geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

Fazékhozzászólásai | válasz erre | 2018.10.07 21:22:47 (77251)
Kis összefoglaló, hogy most akkor van-e google térkép, lesz-e google térkép.
(Aki nem követte az eseményeket: a régi google térképünk időnként szürkére vált és kiírja, hogy csak fejlesztési mód, azaz nem működik.)

Az ok, hogy a google fizetősség tette a térképmegjelenítőjét, vagy ahogy röviden szokták írni a googlemaps API-t, un. API kulcsot kell regisztrálni. Ezt már rég tudjuk, talán V_Gábor volt az első még június elején, aki küldte az infókat.
Kb. júliusban regisztráltam is google cloud accountot (saját bankkártyámmal, hiszen az Egyesületnek nincs, utalni meg nem lehet). Az API kulcsot június 27-én el is küldtem a fejlesztőinknek. Eddig jó.
Lehet kapni non-profit szervezetek számára kedvezményt, ehhez külön kellett regisztrálni + egy magyar szervezetnél (www.niok.hu) is regisztrálni + kérvényt írni, ezt is megkaptuk.
Ennek ellenére nem pontosan tudjuk, hogy mennyi az ingyenes letöltés, hogy a non-profit kedvezmény éves vagy havi, és esetleg mikortól kell fizetni. Nem könnyű a google táblázataiban eligazodni. Szeptemberben ~52 ezer letöltésünk volt, az még ingyenes volt.

És akkor a térképeink:
- a http://terkep.turistautak.hu nem google megjelenítőt használ, "csak" a google térkép csempéket jelenít meg, ezért (most még) API kulcs nélkül is megy. Hurrá, használjátok bátran, a saját TUHU térképeink mellett Google és OSM térképek érhetők itt el.
- https://geocaching.hu/geomap/ Itt rendben működik az API, elérhető a google térkép.
- http://www.geocaching.hu/maps.geo?id=google és akkor a régi térkép. Itt a fő baj az, hogy ez nagyon régi és kesze-kusza kód, nem fejlesztjük már, nincs gazdája. Az oldal alján lévő POI keresés pl. sohasem működöt normálisan. Valószínűleg bele lehetne operálni az API kulcsot, és ha biztosan látjuk, hogy nem kell fizetni, akkor valószínűleg meg is tesszük. De ha hó vége felé megint elfogy az ingyenes keret és beszürkül ez a térkép, akkor - meg előtte is - használjátok ládaletöltésre a /geomap-ot.

Ha aztán mégis fizetős kategóriába kerülnénk, szinte biztosan beleférne havonta valami díj, de az alapcélunkra (terepi ládázás) a TUHU, OSM, Openmaps térképek sokkal alkalmasabbak.

Mivel tudtok segíteni:
- a /geomap-en és a mobilalkalmazásokban ne a google legyen az alapértelmezett, hanem a TUHU, OSM, stb. talán kicsit lehet csökkenteni a letöltésszámot
- Ha valaki profi a térképes fejlesztésekben, és van kis szabadideje az Egyesületünkre, akkor jelentkezzen, mert valószínűleg a http://www.geocaching.hu/maps.geo?id=google oldalon ki lehetne váltani a google-s megjelenítőt valami mással. Meg még a turistautak.hu-n is lenne 1-2 fejleszteni való.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.