geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett/szabályzat
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4169. Bükki források 2. Időszakos források (GCbk02)
Az Imó-kő-forrás működés közben (Forrás:dozo.hu)
Az Imó-kő-forrás működés közben (Forrás:dozo.hu)
A forrásbarlang télen inaktív állapotban.
A forrásbarlang télen inaktív állapotban.
Barlangszáj (Forrás: geolocations.ws)
Barlangszáj (Forrás: geolocations.ws)
Sziklafal (Forrás: geolocations.ws)
Sziklafal (Forrás: geolocations.ws)
Az Imó-kői forrás melletti völgy télen
Az Imó-kői forrás melletti völgy télen
A Fekete-leni-forrás működés közben (Forrás: turistautak.hu)
A Fekete-leni-forrás működés közben (Forrás: turistautak.hu)
Úton a forrás felé
Úton a forrás felé
Sziklák a Fekete-leni-forrás környékén
Sziklák a Fekete-leni-forrás környékén

Ládatérképek:
Szélesség N 48° 2,275'
Hosszúság E 20° 28,715'
Magasság: 472 m
Megye/ország: Heves
Koordináta a turistautak.hu térképén
Koordináta az openstreetmap.org térképén
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.02.27 14:30
Megjelenés időpontja: 2016.06.29 09:58
Utolsó lényeges változás: 2016.07.09 18:13
Utolsó változás: 2016.09.16 21:01
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Attibati
Felhasználó: Attibati
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3400 m
Megtalálások száma: 26
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


Wap: Kétpontos multiláda
A Fekete-leni-forrás közelében találjuk a multi első pontját, egy 13*10*5 cm méretű műanyag dobozt, egy turistaút melletti mélyedés oldalában.
N 48 02.275 E 20 28.715
A multi második, virtuális pontját egy, a turistaút mellett álló, kék kör jelzéssel ellátott fán találjátok 2 méter magasságban.
Alternatív: a fa tövében levő kőre is felírva a jelszó.
N 48 02.586 E 20 28.276

A Börzsönyi-források, Pilisi-források, Mátrai-források ládasorozat után a Bükk sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A ládasorozat 10 hagyományos vagy multi ládából és egy bónusz ládából áll. A Gcbkza bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (Gcbk01 - Gcbk10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a Gcbkza ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés

A multi pontjai az Eger-Lillafüred összekötő útról közelíthetők meg legkönnyebben.
Bár a legrövidebb út a Tamás-kúti kulcsosháztól vezet a forrásokhoz, a környéken nem lehet biztonságosan, szabályosan parkolni, ezért a mintegy 800 méterre levő Hereg-réti parkolót ajánlanám.  N 48° 2,718' E 20° 28,810' 257 m [GCbk02+Parkoló]
A parkolóból a kék kereszt Kék kereszt jelzésen induljunk déli irányba a Tamás-kút felé, majd a Tamás-kutat elérve térjünk rá a Kék sáv kék sáv, Kék ferde sáv kék ferde sáv jelzésre.
A Fekete-leni-forrás közelében találjuk a multi első pontját, egy 13*10*5 cm méretű műanyag dobozt, egy a turistaút melletti mélyedés oldalában
 N 48° 2,275' E 20° 28,715' 472 m [GCbk02-1]
A Kék ferde sáv kék ferde sáv jelzésen továbbhaladva érjük el az Imó-kői forrást. Az ösvény jelzése itt kék forrásra Kék telikör vált. Egy kék forrás turistajelzéssel ellátott fán 2 méter magasságban levő laminált lapon találjátok a második jelszórészletet.  N 48° 2,586' E 20° 28,276' 508 m [GCbk02-2]
A Kék telikör kék forrás jelzésen továbbhaladva keresztezzük a Kék kereszt a kék kereszt jelzést, amin elérjük a parkolót.

Az Imó-kői forrást működés közben bemutató videót
itt találjátok.

A Bükk hegység időszakos karsztforrásai

A Bükk-hegység mészkőplatójának déli pereme alatt 440-500 méteres magasságban négy időszakos karsztforrás fakad.
A Lök-völgy Fekete-len felé futó mellékvölgyében 440 méteren fakad Fekete-leni időszakos karsztforrás. E forrásoktól nyugatra 4-5 kilométeres távolságban lépnek felszínre a Vörös-kői időszakos karsztforrások.
A Vörös-kői felső forrás rövid ideig, 3-4 hétig, míg a többi 2-3 hónapig, sőt a Vörös-kői-alsó és a Fekete-leni-forrás 4-6 hónapig is ad vizet. A legkisebb vízhozamú a Fekete-leni-forrás a maga 45 l/sec vízhozamával, míg az Imó-kői a legbővebb vízhozamú (220 l/sec)
Az Imó-kői forrásbarlang a Lök-völgy völgyfőjében, 450 tengerszint feletti magasságban nyílik a felső triász répáshutai mészkőből álló Imó-kő sziklafalának déli peremén, a mészkő és a vízzáró agyagpala határán. A barlang bejáratából tavaszi időszakban, illetve az év csapadékosabb periódusaiban nagy hozamú patak tör a felszínre.
Az időszakosan aktív forrásbarlang mintegy 30 m hosszúságban feltárt, mélysége kb. 10 méter. Vízgyűjtőterülete a Bükk-fennsík középső részén és déli oldalán van. A Szalajka és a Garadna-forráséval határos. A földtani felépítés és a nyomjelzéses vizsgálatok alapján a vízgyűjtője a Nagy-fennsíki Zsidó-rét térsége, valamint az Imó-kő mögötti nemkarsztos terület. A forrás a Bükk-fennsík összefüggő karsztvízrendszerének déli irányba áramló vizét hozza időszakosan felszínre.
Az időszakos forrásműködés oka, hogy a hegység belsejében levő karsztvíz szintje hóolvadáskor - vagy rövid idő alatt beszivárgó jelentősebb csapadékmennyiség hatására - megemelkedik. Ha a magasabban lévő karsztvízszint eléri a forrás fakadási szintjét, felszínre tör és ezt követően jelentkezik a vízhozam csúcsértéke.
Vízhozam mérések adatai alapján az időszakos karsztforrás átlagos vízhozama 8 liter másodpercenként, az eddig mért legnagyobb vízhozam 220 liter/másodperc volt.
A forrás általában márciusban-áprilisban a tavaszi hóolvadás idején aktív, de előfordulhat októberi és júniusi aktív időszak is. Enyhe telet követően, amikor a csapadék nem halmozódik fel, hanem fokozatosan beszivárog a mészkőbe, a tavaszi aktív szakasz elmaradhat.
Előfordulhatnak hosszabb inaktív periódusok is - pl. a forrás 1928-1935 között egyáltalán nem működött.

A Bükk-hegység vízrajza

Napjainkban mintegy 770 mm csapadék hullik a Bükk felszínére éves átlagban.
A vízzáró agyagpalából illetve a vulkanikus kőzetekből felépített területeken a csapadékvíznek csak kis százaléka szivárog be a talajba. Az ilyen módon beszivárgó víz kis talajvízforrásokban vagy rétegforrásokban tör a felszínre, amelyek vízhozama igen csekély, mindössze néhány liter percenként.

A rétegforrások mellett jelentősek még a vulkanit és üledékes kőzetekből fakadó hasadékforrások, melyek vízhozama elérheti 200 liter percenkénti értéket is. Egyesek erdészházak, turistaházak, kisebb üdülők vízellátására is alkalmasak (Hármaskút, Csurgó, Bánkút, Sebesvíz stb.).

A mészkőből álló területeken a csapadék kb. 20-40 százaléka szivárog be a mészkő hasadékaiba és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. A legjelentősebbek a mészkőből fakadó karsztforrások, melyek akár több 10 négyzetkilométeres vízgyűjtőről nyerik vizüket és vízhozamuk percenként a több tízezer literes értéket is elérheti.

A karsztforrások zöme a hegységperemen fakad, de a hegységet kettéosztó Szinva- és Garadna-völgyben is jelentős források találhatók. Ezek vízhozama a több ezer litert is eléri percenként. A legnagyobbak Miskolc-Tapolcán és Egerben találhatók. (Ezekre különféle létesítmények épültek, így eredeti formájukban már nem láthatók, így a ládasorozatban nem is szerepelnek.) A források vizének hőmérséklete általában a fakadási szinttel fordítottan arányos, a leghidegebbek (6-7 °C) a fennsíki régióban, a legmelegebbek a hegységperemi erózióbázison fakadnak (Eger, Miskolc-Tapolca, Diósgyőr, Sály, Kács, Mónosbél). Az itteni források hőmérsékletének alakításában már a mélybe zökkent, fiatal üledékekkel fedett mélykarsztból feláramló meleg karsztvizek is szerepet játszanak. A meleg vizek a hideg víznél lényegesen több időt töltenek a felszín alatt áramolva, ezt radiokarbon izotóp kormeghatározások egyértelműen igazolták.
Ezek szerint például az egri források vize 7300 évvel ezelőtt hullott le csapadék formájában a Bükk felszínére és szivárgott be a kőzet résrendszerébe.

A hegység forrásai egyenetlenül oszlanak el: a fennsíkon kevés a forrás (Bán-kút, Csipkés-kút), a Központi-Bükk oldalában, illetve az Északi- és Déli-Bükkben feltörő karsztforrások viszont általában bővizűek, bár vízhozamuk - a csapadéktól függően - erősen ingadozó. A Déli-Bükk határát képező törésvonal mentén meleg vizű források fakadnak (Eger, Miskolctapolca).

Forrás:
bnpi.hu valamint a forrásoknál elhelyezett ismertető táblák.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (16 db): környezet: 4.75 rejtés: 4.62 web: 4.80 átlag: 4.73

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni

Geoláda megtalálói:
kilali 2017.03.04 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Köszönöm a lehetőséget.

Mr Zerge 2017.02.25 11:05 - Megtaláltam
Meg van, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

A bk02 és bk05 ládákat egy turázással kerestük meg. A bk05 3. pontjával kezdtünk, az országút mellett a piros+ jelzés elején a tágas parkolóban hagytuk az autót és kényelmesen elsétáltunk a ládához. Az erdei utak jól járhatóak, hó és sár sincs. Utána a többi pont eléréséhez a bükki országútról a megye határnál kiágazó Török útnak nevezett út kereszteződésénél parkoltunk. Onnan elöször a bk05 1. pontját, majd a bk02 pontjait kerestük meg. Végére maradt a bk05 2. pontja. Nagyon jó volt a tél végi Bükkben turázni.

Mira 2016.12.27 15:13 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! [wapon beküldött szöveg]

Ma két "Attibati multit" kerestünk a Bükki források sorozatból. Nagyon felkészületlenül jöttünk, de így is meglettek a rejtések. A GCbk05-ből még egy pont maradt hátra. Azt eltettük tavaszra, hátha addigra lesz megint bringám.

Szép helyeken jártunk, köszönjük a rejtéseket!

https://www.strava.com/activities/813092167

IMG_0527IMG_0540
FullSizeRenderIMG_0529
IMG_0538IMG_0557
IMG_0534IMG_0549
FullSizeRender 3 
Gábor66 2016.12.27 15:13 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

pliptai 2016.12.25 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Köszönet a rejtésért!

DSC05653DSC05658
DSC05662DSC05664
DSC05666DSC05669
DSC05679DSC05680
DSC05677DSC05678
valti 2016.11.20 13:30 - Megtaláltam
OK. :-) [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Hey-ho 2016.11.07 13:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

N.Zs. 2016.11.05 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
A GCbk02 és GCbk05 kombináció keretében találtuk meg.
A GCbk02 ajánlott tágas parkolójában álltunk meg és fordítva teljesítettük ezt a multit néhány plusz kalanddal fűszerezve. Az Imo-kői forrás felé indultunk és a kényelmes szekérútról elfelejtettünk letérni. Mire észbe kaptunk egyszerűbbnek tűnt egy nyomnak jelölt útvonalra rátérni. Ennek az lett az eredménye, hogy a forrás feletti sziklafal tetejére érkeztünk. Remek panoráma fogadott és az oda vezető út is nagyon tetszett. Lefele kicsit meredek, de járható nyom vezetett a forrásig. A 2 méter magasan lévő jelszóhordozót megtaláltuk, de a feltehetően ragasztással rögzített lap már nem volt rajta. A fatövét átnéztük, de nem találtuk. Azt nem olvastuk el, hogy van alternatív lehetőség, és tovább mentünk, és néhány méter után jobbra lepillantottam...és ott volt az alternatív jelszó. Ez mindjárt feldobta az egyébként is jó napunkat. A Fekete-leni-forrás közelében ebédeltünk egy kényelmes kidőlt fán. A Tamás-kútnál a többedik lehetőségnél találtam meg végül az apró dobozt. Majd rátértünk a kékre. Egy sűrű bokros területen kell átmenni, ahol kiugrasztottunk néhány szőrös erdei állatot. Nagy robajjal elfutottak. A Pazsag-kút felé sajnos nagyrészt aszfalton halad az OKT turistaút. Innen visszatértünk az autóhoz és kicsit lejjebb parkoltunk, hogy a piros + -on elgyalogoljunk a GCbk05 harmadik pontjához. Ez a rész nagyon tetszett.
Végül összesen 1. kör: 12,6 km 400 méter szintemelkedéssel + 2. kör: 6 km 200 méter szintemelkedéssel zártuk a napot. Eleredt az eső. :-(
Egész nap borult idő volt, de nagyon nyugodt, szélcsendes. Senkivel nem találkoztunk. Több szakaszon igazi mély csend volt. Köszönjük az élményt.
Ezért a fejlesztésért is hálás köszönet: "A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái." Ez így a legjobb!

a nyomon
ketten 
Csaba & családja 2016.11.02 06:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.56
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget.

PSZE 2016.10.29 13:30 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Mikulás 2016.10.24 10:22 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.62
Bükki hosszúhétvége családi körben. A mai délelőtt a kerékpározásról szólt végre. Örömmel pattantam nyeregbe egy kiadós reggeli után. A hüvös levegő ellenére nem fáztam mert Felsőtárkány felől folyamatosan emelkedett az út, a bükki forrásos sorozat bringás tagjának útvonalába illesztettem be ezt a multi. A műúton addig mentem, amíg légvonalban a legközelebb kerültem ennek a multinak az első pontjához. Ott az erdőben kicsit ereszkedve elrejtettem a bringát és gyalog indultam a közeli pont felé. Hamar meglett. A "turistaút melletti mélyedés" igazából egy víznyelő :-) Innen elsétáltam az Imókői-barlanghoz, amiből most nyilván nem folyt semmi, de nagyon érdekes hely. Sosem jártam még itt. Tetszett. Hamar meglett a második (virtuális) pont is. Köszönöm!

Mikulás

2016-10-24 10.05.502016-10-24 10.08.17
2016-10-24 10.21.522016-10-24 10.22.53
2016-10-24 10.23.552016-10-24 10.24.12
gzg 2016.10.09 14:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.27
Köszi a lehetőséget!

Kobe24 2016.10.09 14:12 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.20
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

VP 2016.09.26 18:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
Utolsó láda mára. Sikerül az országút mellett egy kis útcsonkban biztonságosan parkolnom.
A második ponthoz már fejlámpával mentem. Nagyon látványosak voltak a függőleges falak és a barlangok a lámpa fényében.
Az időszakos források közül az Imót volt szerencsém egyszer látni, amikor "jött".
Dékáni szünet van az egyetemen, így meghosszabbítottam a szilicei tájfutóhétvégét: délelőtt az Aggteleki-karszton kirándultam, délután pedig a Bükk-fennsíkon. Több kisebb-nagyobb futás, kocogás, kirándulás a forrás-sorozat ládáihoz.

K.L. 2016.09.17 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
Megtaláltam.

qtatom 2016.09.09 16:46 - Megtaláltam
Bicikilis találat. Bükki források 170km-es maraton. :)

Hegedüs Zsuzsa 2016.08.27 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
A csalán még mindig nagy.
Köszi a rejtést.

Lempike és Sanyi 2016.08.13 12:00 - Megtaláltam
Nagyon szép környéken korrekt leírás alapján könnyen megtaláltuk a láda két pontját. Imó-kút felé a csalán nyakig ért, ajánlott hosszú nadrág. Köszönjük a rejtést!

Kucsma család 2016.08.05 17:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.43
Délutáni kirándulás. Köszönjük!

Lacipap 2016.07.22 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.92
Megtaláltam!
Egy kicsit engem is becsapott a GPS. De azután olvasva a logokat megvilágosodott a dolog!
Köszönöm az elrejtőnek!

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (26 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu