geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4272. Somogyszentimre (GCSSZT)
Somogyszentimre, 1930 (MNO)
Somogyszentimre, 1930 (MNO)
Somogyszentimre I. 2016.
Somogyszentimre I. 2016.
Somogyszentimre II. 2016.
Somogyszentimre II. 2016.
Az utolsó lakó házának romjában...
Az utolsó lakó házának romjában...
Az elhagyott temető
Az elhagyott temető
Útközben
Útközben
Vári-domb
Vári-domb
Tavaszi virágszőnyeg (kis télizöld)
Tavaszi virágszőnyeg (kis télizöld)
Az egykori vár alaprajza
Az egykori vár alaprajza
A fő erőd dombja
A fő erőd dombja
Külső sáncok nyomai
Külső sáncok nyomai
Segítség
Segítség
A Bárdi-patak áteresze
A Bárdi-patak áteresze

Szélesség N 46° 15,812'
Hosszúság E 17° 38,141'
Magasság: 200 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.05.28 14:00
Megjelenés időpontja: 2017.05.28 18:37
Utolsó lényeges változás: 2017.05.28 18:37
Utolsó változás: 2017.11.12 08:59
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 3.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2200 m
Megtalálások száma: 25 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Somogyszentimre emléke
Jelszó: a két állomáson található jelszórészletek az alábbi sorrendben egybeírva:
1. A 18 cm * 8 cm * 6 cm-es főláda kidőlt sírkő mellett: N 46° 15,812' E 17° 38,141'. A rejtőhelyet ne bontsd meg, oldalról nyúlj be!
Kis téglarejtek Hencz István sírköve mellett.2. 5 cm átmérőjű mikroláda a Vári-domb oldalában: N 46° 15,649' E 17° 38,457'.
Ha két logfüzetet találnál, kérlek a régebbit vidd el és dobd ki!
Löszfalban ál-gyökércsonkot keress!

A főládába TravelBug nem helyezhető, a várdombi ládika kis mérete miatt legfeljebb kis geoérmét tud fogadni.


Megközelítés
A Berki-patak mocsaras völgye nemcsak az ellenség felvonulását nehezítette, de a ládászoktól is eltökéltséget igényel, különösen csapadékos időszakban.

Egy kiépített parkoló  N 46° 16,000' E 17° 37,660' 175 m [GCSSZT+kiépített parkoló] az útmenti pihenőnél található, de a rejtések felé vezető szekérút kiszélesedett kiágazása közelebb van:  N 46° 15,750' E 17° 37,627' 180 m [GCSSZT+elágazás]. Az itt induló földúton éred el az erdő szélén a felhagyott vasút nyomvonalát, amelyen északkelet felé haladsz. Nemsokára el kell hagynod a vasút vonalát, át a magaskórós-vizenyős völgytalpon, ahol erecske is szivárog. Az egykori, már elhanyagolt utak alig követhetők, inkább a ládász ösztöneidre figyelj. Itt már  N 46° 15,890' E 17° 38,146' 180 m [GCSSZT+Letérés] érdemes a vasút nyomvonaláról letérni, ahol egy elvadult szekérút indul ferdén előre lefelé. Csapadékosabb időben itt a legkönnyebb az időszakos vízfolyáson átkelni:  N 46° 15,851' E 17° 38,183' 175 m [GCSSZT+1.átkelés], de a nyári félévben magas csalánosra kell számítani.
Előfordulhat, hogy időszakonként könnyebb egy kis kerülővel ettől a ponttól indulva:  N 46° 15,726' E 17° 37,922' 180 m [GCSSZT+Kerülő út kezdete]. Ha a munkagépek kijárták, a szántóföld szélén toronyiránt haladhatsz az első állomás felé.
A főládát a község emlékeként itt maradt felhagyott, azóta beerdősült temetőben találod meg  N 46° 15,812' E 17° 38,141' 200 m [GCSSZT-1]
A temetőtől a Vári-domb felé a mocsaras, vizenyős völgytalpon egészen száraz időt kivéve csak úgy tudsz tovább haladni, ha a dombvonulat lábánál vagy oldalában gyalogolsz déli irányba 1...2 méternyivel magasabban, mint a sík rész. A völgytalp enyhén emelkedik, és előbb-utóbb már száraz lábbal át tudsz kelni az erecskén és a keskeny völgyön:  N 46° 15,712' E 17° 38,366' 180 m [GCSSZT+2.átkelés] A TuHu térképen jól kivehető dombkerülő út inkább csak vadcsapásnak számít. A domb északi végét a "földszinten" patkó alakban megkerülve, a keleti oldalban szerpentines, ma már bozóttal benőtt szekérút vezetett a domb gerincére.
A várdomb oldalában találod a mikroládát a jelszó második felével  N 46° 15,649' E 17° 38,457' 220 m [GCSSZT-2]. Amatőr szemmel nézve feltehető, hogy a domb keleti lejtőjén a legmagasabb pont alatt 5 méternyivel lejjebb lévő rejtő gödör a feltöltött egykori várkút maradványa lehet.

Somogyszentimre egyike az elnéptelenedett falvaknak. Pár évtizeddel ezelőtt még Kadarkút külterületi lakott helyeként vasútállomása is volt az azóta megszűnt Kaposvár-Barcs vasútvonal mellett. A középkori eredetű falu Szent Imre hercegről, Szent István király fiáról kapta nevét, aki a község templomának védőszentje volt. A török uralom elpusztította, és még a 19. században is pár lakosú pusztaként tartozott Kadarkúthoz.
Újjáéledését az hozta, hogy 1886 őszén itt nyitotta meg kapuit a Magyar Királyi Földműves Iskola, ahova az ország minden tájáról érkeztek tanulók, és megszűnéséig a kétéves képzések során két és félezer gazdászt képeztek ki. A fiatal gazdászok sokoldalú gyakorlati oktatását méhészet, tejgazdaság, halastó (ez ma is megvan) és faiskola is szolgálta. A mintagazdaság fénykorában évente kétezer hízott mangalicát értékesített. A falucskában az 1900-as években vagy 20 család élt, akik nagyon összetartó közösséget alkottak. A régiek sokáig felemlegették, hogy a faluban egy közös húsfüstölő volt, ahonnan soha el nem tűnt semmi. A bérelt területen gazdálkodó iskola 1935-ben szűnt meg, mivel a földbirtokos a bérletet felmondta, és maga kezdett gazdálkodni - egészen az államosításig. Az állami gazdaságok létesítésének idején az itt dolgozók számára szoba-konyhás házakat építettek, így a falu lakossága ebben az időben betelepülőkkel gyarapodott, akik számára ez a szerény lehetőség is vonzó volt. Az 1970-es években kezdődött meg az elnéptelenedés, a környező településekre történő kivándorlás következtében. Később egy külföldi állampolgár vásárolta meg a területet, aki a hatalmas méretű romló állapotú gazdasági épületekkel nem foglalkozott.
Így jutott el a falucska 2016-ig, amikor régóta magányos, utolsó lakója elhunyt. A megmaradt életveszélyessé váló romok bontását hatóságilag kellett elrendelni. Somogyszentimrére így ma téglahalmok és a még megmaradt víztorony, lakóira az elhagyott temető emlékeztet.

A Szentimrei földvár egyike a török korban a déli végeken nagy számban újonnan épített vagy sebtében megerősített kis költségű kerített földváraknak. Ezek az iszlám invázió kezdeti időszakában alkalmasak voltak rabló török hordák ellen, de reguláris hadsereg ellen nem jelentettek védelmet. Szigetvár eleste után jelentőségük megszűnt; a Szentimrei földvár is szinte nyomtalanul elpusztult, emléke is elhalványult. Részletes feltárása még várat magára.
Hogy mégis tudok róla, az Somogyi Várak Jelvényszerző Túramozgalomnak köszönhető, mivel annak egyik szabadon választható helyeként szerepel.
A vár romlott földsáncait egy keskeny dombnyelv végén találhatjuk. Kőfalakat, bástyákat ne keress. Az erődítmény-rendszer a terepadottságoknak megfelelően hosszában nyúlt el a domb gerincén, a fő erőd a legjobban védhető helyre épült: annak idején a földmunkák során a meredek oldalakkal elnyúló kecskehát formájú dombnyelv északi végződését meredekre munkálták, a fő erődítmény erre a környezetből kiemelkedő pontra került. Ilyenformán az erődítmény három oldalról meredek oldalon volt megközelíthető. Ez nem mondható el a negyedik (déli) irányról. Mivel a keskeny Vári-domb a környező fennsíkból annak szintjén nyúlik ki, erről az oldalról a domb vízszintes gerince nem nyújtott természetes terepnehézséget. A rohamozók dolgát úgy nehezítették meg, hogy a keskeny dombnyelvet a fő erőd előtt három nagy bevágással szakították meg. Ezek a bevágások annak idején meredek falú árkokként hosszában osztották meg a várdombot. Az árkok közötti részeken elővédművek voltak. A könnyebb megközelítés irányából az ellenségnek védműről-védműre haladva ismételten meg kellett küzdenie a sáncok kapuin és a bevágásokon átfektetett csapóhidakon fokról-fokra visszaszoruló védőkkel, akik a földnyelv végén lévő fő erősségig hátrálhattak szükség esetén. A fő erősséget a domb alacsonyabb szintjein sáncok vették körül, amelyekről ásatások nélkül nem lehet kideríteni, hogy hordoztak-e falazatot is.
Az alacsony Vári-dombon létrehozott erősség külső védelmi vonalát az akkoriban a mainál is mocsarasabb völgyek jelentették, amelyek a nehéz ostromszerek szállítását szinte lehetetlenné tették.

A Zselic nyugaton a Belső-Somogyi sík vidékkel határos. A sík vidék nagyjából a tengerszint feletti 120-130 m-es szinten fekszik. Ebből emelkedik ki 250-300 méteres átlagos magassággal a Zselic dombos vidéke, amely eredeti formájában a Pannon tenger homokos-agyagos üledékeiből álló, a felszínén lösszel fedett táblás vidék volt. A kisebb geológiai törésvonalak mentén a felszín alakítását a lejtőkön lerohanó csapadékvíz és kisebb-nagyobb földcsuszamlások végezték, amelyek eredményeképpen a táj változatos formájú dombok és U-keresztmetszetű völgyek hálózataként alakult ki. A dombok hosszan elnyúló gerincei ma is jelzik az egykori felszín magasságát. A mocsaras völgytalpakból kiemelkedő nehezen megközelíthető meredek falú dombok a középkorban sok helyen szolgáltak erődítmények, várak vagy erődített egyházi építmények helyeként. A tájat formáló erők ma is munkálnak, és nyomukban váratlan szépségű löszformák fedezhetők fel.
A Zselic nyugati határát gyakorlatilag a Bárdi-patak völgye jelöli ki, amelyben Kaposmérőtől Somogyszentimréig haladt egykor a Kaposvár-Barcs vasútvonal északi szakasza.1. Mielőtt a vasúti töltésről az első állomás felé letérnél, egy kis kitérővel Szentimre vasúti emlékhelyét is felkeresheted, ahol a nyomvonal a mély patakvölgyet keresztezi. Itt folyik át a töltés alatt a Bárdi-patak:  N 46° 15,890' E 17° 38,375' 170 m [GCSSZT+1.Vasúti emlék]
2. Somogyszentimre egykori vasútállomása még áll, de méltatlan állapotban - nem sok néznivalót kínál:  N 46° 15,612' E 17° 37,576' 182 m [GCSSZT+2.Vasúti emlék]


Források:
Somogy megye várai
Mno.hu
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (11 db): környezet: 4.29 rejtés: 4.71 web: 4.80 átlag: 4.60

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Mr Zerge 2019.10.13 14:40 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb...
Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

VP 2019.06.29 15:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.62
Nagyon durva! Ezt a területet visszavették az embertől a szúnyogok, a csalán, a szeder, a sár, ...
Kisebb-nagyobb zselici kirándulások.

Korigumi 2019.06.10 15:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Puszkany 2018.10.21 14:08 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

ballasz 2018.10.13 17:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Lipótfa felől jöttünk bringával. Ki gondolta volna, hogy ekkora dagonyák vannak az úton. 3 hete nem esett.
Először a 2. ládarészt akartam megkeresni, de az az ösvény, ami tuhun van, nem igazán járható. Mentem tovább az 1. pontra, ami viszont hamar meglett, úgyhogy elindultam toronyiránt a 2. ládára.
A várat ismét lakják. Vaddisznók. :)
Egy egész csordát kellett elkergetnem, hogy a láda közelébe férkőzzek.
Szerencsére én kerekedtem felül.

V_Gabor 2018.04.28 20:57 - Megtaláltam


[fotók és részletesebb log később]
Köszönöm! [g:hu 1.5.4j]

2018-04-28 20.21.51R 
má-csa 2017.10.16 19:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Ajtony 2017.10.16 07:55 - Egyéb
"Péter60"ra hivatkozva: Ami a jelszó szellemességét illeti: A 2. pont egyúttal a Magyar Vándor sorozathoz is tartozik, amelynél a kikötés a 4 karakteres "jelszó", 4 betűből vajmi nehéz világraszólót alkotni. Maga a várhely a jellegzetes zselici környezet szépségén túl ennyit jelent: itt is véreztek őseink az oszmán hordák elleni harcban, hogy Hazánk megmaradhasson, és mi, késői utódok egyáltalán a világon lehessünk. Ezt természetesen nem kell minden Megtalálónak ilyen mélyen átéreznie, de talán magyarázatot nyújt a Rejtő szempontjaira.

Péter60 2017.10.15 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.45
... most jött el a "máskor" egy klassz bringás körtúra alkalmával.
Szigetvár volt a bázis, Kadarkútig közúton haladtunk, innét szebbnél szebb földutakon gyönyörű őszi időben Visnyeszéplakon át Magyarlukafáig. Majd vissza Szigetvárra, kb. 80 km.
A multi első pontja tetszett, szívszorítóak az ilyen helyek, jó hogy bemutatásra került. A földvár viszont csalódás volt. Bozótjárás nagyjából a semmiért, még egy stílusos jelszórész sem várt.
Mindkét pont hamar meglett, pontosak a koo.-k, és persze megszokottan színvonalas a leírás.

Strombus 2017.10.15 13:40 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.45
Ajtony 77 ládája közül 73-at találtam meg eddig, így edzett vagyok már Ajtony féle földvárakban. Volt köztük jó, pl. GCKORO, GCATTO, GCNAVA, nagyon jó, mint a GCKASI, érdektelen mint a GCSIDO és a GCZSSZ. Erről inkább az utóbbi kettő jutott eszembe.
Két hónappal ezelőtt csak az első pontot sikerült megszerezni, ami érdekes volt, mint minden öreg temető. Szeretek efféle helyeket megismerni.
Akkor a földvárnak mondott helyhez két különböző irányból is próbálkoztunk eljutni és mindkétszer párszáz méter választott csak el, de feladtuk, mert elég volt a bringacipelésből, a mocsárból vagy a csaláncsípésből. Akkor valószínűleg okosabb lett volna az első ponttól toronyiránt menni a másodikhoz, de utólag könnyen okos az ember. Most egy újabb irányból támadtunk. Az odajutás ezen az "úton" sem ment sokkal könnyebben, csak bennünk volt nagyobb az elszántság. A láda megtalálása már egyszerű volt. A rejtés tetszett, bármelyik löszfalban megállná a helyét. Az ötletessége feletti öröm viszont nem áll arányban a megszerzésére fordított energiával. Vegetációs időszakon kívül biztosan sokkal könnyebb találat, de a látnivaló télen sem több.
A jelszó nekem is csalódás volt. Kapásból három olyan, a Magyar Vándor kritériumának is megfelelő szó is eszembe jutott, ami megfelelne ahhoz, hogy szép jelszó kerekedjen.

 
dabcsi 2017.10.15 11:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
KÖSZÖNJÜK A REJTÉST! Ez a szép szombat délelőtt ládázás után epekedett, má-csá val közösen nekivágtunk. (Az asszonyokat otthon hagytuk ez a láda nem nekik való :-) Az első pontot az alternatív útvonalon vadásztuk le de az őszi erdő olyan barátságos volt, hogy a második ponthoz torony iránt mentünk, és bár megizzadtunk de egyáltalán nem volt veszélyes. Visszafelé kijöttünk a vasúti töltésre, úgy sétáltunk vissza. Menjetek bátran túracuccban semmi probléma.

bgecco 2017.08.19 15:57 - Megtaláltam
Még régebben jártam a földvárnál a comos Somogy sorozat megkeresése közben. Most csak a temetőig mentem el. Hát meglepődtem. Hihetetlen volt az erdő kellős közepén a sirkövek sokasága. És meglepett, hogy magáévá tette az erdő a települést. Köszönöm, hogy megmutattad. Tetszett. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Péter60 2017.08.18 16:00 - Egyéb
A GCMARA felől bringáztunk ide, az első pont a Nargoth-féle kerülőúton közelítve simán meg is lett. Mint utóbb kiderült jobb lett volna innen tovább menni a 2. ponthoz.
Visszafelé haladva a hajdani vasútvonalon hiába kerestük a térképen jelölt ösvényt, azt most teljesen benőtte a gaz. 33 fokban rövid bringás ruhában nem volt igazán csábító a dzsungel. Majd máskor...

Ajtony 2017.08.18 15:00 - Egyéb
Soványka program :-))

Strombus 2017.08.18 15:00 - Egyéb
Tudom, mivel fogom tölteni a ma éjszakát: vakarózással. :-(

Zéboy 2017.08.02 11:00 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2017.08.02 10:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kupec 2017.07.11 09:05 - Megtaláltam
Az 1. ponthoz a Nargoth által javasolt útvonalon, a szántóföld szélén mentem be. Ezt a pontot akár autóval is meg lehet közelíteni 200 m-re (ha nincs sár). A 2. ponthoz én is toronyiránt mentem tovább, kicsit sűrű volt néhol, de egyáltalán nem gáz, sokszor szoktam ilyen terepen bóklászni, mondjuk szarvasbőgéskor. Az utolsó 200 m, át a vízfolyáson és a csalánon, aztán fel a dombra, na az már húzós volt. Csalán és dzsindzsa ellen felkaptam egy pulóvert, ami 25 fokban különösen hasznos, méterenként ragadt egy pókháló a képembe és folyt rólam a víz, mire felértem. A rejtek gyorsan adja magát, ha az ember megtalálja a megfelelő löszfalat. Visszafelé, aztán olyan 150 m-t mentem D-i irányba a domb tetején, majd elfordultam Ny-ra és nyílegyenesen elmentem a kiindulási pontként szolgáló szántóföldig (most kukoricás) és a szélén visszasétáltam a kocsihoz. Közben átkeltem egy erdőirtáson is, a tiszta terepen gyorsan lehetett haladni.

fodor8peter 2017.07.02 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.94
Hú, a második pont tényleg korrekt dzsungelharc! A rejtések nagyon jók! :)
A sáncok tényleg jól kivehetők, a temető különösen tetszett. Előtte futottam két órát Sziágyon, a híd alá már nem volt lelkierőm lemenni. De majd visszatérek!

Eszti és Robi 2017.06.20 19:00 - Megtaláltam
Lett egy szabad esténk, így rögtön az új Ajtony-láda ugrott be, hogy meg kellene keresni. Kedveljük a kihívásokat, így nekünk az ilyen erősségű rejtések nyáron kellenek :). A kommenteket elolvasva, Lipótfáról indultunk, mivel a Garmin GPS-ünk kölcsön van adva, ezért mobiltelefonnal, ami gyakran pontosabb, mint a célkészülék. Persze, ha van mobilnet és térerő. Itt nem volt egyik sem, így a jó öreg megérzést is használnunk kellett. Sokszor mentünk érzetre toronyiránt. Az első pont felé a műútról még láttuk az előző megtaláló csapásait, így azt követtük. A kevésbé pontos műszer miatt keresgéltünk egy darabig, sajnos nem volt nálunk toll, így logolni nem tudtunk, a ládában lévő nem fogott, így a következő szerencsés vigyen magával pótot! A ál-gyökércsonk szót nem ismertük, így kerestük ezt is egy darabig. A földútra vissza ismét toronyiránt mentünk, ennek a hatását még most is érezzük a lábakon, kellemesen bizsergető érzés lesz még jó pár óráig, de legalább nem leszünk reumások. 1 kullancsot elhoztunk, de összességében jó élmény volt, köszönjük a rejtést!

2017-06-20 19.02.032017-06-20 19.08.32
2017-06-20 19.09.232017-06-20 19.15.48
2017-06-20 19.52.132017-06-20 19.52.05
2017-06-20 20.05.29 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (30 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu