geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4169. Bükki források 2. Időszakos források (GCbk02)
Az Imó-kő-forrás működés közben (Forrás:dozo.hu)
Az Imó-kő-forrás működés közben (Forrás:dozo.hu)
A forrásbarlang télen inaktív állapotban.
A forrásbarlang télen inaktív állapotban.
Barlangszáj (Forrás: geolocations.ws)
Barlangszáj (Forrás: geolocations.ws)
Sziklafal (Forrás: geolocations.ws)
Sziklafal (Forrás: geolocations.ws)
Az Imó-kői forrás melletti völgy télen
Az Imó-kői forrás melletti völgy télen
A Fekete-leni-forrás működés közben (Forrás: turistautak.hu)
A Fekete-leni-forrás működés közben (Forrás: turistautak.hu)
Úton a forrás felé
Úton a forrás felé
Sziklák a Fekete-leni-forrás környékén
Sziklák a Fekete-leni-forrás környékén

Szélesség N 48° 2,275'
Hosszúság E 20° 28,715'
Magasság: 472 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.02.27 14:30
Megjelenés időpontja: 2016.06.29 09:58
Utolsó lényeges változás: 2018.03.28 15:07
Utolsó változás: 2019.08.13 22:21
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Attibati
Felhasználó: Attibati
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3400 m
Megtalálások száma: 86, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


Wap: Kétpontos multiláda
A Fekete-leni-forrás közelében találjuk a multi első pontját, egy 13*10*5 cm méretű műanyag dobozt, egy turistaút melletti mélyedés oldalában.
N 48 02.275 E 20 28.715
Második pont: a facsonk tövében levő kőre is felírva a jelszó.
N 48 02.586 E 20 28.276

A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források ládasorozat után a Bükk sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A ládasorozat 10 hagyományos vagy multi ládából és egy bónusz ládából áll. A Gcbkza bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (Gcbk01 - Gcbk10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a Gcbkza ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés

A multi pontjai az Eger-Lillafüred összekötő útról közelíthetők meg legkönnyebben.
Bár a legrövidebb út a Tamás-kúti kulcsosháztól vezet a forrásokhoz, a környéken nem lehet biztonságosan, szabályosan parkolni, ezért a mintegy 800 méterre levő Hereg-réti parkolót ajánlanám.  N 48° 2,718' E 20° 28,810' 257 m [GCbk02+Parkoló]
A parkolóból a kék kereszt Kék kereszt jelzésen induljunk déli irányba a Tamás-kút felé, majd a Tamás-kutat elérve térjünk rá a Kék sáv kék sáv, Kék ferde sáv kék ferde sáv jelzésre.
A Fekete-leni-forrás közelében találjuk a multi első pontját, egy 13*10*5 cm méretű műanyag dobozt, egy a turistaút melletti mélyedés oldalában
 N 48° 2,275' E 20° 28,715' 472 m [GCbk02-1]
A Kék ferde sáv kék ferde sáv jelzésen továbbhaladva érjük el az Imó-kői forrást. Az ösvény jelzése itt kék forrásra Kék telikör vált. Egy facsonk tövében levő kőre van felirva a jelszó..  N 48° 2,586' E 20° 28,276' 508 m [GCbk02-2]
A Kék telikör kék forrás jelzésen továbbhaladva keresztezzük a Kék kereszt a kék kereszt jelzést, amin elérjük a parkolót.

Az Imó-kői forrást működés közben bemutató videót
itt találjátok.

A Bükk hegység időszakos karsztforrásai

A Bükk-hegység mészkőplatójának déli pereme alatt 440-500 méteres magasságban négy időszakos karsztforrás fakad.
A Lök-völgy Fekete-len felé futó mellékvölgyében 440 méteren fakad Fekete-leni időszakos karsztforrás. E forrásoktól nyugatra 4-5 kilométeres távolságban lépnek felszínre a Vörös-kői időszakos karsztforrások.
A Vörös-kői felső forrás rövid ideig, 3-4 hétig, míg a többi 2-3 hónapig, sőt a Vörös-kői-alsó és a Fekete-leni-forrás 4-6 hónapig is ad vizet. A legkisebb vízhozamú a Fekete-leni-forrás a maga 45 l/sec vízhozamával, míg az Imó-kői a legbővebb vízhozamú (220 l/sec)
Az Imó-kői forrásbarlang a Lök-völgy völgyfőjében, 450 tengerszint feletti magasságban nyílik a felső triász répáshutai mészkőből álló Imó-kő sziklafalának déli peremén, a mészkő és a vízzáró agyagpala határán. A barlang bejáratából tavaszi időszakban, illetve az év csapadékosabb periódusaiban nagy hozamú patak tör a felszínre.
Az időszakosan aktív forrásbarlang mintegy 30 m hosszúságban feltárt, mélysége kb. 10 méter. Vízgyűjtőterülete a Bükk-fennsík középső részén és déli oldalán van. A Szalajka és a Garadna-forráséval határos. A földtani felépítés és a nyomjelzéses vizsgálatok alapján a vízgyűjtője a Nagy-fennsíki Zsidó-rét térsége, valamint az Imó-kő mögötti nemkarsztos terület. A forrás a Bükk-fennsík összefüggő karsztvízrendszerének déli irányba áramló vizét hozza időszakosan felszínre.
Az időszakos forrásműködés oka, hogy a hegység belsejében levő karsztvíz szintje hóolvadáskor - vagy rövid idő alatt beszivárgó jelentősebb csapadékmennyiség hatására - megemelkedik. Ha a magasabban lévő karsztvízszint eléri a forrás fakadási szintjét, felszínre tör és ezt követően jelentkezik a vízhozam csúcsértéke.
Vízhozam mérések adatai alapján az időszakos karsztforrás átlagos vízhozama 8 liter másodpercenként, az eddig mért legnagyobb vízhozam 220 liter/másodperc volt.
A forrás általában márciusban-áprilisban a tavaszi hóolvadás idején aktív, de előfordulhat októberi és júniusi aktív időszak is. Enyhe telet követően, amikor a csapadék nem halmozódik fel, hanem fokozatosan beszivárog a mészkőbe, a tavaszi aktív szakasz elmaradhat.
Előfordulhatnak hosszabb inaktív periódusok is - pl. a forrás 1928-1935 között egyáltalán nem működött.

A Bükk-hegység vízrajza

Napjainkban mintegy 770 mm csapadék hullik a Bükk felszínére éves átlagban.
A vízzáró agyagpalából illetve a vulkanikus kőzetekből felépített területeken a csapadékvíznek csak kis százaléka szivárog be a talajba. Az ilyen módon beszivárgó víz kis talajvízforrásokban vagy rétegforrásokban tör a felszínre, amelyek vízhozama igen csekély, mindössze néhány liter percenként.

A rétegforrások mellett jelentősek még a vulkanit és üledékes kőzetekből fakadó hasadékforrások, melyek vízhozama elérheti 200 liter percenkénti értéket is. Egyesek erdészházak, turistaházak, kisebb üdülők vízellátására is alkalmasak (Hármaskút, Csurgó, Bánkút, Sebesvíz stb.).

A mészkőből álló területeken a csapadék kb. 20-40 százaléka szivárog be a mészkő hasadékaiba és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. A legjelentősebbek a mészkőből fakadó karsztforrások, melyek akár több 10 négyzetkilométeres vízgyűjtőről nyerik vizüket és vízhozamuk percenként a több tízezer literes értéket is elérheti.

A karsztforrások zöme a hegységperemen fakad, de a hegységet kettéosztó Szinva- és Garadna-völgyben is jelentős források találhatók. Ezek vízhozama a több ezer litert is eléri percenként. A legnagyobbak Miskolc-Tapolcán és Egerben találhatók. (Ezekre különféle létesítmények épültek, így eredeti formájukban már nem láthatók, így a ládasorozatban nem is szerepelnek.) A források vizének hőmérséklete általában a fakadási szinttel fordítottan arányos, a leghidegebbek (6-7 °C) a fennsíki régióban, a legmelegebbek a hegységperemi erózióbázison fakadnak (Eger, Miskolc-Tapolca, Diósgyőr, Sály, Kács, Mónosbél). Az itteni források hőmérsékletének alakításában már a mélybe zökkent, fiatal üledékekkel fedett mélykarsztból feláramló meleg karsztvizek is szerepet játszanak. A meleg vizek a hideg víznél lényegesen több időt töltenek a felszín alatt áramolva, ezt radiokarbon izotóp kormeghatározások egyértelműen igazolták.
Ezek szerint például az egri források vize 7300 évvel ezelőtt hullott le csapadék formájában a Bükk felszínére és szivárgott be a kőzet résrendszerébe.

A hegység forrásai egyenetlenül oszlanak el: a fennsíkon kevés a forrás (Bán-kút, Csipkés-kút), a Központi-Bükk oldalában, illetve az Északi- és Déli-Bükkben feltörő karsztforrások viszont általában bővizűek, bár vízhozamuk - a csapadéktól függően - erősen ingadozó. A Déli-Bükk határát képező törésvonal mentén meleg vizű források fakadnak (Eger, Miskolctapolca).

Forrás:
bnpi.hu valamint a forrásoknál elhelyezett ismertető táblák.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (44 db): környezet: 4.81 rejtés: 4.60 web: 4.79 átlag: 4.73

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Gibix75 2019.08.13 22:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Vándor-ló 2019.07.14 11:07 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.52
Az időszakos forrásoknál már többször jártunk, láttuk őket pihenő és működő állapotban is. Az elmúlt években sokat változott a környezet, az Imó körül gazos, susnyás volt az út, sok a kidőlt fa.
A láda könnyen meglett, a második pont hatnapos nyaralásunk legnehezebb találata volt. Nem terveztük előre a forrás felkeresését, így az előző megtalálók írásait sem olvastuk. Sokáig kerestük a jelzett fát, a dobozkát, de hiába. Feladtuk, és indultam vissza forráshoz igazoló fotókat készíteni, amikor megláttam a fa csonkja alatt a gyanús lapos követ.
A felirat már alig olvasható. Nem tudom, a dobozka megvan-e, mi

Ideje lenne a leírást módosítani, hiszen a fának már a tavalyi megtalálók is csak a tuskóját látták.
Köszönjük a rejtést.

erdei.laszlo 2019.05.18 18:34 - Megtaláltam
Az első pont gyorsan meglett, viszont a másodiknál a csonkot se találtam meg. Így mellékelt kép és e-mailben küldött jelszórészlet alapján kérnék jelszónélküli elfogadást! 🙂

[Jóváhagyta: Attibati, 2019.05.19 17:45]

 
zalajaro 2019.04.22 11:39 - Megtaláltam
Aki keres, az talál! :)

KP1965 2019.04.03 13:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
Születésnapi túra a Bükkben kisvasutas és forrásos ládákkal és egy mozgó áthelyezésével. A 2. pontnál némi ellentmondás van a wap-os szöveg és a leírásban szereplő információ közt, de igazából egyik sem igaz, mert a kék kör jelzéssel ellátott fát kivágták. Szerencsére az alternatív még meg van, csak a fa nélkül azért nem olyan egyszerű megtalálni. Sajnos a két forrásnál most egy csepp vizet sem láttam.

20190403_13294720190403_130951
20190403_13081220190403_130623
20190403_13032820190403_131128
eddy07 2019.03.17 13:01 - Megtaláltam
A logokat sajnos nem olvastam el. A második pontot így nem találtam meg. A képek alapján kérem az elfogadást.

[Jóváhagyta: Attibati, 2019.03.29 10:37]

P_20190317_124014P_20190317_124024
P_20190317_130142 
dendeocse 2018.10.28 18:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
A második ponton a pótjelszót találtuk csak meg.

anettx 2018.09.24 12:30 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.4]
Bükki forrásozás.
Az 1. pont után elég eldurvult a terep, de jó volt itt egyet kirándulni.

gcbk02-DSC07022 
Imre és Ibolya 2018.06.10 11:10 - Megtaláltam
Köszönjük.

[Jóváhagyta (magánlevelezésben leírtak alapján): Attibati, 2018.06.11 21:59]

Dr.Lada 2018.05.12 16:17 - Megtaláltam
Elkövetve fa-petivel :-) [g:hu 1.5.4]

povyagi 2018.05.12 15:40 - Megtaláltam
Mathauval...

Mathau 2018.05.12 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.52
A logok alapján nem igazán számítottam rá, hogy meglesz, de ott van az. A fát kivágták, de a csonk alatt van egy bazi nagy lapos kő a jelszóval.

fa-peti 2018.05.12 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kivancsifancsi 2018.05.12 14:39 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Verseny után még tettünk egy kn 6km hosszú rövid sétát lelcache és eszter társaságában.

Tetszett a helyszín, bár ezt tavasszal kell megkeresni, amikor ömlik a víz a kürtőből. Köszönjük a lehetőséget. Még visszajövök.

lelcache 2018.05.12 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

traxx 2018.04.15 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 1.00
Az Imó-kőnél a GPS nem működött, a leírás alapján nem találtuk,nem tudom milyen a plusszus henger ezért nem is tudtam mit keressek.
[A jelszórészletet töröltem. Attibati 2018.04.19]

[Jóváhagyta: Attibati, 2018.04.19 12:58]

DSC02554DSC02558
FTom 2018.04.07 11:10 - Megtaláltam
Túrázás az időszakos források között.

V_Gabor 2018.03.24 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
A Fekete-len körüli körtúrával kerestük fel a forrásokat.

A dobozt megtaláltuk, de Imó-kőnél semmit nem találtunk. Sajnos nem olvastam a logokat. A fánál volt pár kő, de semmi nem volt rajtuk. Filcem pedig a biciklis hátizsákban maradt. Plusz még térerő sem volt a helyszínen.
GCFV viszont a második pont közelében landolt.

Most kell ide jönni, bő vizű a forrás! Csodás látvány!

Fotókat vasárnap este tudok feltenni. GCFV-vel is megküzdöttem mobilról.

[fotók és részletesebb log később]
Köszönöm! [g:hu 1.5.4f]

[Jóváhagyta: Attibati, 2018.03.24 20:42]

2018-03-24 10.51.07R2018-03-24 10.52.00R
2018-03-24 10.55.43R2018-03-24 11.01.32R
2018-03-24 11.02.16R2018-03-24 11.13.12R
2018-03-24 11.21.37R2018-03-24 11.25.05R
2018-03-24 11.28.35R2018-03-24 11.41.56R
2018-03-24 12.00.17R2018-03-26 12.02.05
Dodó és Malvinka 2018.03.23 12:25 - Megtaláltam
Gyönyörű napsütéses időben kirándultunk el az Imó-kő forráshoz. Most érdemes megnézni, mert nagyon szép, bővizű és az idő is csodálatos! A multi második pontjánál a jelszót rejtő fát időközben kivágták, a pótjelszó pedig olvashatatlanná vált, így a rejtő segítségét kértük. Köszönjük a lehetőséget! :)
03.26 10:45 A jelszót frissítettük. A megadott koordinátán a torzó alatt találod.

29134198_1678852138841686_1894776135_n 
vakond87 2017.09.09 12:11 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.09
Körtúra keretében találtam meg a Hereg-rétről indulva. A második ponttal kezdtem, de nem találtam meg a jelszórészletet, így rejtői segítséget kellett igénybe vennem. Az első ponton a láda rendben megvan, beköltöztettem mellé a GCM001-et is. Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (86 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu