geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3284. Haditechnikai park Zánka (GCDURR)
V750 VU légvédelmi rakéta SZM-63 indítóállványon
V750 VU légvédelmi rakéta SZM-63 indítóállványon
Fiam szerint kényelmes....T 72
Fiam szerint kényelmes....T 72
MI-24D harci helikopter
MI-24D harci helikopter
MI-8T szállító helikopter
MI-8T szállító helikopter
Minden mi szem szájnak ingere...
Minden mi szem szájnak ingere...
MiG-21MF több feladatú vadászrepülőgép
MiG-21MF több feladatú vadászrepülőgép
Kádár elvtárs az úttörőtábor megnyitóján
Kádár elvtárs az úttörőtábor megnyitóján
2012.08.31
2012.08.31

Szélesség N 46° 52,964'
Hosszúság E 17° 42,854'
Magasság: 119 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.05.19 16:00
Megjelenés időpontja: 2012.06.06 20:11
Utolsó lényeges változás: 2019.02.10 20:28
Utolsó változás: 2019.06.28 14:03
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: wtl
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 120 m
Megtalálások száma: 891 + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP: Az igeiglenes ládát a haditechnikai park melletti füves területen az alternatív parkolóhoz közel, a biciklis úttal párhuzamosan, talajszinten találjátok. Ne a biciklis útról közelítsd. Gyerekbarát rejtés! Ajándék, toll nincs benne egyenlőre.
A ládába TravelBug helyezhető.


Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


Megközelítés

Autóval a 71-es számú főútról kell lekanyarodni közvetlen a parkolóba.Innen csak baráti 120 méter a láda és rálátni az autóra.

Biciklivel közvetlen a Centrum előtt halad el a Balatont is megkerülő jól kiépített biciklis út.

Az első ládám egy Haditechnikai Parkot kíván bemutatni, ahol olyan fegyverek és eszközök kerültek örök nyugalomra, amely történelmünk egy fontos és kitörölhetetlen részét jellemezték. A HIDEGHÁBORÚét. Bizony, ilyen fegyverek néztek egymással farkasszemet és ezek már alkalmasak voltak atomtöltet kilövésére, hordozására is. Az ember hátán feláll a szőr, ha belegondol, akármikor besorozhatták volna egy atomháborúba, ahol gombnyomásra tűnhettek volna el országok, földrészek. Persze a megtámadottnak egy válaszcsapányi ideje még lett volna a becsapódás előtt. Kimustrált állapotban azonban már teljesen más. Így egy időszak bemutatásra, a méretek érzékeltetésére már teljesen alkalmas.
Végül is ez a Park nem sokban különbözik a váraktól és a múzeumoktól, hiszen onnan se száműzik az egykori fegyvereket és harci eszközöket csak azért mert azok emberi élet kioltására alkalmasak. Márpedig azokat a rendeltetésüknek megfelelően biztosan használták is, várban, múzeumban pedig már mindannyian voltunk. Fogadjuk el, hogy az íj, nyíl, dárda, pajzs is a történelmünk, az emberi civilizáció egy korszaka és a tank, a harci repülő is. Érdekes ráeszmélni, hogy pár száz év alatt e téren is honnan- hova jutottunk. A fegyverek célja pedig mindig ugyanaz volt, csak az eszközök, a módszerek változtak. A ládám tehát nem állásfoglalás - erre kérlek benneteket is - csakis ismeretterjesztés.
E prológus után talán másként értékelitek és más szemmel nézitek a bemutatásra szánt dolgokat.

Haditechnikai Park

Zánkaland néven haditechnikai park nyitotta meg 2010. július 26-án kapuit a Zánkai Ifjúsági Táborban (ZIT). A megnyitón dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, és Bogó Ágnes a ZIT ügyvezető igazgatója mondott beszédet. A kiállított eszközök a tüzérség, a páncélos és gépjárműtechnika, a repülőműszaki és műszaki, valamint a logisztikai csapatok múltját mutatják be a látogatók számára.
A haditechnikai parknak az a rendeltetése, hogy igazi felfedezőútra indítson bennünket. Az embereknek a sorkötelezettség megszűnése óta egyre kevesebb alkalmuk van arra, hogy a katonasággal, annak lényegével és eszközeivel kapcsolatba kerüljenek.

A zánkai haditechnikai parkban többek között megtekinthető a 152 mm-es D-20 ágyútarack a 85 mm-es D-44 hadosztályágyú. Valódi különlegesség az SZM-63 típusú légvédelmi rakéta indítóállvány a V-755 Volhov rakétával. A légierő gépei iránt érdeklődők figyelmébe a MiG-21MF vadászrepülőt, a Mi-24D harci helikoptert, és a Mi-8T szállító helikoptert ajánlom.
A most megnyílt haditechnikai parknak köszönhetően ezek a kiszolgált katonai járművek és eszközök méltó helyre kerültek, ahol egyaránt szolgálják a katonai múlt megismertetésének és a honvédelmi nevelésnek a céljait. A színvonalas kiállítás a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak a szakmai hozzáértését dicséri.

Nyitvatartás: áprilisban és októberben, valamint november 1-én szombat, vasárnap, ünnepnap és iskolai tanítási szünetekben nyitva tartási napokon 10-től 18 óráig, május és szeptember hónapokban minden nap 10-től 18 óráig, június 1-től augusztus 31-ig minden nap 10-től 20 óráig.

Jegyárak
Felnőtt belépőjegy: 500 Ft (14 éves kortól)
Gyermek belépőjegy: 250 Ft (6 éves kortól 14 éves korig)
A Zánkai GYIC Kft. és az MH dolgozói, nyugdíjasai részére, mozgáskorlátozottak, vakok és gyengén látók számára, valamint gyermekeknek 6 éves korig ingyenes. További információt az alábbi telefonszámon kérhetők:
(+36) 87/568-581,-582,-583

Kiállított eszközök és egy kis érdekesség róluk

85 mm-es D-44 hadosztály ágyú
T-72 közepes harckocsi
152 mm-es D-20 ágyútarack
APM-90M leszállító fényszóró állomás
PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépkocsi
BAT-M gyorsjáratú lánctalpas buldózer
P-18 felderítő lokátor állomás
V750 VU légvédelmi rakéta SZM-63 indítóállványon
1969M vegyestüzelésű mozgókonyha
ZIL-130 közepes teherbírású közúti gépjármű
MiG-21 vadászrepülőgép
MI-8T szállító helikopter
MI-24D harci helikopter

Ahol ez az a kiállítás helyet kapott: Zánka-Új
Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft


1962-től, a kezdeti úttörőpark létesítésének terve az idők folyamán úttörőváros-koncepcióvá növekedett. 1968 őszétől került sor a Zánka és Balatonakali községek közötti Ság-puszta tereprendezésére és az infrastruktúra kiépítésére. 1969. augusztus 15-én helyezték el a jövendő "város" 90 kg-os suttői márványtömb alapkövét. Az építési munkák irányításával Mayer Antal mérnököt bízták meg, míg a generáltervezést az Általános Épülettervező Vállalat, a kivitelezési munkákat a Zalai Építőipari Vállalat végezte 17 vállalat és szövetkezet bevonásával. 1969-től önkéntes ifjúsági építőtáborok fiataljai is részt vettek a munkában.
Az úttörőváros hivatalos átadásra 1971. május 25-én, a Nemzetközi Gyermeknapon került sor. Kádár János avatta fel Közép-Európa legnagyobb úttörőtáborát, a Balatoni Úttörővárost. "A demonstratív ünnepség keretében a gyermekek a párt ajándékaként átvehették az úttörővárost, Zánkát, a szocializmus okos és értelmesen fényűző, új szigetét." - írták az akkori újságok.
Az akkor több százmilliós beruházásból épült táborba Angolától Kubáig, öt földrészről látogattak úttörők. Az 1970-es évek végére Csillebérc a felnőtt-, Zánka pedig a gyermek-tisztségviselők képzésének központi módszertani bázisává vált. Az 1980-as évek második felére a szaktáboroztatás, azon belül a képzőművészet, a sport és a környezetvédelem valamint a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetése vált jelentőssé. A nyári üdülő és szaktáborok mellett Zánka országos és nemzetközi rendezvényeknek, versenyeknek valamint nemzetközi táboroknak adott otthont.
Az 1989/90-es évek fordulóján, a társadalmi és politikai rendszerváltás idején, az állami tulajdonú, "nemzeti gyermekintézmény" válságos időket élt át. Ezt a kritikus periódust gyakori névváltoztatások jellemezték, míg végül a Balaton északi partján fekvő egykori úttörőváros állami tulajdonban maradt és 1996. szeptember 1-jétől Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum, Oktatási és Üdültetési Közhasznú Társaságként szolgálja a magyar gyermek- és ifjúsági turizmus, oktatás és sport ügyét.
Forrás: wikipedia

Ha érdeklődsz a haditechnikai kiállítások iránt, akkor ha Kecel közelében jársz, látogass el a keceli Hadtörténeti Múzeum szabadtéri kiállítóhelyére, és vadászd le a Nagy magyar armadia (GCARMA) geoládát.

Aki egykori fényképeket, képeslapokat, építkezés ütemét szeretné nyomom követni, annak ajánlom a következő oldalt:Zánkai úttörőváros anno

Ládatörténet by Hörcsög/Árpi


2012.05.19 16:00 a láda életre kelt és
koszta kessertársunk elsőként 2012.06.06 21:30-kor már meg is találta.
2012.06.20 Íróeszköz kifaragva
2012.08.31 Többen jeleztétek, hogy bár az álcázás ötletes de a láda picurka és a rejtek messze van. A ládát ezért kicseréltem egy geovödörre, közelebb rejtettem a látnivalóhoz, de az álcázást meghagytam. Fentről szép kilátást nyílt a Balatonra, ami most ugye nincs, de hát valamit valamiért. Végezetül ajándékokkal csurig töltöttem. A jelszót lerövidítettem.
2012.10.07 Ládakarbantartással egybekötött szemétszedés a parkolóban. 1 zsák telt meg.
2013.09.07 Ládafosztogatók kipucolták a ládát. Ezt orvosoltam.
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (449 db): környezet: 4.29 rejtés: 4.26 web: 4.63 átlag: 4.39

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


GeOrsi 2019.08.21 11:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Fabox 2019.08.21 11:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

betty&endre 2019.08.02 13:29 - Megtaláltam
parkoljatok az út menti parkolóban, az ingyenes. 3 kislánynak nagyon tetszett a park. Köszi a rejtést. Egy új doboz jó lenne. [g:hu 1.6.4]

idrisi 2019.07.15 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

VINAX 2019.07.14 16:12 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.00 súly: 3.78
Észak balatoni autóstúra 12/12

Ez a láda már nem volt betervezve. Beteg is volt, meg adoptálható is, de ha az embernek van egy 4x4-es autója, és akár fél méterre is meg tudja közelíteni a ládát, miért ne nézné meg, hogy mi a helyzet vele.

A láda törött, de megvan, és még mindig jobb, mintha lecseréltük volna egy vitaminos dobozra.

Azt jobban sajnáljuk, hogy a láda a haditechnikai parkot mutatja be, és nem a híres úttörő várost, de lehet, csak a személyes kötődés miatt érezzük így. Mi ugyan már nem voltunk úttörők, viszont Axl gyerekként volt itt többször vitorlás táborban, vízimentő táborban, illetve az első közös nyaralásunkkor itt sátoroztunk.

Köszönjük a rejtő munkáját!

★Viki & Axl★ [Geoládák v2.2.5]

vakond87 2019.07.07 06:28 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.16
Hajnali Révfülöpi ládázás után a szállásra visszatérve ejtettem útba a ládát. Szerintem a beteg státusz nem jó a ládának, mert a láda törött, de megvan, a jelszó kiolvasható. Egyértelműen karbantartást igényel, de attól kereshető. Köszönöm a rejtést!

IMG_20190707_062424IMG_20190707_062326
Lesmon4SLS 2019.06.29 12:03 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 2.80
Ahogy már írták, a láda teteje törött, a füzet elázott, de szerencsére még ki lehetett olvasni a jelszót, meg be tudtam magamat írni halványan a füzetbe. Sajnos nem volt nálam pótláda, így nem tudtam vele mit csinálni...

StellaDeFrász 2019.06.23 19:04 - Megtaláltam
Frászosítva! 🤡 Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

halaszkiraly 2019.06.23 19:02 - Egyéb
Piros kereszt Sajnos nem sikerült ellenőrizni/javítani a rejtést (vagy nem jelezte a rejtő annak megtörténtét sem az oldalon, sem emailben) rendelkezésre álló időtartamon (max 4 hónap) belül...(?)
Javaslom adoptálhatóvá tételét,
Köszönettel az eredeti rejtésért és Üdv:
halaszkiraly

bölli 2019.05.31 17:41 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2.5 web: 5 átlag: 3.50 súly: 3.35
Betegség ellenére megkerestük, a jelszó még megtalálható volt. Köszönöm a rejtést!

Hey-ho 2019.04.26 09:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vanek01 2019.03.17 15:00 - Megtaláltam
Ok

halaszkiraly 2019.02.21 21:27 - Egyéb
A láda státusza jelenleg beteg - tehát a villáskulcsos jelzést kikapcsolom róla.

Reggel 2019.02.09 10:59 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

A láda nem volt a rejtekében. Tőle 4-5 méterre találtuk meg. Valószínűleg valamilyen vad kivette belőle. Most visszarejtettük. Az előttem megtalálók is írták már, hogy a doboz teteje törött, így a vizes logbook sajnos teljesen összefagyott és a jelszót nem lehetett kiolvasni.

Sajnos nálam nem volt tartalék doboz így segíteni sem tudtam rajta.

Köszi a rejtést!

Anita és Reggel

[Jóváhagyta: wtl, 2019.02.10 20:26]

Jako 2018.12.08 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.71
Megtaláltam. Sajnos összetörve a láda teljesen vizesen ki vólt dobva a füves részre. Annyit tudttam tenni, hogy beraktam egy zacskóba és vissza rejtettem. Köszönöm.

20181208_12531320181208_193847
20181208_125431 
Diós Bejgli 2018.11.03 15:47 - Megtaláltam
Köszönjük: B, T és Á
A láda sajnos nagyon beázott, a logfüzet teljesen vizes, cseréje szükséges. [Geoládák v2.2.5]

Lacza és Tádé 2018.10.29 15:24 - Megtaláltam
Megvagy, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Thanos 2018.10.22 15:13 - Megtaláltam
Megtaláltam! Köszönöm a rejtést!

Butchman 2018.10.22 15:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

kasap 2018.10.22 15:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (901 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu