geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
4050. Szeleta-barlang (GCSEBA)
A barlang belseje
A barlang belseje
Mészkő formák
Mészkő formák
A barlang belső részeinek megtekintéséhez elemlámpa szükséges.
A barlang belső részeinek megtekintéséhez elemlámpa szükséges.
Fejünk felett...
Fejünk felett...
A lábunk alatt...
A lábunk alatt...
A barlang végéből
A barlang végéből
Az a bizonyos fekete vonal
Az a bizonyos fekete vonal

13 méteres belmagasság
13 méteres belmagasság
A bal oldali rész
A bal oldali rész


Két terme van
Két terme van


A barlang bejárata
A barlang bejárata

A barlang melletti sziklafal
A barlang melletti sziklafal
Kilátás Lillafüred felé
Kilátás Lillafüred felé
Másik kilátóponttól a kilátás
Másik kilátóponttól a kilátás

Szélesség N 48° 6,480'
Hosszúság E 20° 37,920'
Magasság: 350 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.08.22 14:27
Megjelenés időpontja: 2015.08.30 12:52
Utolsó lényeges változás: 2016.03.31 21:41
Utolsó változás: 2018.05.30 10:00
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: skiccpausz
Felhasználó: skiccpausz
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1200 m
Megtalálások száma: 246 + 1 sikertelen, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A ládát a barlang bejáratától jobbra, kicsit távolabb, a völgy felé néző sziklafal alatti résben, kövekkel álcázva lelitek. Jól rejtsétek vissza a fokozott mugli-veszély miatt!A ládába TravelBug NEM helyezhető.


Sötét Izgalmas Barlang! FejLÁMPA vagy szentjánosbogár ajánlott a barlang bejárásához!


Megközelítés

Megközelítése gyalogosan, több irányból, Lillafüred, valamint a Csanyik-völgy felől is lehetséges.
Azonban a legrövidebb útvonal a felsőhámori templom melletti lépcsőnél kezdődik. Az ajánlott parkolási lehetőség a templom alatt, a Palota utcában van:  N 48° 6,414' E 20° 37,679' [GCSEBA+Parkoló] A lépcsőkön feljutva, a főút mellett kell 100 méter gyalogolni, majd a "semmiből megjelenő" piros négyzet Piros négyszög turistajelzésen induljunk fel a hegyre.  N 48° 6,429' E 20° 37,568' [GCSEBA+Itt fel] Amint -egy információs táblánál- elérjük a piros barlangjelzést Piros barlang  N 48° 6,505' E 20° 37,867' [GCSEBA+Leágazás], azt követve kb. 50 méter ereszkedés után már a barlang bejáratánál is vagyunk.

Az útvonalon több levágási lehetőség is van, ezek garantáltan rövidebben, de meredekebbek(!), mint az ajánlott útvonal.

Két kilátópont is található a Szeleta-tetőn, innen szép kilátás nyílik Lillafüredre és az alattunk húzódó Garadna-patak völgyére.
 N 48° 6,525' E 20° 37,785' [GCSEBA+Kilátás]
 N 48° 6,502' E 20° 37,861' [GCSEBA+Kilátás2]

A barlangról

A Szeleta-barlang az országút fölött 96 m magasságban, a hegy gerincén helyezkedik el. A sziklák között meghúzódó barlang a XX. század elején Herman Ottó sürgetésére megkezdett ásatásoknak köszönheti hírnevét. A barlangból, a jégkorszakbeli ősember hasított kőeszközeinek (medve-, oroszlán-, hiéna- és mamutcsontok) tömegét hozták felszínre.

A barlang közel 100 méterrel a Szinva völgye felett nyílik triász mészkőben, 347 méter tengerszint feletti magasságban, éppen szemben a hámori temetővel, ahol Herman Ottó síremléke található. A barlangban a bejárat utáni lejtőn leereszkedve abban a mélyedésben állhatunk meg, amely az egykor 12 méterig hatoló feltárás helyén maradt. Az oldalfalon több méter magasságban láthatunk egy fekete vonalat, amely azt jelzi, hogy a feltárás megkezdése előtt hol volt a kitöltés eredeti szintje. A bejárati csarnokból balra a rövidebb, egyenesen pedig a hosszabb barlangágba juthatunk. Hossza 115 méter, mélysége 3, magassága 13 méter. Szabadon látogatható, fokozottan védett inaktív forrásbarlang.

Ásatások a barlangban

Kadić Ottokár 1906 őszén kezdte meg barlangkutató munkáját a Bükkben. Első teendője a Szinva-völgy akkor ismert barlangjainak bejárása volt. Közel húsz barlang közül a Kecske-lyuk, a Büdös-pest és a Szeleta-barlang tűnt ígéretesnek. November 14-től 20-ig próbaásatásokat végzett a három barlangban, de egyedül a Szeletában bukkantak a pleisztocénben itt élt ősember nyomára. A barlang előcsarnokába vágott 12x2 méteres és 6,5 m mély kutatóárok pleisztocén rétegeiben rengeteg barlangi medve csont mellett tűzhely nyomára bukkantak. A csontokon található törés és kopás nyomokat emberkéztől valónak tulajdonította Kadić, amit az 1907. évi tavaszi bécsi tanulmányútján a cs. kir. udvari múzeum szakembereivel történt konzultáció után elvetett. A bemutatott faszénnyomok azonban egyértelművé tették, az ősember szeletai előfordulását.

A Magyar Királyi Földtani Intézet Kadić kérésére elrendelte az ásatás folytatását 1000 korona költséggel. 1907. május 15-től június 30-ig folytatódott a munka a barlangban. Rendkívül fontosnak tartotta a leletek rétegtani rögzítését, hogy korukat bizonyítani lehessen ezért nagyon gondosan járt el az ásatás során. A barlang előcsarnokában felásandó területet 2x2 méteres négyzetekre osztva rétegenként minden lelet helyét gondosan rögzítve haladtak. A holocén rétegekben cserépedény töredékeket, csiszolt kőeszközöket talált. A pleisztocén rétegekből végre előkerültek a keresett paleolit kőeszközök, összesen 40 darab.

A talált leletek indokolták az ásatás folytatását, amit október 18-tól december 3-ig folytatott. A számos kőeszközön kívül a legfontosabb eredmény a főfolyosó hátsó részén talált pleisztocén kultúrréteg.

Mivel Magyarországon nem volt leletanyag, amivel össze lehetett volna hasonlítani, 1908 februárjában az összegyűjtött anyaggal Kadić Ottokár Bécsbe utazott, ott azonban kellemetlen meglepetés érte. Hugó Obermaier a különösen szépen megmunkált babérlevél hegyek valódiságát kétségbe vonta, ugyanis a kőeszközökről hiányzott a máshonnan előkerült leleteken található "patina", úgy néztek ki, mintha nemrég készítették volna őket. A leletek többségét azonban kétséget kizáróan valódinak ismerte el.

Az ásatásokat 1909 tavaszáig folytatták a Földtani Intézet költségén, ami összesen 4000 koronát tett ki, ekkor az Intézet a kutatást befejezettnek tekintette. Az munkák során azonban főleg a felső rétegeket kutatták át, ezért megnyerte a Miskolci Múzeum vezetőségét az ásatás anyagi támogatására. Földtani Intézeti hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott folyamatosan a helyszínen tartózkodni, ezért 1909 tavaszán felkérte Hillebrand Jenő antropológust munkatársnak, aki ezt örömmel elvállalta, és még ebben az évben részt is vett az ásatásokon. Az ásatás során elérték a barlang fenekét 12,5 méter mélységben, így már rendelkezésükre állt a barlangi üledék teljes rétegsora.

Kadićot meghívták a Tübingiában ülésező nemzetközi paleontológiai kongresszusra, ahol előadást tartott az elért eredményekről. Az augusztus 4-én tartott előadás meghozta az elismerést, a nagyhírű szakemberek az addig hamisnak tartott kőeszközök valódiságát elismerték, és kiemelték a leletek tudományos fontosságát, az ásatás módszerét pedig mintaszerűnek, példamutatónak nevezték.

A Bükk

A Bükk hegység az Északi-középhegység része, Magyarország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. Középső területe 1977 óta nemzeti park (Bükki Nemzeti Park). A hegység nevét leggyakoribb fájáról, a bükkről (Fagus silvatica) kapta.
Magyarország egyik legcsapadékosabb területe, amelyre évi átlag 700-800 mm csapadék hullik. Itt dőlt meg Jávorkúton a Magyarországon valaha mért legnagyobb csapadék rekordja 2010-ben, ahol 1550 mm-t regisztráltak.
A Bükk az ország tüdeje, védett és gondozott, nagy kiterjedésű vadon, amelynek tájképi szépsége és élővilága felejthetetlen élményeket nyújt a kirándulóknak.

Ládatörténet

2016.03.31. A ládát qtatom pótolta a ládacsere program támogatásával. Köszi! :D skiccpausz

2016.03.14. Úgy néz ki, hogy valakinek megtetszett a láda és hazavitte. A pótlásig a pótjelszóval logoljatok.

2015.08.22 14:27 A láda kikerült. Eredeti láda: A nem szokványos "ládát" a barlang bejáratától jobbra, kicsit távolabb, a völgy felé néző sziklafal alatti résben, kövekkel álcázva lelitek. Jól rejtsétek vissza a fokozott mugli-veszély miatt! skiccpausz

Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (117 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.69 web: 4.82 átlag: 4.79

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Katka 2018.09.28 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

traxx 2018.09.28 11:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.99
😄

EmesESE 2018.09.28 11:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Most csak gyorsan a ládáért jöttem fel a barlanghoz, egy nagy gyerekcsapat fogalalta el a barlangot. A lejáratnál találkoztam TRAXX-ékal, kicsit beszélgetünk , majd mentünk tovább, kutatni a ládákat.
Köszönjük a lehetőséget. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

vViktor 2018.09.22 14:46 - Megtaláltam
"De ezen a földön találtam kincset " - Republic

Tojglik 2018.09.19 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Csaba & családja 2018.09.16 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.60
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.

kócoska 2018.09.16 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szep a kilatas :-) [Geoládák v2.2.4]

fehervariek 2018.08.20 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönjük a rejtést!
Kitti 7 é [Geoládák v2.2.4]

pinyoe 2018.08.14 18:26 - Megtaláltam
Meg találtuk. Köszönjük szépen. [g:hu 1.5.4]

Puszkany 2018.08.11 11:06 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

kovacspeter84 2018.08.08 17:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.58
Megtaláltuk, köszönjük!

Szép hely, érdemes meglátogatni. Egyedül az zavart, hogy egy rövid szakaszon a főút szélén kell gyalogolni, hogy elérjük a turistautat, ami kisgyerekekkel nem túl jó.

laszalab 2018.08.06 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]
A nap végén, utolsónak hagytuk ezt a ládát, a barlang hűvöse szuper jó volt! :-)

Nutszeru 2018.08.01 19:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

zmoolnii 2018.07.26 13:59 - Nem találtam meg
Körbejártunk mindent, de nem találtuk meg.

IMG_20180726_140506IMG_20180726_143009
IMG_20180726_143012 
laszloistvan 2018.07.22 07:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Bükki vakáció 18/19

Már napokkal ezelőtt, lillafüredi sétánkon felmerült, hogy esetleg családdal, de aztán kissé nagy kihívásnak is tűnt, meg volt lent is ezer más dolog, plusz az eső.
Erre a reggelre beterveztem, de hogy végül egyenesen a Molnár-sziklától érdemes átjönni, az helyben alakult így. Így volt jó, mert természetes módon leltem rá bónuszként a - helyszíni leírás alapján is - veszélyesnek látszó Szeleta-zsombolyra. Elég durva lehet beleesni - gondolom meg tud történni emberrel vagy állattal is. Aztán már-már célba érve a finoman szólva nem túl diszkréten jelölt - bár kétségtelenül pazar kilátást nyújtó királyi lábnyom téríti el az embert.
Végül aztán ez a barlang olyan látványosság, hogy utólag ha egy ládát választhatnék az összes levadászott közül környéken, ez lenne az. Kalandos megközelítés, pazar kilátás, és a végén nem egy lyuk, hanem színház-terem méretű csarnok vár, történelmi-geológiai távlatokkal. Itt igazán sajnáltam, hogy nem volt velem a család, meg valami jobb világítás, hogy alaposabban bejárhattam-megnézhettem volna az egészet.

szoboszlaitura 2018.07.21 07:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.15
Megtaláltuk :) #szoboszlaitura

csirepanna 2018.07.17 09:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, nagyon cuki volt w/Cucó [Geoládák v2.2.4]

tszkristof 2018.07.17 09:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!w/cuco [Geoládák v2.2.4]

goligon 2018.07.13 23:59 - Megtaláltam
Ládázni indultunk. Én erre sokadszor, lányaim először. Aztán elgyönyörködtük az időt. A ládajelszót elfelejtettem. Gyönyörű nap, gyönyörű helyeken. Köszönet a rejtőnek a segítségért!

[Jóváhagyta: skiccpausz, 2018.07.17 17:48]

IMG_9860IMG_9867
IMG_9892 
anettx 2018.06.25 11:15 - Megtaláltam
TFTC!
Lillafüredi wellness. [Geoládák v2.2.4]
Szuper hely, igazán tetszett!

gcseba-DSC05042 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (247 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu