geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3010. Szamosújlaki Református Templom (GCSPRT)
Légifotó
Légifotó
A felújított templom
A felújított templom
Templom belső
Templom belső
Tablók a felújításról
Tablók a felújításról

Az 1865-ös tűzvész dokumentuma
Az 1865-ös tűzvész dokumentuma
Europa Nostra Díj
Europa Nostra Díj
Naplementében a zsilip felől
Naplementében a zsilip felől
Szamos folyó nyáron
Szamos folyó nyáron
Szamos folyó az ősz-tél határán
Szamos folyó az ősz-tél határán
"Az éjszaka közeledik, A világ lecsendesedik. Pihen a komp, kikötötték, Benne hallgat a sötétség."
"Az éjszaka közeledik, A világ lecsendesedik. Pihen a komp, kikötötték, Benne hallgat a sötétség."
A Holt-Szamos látképe a zsiliptől
A Holt-Szamos látképe a zsiliptől
A Holt-Szamos késő ősszel
A Holt-Szamos késő ősszel
A zsilip és az összekötő csatorna magas vízállásnál
A zsilip és az összekötő csatorna magas vízállásnál
Alacsony vízállás ősszel
Alacsony vízállás ősszel
Nincs messze a láda
Nincs messze a láda
A pótjelszó rejteke
A pótjelszó rejteke
Az első megtaláló jutalma lehet. Egészségünkre!
Az első megtaláló jutalma lehet. Egészségünkre!

Szélesség N 47° 54,664'
Hosszúság E 22° 35,651'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.07.23 14:03
Megjelenés időpontja: 2011.07.24 18:34
Utolsó lényeges változás: 2013.10.27 11:12
Utolsó változás: 2018.05.21 19:59
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: LionDaddy, Karate Kid, Anita és Vivi
Felhasználó: LionDaddy
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 400 m
Megtalálások száma: 193 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


wap on
A láda egy Ø12 x 15 cm-es átlátszó doboz. A templomtól ~ 400 m-re található a Holt-Szamos partján egy horgászösvény melletti korhadt fa természetes rejtekében. A láda nem talajszinten van, lépj egyet fel vagy nyújtózkodj és el fogod érni! A láda sérülése, eltűnése esetén alternatív jelszó található a zsilip műtárgyán. 2,5x8,5 cm méretű fémlapocskát keress, itt: N 47° 54,647' E 22° 35,668'
wap off


A láda Travelbug-ot pillanatnyilag NEM fogad.


Első és egyben Ádám fiam-mal közös rejtésünkkel hazánk egy igen szép, mégis sokak által nem ismert tájára, a Szamoshátra szeretnénk elhívni titeket. A koordináták egy pici községbe, Szamosújlakra vezetnek, ahol nagyon sok nyarat töltöttem a nagyszüleimnél és rengeteg szép emléket őrzök a gyermekkori szünidőkből. Célunk egészen pontosan az élő és Holt-Szamos találkozásánál épült református műemlék templom, melyet ezúton szeretnénk megmutatni.

Megközelítés

Szamosújlak az M3 - 41- 49 - 491 számú közutakon a Mátészalka, Fehérgyarmat útvonalon közelíthető meg. A községbe beérve itt térj le a főútról:  N 47° 55,064' E 22° 35,136' [GCSPRT+ Útelágazás a templomhoz]
Ezen az úton kell menned, míg el nem éred a töltés előtt balra elhelyezkedő templomot.  N 47° 54,765' E 22° 35,333' 115 m [GCSPRT+Református templom]
Javaslom, hogy itt parkolj le és miután megtekintetted a templomot, sétálj fel a töltésre és gyalogosan indulj a láda felfedezésére a zsilip irányába.
Amennyiben nem szeretnél 400 m-t gyalogolni, a gát előtt fordulj balra és a külső oldalon kiépített betonúton közelebb gurulhatsz kocsival is a gátőrházig.  N 47° 54,713' E 22° 35,526' 115 m [GCSPRT+ Gátőrház]

Alternatív jelszó

A láda sérülése, eltűnése esetén a zsilip egyik műtárgyán 2,5x8,5 cm méretű fémlapocskát keress, itt:
 N 47° 54,647' E 22° 35,668' 115 m [GCSPRT+ Alternatív jelszó]

Figyelem !
A zsilip nem elzárt terület, szabadon megközelíthető, de potenciális veszélyforrás. Éppen ezért kérlek, hogy a közelében körültekintően és óvatosan mozogjatok, különös tekintettel a kisgyermekekre.


Református templom

A mai templom elődjét már 1329-ben feljegyezték, mint a község Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt katolikus templomát.
A XV. sz.-i, gótikus stílusú teremtemplom sarkain és a déli homlokzat középvonalában lépcsőzött támpillérek állnak. Az északi homlokzatra merőlegesen támaszkodó támpillér egy sekrestye maradványa, melyet az 1992-95. évi helyreállítás során visszaépítettek. A nyugati homlokzat közepén csúcsíves bejárati ajtó nyílik. Az épület DNy-i sarkában az Ajtay család sírboltja húzódik meg.
A templom egyes források szerint a XVI., míg mások szerint a XVII. sz.-ban a reformátusoké lett. 1842-ben újraépítették majd 1865. július 10-én a tanítói lakban tűzvész támadt, amelyben elégett mind a két parókia, a templomhoz épített fatorony és az egyik harang is. 1867-ben átépítették a templomot és az eklektikus népiességbe hajló egységes berendezést is ekkor készítették. 1936-ban felújították. Az említett tűzvész után egy egyszerű, négy faoszlopon álló haranglábat építettek mellé, melyet 1998-ban egy új, az épület stílusához igazodó haranglábbal váltottak fel.
A hajdani két harang közül az egyiket 1647-ben Eperjesen öntötték, a kisebbiket 1849-ben a falu felajánlotta a forradalmi kormánynak. Mai harangja 1787-ből való.
Az 1992-95 közötti feltárás és újjáépítés után az épület elnyerte az Europa Nostra-díjat, melyet 1998 szeptember 5-én adták át.

A templomba bejutni és körülnézni előzetes bejelentkezés után van mód!
Infó és bejelentkezés:
Szabó Lajos harangozó, Tel.: +36205642422
Szabóné Varga Szidónia lelkipásztor, Tel: +3644367897


Szamosújlak község fekvése, története

A falu a Szatmári síkságon, a Szamos folyó partján található. Területén már az új kőkorban is éltek, ezt bizonyítják az itt feltárt lakógödrök, a különböző kerámiacserepek, kalcedon pengék és egyéb 1937-ben előkerült leletek. Ezt az errefelé páratlan lelet-együttest a Nemzeti Múzeum őrzi "Újlaki leletek" néven. A település nevére utaló első feljegyzés 1332-ből való, ekkor Vylak néven említik. A XVI. században már Szamos-Újlakként ismerték. Egy 1782-85 közötti katonai leírás a következőket írta le a településről:
"A mellette folyó Szamos, ahol tölgyerdő magaslott, 80-100 lépés széles, alacsony vízállásnál 2-3 láb mély volt. Egészen meredek partját gáttal magasították, mert gyakran kiöntött, sokszor egyesült a Tiszával is, és az egész vidéken tengerként hullámzott a víz. Ilyenkor a lakosok csónakokon közlekedtek."
1810-ben kétharmada a nagyváradi Ajtay családhoz került, egyharmad része a báró Bánffy és gróf Bethlen családok tulajdona lett. 1851-ben Fényes Elek a Geographiai szótárában ezt jegyezte fel Szamosújlakról:
"Szatmár vármegyei magyar falu a Szamos mellett 261 lakossal, és egy Vármegye nevű pusztával. A Szamosháton szép gyümölcsöse, a helység alatt kies erdeje, jó szántóföldje van, ami búzát, tengerit, lencsét, borsót terem."
A XX. század elején birtokosa a gróf Hadik-Barkóczy család volt és a faluban 53 házban 350-en éltek. A világháborúk e faluból is követeltek áldozatokat, kiknek neveit a templom falán található emléktábla őrzi.
1970-ben Szamosújlakot is fenyegette az árvíz, de a szerencsének köszönhetően a falu a szomszédos Gyügyével, és Cégénydányáddal együtt megmenekült, igaz több napon át volt szigetként körbezárva a víztől. A '70-es évektől a '90-es évek közepéig szinte valamennyi család foglalkozott saját almatermesztéssel is, amely jó bevételi forrás volt, így a falu teljesen modernizálódott. Napjainkban a lakosok számát ~400 főre teszik.

A falu híres szülötte:
1897-ben itt született Kincs Elek irodalomtörténész, a körmendi gimnázium alapítója. Az ő édesapja az a Kincs Gyula, aki Ady Endre egykori tanítója volt a zilahi kollégiumban és ő indította el az írót a pályáján.

Fauna és flóra

Ezen a vidéken a Szamos eredeti élővilágából, a még néhány évtizeddel ezelőtt is meglévő ártéri dzsungel-gyümölcsösökből mára sajnos semmi sem maradt. Az 1970-es árvíz után ezek elpusztultak. Ma a folyónak ezt a részét 10-50 m széles ártéri ligeterdő övezi, melynek növényzetét főleg fekete és fehér nyárfák, illetve fehér és mandulalevelű füzek alkotják, ritkábban alföldi kőris, dió, piros és sárga szilva, enyves éger. Cserje- és talajszinten a bodza, a csíkos kecskerágó, a vadszőlő, a vadszeder, a csalán és a szerbtövis jellemző.
Az ártér állatvilága évszakonként változó. Az őz, a mezei nyúl, a fácán, a dolmányos varjú , a macskabagoly, a kuvik és a nem költöző kisebb énekesmadarak egész évben megtalálhatóak, csakúgy, mint a nagy fakopáncs és a fekete harkály. Az őszi és a tavaszi vonulások idején a vadludak, tőkés récék, nagy és kis lilikek pihennek meg a folyó ezen szakaszán.
A Szamos vízi élővilága nagy körvonalakban hasonló, mint a Tiszáé, de a faj- és egyedszámok jóval alacsonyabbak. A fauna képére rányomja bélyegét a nagyfokú vízszennyezettség: a Szamos a Kárpát-medence talán legszennyezettebb vízfolyása. Ezen a szakaszon a tágabb tűrésű fajok, mint pl. a küsz, a balin, a halványfoltú küllő és a sügér fordulnak elő.

Video, virtuális túra

Örökség Útikalauz

Virtuális túra kívül-belül

Közösségi oldal

Szamosújlaki Református Egyházközség Facebook oldala

Források

-Településünk-Szamosújlak
-Középkori templomok útja
-Wikipedia

Élményekben gazdag túrázást és jó keresést kívánunk!

Ládatörténet:

2013. okt. 27. - A keleti végeken aktív kessertársainknak köszönhetően megszaporodott közeli "templomos" rejtések apropóján az eredeti Szamos-parti Református Templom ládanevet megváltoztattam. Mától Szamosújlaki Református Templom néven él a láda.
2015.05.25. - Az elveszett ládát ideiglenesen egy kisméretű vitaminos dobozzal pótolta sztyopa13 a páratlan páros kessertárs. Segítségét ezúton is köszönöm!
2015.08.10. - A ládát újrarejtettem.
2016.08.17. - A ládát újrarejtettem.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (103 db): környezet: 4.64 rejtés: 4.61 web: 4.72 átlag: 4.66

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


aknitram 2019.02.17 14:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :) [g:hu 1.6.1x]

kingajani 2019.02.17 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Pantya 2019.02.02 14:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gabor03 2019.02.02 14:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

mulder2197 2018.11.03 17:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ládavadász Pisti 2018.11.03 15:56 - Megtaláltam
Közösen Eszluzsuval, valamint egyéb kessertársakkal, akik percekkel előztek meg minket. Köszönjük a rejtést.

eszluzsu 2018.11.03 15:55 - Megtaláltam
Közösen ládavadász Pistivel

juhturo 2018.11.02 13:26 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.54
Megtaláltuk, örülünk, hogy lett jópár láda ezeknek a kis templomoknak a bemutatására. Be is tudtunk menni, mert a lelkész éppen kijött az udvarra, és kinyitott a kedvünkért.

DSC_0848DSC_0850
DSC_0857DSC_0859
sirgalahad 2018.10.21 15:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Tetszik a táj Szamosújlakon
Lábaimat ha most úgy rakom
Ládához a gátra hágok
Kis templomra hátralátok

kia71 2018.10.21 15:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0c]

MarciMilánBálint 2018.09.30 09:20 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Tar család 2018.09.30 09:20 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Dodó és Malvinka 2018.09.26 12:12 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Süni1966 2018.09.20 16:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

CsKaroly 2018.09.20 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Molli 2018.09.14 10:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.07
Köszönöm a rejtést!

SirLes 2018.09.08 16:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

coteacote 2018.08.17 11:53 - Megtaláltam
Köszönjük, megtaláltuk.

wirtha 2018.08.17 11:53 - Megtaláltamkörnyezet: 1.5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 2.83 súly: 2.88
Megtaláltuk. Köszi

OsiOsi 2018.07.27 18:02 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.21
THX


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (199 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu