van elhelyezve a főbejárat felett.
A második pont, a láda az evezőspálya 55-ös út felőli végénél gyalogosan el kell sétálni a szivattyúk, a bójasor rögzítők mellett aszfaltozott úton. Továbbhaladni a szivattyúállomás mellett, a korlát előtt le balra egy vadcsapáson egészen egy régi betonkorlátig. A korlátból egy elem hiányzik, itt indul egy jól látható ösvény, ezen mitegy 50m után egy idősebb fa félig zárt odvában szemmagasságban, levéllel, kéreggel álcázva, egy 25x20x9 cm-es konyhai doboz. Alternatív jelszórészlet az első bólyasor végét jelző sárga tábla jobb szélén 1 m magasságban filccel felírva N 46 15,058, E 20 04,648).
A jelszó a virtuális ponton található kétjegyű szám, egybeírva a ládában található szóval.
A láda nincs bejelentve a Geocaching.com-on.

Megközelítés:

Javasolt kiindulási pont az 55-ös főútvonal és az 502-es út találkozásánál levő körforgalom.

Ajánlott megközelítési lehetőség: A látogatói bejárathoz, tehát a ládához az 502-ös útról a  N 46° 15,089' E 20° 4,913' 82 m [GCEvez+3fordul502lát]pontokon, parkolni a  N 46° 15,072' E 20° 4,729' 82 m [GCEvez+parkoló2]ponton, innét 300m.

A főbejárathoz, tehát a virtuális ponthoz a  N 46° 13,455' E 20° 4,245' 82 m [GCEvez+4fordulfőb]ponton kell lefordulni, és a  N 46° 13,677' E 20° 4,279' 82 m [GCEvez+5parkol1-es] lehet parkolni a sorompó közelében

Kerékpárral az 55-ös melletti kerékpárúton érdemes elindulni, a ládához könnyen be lehet jutni. A virtuális ponthoz nappal a pálya melletti aszfaltúton, ha a kapu zárva, akkor a pályát megkerülve, a horgászok által használt földúton lehet eljutni.


Ládatörténet:
2009.03.28
Megkezdték a tó feltöltését és a környék megtisztítását.

2009.04.10
A tó fel van töltve , kezdődik a horgász szezon. A láda biztonságosabb helyre került

2009.junius
Mivel a ládát több bírálat is érte és a tómeder rendezése véget ért, a munkaterület táblák is eltüntek, a ládát hamarosan áthelyezem az evezőspályához közelebb.

2010.06.05
Karbantartás.

2011. augusztus 15
A pályán 2011. augusztus 17. és 21. között rendezik a világbajnokságot, ahol Magyarország vendégül látja a világ legjobb kajak-kenusait. Több mint 90 ország 2000 versenyzője a világbajnoki érmek mellett azért is küzd majd Szegeden, hogy kvalifikálja magát a 2012-es londoni olimpiára.
Ezen idő alatt a pálya csak belépővel látogatható, a láda keresését biztosítani nem tudjuk. A megértésetek kérem.

Ha a világbajnokságon jársz, elegendő egy, a helyszínen készült képet feltöltened és jóváhagyom a megtalálást.

A világbajnokság részleteiről itt lehet tájékozódni.

2011. augusztus 23
A világbajnokságnak vége, sajnálhatja aki nem volt ott.
A láda újra kereshető.

2012. január 15
A ládát elkerítették, a helyzet tisztázásáig betegre állítom

2014. február 17
Újratelepítve, a kerítésen kívülre, köszönöm a türelmet :-).

2016. január 24
Újabb költözés fakitermelés miatt (köszönet a jelzésért), mitegy 80 m-rel beljebb az erdőben.
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (204 db): környezet: 4.33 rejtés: 4.17 web: 4.50 átlag: 4.33

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


MoMaszter 2018.03.24 17:17 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.00
A rejtés hagyományos része sima ügy: a láda rendben a helyén!
A virtuális pont viszont nem olvasható le! A területen építkezés folyik, építési területre pedig tilos bemenni!

A portás hölgy hajthatatlan volt, így próbálgatással határoztuk meg az első két karaktert!

A rejtést köszönjük, a tó gyönyörű volt a lemenő nap fényében!

Zéboy 2018.03.21 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

 
Berián 2018.03.21 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Ma bontották el a csónakokat a kapubol a területre való bejutást pedig biztonsági őr nehezíti. Nagyon körbe kellett udvarolni hogy beengedjen.
A láda is lehet, hogy veszélybe fog kerülni átmenetileg, mert a biztonsági őr elmondása szerint az egész terület a vizes VB helyszíne lesz, így nagy munkálatok kezdődtek. Ezeknek az áldozatai lettek a bejáratnál díszként kitett csónakok is.

Mary Lou 2018.03.11 15:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.85
Megtaláltuk.
Kis vasárnapi ládázás során.
Az első pontnál pótjelszóval.
Köszönjük!

erdei.laszlo 2018.01.25 14:35 - Megtaláltam
Láda meglett, majd az első jelszó alternatívval, hogy miért, lásd Vincenzo65 leírását :D

Vincenzo65 2018.01.25 14:15 - Megtaláltam
A ládával kezdtünk. Sajnos a hátsó bejáratnál hiába kértem kaputelefonon a biztonsági őrt nem engedett be. Körbe mentünk. A főbejáratnál személyesen kérve utasított el. Mondta hogy strandra menjünk piknikelni. Amúgy is nincs itt semmiféle láda, de azt is takarítsuk el. Ne akarjunk itt nézelődni!! Ne is jöjjön ide senki! Így maradt a pót,meg az öröm, hogy oda - vissza gyalogolhattunk a pálya mellett.

EmesESE 2017.12.07 14:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk. ?
Köszönjük a lehetőséget. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

katika 2017.10.14 15:38 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

LionDaddy 2017.08.25 11:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.37
Idei nyaralásunk helyszíne a Szeged melletti, Mórahalom volt. A meleg, már-már kánikula ellenére rá tudtam venni a családot egy kis ládázásra a közeli Szegeden. Először a GCMOBI felé vettük az irányt, ahol megszemléltük a bivalyokat majd onnan jöttünk be a városba. 3/1. találat.

A multi 2. pontját kerestem meg először és szerencse, hogy nem vittem magammal a többieket. Így nyár közepén felkészültem némi bozótra a korábbi logok alapján, de ami itt van, arra nyugodtan mondhatjuk, hogy a kesserek felesleges szívatása. A szivattyúház után nyugodtan lehetett volna számos helyre rejteni a ládát, ami kevésbé bozótharcos és még a kis tó is nyújt némi látványt. Ellenben a jelenlegi koo megközelítése tényleg hardcore műfaj, rövidnadrágban, rövid ujjú pólóban tényleg csak a legelvetemültebbeknek ajánlom. A láda azért meglett, de a tó ártérében gázolva inkább csak bosszankodtam, mint élményeket gyűjtöttem.
Az első pontnál szerencsénk volt, az őr - látogatásunk célját felfedve - simán beengedett, hogy körülnézzünk. Majdnem teljesen néptelen volt a pálya most, 1-2 hajóst láttunk csak a közelben. Ez a pont sokkal jobban tetszett, mint az előző, érdekes volt látni a közvetítésekből oly jól ismert dobogót és az eredményhirdetések helyszínét.

Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

P1380301P1380302
P1380303P1380304
P1380305P1380306
P1380307P1380308
P1380309P1380310
P1380315P1380316
P1380317P1380318
20170825_11463320170825_114656
Hegedüs Zsuzsa 2017.08.01 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.83
Köszönöm a rejtői segítséget és a hely bemutatását.

IMG_20170801_123602IMG_20170801_123606
Zsizsi60 2017.07.26 10:16 - Megtaláltam
Köszi a rejtest

hitamas 2017.07.15 14:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.25
:)

lolikaadlika 2017.06.19 17:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

TücsiGuy 2017.05.28 11:27 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.06
Versenyre mentünk és közben megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget!

fkmaster 2017.04.24 16:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.00 súly: 4.27
Lásd Stüszi!

Stüszi vadász 2017.04.24 16:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.00 súly: 3.67
Az első pont sorompójánál az őrség telefonos egyeztetésbe fogott, hogy beengedjenek-e minket - ennek eredményét nem vártuk meg. A virtuális leolvasás sem járt eredménnyel, korábbi logokból jöttünk rá a megfejtésre.

A második pont helyszínén a virtuális jelszót nem találtuk, a ládához vezető út véleményem szerint nem 1,5-ös nehézségű.

Az egyetlen pozitívum, hogy az átemelő telepnél sok érdekes vízimadarat lehet megfigyelni.

Jevica és Gyuszi 2017.04.21 16:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

petrot81 2017.04.15 17:45 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.28
Családi kincsvadászat 2/2. Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) Szeged felé visszaindulva érdemes bemenni a reptérre, ahol közelről meg lehet nézni a sétarepülőket :)

Megjegyzés: a bejáratnál lévő pót jelszó nem jó, a hajók száma + 4 a megoldás!!

 
TMC 2017.03.24 17:52 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.95
Szép volt :)

Audrey722 2017.01.21 12:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (321 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu