geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3284. Haditechnikai park Zánka (GCDURR)
V750 VU légvédelmi rakéta SZM-63 indítóállványon
V750 VU légvédelmi rakéta SZM-63 indítóállványon
Fiam szerint kényelmes....T 72
Fiam szerint kényelmes....T 72
MI-24D harci helikopter
MI-24D harci helikopter
MI-8T szállító helikopter
MI-8T szállító helikopter
Minden mi szem szájnak ingere...
Minden mi szem szájnak ingere...
MiG-21MF több feladatú vadászrepülőgép
MiG-21MF több feladatú vadászrepülőgép
Kádár elvtárs az úttörőtábor megnyitóján
Kádár elvtárs az úttörőtábor megnyitóján
2012.08.31
2012.08.31

Szélesség N 46° 52,964'
Hosszúság E 17° 42,854'
Magasság: 119 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.05.19 16:00
Megjelenés időpontja: 2012.06.06 20:11
Utolsó lényeges változás: 2019.02.10 20:28
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: wtl
Felhasználó: wtl
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 120 m
Megtalálások száma: 881 + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP: Az igeiglenes ládát a haditechnikai park melletti füves területen az alternatív parkolóhoz közel, a biciklis úttal párhuzamosan, talajszinten találjátok. Ne a biciklis útról közelítsd. Gyerekbarát rejtés! Ajándék, toll nincs benne egyenlőre.
A ládába TravelBug helyezhető.

Megközelítés

Autóval a 71-es számú főútról kell lekanyarodni közvetlen a parkolóba.Innen csak baráti 120 méter a láda és rálátni az autóra.

Biciklivel közvetlen a Centrum előtt halad el a Balatont is megkerülő jól kiépített biciklis út.

Az első ládám egy Haditechnikai Parkot kíván bemutatni, ahol olyan fegyverek és eszközök kerültek örök nyugalomra, amely történelmünk egy fontos és kitörölhetetlen részét jellemezték. A HIDEGHÁBORÚét. Bizony, ilyen fegyverek néztek egymással farkasszemet és ezek már alkalmasak voltak atomtöltet kilövésére, hordozására is. Az ember hátán feláll a szőr, ha belegondol, akármikor besorozhatták volna egy atomháborúba, ahol gombnyomásra tűnhettek volna el országok, földrészek. Persze a megtámadottnak egy válaszcsapányi ideje még lett volna a becsapódás előtt. Kimustrált állapotban azonban már teljesen más. Így egy időszak bemutatásra, a méretek érzékeltetésére már teljesen alkalmas.
Végül is ez a Park nem sokban különbözik a váraktól és a múzeumoktól, hiszen onnan se száműzik az egykori fegyvereket és harci eszközöket csak azért mert azok emberi élet kioltására alkalmasak. Márpedig azokat a rendeltetésüknek megfelelően biztosan használták is, várban, múzeumban pedig már mindannyian voltunk. Fogadjuk el, hogy az íj, nyíl, dárda, pajzs is a történelmünk, az emberi civilizáció egy korszaka és a tank, a harci repülő is. Érdekes ráeszmélni, hogy pár száz év alatt e téren is honnan- hova jutottunk. A fegyverek célja pedig mindig ugyanaz volt, csak az eszközök, a módszerek változtak. A ládám tehát nem állásfoglalás - erre kérlek benneteket is - csakis ismeretterjesztés.
E prológus után talán másként értékelitek és más szemmel nézitek a bemutatásra szánt dolgokat.

Haditechnikai Park

Zánkaland néven haditechnikai park nyitotta meg 2010. július 26-án kapuit a Zánkai Ifjúsági Táborban (ZIT). A megnyitón dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, és Bogó Ágnes a ZIT ügyvezető igazgatója mondott beszédet. A kiállított eszközök a tüzérség, a páncélos és gépjárműtechnika, a repülőműszaki és műszaki, valamint a logisztikai csapatok múltját mutatják be a látogatók számára.
A haditechnikai parknak az a rendeltetése, hogy igazi felfedezőútra indítson bennünket. Az embereknek a sorkötelezettség megszűnése óta egyre kevesebb alkalmuk van arra, hogy a katonasággal, annak lényegével és eszközeivel kapcsolatba kerüljenek.

A zánkai haditechnikai parkban többek között megtekinthető a 152 mm-es D-20 ágyútarack a 85 mm-es D-44 hadosztályágyú. Valódi különlegesség az SZM-63 típusú légvédelmi rakéta indítóállvány a V-755 Volhov rakétával. A légierő gépei iránt érdeklődők figyelmébe a MiG-21MF vadászrepülőt, a Mi-24D harci helikoptert, és a Mi-8T szállító helikoptert ajánlom.
A most megnyílt haditechnikai parknak köszönhetően ezek a kiszolgált katonai járművek és eszközök méltó helyre kerültek, ahol egyaránt szolgálják a katonai múlt megismertetésének és a honvédelmi nevelésnek a céljait. A színvonalas kiállítás a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak a szakmai hozzáértését dicséri.

Nyitvatartás: áprilisban és októberben, valamint november 1-én szombat, vasárnap, ünnepnap és iskolai tanítási szünetekben nyitva tartási napokon 10-től 18 óráig, május és szeptember hónapokban minden nap 10-től 18 óráig, június 1-től augusztus 31-ig minden nap 10-től 20 óráig.

Jegyárak
Felnőtt belépőjegy: 500 Ft (14 éves kortól)
Gyermek belépőjegy: 250 Ft (6 éves kortól 14 éves korig)
A Zánkai GYIC Kft. és az MH dolgozói, nyugdíjasai részére, mozgáskorlátozottak, vakok és gyengén látók számára, valamint gyermekeknek 6 éves korig ingyenes. További információt az alábbi telefonszámon kérhetők:
(+36) 87/568-581,-582,-583

Kiállított eszközök és egy kis érdekesség róluk

85 mm-es D-44 hadosztály ágyú
T-72 közepes harckocsi
152 mm-es D-20 ágyútarack
APM-90M leszállító fényszóró állomás
PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépkocsi
BAT-M gyorsjáratú lánctalpas buldózer
P-18 felderítő lokátor állomás
V750 VU légvédelmi rakéta SZM-63 indítóállványon
1969M vegyestüzelésű mozgókonyha
ZIL-130 közepes teherbírású közúti gépjármű
MiG-21 vadászrepülőgép
MI-8T szállító helikopter
MI-24D harci helikopter

Ahol ez az a kiállítás helyet kapott: Zánka-Új
Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft


1962-től, a kezdeti úttörőpark létesítésének terve az idők folyamán úttörőváros-koncepcióvá növekedett. 1968 őszétől került sor a Zánka és Balatonakali községek közötti Ság-puszta tereprendezésére és az infrastruktúra kiépítésére. 1969. augusztus 15-én helyezték el a jövendő "város" 90 kg-os suttői márványtömb alapkövét. Az építési munkák irányításával Mayer Antal mérnököt bízták meg, míg a generáltervezést az Általános Épülettervező Vállalat, a kivitelezési munkákat a Zalai Építőipari Vállalat végezte 17 vállalat és szövetkezet bevonásával. 1969-től önkéntes ifjúsági építőtáborok fiataljai is részt vettek a munkában.
Az úttörőváros hivatalos átadásra 1971. május 25-én, a Nemzetközi Gyermeknapon került sor. Kádár János avatta fel Közép-Európa legnagyobb úttörőtáborát, a Balatoni Úttörővárost. "A demonstratív ünnepség keretében a gyermekek a párt ajándékaként átvehették az úttörővárost, Zánkát, a szocializmus okos és értelmesen fényűző, új szigetét." - írták az akkori újságok.
Az akkor több százmilliós beruházásból épült táborba Angolától Kubáig, öt földrészről látogattak úttörők. Az 1970-es évek végére Csillebérc a felnőtt-, Zánka pedig a gyermek-tisztségviselők képzésének központi módszertani bázisává vált. Az 1980-as évek második felére a szaktáboroztatás, azon belül a képzőművészet, a sport és a környezetvédelem valamint a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetése vált jelentőssé. A nyári üdülő és szaktáborok mellett Zánka országos és nemzetközi rendezvényeknek, versenyeknek valamint nemzetközi táboroknak adott otthont.
Az 1989/90-es évek fordulóján, a társadalmi és politikai rendszerváltás idején, az állami tulajdonú, "nemzeti gyermekintézmény" válságos időket élt át. Ezt a kritikus periódust gyakori névváltoztatások jellemezték, míg végül a Balaton északi partján fekvő egykori úttörőváros állami tulajdonban maradt és 1996. szeptember 1-jétől Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum, Oktatási és Üdültetési Közhasznú Társaságként szolgálja a magyar gyermek- és ifjúsági turizmus, oktatás és sport ügyét.
Forrás: wikipedia

Ha érdeklődsz a haditechnikai kiállítások iránt, akkor ha Kecel közelében jársz, látogass el a keceli Hadtörténeti Múzeum szabadtéri kiállítóhelyére, és vadászd le a Nagy magyar armadia (GCARMA) geoládát.

Aki egykori fényképeket, képeslapokat, építkezés ütemét szeretné nyomom követni, annak ajánlom a következő oldalt:Zánkai úttörőváros anno

Ládatörténet by Hörcsög/Árpi


2012.05.19 16:00 a láda életre kelt és
koszta kessertársunk elsőként 2012.06.06 21:30-kor már meg is találta.
2012.06.20 Íróeszköz kifaragva
2012.08.31 Többen jeleztétek, hogy bár az álcázás ötletes de a láda picurka és a rejtek messze van. A ládát ezért kicseréltem egy geovödörre, közelebb rejtettem a látnivalóhoz, de az álcázást meghagytam. Fentről szép kilátást nyílt a Balatonra, ami most ugye nincs, de hát valamit valamiért. Végezetül ajándékokkal csurig töltöttem. A jelszót lerövidítettem.
2012.10.07 Ládakarbantartással egybekötött szemétszedés a parkolóban. 1 zsák telt meg.
2013.09.07 Ládafosztogatók kipucolták a ládát. Ezt orvosoltam.
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (444 db): környezet: 4.30 rejtés: 4.28 web: 4.63 átlag: 4.40

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


vanek01 2019.03.17 15:00 - Megtaláltam
Ok

halaszkiraly 2019.02.21 21:27 - Egyéb
A láda státusza jelenleg beteg - tehát a villáskulcsos jelzést kikapcsolom róla.

Reggel 2019.02.09 10:59 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

A láda nem volt a rejtekében. Tőle 4-5 méterre találtuk meg. Valószínűleg valamilyen vad kivette belőle. Most visszarejtettük. Az előttem megtalálók is írták már, hogy a doboz teteje törött, így a vizes logbook sajnos teljesen összefagyott és a jelszót nem lehetett kiolvasni.

Sajnos nálam nem volt tartalék doboz így segíteni sem tudtam rajta.

Köszi a rejtést!

Anita és Reggel

[Jóváhagyta: wtl, 2019.02.10 20:26]

Jako 2018.12.08 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.71
Megtaláltam. Sajnos összetörve a láda teljesen vizesen ki vólt dobva a füves részre. Annyit tudttam tenni, hogy beraktam egy zacskóba és vissza rejtettem. Köszönöm.

20181208_12531320181208_193847
20181208_125431 
Diós Bejgli 2018.11.03 15:47 - Megtaláltam
Köszönjük: B, T és Á
A láda sajnos nagyon beázott, a logfüzet teljesen vizes, cseréje szükséges. [Geoládák v2.2.5]

Lacza és Tádé 2018.10.29 15:24 - Megtaláltam
Megvagy, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Thanos 2018.10.22 15:13 - Megtaláltam
Megtaláltam! Köszönöm a rejtést!

Butchman 2018.10.22 15:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

kasap 2018.10.22 15:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Ifialex 2018.10.19 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

njani55 2018.10.10 09:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

aresz 2018.10.04 14:56 - Megtaláltam
Köszönjük szépen. A ládabelsőt áttörölgettük, sajnos a füzet elázott. [Geoládák v2.2.4]

Bali László 2018.09.29 08:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

parolacsaba 2018.09.25 09:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

ZoliQua 2018.09.22 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

halaszkiraly 2018.09.16 13:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.01
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0f]
A doboz nem akadályozta meg, hogy a logbook elázzon, így csak a fotó-logolás maradt a szétázott füzet nem volt alkalmas bejegyzés írására.
Köszönöm a rejtést!

20180916_13363820180916_133628
alexi 2018.09.15 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Hroxi 2018.08.31 19:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.86
Zánkai strandolás után egy őzike kiséretében találtuk meg! Köszönjük a rejtést!

eddy07 2018.08.27 16:11 - Megtaláltam
Köszönöm!

Jakire 2018.08.26 12:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.13
Meglett. Balaton körüli ládázás 14˙C-ban...
A park maga nekem csalódás volt, pedig az ötlete szerintem jó.
A gondom az volt az egésszel, hogy karbantartásnak nyomát sem láttam : a járművek ablakai kirúgva, vagy leengedve, hagy essen bele az eső, aztán meg rohadjon el..., a kapcsolók kiszaggatva, ülések összehasogatva. Az egyetlen "bejárható" helikopter hulladéklerakó - csikkek, papírzsepik, és ráadásul minden csupa mocsok: olajos, koszos az egész - nem úgy néz ki mintha egyetlen egyszer is kitakarították volna.
Ha csak ennyi a megmutatni való, akkor legalább mind lenne kipróbálható, és adhatna több információt az egyes darabokhoz.
Ez a park nem ért meg nekünk 1000 Ft-ot fejenként!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (890 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu