geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
25. Tokaj, Kopasz hegy (GCToka)
Kopasz-hegy
Kopasz-hegy

A nagy Alföld (2007)
A nagy Alföld (2007)
A nagy Alföld (2007)
A nagy Alföld (2007)
Holtág (2007)
Holtág (2007)
Rakamaz (2007)
Rakamaz (2007)
Rejtés után, Judith a csúcson (2007)
Rejtés után, Judith a csúcson (2007)
Levegőből
Levegőből
Rejtek (2007)
Rejtek (2007)
Távolról (2007)
Távolról (2007)

Szélesség N 48° 7,195'
Hosszúság E 21° 22,847'
Magasság: 497 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2001.09.29 00:00
Utolsó lényeges változás: 2014.03.24 17:22
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Peti, Gabi
Felhasználó: luilui
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 721 + 15 sikertelen + 12 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


WAP: A ládát, ami 20x20x6 cm-es kék fedelű konyhai doboz a Tv-adó alatti hegyoldalon egy nagy kő alá helyeztük el. Vigyázva vedd ki és rejtsd vissza, a kíváncsi szemek elől jó mélyen bedugtuk a kő alá, keresd alaposan és türelmesen!


A ládába TravelBug nem helyezhető.
Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 3098-2/2008. ügyiratszámú határozatában a geoláda kihelyezését engedélyezte.


TOKAJ:

Budapest után az egyik legismertebb magyar város, a történelmi borvidék "fővárosa". Kevés település dicsekedhet a világon azzal, amivel Tokaj: neve, bora révén a nemzeti himnuszban is szerepel. "Tokaj szőlővesszein
Nektárt csepegtettél."
2002-ben a Tokaj-hegyaljai borvidékkel a Világörökség része lett.
A város mértani közepén találkoznak egymással a Tisza és a Bodrog folyók.
Tokaj neve a XVII. századtól egyre többször került a Hegyalja szó elé. Alighanem vára és stratégiailag fontos helyzete emelte ki a települést a többi hegyaljai város közül, hiszen sem borászati, sem borkereskedelmi szerepét tekintve nem nőtt Tarcal, Tállya vagy Mád fölé.

TOKAJ MEGKÖZELÍTÉSE:

Közúton: Budapest felől az M3-as autópályán, a 3-as főúton, Miskolcon keresztül a 37. sz. úton (250 km).
Vasúton: Budapestről rendszeres InterCity járatokon, miskolci (Bp. Keleti Pályaudvarról), vagy nyíregyházi (Bp. Nyugati Pályaudvarról) átszállással, közvetlen gyorsvonaton, illetve a Frankfurt - Debrecen között közlekedő Eurocity vonaton Budapestről (240 km) 2 és fél óra időráfordítással (megállóhelyei a Magyarországi szakaszon: Hegyeshalom - Győr - Budapest - Füzesabony - Miskolc - Tokaj - Nyíregyháza - Debrecen).

TOKAJ TÖRTÉNELME:

Tokajt, mint a környék nevét először 1067-ben említik, ekkor már szőlőtermesztő vidék volt. Magát a települést 1353-ban említik először Tokaj néven. Első vára egy földvár volt, amely a tatárjárás során elpusztult. A 14. századra már kővár állt a településen, mely a diósgyőri uradalom része volt. Mivel a Bodrog és a Tisza összefolyásánál helyezkedett el, ahol az Erdélyt és a felvidéket összekötő kereskedelmi, majd katonai út szelte át a Tiszát, az erősségnek kitüntetett szerepe volt a tiszai rév védelme, ezáltal a zavartalan forgalom biztosítása. Ugyanakkor egy királyi birtokszervező központ szerepkört is be kellett töltenie. Tokaj szerepe csak nőtt azzal, hogy a máramarosi sóbányák termékével, a Tisza balpartján szekerezők által használt kanyargó "sóút" is itt lépte át a Tiszát, s tokaji sólerakat (sóház) látta el konyhasóval a hevesi és borsodi, illetve részben az alsó-zempléni táj népét. E sóforgalmazasban, sóelosztásban is szerepet kapott a város és vára
Az abaúji és zempléni régió történetében a Szapolyai család tagjai hoztak felemelkedést. 1459 júliusában nyerték el zálogként, gyakorlatilag azonban véglegesen Mátyás királytól Tokaj várát Boldogkővel, Regéccel és Tállyával együtt. A zálogot az az 12000 forint alkotta, amelyet a Szapolyai család kölcsönzött Hunyadi Mátyásnak a husziták elleni háborújához. Ezzel a Szapolyai-család a Perényiek mellett a térség legjelentősebb birtokosává vált, s nem mellékesen a tiszai révnél szedett vám révén hatalmas jövedelemre tett szert. A Szapolyai-család a tokaji várba helyezte az "ország főméltóságának" megfelelő földesúri rezindenciáját. Mint jó gazda tudta, hogy milyen módon fokozhatja jövedelmét új birtokaival, hogyan "fényesítheti" a családi címert. Szapolyai Imre ezért eljárva a királynál mezővárosi jogot (oppidum) szerzett Tokajnak. A mezőváros aztán különböző szintű és mértékű kiváltságokat kapott, népessége növekedett. A várat 1705-ben II. Rákóczi Ferenc ismeretlen okból leromboltatta.
A kiegyezés utáni békés évtizedekben Tokaj fejlődött, polgárosodott, a két világháború azonban ezt félbeszakította. 1944-ben először a németek, majd az oroszok foglalták el Tokajt.
A II. világháború után Tokaj csak lassan fejlődött, még a borkereskedelemben betöltött központi szerepét is egyre inkább Sátoraljaújhely vette át. 1952. február 1-jén elveszítette járási székhely szerepét. Városi rangját csak 1986-ban kapta vissza. Ekkortól újra dinamikus fejlődésnek indult. Tokaj bájos történelmi városként a turistákat is vonzza. A borvidék a Világörökség része.

TOKAJI-HEGY (KOPASZ-HEGY):

A táj különleges ez abból adódik, hogy az érintkező tájak genetikailag és gazdaságilag nagyon különbözőek. A tökéletes síkságnak minősülő Alföld és az Északi-Középhegységhez tartozó vulkanikus eredetű Zempléni-hegység (Eperjes-Tokaji-hegység) találkozik itt. Maga a Tokaji-hegy (Kopasz-hegy) az Eperjes-Tokaji hegyláncnak az Alföldre mélyen előreugró, izoláltan álló vulkáni kúpja. 514 méter magas, meredeken emelkedik ki a 100 méter körüli tengerszint feletti magasságú csatlakozó síksági kistájakból.

Az egykori tűzhányó, Tokaji-hegy, ismertebb nevén a Kopasz-hegy földje a világhírű aszú bölcsője.

A Tokaj-Eperjesi-hegység, így Tokaj-Hegyalja mai domborzata rendkívül tagolt: völgyekkel, vízfolyásokkal sűrűn felszabdalt, alacsony középhegység. Bár felszíne hosszú évmilliók alatt alakult ki, s az eredeti vulkáni formák eltűntek vagy megváltoztak, a táj vulkáni eredete már első pillantásra szembeötlő. Maguk a vulkánok mintegy 9-15 millió évvel ezelőtt működtek, és Európában egyedülállóan változatos formában hozták létre a mai Tokaj-Hegyalja alapkőzeteit. A vulkáni kőzetsorozatokat később utóvulkáni folyamatok bontották, alakították át, ezzel is fokozva a hegyoldalakat felépítő földtani képződmények színességét.

TOKAJ - SÍPÁLYA:

A Kopasz-hegy északi oldalán húzódik a 600 méter hosszú tokaji sípálya. A pálya kétharmad része egyenletes, sima, kék, tanuláshoz kiválóan alkalmas, az alsó harmada meredekebb, talán pirosnak is mondható. A pálya végig egyenletes lejtésű.

Tárcsás felvonó és melegedő házikó szolgálja ki a sportolni vágyókat. A felvonó szombaton és vasárnap üzemel 10-16 óráig (amennyiben a hóviszonyok engedik). A pálya talaja füves, kezelt és még kevés hó esetén is használható. Elsősorban családoknak és kezdőknek ajánljuk. A pályáról csodálatos kilátás nyílik a Bodrogzugra és a mögötte elterülő Zempléni-hegység sátorhegyeire, a TV-adó parkolójából pedig körpanoráma az Alföld felé.

A 2005/06-os szezonban a pálya nyomvonalát teljes hosszában felújították.

Síbérlet árak:
- felnőtt bérlet 800 Ft/10 felvonás
- gyermek bérlet (14 éves korig) 500 Ft/10 felvonás.

A sípálya üzemeltetője:
Tokaj város önkormányzata / SÍKLUB TOKAJ
Csócsics Lajos , Tel: 70/625-9201
Postacím: 3910-Tokaj, Kossuth tér 12.

Tarcal megközelítése: Budapest - Miskolc - Tokaj útirányon keresztül.
A sípálya megközelíthető autóval Tarcal központjában lekanyarodva a Tv-adóhoz vezető úton.
Vonattal Tokaj, ill. Tarcal vasútállomásig. A vasútállomásokról jelzett túristautak vezetnek a TV-adóhoz (kb. 5 km)

Szálláshelyet Tokaj városban találuk, ahol a város pincészetei, borozói számtalan kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak.

Peti, Gabi által készített eredeti leírás.

Tokaj történelmi városa a Tisza és a Bodrog folyók találkozásánál a Zempléni-hegység déli részén található. Természetesen a Tokaji borról világhírű. Gépkocsival Miskolc vagy Nyíregyháza felöl közelíthető meg.

A ládika a 515 m magas Tokaji hegy csúcsa közelében van elrejtve egy erdős területen , egy fa törzse mellett fenyőágakkal kissé álcázva. A ládika kétféleképpen is elérhető. Tokaj városából a temető mellől induló túristaúton gyalogosan ( kb. 400 m szintkülönbség ) vagy a Tokaji TV adóhoz Tarcalról kiinduló aszfaltúton. A TV toronytól csodálatos kilátás nyílik a környékre.

Az eltünt ládikát pótoltam 2003.07.12-én. Egy nyugodtabb helyre került egy bokor tövébe egy nagy fenyőfa mellé.


Köszönjük Petinek, és Gabinak, hogy átadták a ládát.

Kívánunk mindenkinek kellemes kikapcsolódást, egy jó sétát, jó láda vadászatot!

LUILUI és JUDITH
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (436 db): környezet: 4.55 rejtés: 4.42 web: 4.51 átlag: 4.49

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Koati87 2019.03.03 23:59 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.Márti&Vili

pulzarmilan 2019.01.19 16:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nagyon jól éreztük magunkat Tokajon! [Geoládák v2.2.5]

Antissimo 2018.11.01 14:32 - Megtaláltam
Percekkel az előttünk járók után. A kilátás a párás idő miatt kevésbé volt impresszív, de a hegy és alföld találkozásáról azért adott egy képet.

duranyikd 2018.10.31 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

raticu 2018.10.25 12:29 - Megtaláltam
Megtalaltam, koszi a rejtest.

szabilkó 2018.10.25 12:28 - Megtaláltam
Nem ertem miert kellett ennyire elrejteni. Köszi! [g:hu 1.5.4]

VKBITANG 2018.10.23 11:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Zlatnik_A 2018.10.21 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0g]

stmester 2018.09.28 07:30 - Megtaláltam
Ki korán kell......találatot lel.

IMG_20180928IMG_1627
erdei.laszlo 2018.09.19 18:01 - Megtaláltam
Meglett! Rakamaz-Tokaj-Tarcal GCkupázás közben.

Ákibard 2018.09.16 10:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.37
Srácokkal Tarcalon töltöttük a hétvégét. Hazafelé feljöttünk a TV toronyhoz is. Amíg Ők a kilátásban gyönyörködtek, én levadásztam a ládát. Egy pillanatra megijedtem, hogy a félszáz nagy kő között kell majd kikotorni (Nem lett volna időm rá, úgy hogy várnak rám) de aztán követtem a kessercsapást :)) Köszi!

laszlo85 2018.09.09 17:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Szejbi 2018.09.09 09:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.51
Köszönöm a rejtést!

ludens 2018.08.28 19:10 - Megtaláltam
Tokajból jöttünk, kb. 18 km-t tettünk meg, és kb. a második órában áztunk ronggyá. A csúcsra érve jeges, metsző szél verte ránk a szűnni nem akaró esőt, ezért a ládát nem kerestem meg. Azért másnap jöttünk vissza autóval. Úgy is érdekes volt.
Kösz!

tabletta 2018.08.16 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

IFanni 2018.08.11 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

nrudi 2018.08.10 19:58 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! ZMER [Geoládák v2.2.4]

pgyp 2018.07.21 12:15 - Megtaláltam
Megvagy! [g:hu 1.5.4]

traxx 2018.07.15 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.72
M,egtaláltuk

ÉViPe 2018.07.01 13:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.54
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A kilátás gyönyörű, a rejtés ötletes. [Geoládák v2.2.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (748 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu