geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2334. Becske, Megvilágosodás Sztupa (GCBMSZ)
Feldíszítve a szertartásra.
Feldíszítve a szertartásra.
Hétköznap.
Hétköznap.
Közelről
Közelről
Buddhaszobor.
Buddhaszobor.
A rejtő csapat.
A rejtő csapat.
Még beállványozva.
Még beállványozva.
Kilátás.
Kilátás.
A rejkek
A rejkek
Felújítás után
Felújítás után

Szélesség N 47° 54,988'
Hosszúság E 19° 23,015'
Magasság: 283 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.12.20 14:00
Megjelenés időpontja: 2008.12.23 10:20
Utolsó lényeges változás: 2011.02.02 20:05
Utolsó változás: 2011.02.02 20:08
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Kóborló
Felhasználó: csala
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Megtalálások száma: 467 + 3 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


WAP: A 10cm átmérőjű, 18cm magas fekete henger az erdőben egy szép nagy fában van.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítése:
Becske faluközponttól  N 47° 54,612' E 19° 22,569' 224 m [GCBMSZ+Becske-faluközpont] a Petőfi Sándor utcán kell kimenni a faluból.
A falun kívülről már látható a Csigahegy tetejére épített Sztúpa.
 N 47° 54,968' E 19° 22,967' 224 m [GCBMSZ+Becske-sztúpa]
Autóval a csigahegy lábánál lehet parkolni  N 47° 54,995' E 19° 22,867' 224 m [GCBMSZ+Becske-sztúpa parkoló](Esős időben bár járható, de igencsak sáros az út.). Innen a kiépített gyalogutakon lehet a dombtetőre feljutni. Újrarejtve 2011. 01. 29. A 10cm átmérőjű, 18cm magas fekete henger az erdőben egy szép nagy fában van.

FONTOS!!
A terület kullancsokkal fertőzött, ezért kullancsriasztó használata fokozottan ajánlatos!- Részletek a sztúpaavatóra kiadott információs füzetből.-A BUDDHIZMUSRÓL

Az öt világvallás egyike, amelyben külön hangsúlyt kap az együttérzés és a tolerancia.
Azonos világon kell osztoznunk, ezáltal mindannyian össze vagyunk kapcsolva. Ha a környezetünknek hasznára válunk, a mi egyéni világunk is gazdagabb lesz. A tanítások ebből a természetes kapcsolatból kiindulva mutatják meg azt, hogyan találjuk meg belső nyugalmunkat, és hogyan bontakoztassuk ki együttérzésünket és bölcsességünket mások javára.
Sákjamuni Buddha az időszámításunk előtti 6. században tanított arról, hogyan láthatjuk meg az élet gazdagságát mohóság és gyűlölet nélkül. A buddhizmus nem térítőjellegű vallás, Buddha tanításai nem is kinyilatkozások voltak, csupán egy, a tudat természetéről tapasztalattal rendelkező ember tanácsai. Mégis az eltelt két és fél évezred alatt sokakat ösztönzött e szemlélet követésére. Buddha figyelembe vette a hallgatói befogadóképességét:
- A Kis Utat tanította azoknak, akik meg akartak szabadulni a világ felszínes frusztráltságától (elterjedése: Dél-India, Délkelet-Ázsia)
- A Nagy Utat Utat azoknak, akik együttérzésük révén másoknak is mély boldogságot kívántak (Kína, Korea, Japán)
- A Gyémánt Utat azoknak, akik a világot a tudat szabad és szeretetteljes kifejeződéseként szerették volna tapasztalni. (Az iszlám megszállásig Észak-India, ma Tibet (Kína), Bhután és Nepál) Európában, Ausztráliában és Amerikában ma mindhárom irányzat megtalálható.
Amikor a történelem során a tanítások új környezetbe kerültek, az adott országok kultúrájába épülve gazdagították építészetét, képzőművészetét és életstílusát.
Buddha a tudat teljes kibontakozásának szimbóluma - a gyakorlók számára ez a cél. Tanításai olyan módszerek, amelyek ehhez az állapothoz vezetnek.
Lehetnek írásbeli vagy szóbeli átadások, meditációs módszerek, melyeknek egyaránt a gyakorlatiasság a jellemzőjük. Közössége a tudat megismerésének védelmező közege.
A gyakorlók mentalitásuk szerint lehetnek világiak, szerzetesek vagy jógik. Ma a jóléti társadalmakban a világi gyakorlók vannak a legtöbben. A világiak és a jógik között a régen még jól látható határ elmosódni látszik.

GYÉMÁNT ÚT
A gazdag belső világgal rendelkező emberek számára hasznos módszer. A gyémánt a tudat belső gazdagságát, elpusztíthatatlan értékeit, tisztaságát és ragyogását szimbolizálja. A korábban érzelmi hullámzásként átélt impulzusokat a Gyémánt Út eszközeivel bölcsességgé alakíthatjuk át, fejlődésünk üzemanyagaként látva azokat. A leggyorsabb útként említik, mert az azonosulás módszerét használja. Itt a tudat belső lehetőségeivel és nem személyes korlátaival azonosulunk, ezt fejezi ki a Buddha, azaz a tudat szabadságát, örömét és szeretetét- a megvilágosodás tulajdonságait.
A Gyémánt Úton megnövekszik a tanító jelentősége, aki itt nem csupán szellemi barát. Hitelességét fontos leellenőrizni, mivel később bizalom hiányában nem tudna a megszokásainkból épített korlátaink közül kimozdítani. A láma az, aki tapasztalatát az együttérzésen és bölcsességen keresztül képes megosztani, és a szélsőségektől védelmezni minket. Ez az alapja a több ezer éves, ma is élő tanító-tanítvány tapasztalatátadás vonalának. Tibetben négy nagyobb vonal alakult ki a Gyémánt Úton belül.
- Nyingmák-a híres megvalósítóhoz, Guru Rinpocséhoz köthető, első átadás örökösei, vezetője Dudzsom rinpocse. • Kagyük-az első és a második átadás, Marpa-Milarepa-Gampopa, a jógikirályok és a Karmapák gyakorlóvonala. Vezetője ma a 17. Karmapa, Táje Dordzse.
- Szakják- ők is mindkét átadással rendelkeznek. Vezetője Szakja Tridzin.
- Gelugok-"erényesek'; a második, reformált átadás vonala. Vezetőjük a Dalai Láma.
Európában jelenleg a legelterjedtebb a Kagyü vonal. A legtöbb meditációs központot a 16. Karmapa megbízásából Láma Ole Nydahl alapította, negyvenéves töretlen aktivitása alatt több mint ötszázat.


A SZTÚPA

A buddhista sztúpa a teljesen kibontakozott emberi lény és a világegyetem tökéletes összhangjának a szimbóluma. Annak az örömnek kifejeződése, hogy képesek vagyunk az együttérzés és bölcsesség kifejlesztésén keresztül minden lény javára válni. Élő ereje áthatja és lenyugtatja az embert és a tájat. Békét és szeretetet teremt, amit minden vallás a legfőbb értéknek tekint. A hagyomány szerint a sztúpa szerencsét hoz, beteljesíti a jó szándékú emberek kívánságait, védelmezi a környezetét. Megjelenésével a világban sok hely vált a térség büszkeségévé, a szellemileg nyitott emberek zarándokhelyévé.
A sztúpák jellegzetes formája a mindenkiben benne rejlő tökéletességet, a megvilágosodást fejezik ki. Több ezer éve emelnek ilyen építményeket Ázsiában - ezek az egész világegyetem energiamezejére pozitív hatással bírnak. Az elmúlt években a világ más részein, így Európában is építettek sztúpákat. E különleges építmények vonzzák az embereket, és sokan akarnak többet megtudni a sztúpák szimbolikájáról, főleg miután saját maguk is megtapasztalták erőteljes hatásukat.
A sztúpa külső szinten a megvilágosodásig vezető utat szimbolizálja. A buddhista út önnön tökéletességünk teljes megismerése. Az építmény belsejében megvalósított buddhista mesterek ereklyéi találhatók, emellett aprólékos munkával Buddhákat ábrázoló szobrokkal, agyagformákkal, szövegekkel és ereklyékkel töltik meg azt az építés során. Hogy ez megfelelően történjen, rendkívül fontos: az egész folyamatot egy képzett tanítónak kell felügyelnie és irányítania.

MEGVILÁGOSODÁS-SZTÚPA BECSKÉN
A különböző sztúpaformák közül a becskel megvilágosodás-sztúpa a buddhista gyakorlás célját szimbolizálja, a teljes megvilágosodást. Ez azt jelenti, hogy megszabadultunk a szenvedés forrásaitól, a zavaró érzelmektől, valamint teljesen kibontakoztattuk a bennünk rejlő tökéletes képességeket. Egy sztúpa építésének a fő célja az, hogy segítsünk a lényeknek megtisztítani a tudatukat a negatív benyomásoktól, és pozitív benyomásokat gyűjteni - így végső soron a megvilágosodáshoz segítjük őket.
Azok, akik a közelében laknak, tehetnek jókívánságokat és végezhetnek buddhista gyakorlatokat a sztúpánál. Még azok is, akik pusztán ellátogatnak a sztúpához, váratlanul megtapasztalhatják a tudatosság tiszta pillanatait. Már az is komoly pozitív változást idézhet elő bennünk, ha csak megpillantunk egy sztúpát.
Buddha a következőket mondta: "Ezek azon érdemek, amelyek egy sztúpa körüljárásából fakadnak: egy nemes családba fogsz megszületni a nyolc szerencsétlen körülménytől szabadon, és nagy vagyonra teszel szert. Mentes leszel az olyan zavaró érzelmektől, mint a fukarság, és boldogan gyakorlod majd a nagylelkűséget. Szép leszel, vonzó, gyönyörű bőröd lesz, és mások örülnek majd, ha láthatnak. Hatalmad lesz a világ felett, és dharmakirállyá válsz. Mindig boldog újraszületésben lesz részed, és lelkesen hallgatod Buddha tanításait"
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (266 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.24 web: 4.63 átlag: 4.47

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


potok 2020.01.01 15:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

hidasedina 2019.12.31 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.58
Nagyon szúrós;)

gangyal 2019.12.31 14:18 - Megtaláltam
Megvan!!! Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.6.4]

navigaator 2019.12.30 00:00 - Megtaláltam
-

Andrusa 2019.11.08 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.14
:-)

Lacza és Tádé 2019.10.28 12:03 - Megtaláltam
Megvagy, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

tam623 2019.10.26 09:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Fentrol kozelitettuk meg [Geoládák v2.2.5]

remekkelek 2019.10.20 16:16 - Megtaláltam
OKT-s túra során kerestem meg.
Köszönöm a rejtést.

vacakos 2019.09.17 13:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

a4marvany 2019.08.27 19:48 - Megtaláltam
Nem ládázni készültünk, de elég bevállalós vagyok, úgyhogy tangapapucsban, rövidnaciban is nekivágtam a susnyának. Aztán egy ponton úgy döntöttem, elengedem, ennyit nem ér. Azért remélem elfogadod a találatot. [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.09.27 19:26]

IMG_20190827_182241IMG_20190827_194320
IMG_20190827_181429 
bgyuru 2019.08.25 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

mucik 2019.08.23 23:59 - Megtaláltam
A dzsungelharcot nem vállaltuk, csak tízméterig jutottunk, utána feladtuk. Egyébként nagyon jó a hely, különösen, hogy épp naplementekor voltunk ott.
Mucik

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.09.27 17:01]

IMG_4243 
Petya1982 2019.08.18 16:36 - Megtaláltam
Jó sok csallányon kellett átvágnom, de végül meglett. Köszönöm! [Geoládák v2.2.5]

nonow22 2019.08.17 09:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

ildati 2019.08.04 17:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1.5 web: 5 átlag: 3.83 súly: 3.23
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
Szinte áthatolhatatlan bozót veszi körül a rejteket adó fát

bohrmann 2019.07.28 11:30 - Nem találtam meg
Ennél értelmetlenebb rejtéssel még nem találkoztam. Esélytelen volt bejutni oda, egy idő után annyira elegem lett, hogy inkább továbbálltam, és nem is akartam megtalálni. Ráadásul a látnivalóban sem találtam sok fantáziát, csak lepusztították egy domb tetejét, ahol most áll négy fal a semmi közepén, amit lehet kerülgetni. Akkor már inkább a természetben meditálnék egy hegy csúcsán, beton nélkül.

orszagoskek 2019.07.13 18:28 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 2.5 web: 3 átlag: 3.00 súly: 3.40
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Mivel a megközelítés leírásában a dombtető került megnevezésre, a szekérúton felmentem egészen, és onnan próbáltam megközelíteni a rejtést. Ez viszont lehetetlen vállalkozásnak bizonyult a sűrű és szúrós növények miatt, ezért a bozótot visszafelé kerültem és a sztúpa felől támadtam. Lentről zászlók is látszanak, arra érdemes elindulni és a kis vityilló előtt elhaladva keresni az áthatolás lehetőségét. Ez már vállalhatóbbnak tűnt, de biztos, hogy nem ezt a rejtést fogom kedvcsinálónak ajánlani a kesserkedést elkezdeni szándékozóknak. Tamás [Geoládák v2.2.5]

BranDroid 2019.07.12 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ghostspike 2019.06.29 13:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

sogor36 2019.06.08 10:50 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1.5 web: 2 átlag: 2.17 súly: 3.97
Köszi a rejtést.

Strombus 2019.05.25 19:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 3 átlag: 3.50 súly: 4.52
Borókán, akácon, kökényen átkelve eljutottunk az erdő fái közé, az egyesületi pótládával pótolt rejtésig.
Ezzel, azt hiszem az összes magyarországi sztúpát meglátogattuk.

Péter60 2019.05.25 19:19 - Megtaláltam
Ok

Elveszett Geoláda Fosztogatói 2019.05.08 18:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.08
Nagyon jó hely, megérte így befejezni a munkanapot.
Ellenben a rejtés... Miért kellett a "dzsungel" közepébe tenni? Tényleg nem értem. Három irányból indultam neki, de visszatalálni is kaland volt.

/Quatermain/ [Geoládák v2.2.5]

IMG_20190508_183809 
Mary Lou 2019.04.21 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Megtaláltuk.
Cserháti húsvéti kirándulás alkalmával.
Köszönjük!

azimee 2019.04.10 07:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (473 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.