geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3172. Berva-barlang (Drótlyuk) (GCDLY)

A barlang bejárat télen

A barlang bejárat télen

A láda

A láda

A dombtetőn a barlang !

A dombtetőn a barlang !

A barlang másik bejárata

A barlang másik bejárata

Útközben a ládához télen....

Útközben a ládához télen....

és ősszel

és ősszel

A magányos fa

A magányos fa

Ha ezt látod jó felé jársz

Ha ezt látod jó felé jársz

OMYA

OMYA

A lesrét tavasszal

A lesrét tavasszal

Lesrét napsütésben ...

Lesrét napsütésben ...

Nem messze a szarvaskői kilátóból

Nem messze a szarvaskői kilátóból
Szélesség N 47° 57,666'
Hosszúság E 20° 22,290'
Magasság: 243 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.02.12 15:50
Megjelenés időpontja: 2012.02.16 20:32
Utolsó lényeges változás: 2014.06.03 20:40
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Taki, Baczur, Pacsi
Felhasználó: egribm
Nehézség / Terep: 4.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 333 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


A megadott koordinátákon egy barlang üregében rögtön a bejáratnál balra található kövekkel álcázva


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Eger felől Felsőtárkány irányába kell elindulni majd egy vasúti kereszteződésnél a Berva-völgy felé fordulva lehet eljutni a parkolóig, az autót itt lehet hagyni és az aszfalton tovább haladva (egy hídon átkelve) lehet megindulni a dombtetőre. A láda környéke magánterület. Lehetőleg ne bozótharc árán juss el a ládához, hanem a kitaposott útvonalon.

 N 47° 57,587' E 20° 22,371' 179 m [GCDLY+parkoló]

Ez a láda tökéletes úticél a természetszeretőknek és a túrázóknak (a ládától nem messze található a Mészkőfeldolgozó tovább haladva pedig a Lesrét)

A barlangról
A Berva-barlangot "Drótlyuk" néven, ősrégészeti dolgozatának 11. oldalán először Bartalos Gyula említi. Később, 1927. évben a Természetbarátok Turista-Egyesülete egri osztályának tagjai kísérelték meg a barlang fölötti töbröt kibontani és az üreg folytatását kikutatni. Újabban Dancza János kereste fel a Drótlyukat 1930. évben, azt átkutatta, felmérte és vázlatos térképrajzait elkészítette.

A Földtani Intézetnek 1933. évi, Eger vidékén eszközölt barlangkutatásai alkalmával, mindenekelőtt ennek a barlangnak felásatására került sor.

Helyrajzi viszonyok
A Berva-barlang (Drótlyuk) Felnémet városrész határában, a Berva-völgy alsó szakaszának bal partján, az egri cserkésztábor területén fekszik. A Berva-patak a Dianna-lápa területérőt ÉK-DNy-i irányban egészen a Berva-rétig folytatja útját Pap-hegy és a Farkas-lyuk nevű sziklás hegyoldalak között a völgy összeszorul s innen a Berva-rétig összeszűkült, völgyszakaszt alkot. A Berva-rét közelében a völgyszoros hurkot formál, magába foglalva az alacsony, sziklás dombot. E domb nyugati oldalán, közvetlenül a tető alatt van a barlang nyílása. Ettől valamivel feljebb, a domb tetején kicsi, szűk töbörre, a barlang hátsó, beomlott részére találunk.

Berva lakótelep
Az egykori egri Finomszerelvénygyár (Berva Rt.) dolgozóinak épült, 1954-ben. A recski munkatábor foglyai építették kényszermunka keretében. Felnémet városrész északkeleti részén található. Felnémet 1959-es Egerhez való csatolásáig ezen városrészhez tartozott, ekkor még hivatalos neve is Felnémeti lakótelep volt.

Két lakótelep volt, az I. és a II. számú. A II. lakótelepen volt a gyár igazgatójának, főmérnökének, az igazgató gépkocsivezetőjének és más fontos embereknek a szolgálati lakása, kertes, földszintes sorházakban. Az I. sz. - a köznyelvben gyakran csak "ötös" lakótelepként emlegetett (eleinte 5 ház állt csak) - lakótelepen a gyár dolgozói kaptak lakást. Az I. sz. ("ötös") lakótelep szolgáltató házának földszintjén élelmiszerbolt, mozi, presszó és fodrászat (később fogászat) üzemelt, az emeletén bölcsőde és óvoda. A II.sz. lakótelep és a gyár között helyezkedett el a kultúrház és a két épületből álló munkásszálló (férfi és női épület). A gyári építkezéseken dolgozó munkások elszállásolására emelt alap nélküli, lapostetős, földszintes felvonulási épületekből később lakásokat alakítottak ki, amelyek már az 1980-as években használhatatlanok voltak, így lebontásra kerültek. A "kettes" lakótelep mögött volt a vízház, ami biztosította a gyár részére a vizet. Az ötvenes években az ÁVH őrizte, az őröket német juhászkutyákkal megerősített felvezetőkkel vitték a helyszínre. A kutyák kenneljei a gyár bejáratánál, a hegyoldalban voltak.

A vízháztól tovább haladva mintegy 500 méterrel volt a Bagolyvár, a volt cserkészház. A Bagolyvár részben vendégházként, részben munkásszállóként üzemelt. Itt vendégeskedett több alkalommal Urbach László híres motorversenyző és motorkonstruktőr is. Mindig a kor fura járműveivel érkezett, pl. BMW Isettával.

A mészkőbánya története
A mészkőelőfordulásról az első kellő részletességű földtani térképet 1912-ben Schréter Zoltán készítette. Utána ezt többször kiegészítette és 1943-ban írta meg "A Bükk hegység geológiája" című dolgozatát. 1949 végéig az 'államosításig' az egész Berva-völgy és a mészkőelőfordulás az egri érseki uradalom tulajdona volt. Az érsekség nagyrészt az 1930-as évektől kezdte művelni a Berva-völgyben a mészkövet mészégetés céljára. A fakitermelés céljára később kiépítették az erdei vasútat és azzal szállították a mészkövet is. 1944-45-ben az előforduláson semmiféle bányászat nem volt. A bánya nagyobb mérvű fejlesztését csak 1950 után a Fémszerelvénygyár (Finomszerelvénygyár) építése lendítette fel. A bányának 1949-54 között több tulajdonosa volt. 1954. október 1-től Mátrai Ásványbánya Vállalat néven alapítanak egy jelentős céget. Ettől az időponttól kezdve vette kezdetét az előfordulás tervszerű és szakszerű művelése a megnövekedett igényeknek megfelelően, de még mindig kézitermelésű, nehéz fizikai munkát igénylő technológiával. 1956-ban felső utasításra beruházási program készült, új modern bányaüzem és modern zúzó-, osztályozómű létesítésére. Ezután először az őrlőmű építésére került sor, majd 1964-ben a Berva-bérci-bánya megnyitására a 380m-s tszfm-ú szinten. A bányát és az őrlőt kötélpályával kötötték össze, az őrlőt pedig bekapcsolták az Eger-Putnoki vasúthálózatba. 1960-ban az osztályozott bányatermékek jelentették a piacot. 1965-ben már inkább a talajjavító őrlemények. Az 1970-es évektől az őrlési technológia többszöri rekonstrukciójával egyre bővült a különböző finomságú mészkőőrlemények választéka. Az 1980-as évek közepére az őrlőüzem áttért - elég jelentős mennyiségben - mikroőrlemények gyártására is. A megfelelő minőségű mészkő biztosítására 1950-es évek végétől az 1980-as évek végéig többször történt mélyfúrásos földtani kutatás és térképezés.

A bányában a nehéz fizikai munkát felváltották a gépesítések, melyek a jövesztés, rakodás és szállítás terén egyaránt fokozatos fejlődést mutattak. Az üzem az ország egyik legnagyobb termelője volt az 1980-as évek végéig, a talajjavító mészkőliszt, a takarmányozási- és aszfaltozási mészkőliszt, valamint a mikroőrlemények vonatkozásában is. 1989 végére a talajjavító mészkőliszt értékesítése gyakorlatilag megszűnt. 1992-ben a privatizáció folytán a mészkőelőfordulást és az őrlőt az OMYA Konszern vásárolta meg és ennek kapcsán alakult meg az OMYA-EGER Mészkőfeldolgozó és Értékesítő Kft., amely a mai napig is működik.

A láda története
1. 2012.02.12. a ládát elrejtettük
2. 2012.02.17. az első megtalálás


Honlapunk

Források
Barlang
Berva
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (175 db): környezet: 4.49 rejtés: 4.41 web: 4.44 átlag: 4.45

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


james 2020.05.31 12:51 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
James
[g:hu+ 2.0.30]

ha8je 2020.05.23 16:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

ládavadász Pisti 2020.05.15 10:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk Eszluzsuval, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

eszluzsu 2020.05.15 10:17 - Megtaláltam
Ládavadász Pistivel közös találat. Köszönjük. [Geoládák v3.3.2]

Batani 2020.04.25 12:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Izgalmas kis hely. [Geoládák v3.3.2]

Kurtis78 2020.04.19 18:09 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.85
Klassz kis barlang, köszi a rejtést!

keviszonci 2020.04.11 16:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
meglett. ha az útról sétál fel valaki akkor nagyon rövid. a láda rossz állapotban van, kitakarítottuk, mert tele volt levéllel és kövekkel.
Köszi a rejtést [Geoládák v3.3.2]

erdei.laszlo 2020.04.03 13:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Aniko & Gyuri 2020.03.22 09:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Nikicsu 2020.03.14 08:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm. :) [g:hu 1.6.7]

matrixmusic 2020.03.08 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

gknight8 2020.02.10 11:04 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

braunfrici 2020.02.09 10:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.72
Három napos egri wellnes után,hazafelé.Szikrázó napsütés,3 c fok.Megvagy!!!

ha2 2019.10.31 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Érdekes kis barlangocska,tényleg csak egy drótlyuk.

13251326
KukucsÚtközben,a bányánál
szikizso 2019.10.26 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Fürkészéseim során ez volt a 621. láda. [Geoládák v2.2.5]

Minden lehetséges bejáratnál van figyelmeztető tábla a magánterületre, de lehet csak lustaságból és egyszerűségből teszik azokat közvetlenül az aszfaltos út mellé. A barlangba nem mentem mert denevérek röpködtek, nem akartam zavarni.

csaba159 2019.10.26 09:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Istvan98 2019.10.12 17:33 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 2.49
Köszi a rejtést! A jelszót elfelejtettük felírni... megijesztett minket egy denevér. 😅

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.12.01 12:17]

CB953620-3894-46CF-9FA6-D177FBAF6A64 
Csabiq 2019.09.28 18:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Édesanyámmal! Ez volt a 100-dik! [Geoládák v2.2.5]

Hüllő 2019.09.15 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.15
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
Hüllő, Bubi, Müti [g:hu 1.6.4]

70150383_10157536918629820_1668057412482891776_n 
Robogo 2019.08.25 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

lizbor18 2019.08.01 20:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon titokzatos helyen van... Sokat gondolkodtunk, h a MAGÁNTERÜLET -táblán túlra bemerészkedjünk-e. De a barlang nagyon tetszett!! [Geoládák v2.2.5]

Linduka 2019.08.01 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nagyon különleges a hely, soha nem jártunk volna erre, ha nem geoládázunk. :-) Lévén nagyon szabálykövetőek vagyunk, majdnem visszafordultunk, mivel szalaggal, sorompóval elzárt, táblákkal védett úton kellett bemenni. De megérte! A táborhelyen vágtunk át, fel a dombra, így először a felső részhez értünk, utána ereszkedtünk le a bejárathoz. Egy denevér figadott minket, próbáltuk nem zavarni a pihenését. Nagyon tetszett a hely! Köszönjük!!! [Geoládák v2.2.5]

Photographer 2019.07.28 11:26 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.33 súly: 3.65
Autóval érkeztünk a barlangot érintő pontra. Az ajánlott parkoló sorompóval ellátott magánterületen fekszik, így az autót előtte elhelyezkedő kavicsos padkára tettük le, innen mentünk a hídon keresztül, de csak egy szalaggal ellátott magánterület táblát láttunk. Mivel a GPS nem mutatott ösvényt, így bemerészkedtünk, de csak nem találtuk meg a felfelé vezető útvonalat. A magánterületen ott táborozó fiatal német diákok tartózkodtak, így tőlük kértünk segítséget, akik készségesen álltak rendelkezésünkre; sőt a csoport lány tagja felkísért a barlanghoz! Alig bírtuk követni, úgy "futott" a domboldalban, aztán utolértük.
A visszafelé vezető úton célirányosan az aszfalt út felé indultunk, és át kellett kelni a folyón. Sajnos nincs átjáró, így ésszel kell közlekedni ott. A láda leírást frissíteni kellene!
A barlang szuper és érdemes volt feljönni ide, ezért is köszönjük a rejtést!

20190728_11233020190728_112434
bazsogeleba 2019.06.24 11:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

remekkelek 2019.06.03 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (334 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.