geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2406. Rába völgye gyümölcsút (GCGYUM)

Csörötneki szőlőhegy

Csörötneki szőlőhegy

A gyümölcsút vázlatos térképe

A gyümölcsút vázlatos térképe

Kilátás a Rába völgyére a szőlőhegyről

Kilátás a Rába völgyére a szőlőhegyről

A szőlőhegy tavasszal

A szőlőhegy tavasszal

Régi pince

Régi pince

Szőlőhegyi kápolna

Szőlőhegyi kápolna

Sáfár-hegyi Mária kápolna

Sáfár-hegyi Mária kápolna

Táblák is segítenek a tájékozódásban

Táblák is segítenek a tájékozódásban

A Kuti réti forrásnál

A Kuti réti forrásnál
Szélesség N 46° 56,439'
Hosszúság E 16° 21,449'
Magasság: 285 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.04.22 00:00
Megjelenés időpontja: 2009.04.24 20:10
Utolsó lényeges változás: 2009.04.23 21:03
Utolsó változás: 2013.01.16 00:02
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: zöldek 30/3788930
Felhasználó: zöldek
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 189 + 1 sikertelen, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP ON
Multi geoláda ( Rába völgye gyümölcsút)
1.: A feszület előtt, hány darab piros térkőből rakták ki a keresztet? /2 karakter/
2.: Geoláda (15x15x7 cm-es) egy kettőstörzsű gyertyán tövében


A ládába TravelBug nem helyezhető.

WAP OFF

A Rába völgye gyümölcsút, ez a csodálatos környezetben vezető túraútvonal a csörötneki és a magyarlaki szőlőhegy hagyományos szőlő- és gyümölcstermesztő helyszíneit köti össze. A gyümölcsút egyes állomásain a szőlőművelés illetve a gyümölcstermesztés adott helyszínének története olvasható.
Ezzel a ládával a gyümölcsút csörötneki helyszíneit szeretnénk bemutatni.

Rejtés:
1.pont: A csörötneki - szabadtéri -Szőlőhegyi kápolna feszülete előtt  N 46° 56,323' E 16° 21,997' 295 m [GCGYUM-1] hány piros térkőből van kereszt kirakva.

2.pont:  N 46° 56,439' E 16° 21,449' 285 m [GCGYUM-2] Sáfár-hegyi kápolna közelében, hagyományos konyhai dobozt (15x15x7 cm) egy kettőstörzsű gyertyán töve rejti.

Megközelítés:
A 8-as sz. főútról Vasszentmihálynál Csörötnek irányába kell lefordulni.

CSÖRÖTNEK
Az Őrség kapujában a Rába völgyében elhelyezkedő település csodálatos adottságú dombvonulatai már a középkorban is a tájegység bor- és gyümölcstermelésének egyik jelentős színtere volt.
A Rába völgyétől délre húzódó dombvonulatainak napfényben gazdag lejtőin, a házak kertjeiben ma is változatos gyümölcstermesztés zajlik.
A talaj és az éghajlati viszonyok kedvezőek a téli alma termesztéséhez, amely a leggyakoribb gyümölcsféleség a környéken. Az almán kívül gyakori gyümölcsfák a körte, a szilva, a cseresznye, a dió és gesztenye.
Mindezek mellett elmondható, hogy a leggyakoribb a szőlő, amelyek a Rábától délre húzódó dombvonulatok napfényben gazdag lejtőit borítják. A csodálatos környezet, az erdők nyújtotta nyugalom meghitt, családias hangulattal tölti meg a Szőlőhegyet, amely közkedvelt pihenő és üdülőhellyé alakult. E gazdag és sokszínű gyümölcstermesztéshez kapcsolódóan Csörötneken a helyben termelt gyümölcsök feldolgozására kisebb ipar kialakult.
Régi időkre vezethető vissza a Rába folyón átívelő híd lábánál fekvő pálinkafőzde, ahol a gazdák által gondosan összegyűjtött és válogatott gyümölcsökből fantasztikus zamatú kisüsti pálinkát készítenek. Tőle alig száz méterre található a gyümölcs és gombaszárító kisüzem, amely a régi hagyományokon alapuló gyümölcsaszalást hivatott továbbvinni. A községtől délre helyezkedik el a napsütötte lejtőkkel megáldott Szőlőhegy, a környékbeli lakosok kikapcsolódásának és pihenésének kedvelt színhelye.

RÁBA VÖLGYE GYÜMÖLCSÚT

Megközelítése:
A Csörötnek-Kondorfa (Őriszentpéter) útról a  N 46° 56,285' E 16° 22,676' 225 m [GCGYUM+letérő] pontnál a
A Sárga sáv (sárga) jelet követve, az autót a Szőlőhegy kezdetét jelző tábla közelében ezen a ponton javasoljuk letenni:  N 46° 56,316' E 16° 22,122' 295 m [GCGYUM+parkoló]

Csörötneki szőlőhegy
A szőlő és gyümölcstermesztés a szentgotthárdi cisztercita apátság alapítását követően, 1183- után honosodott meg a térségben. A szentgotthárdi ciszter szerzetesrend keleti birtokainak központja Csörötnek lett. A csörötneki szőlőhegyen mind az apátság, mind a jobbágyok termeltek szőlőt. Az apátság egész évben mérhette a borát, a jobbágyok azonban csak Szent Mihálytól, Szent György napjáig. A termésből kilencedet, vagy hegyvámot szedett a földesúr. A szőlőhegyen a kornak megfelelően fából és vert agyagból készített pincék sorakoztak. Többféle szőlőt termesztettek, amelyek közül a direkt termők (noah, elvina, kurmin, százszoros, otello) domináltak, de jelenleg már a hagyományos fajták mellett a nemesebb szőlőké a vezető szerep (kékfrankos, zweigelt, zalagyöngye, olaszrizling).
A néphagyomány szerint valamikor a mostani szőlőhegyen állt a település és szép temploma is volt. A falu elpusztult, a temploma pedig, egyszer éjféli mise közben a hívekkel együtt elsüllyedt. A népmonda így emlékszik erre a tragikus eseményre:

A legenda abból az időből származik, amikor a török elől a falu népe a szőlőhegyre és a környező erdőségben menekült, és itt maradtak hosszú ideig. A szőlőhegyen nemcsak a házaikat építették fel, hanem Isten hajlékát is. A monda szerint történt, hogy karácsonykor az éjféli misére várva a hívek és a pap az időt a hegyi pincékben töltötték, és bizony éjfélre mámoros hangulatba kerültek. Az éjféli mise elkezdődött, és a szentek ijedten néztek a fáklyák gyér fényénél a pap és hívek dülöngélésére. Az énekek közben néha borgőzös dallamok is felhangzottak, de a szentmise minden gond nélkül haladt egészen az úrfelmutatásig. De amikor a pap, imádásra mutatta fel az Úr testét, szörnyű dolog történt. Irtózatos robaj hallatszott, és a templom a benne lévőkkel együtt elsüllyedt, eltűnt a föld színéről. Az otthon maradottak csak másnap reggel tudták meg a történteket a félig megőrült éjjeli őrtől. Ezt követően senki sem mert elmenni az elsüllyedt templom helyére, hanem még aznap otthagyták otthonaikat és leköltöztek a mai falu helyére. Az elsüllyedt templom a hívekkel együtt minden hetedik év karácsonyán felemelkedik és a közelben lévők hallhatják a benne lévők kísérteties énekét.

Sáfár-hegy
A Sárga sáv (sárga) jelzésű útról itt kell letérni,  N 46° 56,168' E 16° 21,449' [GCGYUM+letérő kápolnához] s tovább haladni a táblával jelzett úton.

Az 1965-ig lakott településrész volt a legrégebbi maradványa a történelmi időkben a jelenlegi Szőlőhegyen és az azt övező erdős tisztásokon elhelyezkedő középkori ősi településnek.
A hegy elnevezésének eredete az itt lakók foglalkozására, hivatására utal.
(A sáfár szó jelentése: anyagi javak felügyelője, gazdatiszt, ispán.)
A ciszter apátság értékes erdőbirtokainak felügyeletét, a javakkal történő sáfárkodást mindig a legidősebb fiútestvér örökölte a földterülettel együtt, a többi testvérnek elkellett hagynia a birtokot.
A Zirci Ciszter Apátság a XIX. sz. közepétől az erdőket hivatásos erdőmérnökökkel látta el, így lassan szerepkörét vesztette a birtokfelügyelő, a sáfár.
Ezt követően a birtokot a két fiútestvér ( Molnár Imre és Molnár Lőrincz ) között felosztották azt. A jelenlegi kápolna környéki rész lett Imre birtoka, majd az ő gyermekei örökölték és gazdálkodtak rajta. Az utolsó lakosai a Sáfár-hegynek 1965 nyarán költöztek végleg a faluba.
A virágzó gazdaságnak ezt követően vége szakadt, a szántókat felverte a fű, a gaz, a csodálatos gyümölcsösök elvadultak. Az egykori településrész az enyészeté lett.

Egyetlen egy időtálló emléke maradt az egykori településrésznek: a Sáfár-hegyi Mária kápolna . N 46° 56,440' E 16° 21,406' 295 m [GCGYUM+kápolna]
A kápolnát a Szűzanya tiszteletére Molnár (Sáfár) Pál állította házának udvarára, melynek építését az I. világháborúban a fronton fogadta meg, amennyiben épségben sikerül hazatérnie. Betegen, tüdőbajosan tért haza, de fogadalmát betartva 1925-ben felszentelték a kápolnát. Molnár Pál csodálatos kertészettel rendelkezett. Gazdag gyümölcsös övezte a ház környékét. E csodálatos gyümölcsös maradványai még ma is láthatók (alma, körte, gesztenye).
A kápolna idővel búcsújáró hellyé vált, minden évben Márianapkor szentmisét és búcsút tartottak itt. Ma már csak a szentmise hagyománya maradt fenn.

Sajnos ma már a nyomai is nehezen lelhetők fel az egykor virágzó paraszti birtokoknak, amelyek benépesítették a Sáfár-hegyet, de a kápolnát övező hűs lombok meghitt hangulatot biztosítanak a túrázóknak, a közeli szőlőhegyekről ide látogatóknak.

Kuti réti forrás
A "forrás" a Sáfár-hegyi kápolnától nem messze - 250 méterre- található:  N 46° 56,398' E 16° 21,645' 275 m [GCGYUM+forrás] A megközelítését az erdőben eligazító táblák segítik.

A Kuti-réti forrás a történelmi időkben biztosította az akkor a Szőlőhegyen elhelyezkedő falu vízellátását, mind a lakosság, mind az állatállomány részére.
A terület elnevezése utal arra, hogy itt egy tisztás, egy rét, legelő állt, a rét peremén pedig egy istálló állt, amely az egykor a Sáfár hegyen lakó család gazdasági épülete volt.
Az elnevezés első része pedig a vízvételi lehetőségre, a forrás létére utal.
Jelenleg a tisztást már felnőtte az erdő, a cserje, a forrás is kiapadt. A forrás környékén időszakosan csordogáló víz a szomjukat csillapítani és dagonyázni érkező vadakat ide csábítja.

Forrás: Csörötnek község honlapja

Kellemes kirándulást, jó ládázást kívánunk:
Andi, Laci, Dorka, Bence, Marci
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (113 db): környezet: 4.40 rejtés: 4.35 web: 4.51 átlag: 4.42

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


emmis 2020.05.27 13:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

almine 2020.05.23 17:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk

Nyúlék89 2020.05.03 16:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

tabletta 2020.04.18 09:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

IMG_20200418_093723 
povyagi 2020.03.15 09:13 - Megtaláltam
\o/ Hurrá, megvan! [g:hu 1.6.7]

Mathau 2020.03.15 09:12 - Megtaláltam
"Ez piszok jó, Egon!" [Geoládák v3.3.2]

Laminsio 2020.02.28 16:11 - Megtaláltam
Köszi.

Hörcsög 2020.02.08 18:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.05
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]
Az egykori dombon elterülő faluról szóló legendáról, elsüllyedt templomról és fej nélküli apátról az a véleményem, hogy biztosan nem volt porzó torkú a kitalálója. :) Holdfényben gyalogoltam végig. A falu szélén egy vadnyúl mutatta meg a helyes irányt gyors sprintjével.

dzoli1 2020.01.05 23:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

Csureszh 2019.10.28 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.56
Az első pontig autóval mentünk, majd a második pont elágazásáig is.

petheovacka 2019.10.26 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.06
Ősrégi túra keretében Szabinával az Őrségben. Kösszi a rejtést!

20191026_16051820191026_161032
20191026_16265620191026_170435
hadidoki 2019.07.30 10:48 - Megtaláltam
megtaláltam

Ajtony 2019.07.29 14:34 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

Zerind HUN 2019.07.29 14:34 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.15
A hegyre felmentünk autóval, sőt, az első ponthoz is, de aztán a másodikat már az elágazástól gyalog közelítettük meg. Nem is volt akkora nagy sár, mint amekkorát a mostani esők után vártam. Tetszett a kis kápolna. A térkép szerint az úton továbbmenve, már Magyarlak közelében van még egy kápolna. Nem ismerem, esetleg nem jó ládahely az is egy önálló ládának?

Kukoré. 
TanEra 2019.07.09 19:50 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

stikli08 2019.04.19 10:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Részletek később... [Geoládák v2.2.5]

james 2018.10.27 12:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

h725 2018.08.21 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Ebben nem csalódtunk, gyönyörű út. Igaz, egy részét autóval tettük meg, de az is olyan volt, mintha csak sétálnánk. Az első pontnál aztán rögtön sikerült megismerkednünk négy pici cicával, akik aztán szívesen velünk is jöttek volna, de erről sikerült lebeszélni őket. Különben is úgy tűnt, hogy nincs rossz helyük itt. Kedves barátságos, egészséges cicák voltak. A séta a második ponthoz kimondottan kellemes volt, mert ebben a hőségben az erdei klíma kimondottan jól esett. Köszönjük a rejtést !

Bogi, Zsófi, Vali, Zsolt

Az első pontnálMacskázunk..
Macskázunk..Macskázunk..
Útközben..Útközben..
Csak a mihez tartás végett 
MoMaszter 2018.08.19 18:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.05
Nagyon klassz az erdő, megéri elsétálni a második pontig (ezt a lelkesedésünket a "kölkök" nem osztották, inkább dörmögve battyogtak mellettünk). :D

Megbeszéltük, hogy az ősz folyamán nedvesebb időben ide visszajövünk gombászni, mert tuti tele lehet jóféle vargányával, tinoruval a környék!

dabcsi 2018.08.18 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

SirLes 2018.07.21 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Zsókica és Lackó 2018.07.20 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

vajasfok 2018.07.03 18:29 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm!

katika 2018.06.10 09:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon szép a gyümöcsút. Az erdőben most sok a gomba. [Geoládák v2.2.4]

urbanj 2018.04.30 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.32
A dombra kanyarodáskor még nem is sejtettük, hogy milyen szép helyre megyünk. Gondozott pincék, nagy forgalom, rendesen élettel teli volt a környék. A Mária kápolnánál azonban csak magunkban voltunk. Szuper hely, köszönjük, hogy megmutattad.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (190 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.